-> MB_CML 24.03.21 22:06:31: tak bavíme sa o osobákoch samozrejme, a čo mam info ešte zo Škodovky tak plechače 110Nm a Alu 120Nm (130Nm),ale netvrdím že neexistujú výnimky ale to je tak zo všetkým,,,
-> Minott: s těma 110Nm bych byl opatrný, nejsou výjimky, kde je předepsaných 200Nm na Alu kolech A třeba takovej Crafter má 240Nm, sice na plecháčích...
-> Eidy 24.03.21 21:34:11: ked je koleso dotiahnute,tak jak ma byt na 110Nm,tak to ta zelena povoli z prehladom,no ked to nejaky majster pri montazi zakrvavy co to vzduchovka da,,tak tam niekedy len trhak pomoze,na SK v pneuservisoch bezna vec,,
-> m8rinek: Hmmm. 52 článků, 4 šrouby na článek... Jeden pás. :-D Normálně se to řeže autogenem, ale já je tentokrát potřeboval zachránit. Nebyly nový a rychloakce.
-> vhml: Tady je to něco palcovýho - 26 je malý a 27 velký. Tak jsem vzal ruční frézu a dělal z toho 26, takže vůle minimální.
-> Eidy: Nevím, asi páteční série. Polovina lidí si jí chválí, polovina nadává že to nepovolí nic. Tak já mám holt z tý druhý půlky přemejšlím že bych šel do černý, ale nejsou
Jelikož je to rázovka, tak je dost zásadní rozdíl, jestli se povoluje matice nebo šroub. Stejně tak velký vliv má vůle ořechu. Mám ořechy narádlované, abych je mohl druhou rukou držet a vymezit tak vůli. Z toho pak plynou ty rozdíly, že je problém povolit šroub na kole, ale není problém povolit poloosu.
-> Nwkt: Já se ptám je pro jistotu, protože kola mi to povolilo vždycky a třeba zaseklý matky na poloosách nebo hřídelích převodovek se neobtěžuju odsekávat a povolilo mi to vždycky všechno.
Prostě to ty zarezlý M16 šrouby s jemným závitem na pásech bagru nepovolí. :-/ Museli jsme ve dvou zabrat 3/4 ořechem a velkým trhákem s nasazenou 2,5m trubkou a pohnout s nima. :-( Byly zarezlý v tělech a k matkám se s rázákem fakt nedá dostat.
Ale jako kolo z náklaďáku to povolí bez potíží. ;-)
Za me taky, i horke kola na zavodaku to povolilo uplne v pohode. Za ty penize je to uplne paradni pomocnik, me se zaplatil uz beztak 2x, uz na nem zacinaji smrdet uhliky tak na ne asi budu muset nahlednout / vymenit
-> P@nis 21.03.21 21:24:55: Jeste bych podotknul, ze tim sroubem pod STOP tlacitkem se jenom vymezuje vule toho vertikalniho posuvu vretena. Hazeni sklicidla se musi doladit sprostym busenim gumovou palici.
-> radekp 20.03.21 11:44:44: Ok, challenge accepted! Tak, nic nerezovyho vhodnyho k vrtani jsem nenasel, tak aspon hlava pevnostniho nerezovyho sroubu M12
-> radekp: v práci mají kluci o řadu vyšší na takové rychlovrtání a není to vůbec špatné. Dal jsem odkaz právě na ten bauhaus, kde je o 1500 levnějši než všude jinde. Ohledně motoru asi tak, že i 300W je dostatečné a v extrému to zastaví motor než aby kousnutý vrták nadělal škody.
-> radekp: Jenom ze zvedavosti jsem zasel do garaze, napnul prokluzujici remeny a vrtakem, kterej jsem na zahradce nasel jeste po pradedovi (15mm) jsem zautocil na 6mm plech (s predvrtanim) - lidlovka 500W s prstem v nose :-)
-> radekp 19.03.21 12:32:13: táta si ji koupil, po nějakých úpravách ji používá s přípravkem na panty, ale říká žádná sláva. Na železo jsem si na to konto koupil v akci schemppach. Model případně až doma, je až do 16tky.
Ta vule v hrideli me celkem odrazuje. 90% vrtani je do ocele, ale nekdy je treba vrtat nerez. Sice mam kobaltove vrtaky a kdyz jsou ostre tak je to pohoda, ale skoncil jsem na vysokych otackach.
Kdybych nevzal tuto, tak bych musel zvednout rozpocet tak na 6,7 tisic.
Chtel bych i poradny sverak, ale to si klidne koupim solo.
-> radekp 19.03.21 06:44:34: Na domaci pouziti z ty prachy dobry. Mam to uz nejakej patek - sice sklicidlo malinko hazi, ale jinak cajk. Mylim, ze jsem s tim vrtal i 13mm do ocele (s pedvrrtanim ).
-> radekp: ja mam ve stojanu lidlovku s regulaci a vrtam na pomalo tim. je to opruz protoze to musis furt lehtat aby to melo silu ale zaroven maly otacky ale 5mm pasovinu 13 vrtakem jak nic, samozrejme prevrtano 6/10