-> Jirik_Tuňák1983 02.11.21 15:22:37: Netvrdím, že to tvrdíš - já jen aby bylo jasno

A je to za mě hodně aktuální téma teda.
Ad ty náklady zelené Evropy - to je otázka. Já bych to možná zformuloval spíš tak, že průměrný Evropan (a nejen on) je v pozici té pomalu vařené žáby a ta zelená politika je sice relativně malá, ale zase hodně viditelná a hodně zpolitizovaná. Takže se toho na ní hodně svede, ale reálný problém toho "úpadku" jak říkáš je jinde a nebýt jeho, tak by to většina lidí nejspíš vstřebala celkem v pohodě (a té menšině co ne by se muselo pomoci).
Druhá věc je, jaké jsou náklady toho, pokud tu "zelenou politiku" mít nebudeme. V ČR to jsou věci typu sucho (o kterých by se tu teď pochopitelně mohla rozvinout debata, nakolik s tím souvisí, jestli klimatická změna existuje nebo ne - to bych teď nerad, dávám to jen jako příklad), v jiných zemích to má zase jiné projevy, ale rozhodně to nějaké náklady má.
V ČR je tahle debata pořád ještě na začátku, moc se to tu neřeší. Pro mě bylo docela "oči otevírajícím" zjištěním, že americká armáda vnímá klimatickou změnu jako jedno z nejvážnějších dlouhodobých rizik - právě z důvodu nákladů, které jí přinese (v prvním sledu třeba díky stoupání hladiny oceánu, což povede k zatopení nezanadbatelného množství jejich základen).