-> dragon_cb_cz 18.05.23 12:05:25: Jistě, vtip a nadsázka. Ale to je právě to, co některým lidem úplně chybí.
V zásadě s Tebou souhlasím, ale taky chápu, že někteří zde přítomní vidí v určitých věcech "vnucování názoru".
Není to však problém určitých skupin lidí, ale spíš názorově vyhraněných jedinců, kteří vyžadují pozornost (a v dnešní době je tu spousta prostředků, jak se rychle a levně zviditelnit, takže si jich vždy někdo všimne).
Upřímně je mi úplně jedno, jaké má jakákoli neznámá osoba vyznání, sexuální orientaci či světonázor, dokud mne nezačne sveřepě přesvědčovat, že její názor je ten "nejvíc nejlepší" ještě před tím, než se vůbec seznámíme. Nebo například lidé, kteří se cítí být nadřazeni nad jiné, ať už z jakéhokoli důvodu. Občas se setkám s někým, kdo se chová dle rčení "Já jsem ..... (doplň ad libitum), kdo je víc?" a takové osoby jsou mi nesympatické už od prvního momentu - a nejen mně - pokud se takový člověk vyskytne ve společnosti, většinou není v kolektivu moc oblíben - a to nikoli kvůli svým názorům, ale právě kvůli tomu jejich častému zmiňování (de facto vnucování).
Předpokládám, že není náhodou, že většina takovýchto osob, které jsem potkal, byla z řad nějaké "utlačované menšiny" - vlastně taková menšina menšiny. 95% (číslo vycucané z prstu, jen pro ilustraci) příslušníků dané menšiny jsou "normální" lidé, o kterých jen jejich nejbližší okolí ví, že jsou "jiní", jen pár křiklounů dělá menšině reklamu (negativní reklama je taky reklamou), takže je sice o menšině obecné povědomí, ale většině lidí (a často i většině dané menšiny) už to leze krkem, takže není divu, že citlivější jedinci "startují", jakmile se někde objeví zmínka (nebo symbol) připomínající danou menšinu.
A je fuk, jestli jde o homosexuály, příznivce elektromobility, cikány, Svědky Jehovovy, emancipované veganky atp.
Není divu, že (z recese) vznikl kult "bílého heterosexuálního karnivorního petrolheada" - kde je akce, je i reakce, a taktéž není divu, že se najde spousta jedinců, kteří to myslí smrtelně vážně.
Začarovaný kruh
Naštěstí žijeme v dosti liberální společnosti, kde není zvykem někoho segregovat na základě toho, jakou má barvu kůže a co si myslí (pokud se ovšem rovnou sám nesegreguje výše popsaným způsobem) - byť je tu vysoká míra xenofobie, která se ovšem projevuje spíše počáteční nedůvěrou, než automatickým škatulkováním. Projeví-li se neznámá osoba jako "normální člověk", nemá česká společnost problém jej bez výhrad přijmout.
![5](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/5.gif)