Mňa by veľmi zaujímalo toto:
Pred rokom som mal lakované celé auto (akrylát, vzorkovník škoda). Teraz po roku prevádzky som si dal namiešať do rovnakej firmy rovnakú farbu s rovnakým číslom do spreja. Opravoval som pár miest po zime (spodnú hranu u zadného blatníka pri zásterke atď.) a ten odtieň je už dosť výrazne odlišný

Zastriekol som to tak do stratena a zaleštil, takže to nevidno. Keby som mal ale teraz po roku striekať napríklad celé dvere alebo blatník po napríklad nejakom ťukanci, tak to bude ako pesť na oko, proste ten odtieň nebude sedieť absolútne vôbec....
Nerozumiem tomu. Je možné že ten lak po roku už tak výrazne vybledol? Auto je garážované a vlani cez leto aj tak skoro stále pršalo.
Takýto problém som mal už aj v minulosti, proste ten odtieň už po chvíli nesedí..... Počul som o tom, že akrylát veľmi rýchlo bledne. Ale že by až tak rýchlo? Podobný problém u fabricky lakovaných áut až tak nepostrehujem, tam obvykle tá farba aj po niekoľkých rokoch tak nejako približne vždy sedí.
Nie je "problémom" skôr konkrétne tento odtieň (šedomodrá tmavá - 1305), resp. že farebné zložky tohto odtieňu rýchlo strácajú farebný pigment? Niečo podobné ako je napríklad známe o červenej farbe, že pri lakovaní veľmi slabo kryje?
Môže mať na to výrazný vplyv aj podkladová farba laku? Pri celolaku pred rokom bolo auto nastriekané najskôr do tmavej modrej, tá bola vybrúsená a až potom finálny odtieň a teraz som použil bledo šedý základ a na to vrch.