Lidé bděte !! Novela zákona č. 56/2001 Sb.

prohledat
88 příspěvků (zobrazeno 51 až 88) od 22.01.2012 do 10.06.2012, založil/a Domajz
řadit dle data
13:42:29
03.02.2012
AR166
.. auto bez tk+e jsem do depozitu priblizne pred dvema mesicema dal.
13:28:20
03.02.2012
myschaak AZNP K.Hora
-> john simple: do depozitu auto bez platný tk+e nedáš...přepis ale je možný,auto musí projít evidenčkou a mít pojistku
12:21:15
03.02.2012
john simple
tak to by pak když je auto bez STK neměli povolit přehlaseni na nového kupce.

mám to v polopřevodu a nemá to STK, tak jako tak to chci dát do depozitu, tak zbytecne je delat STK. kdyz nekdo kupuje rozebrane auto k renovaci, taky musi na STK, pokud ma propadlou ?
08:40:30
03.02.2012
Boomber
-> Vít Heřman:

-> Hydron:

Nechci vám do toho kecat, ale tak už to je i teď! Bez platné STK a pojistky vám nedají značky a pokud nejsou v depozitu, tak ani přepis. Přepis bez STK a pojistky jde, ale musíte mít značky v depozitu před zahájením přepisu a evidenční kontrolu (ne však technickou). Sám jsem takto přepsal několik aut a vše bez problému. Největší problém je, když vozidlo nemá technickou a pojistku a značky nejsou v depozitu a dá se do polopřevodu. Pak nezbýcá nic jiného, než platit pojistku, udělat technickou a dohlásit.

Jo a dlouhodobý depozit je přece již teď. Dám značky do depozita, zaplatím 100,-Kč a mám je tam, jak dlouho chci. A až je chci vytáhnout, tak udělám STK, zaplatím pojistku a jedu pro značky.
08:25:42
03.02.2012
Vojtisek
-> Hydron: ano, kde musíš orgánu provést součinost a na výzvu ukázat, kde maš vozidlo uložené a k jakému účelu slouží. Nenechám se takto buzerovat, aby mi lezli do mého majetku...Aspoň že garáž není moje, ale matky, takže smůla3
08:18:41
03.02.2012
john simple
potřebuji na sebe dohlasit auto, co nema STK, pojištěné je.

takže asi depozit, zkusím se poptat
13:15:55
02.02.2012
Hydron
-> john simple: Tak jsem to pochopil, pokud nedoložíš pov. ručení a doklad o STK, budeš muset odevzdat značku a auto bude bude převedeno do dlouhodobého depozitu.
12:56:52
02.02.2012
john simple
tzn, že když máš značku na autě, musíš ji donést a tím pádem bude auto v depozitu ?
12:00:01
01.02.2012
Hydron
-> Vít Heřman: Dle toho návrhu tu káru přepíšeš bez potíži, jen ti nevydají ORV a značku dokud nepříjdeš s platnou STK a zaplaceným po. ručením.
10:51:44
01.02.2012
dragon_cb_cz
Mě by hlavně zajímalo jak přepíšu auto který nemá platnou technickou - a že moje eRko jí ještě dlouho mít nebude 9
11:30:44
30.01.2012
Jozka
-> Hydron 23.01.12 16:23:32: To je základní princip tvorby legislativy u nás, aby byl chaos a šikulové "na obou stranách přepážky" vydělali. 4 3

-> Domajz: A kdejaký vylepšení předpisů pod záminkou nápravy nepravostí pak končí pravidelně tím, že "krasobruslaři" mezi paragrafy jsou pořád v pohodě a odskáčou si to ti "řadoví občané".. Což už vlastně napsal -> King 24.01.12 10:06:50: .
10:18:53
25.01.2012
King
-> Luky.: Měl jsem kliku, když jsem kupoval v bazaru Cougara, že jsem ho s kámošovou pomocí odtranportoval domů a když jsem kámoše vez zpátky, bazarista nelenil, využil tradiční "červí díry" na odboru dopravy a techničák už mi dal do rukou. V noci sjednaná pojistka po netu s vytištěním provizorní "zelený karty" a druhej den už byla Dajána na úřadě registrovat. Soudružka za přepážkou ji vyrazila kvůli neoriginální zelený kartě, tak si stoupla k dalšímu okýnku, zase vyhazov a u třetího okýnka uspěla :)

Ale v reálu mi to příjde uhozený, aby nutily kupujícího, aby to pod šílenou pokutou registroval do 10 dnů od smlouvy.
22:17:49
24.01.2012
Luky
-> Domajz2: no bez papírů asi těžko...
20:02:59
24.01.2012
Domajz2
-> Luky.:

Změna vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla

§ 8

(1) O zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla v registru silničních vozidel je příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností oprávněna požádat

a) osoba, která je v registru silničních vozidel zapsána jako vlastník silničního vozidla a která převedla vlastnictví silničního vozidla na jinou osobu (dále jen „dosavadní vlastník“), jedná-li se o zápis změny vlastníka a

b) vlastník nebo provozovatel silničního vozidla, jedná-li se o zápis změny provozovatele.

(2) Dosavadní vlastník je povinen požádat o zápis změny vlastníka silničního vozidla do 10 pracovních dnů ode dne převodu vlastnictví silničního vozidla. V případě, že převod vlastnictví silničního vozidla je podmíněn zápisem změny vlastníka, lhůta podle věty prvé počíná běžet ode dne uzavření smlouvy o převodu vlastnictví.

Tedy jestli chápu dobře druhý odstavec, ten co auto prodal má 10 dnů od PRODEJE na to aby odhlásil na kupujícího.

§ 11

(1) V případě přechodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu je osoba, na kterou vlastnictví silničního vozidla přešlo, do 10 pracovních dnů ode dne přechodu vlastnictví silničního vozidla povinna požádat příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností o zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel. K žádosti se přiloží doklad o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu a doklady podle § 8 odst. 5.

A kupující má 10 dní od PRODEJE na to, aby auto na sebe přihlásil. Tedy směrodatné je datum na smlouvě, ne datum kdy došlo k odhlášení auta. Takže podle mého názoru, já si můžu auto na sebe napsat třeba 2. den od prodeje a prodávající může auto odhlásit klidně třeba 9. den. Čili je úplně jedno kdy on to odhlásí, takže bych péči o nějakou složenku při přepisu klidně pustil z hlavy.

Ale jak to udělat s s techničákem.... babo raď
15:23:17
24.01.2012
Radza
-> Domajz: To ale nebyl výsměch,ale prdel.Jestli jsi to tak nepobral,tak je tvůj problém...4
14:12:50
24.01.2012
Hydron
-> jans: zrovna tohle včera kritizovali v Moravskoslezkém deníku - že to je de facto státem posvěcené stáčení tachometru a někdo z parlamentu tam říkal, že tohle se určitě ještě změní, protože by tacháče mohl stáčet kde jaký Franta co má živnosťák na opravy aut a že poruchy čítače ujeté vzdálenosti jsou naprostou vyjímkou - hned jsem si vzpoměl na svou stodvácu, kde měním plastová kolečka v tacháči pravidelně skoro každý rok.1 1
13:50:05
24.01.2012
jans
Jenom bych se zeptal, jestli někdo tuší, kdo je "oprávněný pracovník opravny silničních vozidel". Protože nikdo jiný podle nich legálně nemůže opravovat počítadlo km. Je to každej zelinář, co má svou dílnu, autorizovaný servis dané značky nebo jenom pár vyvolených posvěcených úřady?
10:06:50
24.01.2012
King
-> Hydron: Čili se dá říct, že každý utažení šroubů je vlastně pro mě vlastně požehnáním, ale prostý občan se nemá čeho bát, protože policie a úřady jsou na tolik benevolentní, že při rozpoznání pochybení prostého slušného občana jsou schopny přimhouřit oko? Nevím jak u vás u Proximy Centauri, ale tady to nějak nefunguje4

To, že si úředníčci snažej zjednodušit si život kvůli mizivýmu procentu hovad, tak že zbytečně a čím dál víc šikanujou slušnej zbytek, mě fakt pocitem sucha a bezpečí nenaplňuje....
08:59:48
24.01.2012
Luky
-> Domajz: -> Hydron: mají na to nárok? Mají... Proč si tím nezlepšit díru v rozpočtu...

Proč tam kruci nenapíšou že se to má přihlásit do 10 dnů od odhlášení? Sice by to taky nebylo samospásný, když by to prodávající odhlásil a pak neposlal, ale takových případů by bylo výrazně míň...

Už jsme tohle někde řešili, a padnul tam názor, že je vidět, že tohle vymysleli v Praze - tam se dá všechno za den objet tramvají... 1
18:58:40
23.01.2012
Domajz
-> Luky.: prosimtě klid, určitě tě nikdo nebude sankcionovat protože jsi šel přihlásit auto 12. den od prodeje, když prodávající to odhlásil den 9. od prodeje. Je to směřováno proti těm co v autě neodhlášeném popř. nedohlášeném jezdí několik let a v případě nehody, přestupku apod. má problémy bývalý majitel. Takže prosím nejanči.
16:23:32
23.01.2012
Hydron
-> Jozka: V našem státě je už celkem normální strašit lidi ruznejma pokutama, ale jak ukazuje praxe a život, nic není tak horké jak se uvaří. Při zavádění bodového systému můj otec šel skoro dobrovolně odevzdat řidičák, protože to provázela masívní strašidelná kampaň medii o tom jak 1. června všichni policajti vyrazí s radostí do ulic s cílem rozdávat nebohým šoférům body. Nebo ono slavné sčítání lidí loni na jaře - nejprve všechny zmasírovali tím, jaká jim hrozí pokuta, když ten blbý formulář nevyplní aby náhodou někoho nenapadlo se příčit. V naší rodině jsou dva členové co nic nevyplnili a slíbená pokuta 10 tisíc nikde.Prostě se jen všichni nesmíme bát, když někdo udělá bububu ( a že oni politici to rádi dělaj, to nemusím popisovat), ono se vždy najde skulina jak to nebo ono nařízení přechcat.1
upraveno 1x, naposled 23.01.2012 16:35:14
15:21:15
23.01.2012
Jozka
-> Hydron: Ty jsi docela optimista, koukám.. Pokud to, co uvádíš nebude někde v zákoně zmíněný, případně uvedený v nějakým navazujícím podzákonným předpise, tak ten uředník bohužel bude muset..
14:43:32
23.01.2012
Hydron
-> Luky.: Samozřejmě dle znění toho návrhu to tak vyznívá, ale nemyslím si, že pokud úředník uvidí, že původní majitel to odhlásil desátý den po prodeji a ty to jdeš přihlásit 11 nebo 12 den, že ti hned bude s radostí účtovat pokutu. Tohle je pouze hrozba pro ty co si vesele jezdí na cizí papíry a nejsou schopni převod udělat. Když si tu prodlevu náležitě omluvíš nebo vysvětlíš (např. potvrzením pošty s datumem přijetí zásilky s doklady) věřím, že tě nikdo nahánět s pokutou nebude.
upraveno 1x, naposled 23.01.2012 14:45:39
14:35:20
23.01.2012
Jozka
Nechci být špatným prorokem, ale můj odhad je ten, že případná pozitiva se jako obvykle ztratí při připomínkání (nebo zkomolí do nevymahatelné polohy) a zbyde z toho zas jen ta pakárna 10. No, doufejme, že se pletu..
14:17:13
23.01.2012
Luky
-> Hydron: jen ti při tom důkladném studování unikl tento detail: "dosavadní vlastník vozidla bude povinen do 10 pracovních dnů od uskutečnění jeho prodeje nechat změnu vlastnictví zapsat do registru. Nový vlastník je poviněn do 10 pracovních dnů od prodeje zaregistrovat na sebe. V případě nerespektování tohoto ustanovení hrozí každému pokuta 5 – 50 tis. Kč. "

Takže prodávající to provede 9–10 den od prodeje, pak mě to pár dní půjde poštou a až já tam za dva týdny přijdu, tak mě k OTP hned vystaví i složenku? No to je krása… 7
upraveno 1x, naposled 23.01.2012 14:17:27
14:10:13
23.01.2012
Hydron
Tak jsem si ten návrh důkladně prostudoval a přiznám se, že v tom vidím více pozitiv než negativ. Nelíbí se mi to zvýšení poplatků, ale to je dneska všude. To že bude při přepisu třeba ověřených podpisů obou stran je sice malá komlikace navíc, ale zase to brání různým podvodníčkům, co převedli kolikrát neexistující vozidla na nové majitele bez jejich vědomí (a že se takové případy stávaly je známo), to že úřad musí informovat do tří dnů vlastníka o jakékoliv změně vlastníka nebo provozovatele je taky přínosem proti podvodům. Přepis podmíněný 10 dny taky schvaluji, protože pak skončí ty stesky o tom, že někoho uhání ČKP o zaplacení pokuty, když už přece vozidlo dva roky nemá a nový majitel si ho nedohlásil. Dobrý bude i ten dlouhodobý depozit, protože v současné chvíli, kdo nechce dát papíry do časově omezéno depozitu ale ani vozidlo provozovat a platit pov. ručení ma jedinou možnost - trvalé vyřazení bez možnosti někdy papíry oživit. Dlouhodobé vyřazení způsobí, že vozidlo, které třeba nechám stát 30 let ve stodole půjde (pokud bude splňovat podmínky pro provoz) znova vesele přihlásit a jezdit - přestane tak být i zájem o koupě platných papírů na budoucí veterány. Dlouhodobé vyřazení vlastně supluje dnešní berličku o změně způsobu využití vozidla, takže zde se nic nemění, kromě toho, že vozidlo nepůjde rozebrat na díly a ty pak prodat. Co se týká případných kontrol co se s vozidlem děje, myslím si, že to díky tomu, že úředníci mají plno jiných starostí nějak strašně moc využívané nebude.
23:56:22
22.01.2012
King
-> Domajz: Hele, ale musíš to brát tak, že stát se nás snaží chránit před různými grázly a asociály kteří odmítají platit výpalné za prodej "neekologických" ; povozů nebo vykuků, kteří žijí v bludu, že svým majetkem můžou nakládat, jak uznaj za vhodný 4

Není to úžasné? Je to úžasné!
17:08:38
22.01.2012
Domajz
-> Radza: No to se ozval zrovna ten pravej, co tady k asi 15 stávajícím založil další 4 témata o ekodani.
upraveno 2x, naposled 23.01.2012 18:52:33
13:29:58
22.01.2012
castrol
-> Radza: 3
13:28:48
22.01.2012
Radza
-> Domajz: to jsi šikovnej3
upraveno 1x, naposled 22.01.2012 13:28:59
11:57:30
22.01.2012
Domajz
-> MATTESS: Ano ano vím o tom tématu, jen mi to přišlo, že se to vztahuje pouze na vyražení auta, ale těch zásadních změn, které to přinese je mnohem víc a nechtěl jsem to tam zasírat OT příspěvkama, tak jsem založil téma, kde se to může řešit komplexněji.
10:59:59
22.01.2012
palasske
-> Domajz: uz to tu probehlo.

-www.osbid.org/index.php?t =article&...
10:59:38
22.01.2012
Arnold
to je humus velebnosti 41 41 41 ty uz nevi jak by nam to mohli zneprijemnit kdyby radsi vymysleli uzitecnejsi veci a ne (s prominutim) sracky
10:55:04
22.01.2012
bibendum30
To bych 116 Oni už nevědí co by roupama,a jak se nás zbavit
10:49:02
22.01.2012
Don_pepe
-> OndraKrupi: Lepší kdyby vůbec...
10:47:58
22.01.2012
OndraKrupi
ale až od července...
09:01:52
22.01.2012
Domajz
Jelikož tady každý řeší dookola 1000x objasněný přepis ohledně ekodaně, tak se mi zdá, že do pozadí tak nějak ustupuje mnohem závažnější novinka, která se na nás motoristy kuje, a to - výše zmíněná novela zákona č. 56/2001 Sb. To co považuju za nejvíc alarmující změny nebo změny hodné pozornosti:

1) auto již neodhlásíme jinak než s dokladem o ekolikvidaci (nebo záznamem o bouračce)

2) přepis bude místo 800 Kč stát 1400 Kč

3) při přepisu s plnou mocí musí být oba podpisy úředně ověřené

4) vydání tabulky (naříklad vám jednu ukradou) bude stát 300Kč místo 200 Kč

5) přepis do 10 dnů od data prodeje jinak možnost flastru

atd.

Jde pouze o návrh tudíž ještě nic není jisté, nicméně dá se předpokládat, že tak nějak podobně to bude, proto prosím žádné hysterické výlevy. Očekávaný vstup předpisu v platnost: 1.7. 2012
upraveno 5x, naposled 22.01.2012 10:01:19
Extreme Tyres