skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
castrol magnatec 10w-40
S 15W/40 tu samou,taky v létě
-> palinator: práve to som myslel, že niektoré, alebo väčšina fľaškových je drahšia na litri, ako priamo z veľkého suda
-> Michal N 283:
O sudovejch olejích nemám informace. Ale když koupím lahvovou 15W-40, tak mám na litru cca o 50 Kč víc u Castrolu, než u Mogulu. U 10W-40 je rozdíl už o něco menší a 5W-40 a níž je cena srovnatelná, možná dokonce Castrol ve výhodě.
O sudovejch olejích nemám informace. Ale když koupím lahvovou 15W-40, tak mám na litru cca o 50 Kč víc u Castrolu, než u Mogulu. U 10W-40 je rozdíl už o něco menší a 5W-40 a níž je cena srovnatelná, možná dokonce Castrol ve výhodě.
-> minno:
1) Provozní teplota motoru Š120 je cca 82°C, podobně je na tom dobře ohřátej olej při obvyklém počasí s klidnou jízdou, "letní" index je podle viskozity při 100°C, takže to může být první rozdíl.
2) Označení xxW/40 je norma, která se skládá z intervalů viskozit od-do.
Z toho vyplývá, že tam rozdíl mezi těmi dvěma oleji v tomto případě (nebo za těchto podmínek) bude.
E: až teď jsem si všiml že píše, že jel po dálnici, čili bod 1) je v ohrožení
-> tami:
Před tou cestou s 10W/40 to někdy takovou dlouhou štreku jelo?
1) Provozní teplota motoru Š120 je cca 82°C, podobně je na tom dobře ohřátej olej při obvyklém počasí s klidnou jízdou, "letní" index je podle viskozity při 100°C, takže to může být první rozdíl.
2) Označení xxW/40 je norma, která se skládá z intervalů viskozit od-do.
Z toho vyplývá, že tam rozdíl mezi těmi dvěma oleji v tomto případě (nebo za těchto podmínek) bude.
E: až teď jsem si všiml že píše, že jel po dálnici, čili bod 1) je v ohrožení
-> tami:
Před tou cestou s 10W/40 to někdy takovou dlouhou štreku jelo?
-> palinator: neviem ako v CZ, ale tu sa dajú zohnať za vcelku normálne ceny, z 200 litrového suda sa liter predáva po 5-7 eur/liter-podľa druhu
-> tami: to je ale zvláštne, nakoľko 15W40 a 10W40 majú za prevádzkovej teploty viskozitu rovnakú.
Přešel jsem z Shell 15W/40 na Mogul 10W/40 a po delší cestě cca 800 km,převážně po dálnici,tedy s celkem vytočeným motorem začal prosakovat olej jak píše Marcius přes víko ventilů,AC pumpu a vanu,stačilo podotahovat šrouby.Pozitivní byla spotřeba až o 1 litr nižžší.Tak bych se toho nebál,můj motor má najeto 62 tis.
Ok, tak ja tam dám polosyntetiku 10w40.
-> RadovanSkodovkar: rozpistit se ti to muze i s 15w40, s dnesnima olejema... moje 120ka na to tehdy dojezdila. Ale to uz by nemusel byt tvuj pripad, tohle uz je davno :-)
a jinak souhlas s palintorem, dnesni oleje jsou jen dobre a lepsi, takze kup neco co je ti sympaticke a pripadne muzes mit za dobrou cenu (treba ze sudu)
a jinak souhlas s palintorem, dnesni oleje jsou jen dobre a lepsi, takze kup neco co je ti sympaticke a pripadne muzes mit za dobrou cenu (treba ze sudu)
-> Michal N 283:
Stačí? Je to úplně jedno jestli je to Castrol nebo kdoví co, akorát že Castrol je nechutně předraženej v kategorii polosyntetik a minerálů. Aspoň v ČR.
Stačí? Je to úplně jedno jestli je to Castrol nebo kdoví co, akorát že Castrol je nechutně předraženej v kategorii polosyntetik a minerálů. Aspoň v ČR.
-> RadovanSkodovkar:
To už musíš vědět ty v jakým stavu ten motor je. Nájezd ale nemá velkej a pokud tam nebylo dlouhou dobu bláto, tak bych se toho nebál. Osobně jezdim už 1/2 SJ a 1/2 SL (nemám odvahu nalejt SL přímo po výměně oleje horší specifikace) a zatím to jezdí.. a to ten motor má najeto daleko víc (95 tkm).
To už musíš vědět ty v jakým stavu ten motor je. Nájezd ale nemá velkej a pokud tam nebylo dlouhou dobu bláto, tak bych se toho nebál. Osobně jezdim už 1/2 SJ a 1/2 SL (nemám odvahu nalejt SL přímo po výměně oleje horší specifikace) a zatím to jezdí.. a to ten motor má najeto daleko víc (95 tkm).
-> Michal N 283: -> palinator: OK, Ďakujem za rady 

-> RadovanSkodovkar: podľa mňa ti tam stačí Castrol 10W40-polosyntetika, do takého motora akurát
-> palinator: Mne ide o to aby sa tam nič nerospustilo (napr. pri 10w40), a následne neupchalo...
-> RadovanSkodovkar:
Jakýkoliv moderní motorový olej specifikace 15W-40, případně 10W-40, splňující normu API SL.
Např. Mogul Extreme, Castrol Magnatec, Total Quartz, Mobil Super 1000 a mnoho, mnoho, mnoho dalších. Záleží jen na osobních sympatiích.
Jakýkoliv moderní motorový olej specifikace 15W-40, případně 10W-40, splňující normu API SL.
Např. Mogul Extreme, Castrol Magnatec, Total Quartz, Mobil Super 1000 a mnoho, mnoho, mnoho dalších. Záleží jen na osobních sympatiích.
steyr 10.12.09 13:57:59 napsal:
ja v golfe 1.4 55kw olej castrol magnatec 10w-40 nabehane uz 22tkm :D a
nereisim :D známej dal 45tis
ale ten občas něco dolil a tušim že jednou vyměnil filtr 
ja v golfe 1.4 55kw olej castrol magnatec 10w-40 nabehane uz 22tkm :D a
nereisim :D známej dal 45tis

Zdravím, nechcel som zakladať zase nové téma, tak to napíšem sem. Aký olej mám dať do mojej 105-ky s 39000 tisícmi? Momentálne je tam 15w40 (diesel), ale ide mho vymeniť, tak neviem aký kúpiť novy aby sa motor postupne od vnútra nezasieral.
Motor pod výčkom:
Motor pod výčkom:
Když jsem ještě měl 125l tak jsem se jednou dostal k tomuhle castrolo 10w40 magnetic a nalil jsem ho tam - motor mel nalitano 140k a nějak mu to asi nevadilo, jen ubejval teda rychlejc než ten mogul 15w takže jsem se pak vrtil z5 k němu. Ale je pravda že v zimě byly shlavně studený starty o poznání lepší stím castrolem. Je ale fakt, že by se to takhle měnit nemělo a je možný že by ti to něco rozpustilo a ucpalo.
nahodou z risky neubudlo ani mm :D ale teraz na vianoce sa to uz vymeni :D snad :D filter uz kupeny mam zo dva mesiace :D
-> steyr: a bez oleja to nejazdi?
sak naco by tam bol

ja v golfe 1.4 55kw olej castrol magnatec 10w-40 nabehane uz 22tkm :D a nereisim :D
ajaj, zase tá čudná debata o olejoch :)
-> Nolimit:
nechápu. kup filt, tři a půl desítky a vyměň to...

-> Nolimit: Tak to rovnou vymen ne?? Co resis temi 200 az 300km???Proboha?? Co si tim pomuzes ??? Nechapu.
Jo výmněna bude ale jestli musim ještě dolejvat a schánět olej na dolití do tý doby. na těch 300km spíš 200. Nebo jestli se na to můžu vykašlat a nechat to až na výmněnu.
-> Nolimit: myslim ze radsej vymenu, 300km hore dole to je jedno
Je to 1.4 16v 55kw na výmněnu půjde tak za 300km a olej je lehce pod mněrkou tak právě jestli to má cenu řešit (lehce pod spodním proslisem)
-> Nolimit: jak říká darklord, smíchat to můžeš, ale jestli to má od výměny víc jak 10.000, tak bych spíš šel do výměny, než doplňování. Tyhle fábky HTP ten interval 15.000km moc nezvládají.
-> Nolimit: no ak je to hatapka tak by som tam olej radsej vymenil komplet, oni su vraj extremne nachylne na olej
-> Nolimit 01.12.09 17:46:27: názory se různí, ale obecně míchat oleje (výrobce, viskozita, syntetika x minerál) lze - pokud to není půl náplně :-)
Potřebuju se zeptat máti si pořídila fobii a olej je lehce pod mněrkou, můžu ho dolejt polosintetikou 10w40. Aneb vadí míchání olejů pokud jde o motorové s různým stupněm sintetičnosti a teplotní závislosti. Prostě motorovej k jinymu motorovymu?
-> palinator: osobne si myslim ze to by bola pre ten motor najrychlesia smrt....
-> palinator: taky by to slo. kamos topouzival... menuje se to motor doktor, ale nevim no...
A co před výměnou za lepší olej udělat průplach mazání, nepomohlo by to? Nějaká chemie (olej) na to je, ne?
-> darklord: ja sem udelal totiz jeednu zasadni chybu. daval jsem pouze motorovej tmel a daval jsem ho tam vcelku malo (aby mi nevylezl dovnitr do olejovej vany a neucpal saci kos). Jako ja na novej motor budu davat taky ten mineralni olej, taky dam shell, tatka ho pouziva, tak at je to stejne
-> Nwkt: pretesneni znova.

-> Nwkt: pretesneni znova.
-> Marcius: no ja mam ten motor este stale dost zababarany, zeby to niekde tieklo sa nebojim, prinajhorsom to pretesnit neni problem. ale 10W40 tam zatial nedam. skusim tam teraz davat helix do shellu 15W40, menit to po 5000km, filter po 2500km a uvidim ako to bude vypadat za rok. foter totizto dava do astry 1.6 '93 helix 10W40 a ked som pretesnoval ventildekel tak motor ako novy (ma uz pomaly 300 tisic)
-> Marcius: A jak si je vyřešil?
já mám na 130 Castrol Megnatec 10W-40, motor byl vevnitř krásně čistej a zatím jsem ho nezadřel
chodí krásně jak hodikny. jediný co jsem musel řešit po přechodu z minerálu na polosyntetiku bylo to, že se zvýšily úniky oleje (okolo AC pumpy, deklu zdvihátek a pár šroubků vany. Takže tak. možná mám víc štěstí než rozumu, ale kupodivu je vpohodě. vanu, blok, hlavu jsem čistil.

takhle jezdí k nám do servisu magor s octavíí 1.8 AGN bez turba. olej zřejmě nikdy neměněnej, úsady jak ve 105ce. Pak to přestalo mazat a přidřel se. napřed že dá polomotor a pak převrátil že nemá peníze. tak se přebrousila klika a dala se zpět. rozebrat a vyčistit motor pán nechtěl. takže už se vrátil asi 15 za poslední půl rok vždy s ucpaným sacím košem a svítícím mazáním.
jestli nevíš na co to jezdilo tak to tam můžeš dát, ale musíš několikrát sundat vanu a vyčistit koš
jestli nevíš na co to jezdilo tak to tam můžeš dát, ale musíš několikrát sundat vanu a vyčistit koš
-> rapidak47: Spíše na jaký olej to najezdilo 100 000 ? Tak ten tam dávej dál
viac by si tomu pomohol keby si dam daval nejaky normalny olej, ktory by si castejsie menil (pripadne este menit filter niekde v polke medzi vymenami oleja), az po nejakom 4-5 cykle by som uvazoval o 10W40. Ja davam do 130ky uz dva roky magnatec 15W40 a nemozem sa stazovat, motor sa zacal pekne cistit
-> rapidak47 30.11.09 19:57:26: já bych to neriskoval, může obsahovat účinnější přísady na rozpouštění úsad a bude to v .....
Cituji internet : Hrozí totiž nekontrolované uvolňování nečistot a přicpání mazacích kanálků udělá často větší škody než nečistoty rozptýlené v oleji.
Cituji internet : Hrozí totiž nekontrolované uvolňování nečistot a přicpání mazacích kanálků udělá často větší škody než nečistoty rozptýlené v oleji.
-> rsvancara: jenze ja nemluvim konkretne ke castrolu
jen poukazuju ze kdyz chce mit treba viskozitu 10w nemusi to byt zrovna polosyntetika
-> rapidak47: jinak pllati co pise rsvancara

-> rapidak47: jinak pllati co pise rsvancara
-> 105 30.11.09 19:52:28: a konkrétně jmenovaný CASTROL MAGNATEC 10W-40 viz. třeba tady ?
www.levneoleje.com/produc t/.../49
:-D
www.levneoleje.com/produc t/.../49
:-D
no a třeba Shell 10W-40 Helix Super ?? To by šlo?
10w 40 nemusi byt hned polosyntetika ale i mineralni olej s lepsi vizkozitou :)
Pokud předtím nejezdil na olej 10W-XX (polosyntetiku) nebo 5W-XX (syntetika) tak ROZHODNĚ NE !
Tenhle olej se může do auta nalít po GO motoru (pokud byl dekarobnován blok a hlava) po tom, co se na něm najelo max. 7000 km.
Jinak se uvolní usazeniny (rozpustí se usazený karbon) a zadře se ho to.
Tenhle olej se může do auta nalít po GO motoru (pokud byl dekarobnován blok a hlava) po tom, co se na něm najelo max. 7000 km.
Jinak se uvolní usazeniny (rozpustí se usazený karbon) a zadře se ho to.
chtěl jsem se zeptat.. může se tendle olej nalejt do stotřícítky najeto cca 100 tkm??