skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Prodej auta, reklamace
22:56:43
27.03.2012
27.03.2012
Gryzly
Pokud to nebylo vyloženě ve smlouvě, tak podle mě půl roku záruku má jen pokud auto koupil v bazaru.
17:01:07
27.03.2012
27.03.2012
JoseA
Tak čert ví jestli během zimy nerval přimrzlé dveře a neutrhnul tak těsnění. Auto koupil začátkem října a do března mi přijde zbytečně dlouhá doba na testování jestli do auta zatéká. Hlavně nevím jak by chtěl dokazovat, že do auta teklo, nikde žádná vlhkost, voda ani mapy po vodě nebo plíseň rozhodně nebyla. Ale stejně předpokládám, že už se neozve, nebo maximálně nechá nějakého kamaráda zavolat a udělat ze sebe právníka až nastuduje nějaké paragrafy. Ty ostatní závady taky považuju za docela běžné u deset let starého auta. Když si vzpomenu co jsem všechno na svých autech měnil a opravoval, tak pokud bych to chtěl řešit s původním majitelem, tak se soudím kvůli každému autu. No a když sem jel pro citrona do KV a cestou zpět ukazovala ručička teploty přes 110°C, prodejce mi samozřejmě už ani nevzal telefon. Naštěstí to bylo jenom špatné čidlo teploty.
11:35:52
27.03.2012
27.03.2012
StepaNoFUN
-> Hydron: OK. Měl jsem za to, že je tam ještě podstatný vědět o ní... Poopravím to tedy. Jedná se o vadu, která již na voze byla v době prodeje a prodávající jí buď zamlčel, nebo o ní nevěděl. Ale podstatný je, že "ve vozidle ta vada už byla v době prodeje".
Viz citace z právní poradny: "Stojí-li ve smlouvě, že Vás prodávající plně seznámil s technickým stavem vozidla, nehraje roli. Jednáme v rovině vady, která vyšla dodatečně najevo (= již byla na voze v momentě prodeje, leč nemohl jste ji odhalit při přebírání vozu, prodávající Vám ji zamlčel...) – „skrytá vada“,.
POZOR! - nejedná se o vadu, která se vyskytne – prasklá žárovka ve světle (moc jsem svítil). V tomto případě se jedná o vadu, která se vyskytla na základě stáří a používání vozu."
Viz citace z právní poradny: "Stojí-li ve smlouvě, že Vás prodávající plně seznámil s technickým stavem vozidla, nehraje roli. Jednáme v rovině vady, která vyšla dodatečně najevo (= již byla na voze v momentě prodeje, leč nemohl jste ji odhalit při přebírání vozu, prodávající Vám ji zamlčel...) – „skrytá vada“,.
POZOR! - nejedná se o vadu, která se vyskytne – prasklá žárovka ve světle (moc jsem svítil). V tomto případě se jedná o vadu, která se vyskytla na základě stáří a používání vozu."
11:01:04
27.03.2012
27.03.2012
Hydron
-> Stepan FUN: Pozor, tohle co píšeš je častý omyl - prodávající o skryté vadě nemusí vědět (proto skrytá vada) a přesto za ní ručí. Samozřejmě je nutné vědět v daném konkrétním případě jak zní kupní smlouva a v zásadě platí tohle - pokud kupující shledá na vozidle nějakou závadu, kterou chce následně reklamovat u prodejce jako skrytou MUSÍ tak učinit neprodleně, tzn. závadu nesmí odstranit a následně se domáhat nějaké úhrady za toto odstranění - to lze až po domluvě s prodávajícím. Čili, kupující na závadu, na kterou chce uplatňovat reklamaci musí nejprve upozornit prodávajícího a teprve následně po vzájemné domluvě mu může prodávající proplatit opravu nebo slevit z kupní ceny, případně vozidlo vzít zpět. Pokud toto odmítne, může se samozřejmě kupující dožadovat svých práv soudní cestou a to pak nastává situace, kdy nastupují soudní znalci, kteří určí, zda opravdu šlo o skrytou závadu, nebo o klasické opotřebení provozem apod.
07:56:28
27.03.2012
27.03.2012
StepaNoFUN
-> JoseA: Do auta mohlo začít zatejkat po opravě (výměna okna, nějaká úprava), kterou nechal on udělat a nepřiznal ji. Když si mu to prodával, rozhodně nazatejkalo a toho bych se držel... Ostatní věci jsou "spotřební" a tudíž u ojetýho auta se musí s investicema počítat. Prasklá trubka mohla bejt způsobená mechanickým poškozením napr. o kámen a následně se na ní podepsala koroze... To zamykání - je v prdeli spínač v zámku dveří, nebo zlomenej svazek kabelů ve dveřích... O5 něco, co jsi mohl těžko předvídat, nebo nějak maskovat... Každopádně nevím o tom, že by měl u starýho auta půlroční nárok na reklamaci kvůli skrytejm vadám. Ale snad mimo toho zatékání (který se nechá "okecat" tím co jsem psal) nic z tohohle co vím skrytá vada není. Ta by musela bejt v době prodeje a Ty bys o ní musel prokazatelně vědět.
19:06:25
26.03.2012
26.03.2012
RON
ma narok leda na kulovy, ale zkus najit tu smlouvu
17:29:28
26.03.2012
26.03.2012
Pavel P..
Tak brzdový trubky, termostaty a nějaký napínáky taky maj svojí živostnost... jelikož kupoval starý auto tak s tim musí počítat že to bude muset časem vyměnit.... s tim bych ho poslal do háje.
17:26:41
26.03.2012
26.03.2012
JoseA
Já smlouvu ani nemůžu najít, jelikož jsem se koncem roku stěhoval. Ani nevím jestli jsem smlouvu stáhnul a vytisknul já nebo on. Každopádně sme se domluvili na slevě 5000 Kč na drobné počáteční investice a si týden po prodeji mi psal jak je s autem velice spokojený i spotřeba ho mile překvapila a nakonec vyrukuje s reklamací skoro po půlroce.
17:22:29
26.03.2012
26.03.2012
vhml
Progoogly o čem jsou skryté vady a jaké jsou nároky. Dle mě z toho na tebe těžko něco uhraje. Hodně to bude o tom co je ve smlouvě
17:16:36
26.03.2012
26.03.2012
JoseA
Tak se mi po 5ti měsících ozval na mail kupující mojí octavie, která byla i tady v inzerci, ty věci jako je prasklá trubka a termostat sem předvídat nemohl, ale kama a proč zatéká do auta nechápu, nemělo šíbr a nikdy mi tam nenateklo ani za silného deště
Dobrý den.
minulý rok jsem od Vás zakoupil Octavii combi 1.8T 20V. Na autě jsem vyměnil rozvody jak bylo v plánu,a navíc jste mi říkal že auto je v naprostým pořádku,nadále se začali projevovat vady jako popraskaná trubka k brzdám auto přestalo brzdit cena 783,-,další věc odešla termostat 420,-,zapalovací cívka 609,-,další napínák řemene u alternátoru byl špatně nasazený-nevím co s autem někdo dělal ale spravoval ho nějaký amatér, ted se navíc auto začlo samo zamykat a půjde opět do servisu oprava mezi 2000 až 5000,-,a když prší do auta zatéká-na místě jste mi tvrdil že nee ale nejsem blbý a poznám to,jen jsem čekal jestli se to projeví. už jsem za auto dal i s prací okolo 5000,- a navíc teď odchází to odemykání a zatéká do auta.
Jelikož mám ze zákona uplatnit skryté vady do půl roku,tak se chci s Vámi domluvit na nějaké náhrady škody,řeším to s Vámi diplomaticky...taky mám nárok na vrácení peněz. Jinak s Vámi bude komunikovat můj právník.Veškeré práce a opravy mám prokazatelné na papíře od servisního technika. auto není tak staré aby se tam projevilo tolik závad najednou.
Dobrý den.
minulý rok jsem od Vás zakoupil Octavii combi 1.8T 20V. Na autě jsem vyměnil rozvody jak bylo v plánu,a navíc jste mi říkal že auto je v naprostým pořádku,nadále se začali projevovat vady jako popraskaná trubka k brzdám auto přestalo brzdit cena 783,-,další věc odešla termostat 420,-,zapalovací cívka 609,-,další napínák řemene u alternátoru byl špatně nasazený-nevím co s autem někdo dělal ale spravoval ho nějaký amatér, ted se navíc auto začlo samo zamykat a půjde opět do servisu oprava mezi 2000 až 5000,-,a když prší do auta zatéká-na místě jste mi tvrdil že nee ale nejsem blbý a poznám to,jen jsem čekal jestli se to projeví. už jsem za auto dal i s prací okolo 5000,- a navíc teď odchází to odemykání a zatéká do auta.
Jelikož mám ze zákona uplatnit skryté vady do půl roku,tak se chci s Vámi domluvit na nějaké náhrady škody,řeším to s Vámi diplomaticky...taky mám nárok na vrácení peněz. Jinak s Vámi bude komunikovat můj právník.Veškeré práce a opravy mám prokazatelné na papíře od servisního technika. auto není tak staré aby se tam projevilo tolik závad najednou.
19:01:53
06.02.2012
06.02.2012
Petr Volfik
-> Haidy: Kdo ví jestli se to na tý tvojí škodce vůbec opravovalo, mohl mít známýho ze servisu bo tak něco kde se tohle opravovalo a poslal by ti fakturu za opravu jinýho auta. Hodit bobek na něj na hajzla.
17:33:16
06.02.2012
06.02.2012
stepan
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Lepší je napsat že kupující přebírá automobil tak jak stojí a leží. To pak nemá právo vůbec na žádnou reklamaci.
07:26:23
04.02.2012
04.02.2012
rsvancara
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Souhlas. Na YX starý auto bych záruku nedával.
15:26:06
27.01.2012
27.01.2012
Haidy
Za 5500kč bez EKO daně, majitel předemnou to protáhl přes ZTP.:D
Poučen pro příště, smlouvi budu shánět s lepšíma větama...
Poučen pro příště, smlouvi budu shánět s lepšíma větama...
10:41:25
27.01.2012
27.01.2012
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
-> Haidy: za kolik jsi prodal to auto ? za 5000kč? to je na slovensku a v čechách běžné, koupit 20let staré auto za 5000kč a pak vosírat se zárukama .
Pro tenhle případ je vhodné do smlouvy napsat : Kupující kupuje vozidlo s jehož stavem se řádně obeznámil při zkušební jízdě a prohlídce vozidla, vozidlo je v čase prodeje pojízdné, nicméně vzhledem k svému stáří celkově opotřebené, bez záruky, vhodné spíše na náhradní díly.
Pro tenhle případ je vhodné do smlouvy napsat : Kupující kupuje vozidlo s jehož stavem se řádně obeznámil při zkušební jízdě a prohlídce vozidla, vozidlo je v čase prodeje pojízdné, nicméně vzhledem k svému stáří celkově opotřebené, bez záruky, vhodné spíše na náhradní díly.
09:34:15
27.01.2012
27.01.2012
Radza
-> Haidy: čím víc čertu děláš dobře,peklem se ti odmění....
22:53:40
26.01.2012
26.01.2012
Haidy
Tak sem mu dnes 2x volal a ani to nezvedal, ještě to zkusím zítra a pak už na to z vysoka..škoda 3,50kč za hovor, stejně mu to nedám....spojka je věc co se časem opotřebuje, to by mi taky mohl chtít reklamovat že mu došel benzín..
a to sem mu před prodejem koupil zdravou baterku (do inzerátu sem psal, že baterka je KO), jelikož kdyby mu to chcíplo někde v koloně nebo rušný křižovatce, tak je to taky na prd to roztláčet..že já se na něj s tou baterkou ..
a to sem mu před prodejem koupil zdravou baterku (do inzerátu sem psal, že baterka je KO), jelikož kdyby mu to chcíplo někde v koloně nebo rušný křižovatce, tak je to taky na prd to roztláčet..že já se na něj s tou baterkou ..
10:31:17
26.01.2012
26.01.2012
dragon_cb_cz
-> Haidy: Trestní oznámení pro podvod sotva, pokud se jedná o 1200 jak říkáš, tak to ani nemůže být trestný čin ale max. přestupek. Podle mě by se to vůbec neřešilo v trestním řízení ale jako občanskoprávní spor. V tom se může pokusit uplatnit rozpor s kupní smlouvou a tvrdit, že se jednalo o skrytou vadu přítomnou v době prodeje. Toto ale musí nějak dokázat - např. posudkem soudního znalce. To už se mu ale podle mě těžko podaří, pokud totiž už auto nechal opravit, tak nikdo nemůže tu vadu pořádně posoudit (a jak je psáno v jednom z níže odkazovaných článků, na úhradu z tvé strany nárok nemá).
Moc bych ale nedal na řeči "starou škodovku nikdo nemůže řešit" - i stará škodovka je pořád auto a zákony pro ní platí stejně jako pro jakoukoliv jinou. Umožňuje ti to ale celkem jednoduše říct (minimálně u spojky), že to není vada ale běžné opotřebení. Tzn komunikuj s ním, ale trpělivě odpovídej pouze "trvám na tom, že se nejedná o vady přítomné v době prodeje". Neříkej nic, čeho bys následně mohl litovat a co nemůžeš dokázat. Prostě odmítej odpovědnost, nic víc.
Výslechu na policii bych se fakt nebál - ta pravdědobnost, že tě bude žalovat, je fakt malá. Téměř na 100% jen straší a zkouší jestli se chytíš. A pokud to fakt udělá, myslím, že máš velice slušnou šanci vyhrát (ale voser to je). Každopádně dokud minimálně nedodá znalecký posudek, tak nic neplatit.
Moc bych ale nedal na řeči "starou škodovku nikdo nemůže řešit" - i stará škodovka je pořád auto a zákony pro ní platí stejně jako pro jakoukoliv jinou. Umožňuje ti to ale celkem jednoduše říct (minimálně u spojky), že to není vada ale běžné opotřebení. Tzn komunikuj s ním, ale trpělivě odpovídej pouze "trvám na tom, že se nejedná o vady přítomné v době prodeje". Neříkej nic, čeho bys následně mohl litovat a co nemůžeš dokázat. Prostě odmítej odpovědnost, nic víc.
Výslechu na policii bych se fakt nebál - ta pravdědobnost, že tě bude žalovat, je fakt malá. Téměř na 100% jen straší a zkouší jestli se chytíš. A pokud to fakt udělá, myslím, že máš velice slušnou šanci vyhrát (ale voser to je). Každopádně dokud minimálně nedodá znalecký posudek, tak nic neplatit.
10:09:46
26.01.2012
26.01.2012
Hydron
-> Haidy: Buď úplně v klidu, jen ti nesmyslně vyhrožuje, nikdo nepůjde do soudního sporu kvůli staré škodovce co nemá žádnou hodnotu, jen sepsání žaloby právníkem ho bude stát více než dal za to auto. Chtěl bych ho vidět, jak podává trestní oznámení na podezření podvodu - to se mu každý policajt vysměje. Normálně ho slušně odmítni s tím, že u 20 let starého auta jsou spojka a těsnění věci, které podléhají normálnímu opotřebení a nic mu neplať, uvidíš že ti dá pokoj.
21:05:46
25.01.2012
25.01.2012
Radza
-> Haidy: Zajímalo by mě,co je to za hovado,že vyvádí kvůli starý škodovce....to musí bejt nějakej infantilní ču*rák....
20:30:19
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Tak to rád slyším :) Díky, sepíšu si na papír proč mu to odmítám uhradit, zavolám mu, řeknu mu ty důvody a pak ať si mne udá:)
20:18:54
25.01.2012
25.01.2012
Maxx
-> Haidy: tak s touhle smlouvou jsi pokrytej...
20:08:14
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Prostě zítra ho pošlu někam a kdyby šlo do tuhýho, holt půjdu škemrat za tátou jestli by nemohl promluvit s jezdnim dobrym právníkem, kterej je jeho blízkej kamarád...jestli to podá, možná cestou na fízlárnu budu nasranej že sem mu těch blbejch 1200 radši neposlal, ale zas ten pryncip..nebo jak jsou ty i/yčka v tom slově..
19:42:36
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Ha, našel sem to..přesně tuhle smlouvu mám www.povinne-ruceni-levne.
cz/dokumenty/kupni-smlouva
-auto_obcan_i_obchodni-zak
onik.pdf
19:40:49
25.01.2012
25.01.2012
Luky
-> Haidy: koukni na tohle - je to sice pohled z druhé strany, ale leccos napoví:
www.autoweb.cz/pravni-por adna-bezplatna/.../15264
www.autoweb.cz/reklamace- auta-cast-3-caste-chyby-a- omyly
www.autoweb.cz/pravni-por adna-bezplatna/.../15264
www.autoweb.cz/reklamace- auta-cast-3-caste-chyby-a- omyly
19:40:40
25.01.2012
25.01.2012
Vojtisek
-> Haidy: těsnění pod hlavou? Vždyť s tím u škodofky snad počítám
19:39:20
25.01.2012
25.01.2012
castrol
-> Tomaso435: ma pravdu predsedo
19:38:16
25.01.2012
25.01.2012
Vojtisek
-> Tomaso435:
19:34:52
25.01.2012
25.01.2012
Tomaso435
-> Haidy: pokud ve smlouvě kterou podepsal je napsáno že je seznámen se stavem vozidla který odpovídá jeho stáří, tak ho s klidným srdcem pošli do nejhlubší prdele. dej si ho v mobilu do ignoru at nevidiš že ti volá, a uplně na něj zapomeň
19:30:12
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Uvidim, asi dam na vas a poslu ho nekam s odkazem na několit faktů...a tak mne napadá, jestli spíš on není ten, kdo se pokouší o podvod...ale nejsem právník
Stejně myslím, že když ho slušně pošlu někam a řeknu mu několik důvodů proč, tak se na trestní oznámení vyse...kašle, jen straší...zítra mu zavolám a napíšu, jak ten hovor dopadl..
Stejně myslím, že když ho slušně pošlu někam a řeknu mu několik důvodů proč, tak se na trestní oznámení vyse...kašle, jen straší...zítra mu zavolám a napíšu, jak ten hovor dopadl..
18:48:14
25.01.2012
25.01.2012
jok3r
-> Haidy: myslim z spatne nedopadnes, spojku ani tesneni ti nemuze dokazat ze byla poskozena uz predtim, jestli s tim moh mesic jezdit a nic tomu nevadilo tak za to ty urcite nemuzes,,, nic neplat a v klidu se hadej, akorat se te snazi vochcat
18:43:11
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Spojka zabírala od spoda, lamela podle kamaráda vypadala zdravě když to bylo rozebraný, nevim jak jinak bych ji měl poznat, zas takovej technik nejsem...ale spíš si říkám, jestli s tím nebyl někde driftovat..Říkal 1200kč, nechce se mi to platit z principu..ale na výslech taky nejsem něják zvědavej..kdyby to pro mne dopadlo špatně, neví někdo co bych z toho mohl mít? Myslím si že sem v právu, ale sme v ČR a nechci riskovat kriminál..
18:29:59
25.01.2012
25.01.2012
jok3r
-> Haidy: pošli ho někam, obojí si mohl udělat sám, a navíc si vzpomenul pozdě
18:25:06
25.01.2012
25.01.2012
tunerlada
-> Haidy: tak to bych ho poslal do háje stím že si mu vše co víš řekl a to že se tak stalo za to ty nemůžeš protože nejsi odborník navíc jestli ta spojka prokluzovala tak jeslti stím měsíc jezdil tak to musel poznat a tudíž jeho chyba že ti to nereklamoval dřív a to že má k.o. těsnění taky nemusí být z dřívějška ale že to někde uvařil..
18:18:33
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Ano, ve smlouvě to bylo, řekl jsem mu o všech chybách, o kterejch sem věděl.. Že nesouhlasí číslo motoru a je třeba seřídit zapalování a karbec (předstih byl fakt debilní, občas si i střelila)..ale věděl o tom
18:14:17
25.01.2012
25.01.2012
auta.petr
-> Haidy: Myslím, že vyhrožování trestním oznámením je trochu přehnané. Nejedná se o závady, které by jsi chtěl nebo měl možnost vědomě zatajit, možná může požadovat nějakou slevu z ceny auta. Záleží taky jakou máš smlouvu a co v ní je zapsáno o tech. stavu auta. Jak můžeš někoho upozornit na to, že za nedlouho odejde spojka nebo těsnění pod hlavou? Já bych se toho nebál.
18:13:24
25.01.2012
25.01.2012
Fén
Bylo ve smlouvě, že se kupující seznámil se stavem vozidla?
18:06:32
25.01.2012
25.01.2012
Haidy
Ahoj, před dvěma měsíci jsem prodával Šáde. Podle kupní smlouvi měl kupující možnost reklamace do 14ti dnů od podepsání, popř 30 dní v případě, že by nesouhlasili km. Dnes se mi ozval, že se mu vysrala spojka a bylo k.o těsnění pod hlavou, ať si vyberu, buď mi pošle fakturu za opravu, nebo na mne podá trestní oznámení pro podvod, že jsem mu to neřekl. Kdo je podle vás v právu?Řekl jsem mu, že to proberu s někým a zítra se mu ozvu