skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kdo lakoval sam auto?
-> Max: to je prave ono na velkou trysku se spatne dohani :-))
-> Esso: hustší nebo řidší barvu doženeš ředidlem. Ale na 1,7 to asi nedohoníš. To je fakt dost. Jinak je danný poměr barvy a tužidla. To se měnit nemůže.
Gemini: ja som to nevidel naxystane ale naxystaval som si to sam :)) ked som to autiii pripravoval a akurat som ho brusil tak som si myslel ze to je najhorsia cast prace... ale mylil som sa najhorsia cast bola zaliepanie auta :)) to je desna onania do boxu som zatlacil auto cca o 13tej a zacali sme triekat o 1dnej v noci :o
a DuriQ to videl nachystane akurat :)))
chyba je ze sme to chceli spravit na jeden krat, treba to len poprasit 1. krat a potom prekryt......no nemali sme ziadneho lakosa po ruke
chyba je ze sme to chceli spravit na jeden krat, treba to len poprasit 1. krat a potom prekryt......no nemali sme ziadneho lakosa po ruke

ja som striekal auto sam s brachom (tenkrat poprve
) nic moc, lebo sme mali zlu pistol kde sa farba stelovala imbusom a to sme nevedeli...

-> DuriQ: ja vim, to se tak rika, sam...

ja som si robil "sam" (ono kamosi pomahali :) len priparvu a pripajam sa tiez k faktu ze cim podstivejsi zaklad tym sa to viac odzrkadli na laku :) chcel som to povodne striekat sam, ale nechcel som znicit ten material tak som to prenechal zasvetenym :)
-> Libor: ono taky zalezi jak mas namichanou barvu kdyz mas velkou trysku tak trosku hustsi barvu a vedet jak rychle mas jet stejne jako pomeranc vadi stykance ale to je o tom ze musis prijit na to jak rychle atd horsi je kdyz se ti zacnou delat v laku rybi ocka nebo podobne veci od oleje nebo vody to je potom patrani proc

hlavni na laku je aby nemel skoro zadnej pomeranc. (viditelne kapicky kere nejsou dostatecne spojeny. strikal jsem auta nebo nake casti jen parkrat ale chci si po skole dodelat jeste vyuceni Lakyrnika. lak jsem strikal tryskou 1,7 a byla na to mc velka. musel sem se hodne soustredit aby to neteklo. ale i tak se mi to na jednom blatniku nepovedlo uhlidat. llakovat auto kdyz to clovek pak opravdu umi je hodne pekna vec. takovych lidi je ale dost malo. s cim horsimy nastorji to clovek umi tim je zrucnejsi.
-> esttire: odlucovac vody a eventuelne jeste co nejcasteji sam z nadoby odpoustet vodu co se v ni srazi
prosim vas ako zabranim tomu aby mi spolu sp vzduchom nestriekala obcas aj voda(teda take malinke kvapky, no s farbou to robi zle veci...)
-> dušan: no jeslti ti to s tim vyhovuje.... z fotky nic nepoznáš. Na fotce je každej lak krásnej

tak jsem to střiknul bylo to teda v provizorních podmínkach ,, fakt je ten že mě to na dvou místech lehce steklo ale to poopravím , no doufam že to auto s tím nastřikam . na te fotce toho moc videt není ale dam ji sem
-> dušan: asi sem ti napsal vzkaz

-> dušan: oki
-> Max: jak jsem psal nemužu srovnavat s kompresorem protože jsem s ním nedelal ale řekl bych že to stříka celkem dobře tak tam bude asi vzduchu dost. zítra budu stříkat blatník ještě jednou tak dam vědět popř. foto
-> dušan: jo já vím že tohle neni klasická el. pistole. Maj to pojmenovaný jako stříkací centrum tušim :-) Dává to dost vzduchu ?
-> Max: zatim jsem zkušebně střiknuk jeden blatník a zda se mě že to bude ok . jinou trysku jsem k tomu nedostal , ale tohle není jako el . pistol normalne to fouka vzduch je to vlastně motor z vysavače a zatím me to neprskalo až bude tepleiši počaci tak se vrhnu do celeho auta , taky jsem to nikdy nedelal tak jsem zvědavej
-> dušan: já jsem si řikal,jak se s tim asi tak dělá....maj ji na obrázku lak lakuje auto. Ale nedovedu si představit dělat lak elektrickou pistolí ? Neprská to ??? Jinak to že ti šel hůř kit je daný tryskou. Jeslti tam máš nějakou 0,8 tak to je na barvu. Já na plnič nebo kit používám 1,2 nebo 1,5. teď sám nevim co tam mám :-)
ja zrovna testuju tuhle pistol řek bych že je to slušny pruměr ale s kompresorem jsem nikdy nestříkal tak nemam s čím srovnavat , pravda stříkací kyt přes to jse huř musel jsem to víc naředit ale barva se zdala byt ok. vyšla mě asi na 4500 kč maj to v unimaxu
-> kuko: a ty to mas akryl ci syntetiku? ty to mas pekne spravene, rovne a tak...len by som povedal ze to nema taky husty lesk, to je ale by som povedal tou pouzitou farbou...
Inac ja sa na kvalitu moc nestazujem, bolo to pekne, teraz to uz ma nieco za sebou, sem tam obuchane a dvojo naburanych dveri uz bolo prestriekavanych takze to uz nie je take ake bolo...Ale aspon sa to nikde nelupe, nepraska a ma to lesk :) Akoze poznam niekolko skodoviek v okoli co maju lak stary 2-3 roky, chvilu to bolo pekne az som zavidel a uz to maju teraz vyblednute tak, ze o novom laku sa ani neda hovorit, tak aspon to ma utesuje ze mi ten lak tak rychlo "nestarne".
Inac ja sa na kvalitu moc nestazujem, bolo to pekne, teraz to uz ma nieco za sebou, sem tam obuchane a dvojo naburanych dveri uz bolo prestriekavanych takze to uz nie je take ake bolo...Ale aspon sa to nikde nelupe, nepraska a ma to lesk :) Akoze poznam niekolko skodoviek v okoli co maju lak stary 2-3 roky, chvilu to bolo pekne az som zavidel a uz to maju teraz vyblednute tak, ze o novom laku sa ani neda hovorit, tak aspon to ma utesuje ze mi ten lak tak rychlo "nestarne".
-> kuko: ale nahodou je dobry
pokial nevies kde sa mas pozret...podla mna

-> Staf1221:
mna vysiel lak cez 9000 a je to aj videt, proste to neni buhvi co
mna vysiel lak cez 9000 a je to aj videt, proste to neni buhvi co
PS sorac za tie keci. mal som z toho skusku a este mi to lezie na mozog

stříkání elektrickou pistolí je dobrý tak na prkýnka na poličku....to u mě neni lakování

-> minno: tak samo ze by som to (staru skodovku) nedal robit firme, znamich na toto nemam, takze len cudziemu (asi tomu co mi striekal ten zadok (to si zas videl ty ake to je)
to ze je to individualne mi je jasne, ale to vies, keby sem 1000 ludi napisalo cenu tak tie cisla mozem statisticky spracovat, vyratat strednu hodnotu a nejaku tu odchylku a 95%ny interval spolahlivosti a budem priblizne vediet co chcem vediet
to ze je to individualne mi je jasne, ale to vies, keby sem 1000 ludi napisalo cenu tak tie cisla mozem statisticky spracovat, vyratat strednu hodnotu a nejaku tu odchylku a 95%ny interval spolahlivosti a budem priblizne vediet co chcem vediet

-> Staf1221: majstri
no to je individualne, kolko kto zoberie...zalezi ci ti to bude robit niekto doma v garazi cudzi alebo znamy, alebo firma...Mna vysiel lak v roku 2002 kompletne 8000, farba akrylat, miesana doma baj vocko, striekane 2x (2 vrstvy). Robil to znamy otcovho kolegu. Ako to vyzera po 4 rokoch si videl...

Ted bych nekoho z vas poprosil o nejaky fotky jestli mate jak ste lakovali auto a vysledek
... aby to tema treba nezamrzlo

mozna debilni otazka: to tvrdidlo muzu smichat s normalni syntetikou?? protoze ta syntetika je takova ''mekka'' nebo jak se to trdidlo pouziva?? ¨predem dekuji
-> Esso: aha, takze sa mam pripravit na to ze ak budem davat striekat auto tak ma to vyjde 6000 - 6500Sk za matros plus este robota.
a vie mi niekto prezradit (najlepsie slovaci) ze kolko si bezne majstri pytaju za robotu? (nech si to viem spocitat, aby som nepadol na rit ked mi zahlasi cenu)
a vie mi niekto prezradit (najlepsie slovaci) ze kolko si bezne majstri pytaju za robotu? (nech si to viem spocitat, aby som nepadol na rit ked mi zahlasi cenu)
-> Staf1221: tak 2 litry + tvrdidlo a cena viz muj prispevek z 10.01.07 22:04:02
kolko farby sa spotrebuje na nastriekanie auta?
na kolko vyjde komplet striekanie ked neratam robotu? toto ma zaujima lebo na jar asi bude treba ...
na kolko vyjde komplet striekanie ked neratam robotu? toto ma zaujima lebo na jar asi bude treba ...
odporucam www.skoda110r.cz/article.
php?id=506
a potom si tu v historii vyhladat nejake starsie tema, tam nejaky fachmani davali rady ako to robia a tak...bohuzial sa mi ten link nechce hladat ale bolo to celkom super vlakno
a potom si tu v historii vyhladat nejake starsie tema, tam nejaky fachmani davali rady ako to robia a tak...bohuzial sa mi ten link nechce hladat ale bolo to celkom super vlakno

esso: strikal jsem mobihelem a to ze je cervena nejtezsi mi rekl lakyra, kterej mi radil celej postup... jestli je nebo neni je mne celkem fuk, kazdopadne, mozna ze ten clovek ma pravdu, protoze jako grafik vim, ze na cervenou je lidsky oko nejcitlivejsi... takze asi tak...
Elektrickou pistoly nebrat to jsou jen vyhozene penize za neco co je na nic a stejne jako pise daves na tech strankach o tom setu z bauhausu za 500 vse to je podobne pistole sice strika ale zadny zazrak to neni a dle me vyhozene penize oknem bohuzel sem je tim oknem taky vyhodil po prvnim strikani sem si koupil novou a je daleko lepsi ovsem musite najit rozumneho prodejce lide co se zabyvaji jen vecmy na strikani maji vetsinou ty pistole super ale cenove zacinaji nekde na 7000,- a to je pro cloveka ktery jednou za rok strikne jednou auto docela zbytecna vec ja sem sehnal za 3500,- i s nahradnim tesnenim a stelovatelnym tlakomerem na vstupu do pistole.A take je dosti podstatny rozdil strikat nitrem nebo Akrylatem a to nejen kvalitou ale samozrejme i cenou pokud se Kaprik faster vesel cenove do 2000,- tak s akrylatem kompletni pripravou jako kit,brusne papiry,plnic,redidlo,odma
stovadlo barva je to cena tak 5000,- samozrejme podle toho od jakeho vyrobce bude barva.
Jinak nikoho od toho neodrazuju neni nad to si vse zkusit.
Jinak nikoho od toho neodrazuju neni nad to si vse zkusit.
jinak to prskalo a plivalo jako svine, kdyz byla nova tak jsem ji doma zkousel na vodu, tu to rozpylilo do pekne mlhy, ale barvu to plivalo i hodne ridkou

tak ja jsem zkousel strikat s elektrickou pistoli z hypermarketu a nikdy vic... rozhodne nedoporucuju, to co jsi clovek precte v navodu jak je to vhodny treba k lakovani aut atd jsou ptakoviny, nenechte se oblafnout...
moje zkusenosti : slabej tlak, barva musela byt moc moc zredena (takze spis spinavy redidlo), po jednom pouziti se pistole ucpala i kdyz jsem ji vycistil, tak sla na reklamaci a dostal jsem zpatky penize ..
jedine co s tim slo strikat byla zakladova barva, hodne ridka ...
takze nedoporucuju, lepsi tlak ma podle me sprej
moje zkusenosti : slabej tlak, barva musela byt moc moc zredena (takze spis spinavy redidlo), po jednom pouziti se pistole ucpala i kdyz jsem ji vycistil, tak sla na reklamaci a dostal jsem zpatky penize ..
jedine co s tim slo strikat byla zakladova barva, hodne ridka ...
takze nedoporucuju, lepsi tlak ma podle me sprej

Možná ještě jeden postřeh - aby to k něčemu vypadalo, musí ta pistole být v dobré kondici - prakticky nová. Pokut už má trochu vyběhaný pístek, tak už to stojí za prd - prská a "nemlží". Jeden lakýrník mi tvrdil, že ten pístek se může vyběhat i po jednom stříkání základu - má hrubší pigment.
no bylo to nitro - takže to schlo jako o život - takže, když jsem na jedné straně skončil, tak na začátku to bylo suché. Trochu problém je, že hodně vrstev = více šancí to podělat. Výhodou zase je, že té barvy je ve vrstvě málo, takže pokud jedna steče není to moc vidět. A ještě jedna poznámka elektrický pistole dělaj hroznej rámus.
a ještě jedna - údajně by se tím neměly stříkad základy - ty prý mají hrubší
a ještě jedna - údajně by se tím neměly stříkad základy - ty prý mají hrubší
-> Witt: 10 vrstev? A to jsi vzdycky cekal az ta jedna vrstva zaschne? A pak dalsi a dalsi?
Své prvné stříkací pokusy jsem činil právě elektrickou pistolí a jde to, ale 100% to není nikdy.
Barva se musí velmi rozředit - takže stříkáš jen špinavý ředidlo. Pokud se to ovšem rozředí moc, tak barva ztratí lesk. Aby to udělalo nějakou vrstvu dával jsem minimálně 10 vrstev.
Barva se musí velmi rozředit - takže stříkáš jen špinavý ředidlo. Pokud se to ovšem rozředí moc, tak barva ztratí lesk. Aby to udělalo nějakou vrstvu dával jsem minimálně 10 vrstev.
jak říká Max - pro začátek je lepčí si díly co jdou položit položit aby barva nestejkala, ale s přidývajícími skušenostmi je pak výhodnější to tříkat na stojačku, protože do toho nenapadá zdaleka tolik prachu. A ten lítá uplně všude. Ze zkušeností a z různých informací různě posbíraných je docela výhodné lakovat auto pěkně v létě dopoledne po předchozím nočním dešti. Vzduch je očištěný právě od všelijakýho bordelu.
-> tomapa: nevim no ten clanek me pride takovej dost divnej
. Treba jak pise kupujte sety z velkoobchodu a elektrickou pistoli nad 1000 nekupujte bych s tim nesouhlasil..

-> All: Dik vsem z aprispevky klidne pokracujte zajimavy rady :-) samozrejme si z toho vezmu jen to co chci (ty pozitivni a hecujici
) Jinak co rikate na elektrickou pistoli? Slysel sem na to klady i zapory (nemluvim o pistolich za 500 v hypermarketech) Pry se stim da udelat rozumnej lak kdyz neni kompresor...

lakování je celkem kumšt a hlavně věda....koloristika je celkem složitá :-)
Samozřejmě,všechno se dá zjednodušit a obejít....
Ale když se vše dělá jak má,tak i výsledek stojí za to.
Začíná to důkladným připravením podkladu - polovina úspěchu. Dobře vykitovat,vybrousit samozřejmě shnilá místa vyvařit a nekitovat
Při větších nerovnostech,nebo ke srovnání větší plochy používám stříkací kit. Opět vybrousit a pak...už jen nalakovat :-) Jeslit to děláš poprvý,tak bych rozhodně dveře a kapoty stříkal zvlášť. Některý lakýra to tak dělá,některý ne. Každopádně když si díl položíš, je menší šasnce že ti barva steče :-) Radit jak to udělat aby to nesteklo,slilo se,mělo lesk...prostě to bylo dokonalý je težký....
Už jsem něco nalakoval,ale rozhodně si nemyslim že to umím
Vyzkoušj si to a uvidíš
Samozřejmě,všechno se dá zjednodušit a obejít....
Ale když se vše dělá jak má,tak i výsledek stojí za to.
Začíná to důkladným připravením podkladu - polovina úspěchu. Dobře vykitovat,vybrousit samozřejmě shnilá místa vyvařit a nekitovat

Při větších nerovnostech,nebo ke srovnání větší plochy používám stříkací kit. Opět vybrousit a pak...už jen nalakovat :-) Jeslit to děláš poprvý,tak bych rozhodně dveře a kapoty stříkal zvlášť. Některý lakýra to tak dělá,některý ne. Každopádně když si díl položíš, je menší šasnce že ti barva steče :-) Radit jak to udělat aby to nesteklo,slilo se,mělo lesk...prostě to bylo dokonalý je težký....
Už jsem něco nalakoval,ale rozhodně si nemyslim že to umím

Vyzkoušj si to a uvidíš

to AlVyb - neboj se to hoho a vyzkoušej to. Jinak se to nikdy nenaučíš.
Jinak jsem asi jeden z mála, který se může pochlubit manželkou, která umí nastříkat auto. Ještě, když jsme spolu chodili, tak jsem se chtěl vytáhnout, a že jí její starou škodovku nastříkám na kanárkově žlutou. Celý auto jsem oblepil, vykytoval a nastříkal základ. Jenže pak mě schvátila nějaká choroba a já se vůbec nemohl postavit na nohy. Takže jsem jí teoreticky vysvětlil jak se to dělá a světe divse ona to auto nastříkla - sice jí to párkrát steklo, párkrát nedoteklo - ale žádná katastrofa.
Jinak jsem asi jeden z mála, který se může pochlubit manželkou, která umí nastříkat auto. Ještě, když jsme spolu chodili, tak jsem se chtěl vytáhnout, a že jí její starou škodovku nastříkám na kanárkově žlutou. Celý auto jsem oblepil, vykytoval a nastříkal základ. Jenže pak mě schvátila nějaká choroba a já se vůbec nemohl postavit na nohy. Takže jsem jí teoreticky vysvětlil jak se to dělá a světe divse ona to auto nastříkla - sice jí to párkrát steklo, párkrát nedoteklo - ale žádná katastrofa.
Chlapi, nestraště ho!!!!!! Když je člověk šikovnej tak se lak dá udělat bezproblému. Zvlášť na škodovce.......Důležitá je trpělivost a nejdřív třeba stříknout kapotu, tam si to vyzkouší a tak...Pak se pustit do auta.... Vůbec bych se toho nebál....Dá to práce, to jo, ale zas si toho pak člověk víc váží

dik esso
-> Sita: ze je cervena nejhorsi si cetl kde :-)) ono zalezi od jakeho vyrobce mas barvu a ne jesly je modra,bila nebo cervena
-> 105: na 99 procent se ti nekde ten bezbarvy lak pokud je i s tvrdidlem pohada s tou syntetikou a bude se to krabatit nebo neco takoveho a pokud uz na zaschlou barvu a nezdrsnenou nastrikas ten lak tak se ti pak zacne loupat
-> 105: na 99 procent se ti nekde ten bezbarvy lak pokud je i s tvrdidlem pohada s tou syntetikou a bude se to krabatit nebo neco takoveho a pokud uz na zaschlou barvu a nezdrsnenou nastrikas ten lak tak se ti pak zacne loupat