skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Ekopoplatek pri dedictvi
prohledat
12 příspěvků (zobrazeno 1 až 12) od 03.10.2011 do 07.10.2011, založil/a dragon_cb_cz
10:11:48
07.10.2011
07.10.2011
Jozka
-> jok3r 04.10.11 21:38:05: To se musí (nebo určitě alespoň muselo) přepsat - papíry od notáře jsou dokladem na úrovní kupní smlouvy. Jedno auto takhle převedný mám, i když přehlášení na dědice a odhlášení na mě proběhlo na jednom úřadě v jeden den.
18:22:48
05.10.2011
05.10.2011
Luky
-> Vít Heřman 04.10.11 22:50:16: pak jsem si to taky uvědomil, takže už vím co a jak
22:52:07
04.10.2011
04.10.2011
dragon_cb_cz
Jinak dneska jsem raději na magistrát zašel a řekli mi, že ten přípisek v techničáku je blbost a že bych platit neměl
-> jok3r: Myslím, že lepší je to nejdřív přepsat na dědice a až následně dál. Protože pokud to na dědice nepřepíšeš, tak neproběhne přeregistrace a tudíž osvobození nebude.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Jj, já jsem to měl taky tak v plánu udělat, ale ten přípisek mě vyděsil. Každopádně ženská (podotýkám mladá, milá a pohledná) mne uklidnila, že platit nebudu :)
-> jok3r: Myslím, že lepší je to nejdřív přepsat na dědice a až následně dál. Protože pokud to na dědice nepřepíšeš, tak neproběhne přeregistrace a tudíž osvobození nebude.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Jj, já jsem to měl taky tak v plánu udělat, ale ten přípisek mě vyděsil. Každopádně ženská (podotýkám mladá, milá a pohledná) mne uklidnila, že platit nebudu :)
22:50:16
04.10.2011
04.10.2011
dragon_cb_cz
-> Luky.: Hledal jsem, ale nic moc mi z toho nevyplynulo, tak jsem vznesl dotaz znovu, jestli nejsou novinky :)
Jinak z toho zákona to, že ZTP to řeší pro všechny další registrace plyne naprosto jasně, a to z paragrafu 37 písmeno e odstavec 1 zákona 185/2001sb v platném znění:
Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu^31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
Platí, že úřad dělá pouze to co mu zákon (vyhláška, atd) explicitně nařizuje, tedy výbírá při první přeregistraci. Nemůže o své libovůli rozhodnout, že pokud ta první byla osvobozená, udělá to při druhé - protože zákon říká, že se platí při první a tečka.
Jinak z toho zákona to, že ZTP to řeší pro všechny další registrace plyne naprosto jasně, a to z paragrafu 37 písmeno e odstavec 1 zákona 185/2001sb v platném znění:
Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu^31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
Platí, že úřad dělá pouze to co mu zákon (vyhláška, atd) explicitně nařizuje, tedy výbírá při první přeregistraci. Nemůže o své libovůli rozhodnout, že pokud ta první byla osvobozená, udělá to při druhé - protože zákon říká, že se platí při první a tečka.
21:38:05
04.10.2011
04.10.2011
jok3r
taky bych se optal, když máme doma auto který je zatim na zesnulého a dalo by ho do polopřevodu přímo dědic na budoucího majitele, platí se eko nebo ne když ten budoucí majitel neni dedic ani pribuzny zesnuleho?
12:37:01
04.10.2011
04.10.2011
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
-> Vít Heřman: my koupili rapida po dedictví a eko jsme neplatili ... jednoduše jsem na úřadě řekl, že první přeregistrace již byla
09:58:09
04.10.2011
04.10.2011
Luky
-> Vít Heřman: jo a zkoušel jsi hledat ve staších tématech?
skoda-virt.cz/cz/.../1206 05-dedictvi-a-eko?gotopost =2...
skoda-virt.cz/cz/.../1206 05-dedictvi-a-eko?gotopost =2...
09:54:15
04.10.2011
04.10.2011
Luky
-> Vít Heřman: podle toho jak je to napsáno by v tom rozdíl být neměl. Ale spíš mě zaráží, že praxe s převodem na ZTP je taková jaká je, protože to na mě z toho zákona nepůsobí tak, že by se to mělo vyřešit převodem na ZTP i pro toho, co ho koupí od něj... Kocourkov Dej pak vědět jak jsi dopadl
21:25:05
03.10.2011
03.10.2011
darklord
no, tak potom sa jedine opytat na magistrat
20:25:03
03.10.2011
03.10.2011
dragon_cb_cz
-> darklord: No to by mě zajímalo, kde tohle bere v zákoně oporu. Chápu že by to tak bylo při polopřevodu - ale dědic na sebe auto přepsal a rok s ním jezdil, tzn bylo řádně přeregistrováno. A to osvobození je v zákoně pro ZTP i dědictví uvedené ve stejném paragrafu:
Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.
Tzn by mezi tím rozdíl být neměl.
Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.
Tzn by mezi tím rozdíl být neměl.
20:21:24
03.10.2011
03.10.2011
darklord
Dedicstvo je oslobodene. Ale nie tak ako invalida, tzn ze sa to len presunie na dalsi prepis.
20:12:03
03.10.2011
03.10.2011
dragon_cb_cz
Tak jsem koupil 136GL (skoda-virt.cz/cz/.../) a resim jak na ekovypalne. Problem je popsany v karte auta, zde kopiruju:
Auto prošlo přeregistrací kvůli dědictví v roce 2010, ale v technickém průkazu je napsáno „ekopoplatek bude vybrán při další registraci (mimochodem, uvedeno bez datumu a čehokoliv)“. Myslíte, že to byl jen iniciativní úředník, nebo by ho po mě skutečně mohli chtít? Protože podle zákona se poplatek vybírán při první přeregistraci.
Vím, že si mám zavolat na dopravku - ale než to udělám, chci se uklidnit, že nejsem debil a že se mám hádat :) Předpokládám, že už to někdo řešil.
Auto prošlo přeregistrací kvůli dědictví v roce 2010, ale v technickém průkazu je napsáno „ekopoplatek bude vybrán při další registraci (mimochodem, uvedeno bez datumu a čehokoliv)“. Myslíte, že to byl jen iniciativní úředník, nebo by ho po mě skutečně mohli chtít? Protože podle zákona se poplatek vybírán při první přeregistraci.
Vím, že si mám zavolat na dopravku - ale než to udělám, chci se uklidnit, že nejsem debil a že se mám hádat :) Předpokládám, že už to někdo řešil.