skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jak odmontovat sedačky na Mbčku ??? Pomoc !
12:34:48
30.11.2012
30.11.2012
Jozka
-> dragon_cb_cz: Pamatuješ si to dobře - a zvlášť když už je ten plech pod nádrží trochu povolnej, jde to dobře, jen se trochu vyhne okraj výřezu pro hrdlo v podlaze kufru zpravidla.
12:12:23
30.11.2012
30.11.2012
dragon_cb_cz
-> Bukaj: Ty já to dělal co se pamatuju v obou případech jen s použitím příslušných klíčů, myslím, že ani kladivo potřeba nebylo - snad na jednom místě kousek chyběl aby si sednul plech pod nádrží tak stačila rána pěstí tuším... ale už je to nějakou dobu, tak jsem možná na vosery zapomněl
09:19:08
30.11.2012
30.11.2012
Jozka
-> Bukaj: Mám na to kus drátu, zasazenýho do madélka, kterej většinou nemám po ruce.. A snažím se, aby nevypadly samy - skoro nikdy je pak nenajdu. A jinak jo, určitě víc jak 3/4 kolíků, co jsem kdy vyndaval, šla víc než hladce, těch zarputilejch bylo málo - poznámka byla připojena jen vzhledem k charakteru dotazu..
00:16:40
28.11.2012
28.11.2012
Bukaj
-> Jozka:
Kolíčky z kliček, pokud nevypadnou samy, vytlačuji drátem, nebo šídlem...
... ale spíše mám zkušenost opačnou - kličky s vůlí (vymačkaný hliník).
Kolíčky z kliček, pokud nevypadnou samy, vytlačuji drátem, nebo šídlem...
... ale spíše mám zkušenost opačnou - kličky s vůlí (vymačkaný hliník).
00:13:54
28.11.2012
28.11.2012
Bukaj
-> dragon_cb_cz:
Ono to s použitím trošku hrubší síly jde i bez demontáže nápravy, ale jednodušší je nápravu alespoň kousek popustit níž - zvláště, když je plech pod nádrží zdeformován od bůhvíčeho...
Ono to s použitím trošku hrubší síly jde i bez demontáže nápravy, ale jednodušší je nápravu alespoň kousek popustit níž - zvláště, když je plech pod nádrží zdeformován od bůhvíčeho...
12:56:17
26.11.2012
26.11.2012
dragon_cb_cz
-> Bukaj: Člověče, co s tou demontáží nápravy při sundavání nádrže máte? Neříkej mi, že jsem měl takové štěstí, že to šlo skoro samo? Vždyť se jen povolí plech pod nádrží, odpojí hadice a je venku...
08:41:58
26.11.2012
26.11.2012
Jozka
-> Luky: / -> Bukaj: Nebo jinde probíranou demontáž - vykuchání zamčený spínací skříňky..
To vypadnutí zajišťovacích kolíků u kliček a klik je docela optimistický, mnohokrát jsem musel použít i vyražeč - zoxidovaný kličky, orezlej kolíček, otřep na kolíčku přidřenej do otvoru v klice.. Ze zásady nahrazuju origo a samodomo náhrady za ztracený kolíky nerez svařovacím drátem s dokulata opilovanými konci..
To vypadnutí zajišťovacích kolíků u kliček a klik je docela optimistický, mnohokrát jsem musel použít i vyražeč - zoxidovaný kličky, orezlej kolíček, otřep na kolíčku přidřenej do otvoru v klice.. Ze zásady nahrazuju origo a samodomo náhrady za ztracený kolíky nerez svařovacím drátem s dokulata opilovanými konci..
08:34:26
25.11.2012
25.11.2012
Bukaj
-> SYKORA:
-> Luky: Popisuješ demontáž palivové nádrže 1000MB bez demontáže nápravy, nebo demontáž palivové nádrže 742?
-> Luky: Popisuješ demontáž palivové nádrže 1000MB bez demontáže nápravy, nebo demontáž palivové nádrže 742?
20:38:14
24.11.2012
24.11.2012
SYKORA
Sedačky jsou venku, vzádu nebyli kolečka tak drhnul kov na kov.A šrouby byly moc vytočený ven tak to nejezdilo.Pomohlo i kladivo. Zítra ale bude hůř budu je dávat do jiného MBčka tak snad nebudu muset zakládat nové téma s dotazem...Jak namontovat sedačky na Mbčku ??? Pomoc !
Ale díky všem ! Bez vás bych už bral do ruky můj oblíbený nástroj - flexu....
Ale díky všem ! Bez vás bych už bral do ruky můj oblíbený nástroj - flexu....
19:01:14
23.11.2012
23.11.2012
Luky
-> Bukaj:
Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece. Pak točíme za vyčnívající osten ježkem, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou dva jiné ostny, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu. Popostrčíme předním ostnem ježka tak, aby jeho dva kolmo nad sebou se nacházející ostny pronikly protilehlým otvorem co nejvíce ven.
Potom za přední osten sklápíme celý hlavolam jakoby dolů, až jak zadní dva vyčnívající ostny dovolí, a poněkud doleva. Tím ježek dostane v kleci takovou figuru, že všechny jeho ostatní ostny, které jinak překážejí jeho vyklouznutí ven , zmizí z jiných otvorů klece v jejím vnitřku a zaujmou příznivou polohu k nejširšímu otvoru. A pak stačí už jen ježkem kroutit za nejdelší vyčnívající osten střídavě sem a tam. Přitom se osvobozuje ježek stále víc a více svými ostny z klece, až je venku úplně. A nazpět se dostává způsobem přesně opačným. To už je snadné!
Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece. Pak točíme za vyčnívající osten ježkem, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou dva jiné ostny, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu. Popostrčíme předním ostnem ježka tak, aby jeho dva kolmo nad sebou se nacházející ostny pronikly protilehlým otvorem co nejvíce ven.
Potom za přední osten sklápíme celý hlavolam jakoby dolů, až jak zadní dva vyčnívající ostny dovolí, a poněkud doleva. Tím ježek dostane v kleci takovou figuru, že všechny jeho ostatní ostny, které jinak překážejí jeho vyklouznutí ven , zmizí z jiných otvorů klece v jejím vnitřku a zaujmou příznivou polohu k nejširšímu otvoru. A pak stačí už jen ježkem kroutit za nejdelší vyčnívající osten střídavě sem a tam. Přitom se osvobozuje ježek stále víc a více svými ostny z klece, až je venku úplně. A nazpět se dostává způsobem přesně opačným. To už je snadné!
17:51:24
23.11.2012
23.11.2012
Bukaj
Na jedné straně sedačky jsou čepy koleček napevno, na druhém boku jsou šroubovací (na klasický šroubovák, jen jsou zajištěny kontramatkou). Často je v kolejničkách za ta léta bordel (štěrk atd) a plastová kolečka jsou poškozená (nejsou kulatá, mají vrypy,...) a zasekávají se. Zkus s tím lomcovat dopředu dozadu a i do stran (opatrně) a mělo by to povolit. Kromě koleček jsou na čepech ještě vymezovací podložky, ty také nepoztrácej
A zadní popelníky jsou upevněny stejně, jako u pozdějších škodovek až po Favorita (jak je to u Feldy, to už nevim) - mají packy, které jsou zevnitř zahlé k tapecírunku - takže tapec musí jít ven.
tapec drží kličky a madlo - kličky jsou zajištěny čípkem, jako některé domovní kliky - čepík je jištěn bakelitovou hlavičkou, pod níž je pružina. Když zatlačíš hlavičku (černé kolečko pod kličkou) směrem k tapecírunku a klička je ve vodorovné poloze, trošku zahýbeš kličkou, tak čípek vypadne (neztratit, je to titěrná věc, kdyžtak jde nahradit kouskem hřebíku, drátu etc). Takto jsou jištěny všechny kličky - oken, větraček i otevírání dveří. madlo drží na dvou šroubech.
Po sundání kliček a madla lehce vypač tapec po stranách (tam není zasunut v liště dveří, ale jsou tam drátové příchytky) a v jeho středu jej vytáhni, aby po celé délce měl tvar: )
Tak jej uvolníš z lišty a pak už ti bude jasné, jak se vyndavá popelník
Tímto postupem se vyvaruješ deformaci hliníkové lišty na tapecu - když ji zohybáš, těžko ji kdy vytvaruješ do původního stavu...
A zadní popelníky jsou upevněny stejně, jako u pozdějších škodovek až po Favorita (jak je to u Feldy, to už nevim) - mají packy, které jsou zevnitř zahlé k tapecírunku - takže tapec musí jít ven.
tapec drží kličky a madlo - kličky jsou zajištěny čípkem, jako některé domovní kliky - čepík je jištěn bakelitovou hlavičkou, pod níž je pružina. Když zatlačíš hlavičku (černé kolečko pod kličkou) směrem k tapecírunku a klička je ve vodorovné poloze, trošku zahýbeš kličkou, tak čípek vypadne (neztratit, je to titěrná věc, kdyžtak jde nahradit kouskem hřebíku, drátu etc). Takto jsou jištěny všechny kličky - oken, větraček i otevírání dveří. madlo drží na dvou šroubech.
Po sundání kliček a madla lehce vypač tapec po stranách (tam není zasunut v liště dveří, ale jsou tam drátové příchytky) a v jeho středu jej vytáhni, aby po celé délce měl tvar: )
Tak jej uvolníš z lišty a pak už ti bude jasné, jak se vyndavá popelník
Tímto postupem se vyvaruješ deformaci hliníkové lišty na tapecu - když ji zohybáš, těžko ji kdy vytvaruješ do původního stavu...
13:41:15
23.11.2012
23.11.2012
afro100
-> SYKORA: hej ja som si zle precital, skus to co som pisal nizsie-> afro100 23.11.12 13:38:06:
13:39:14
23.11.2012
23.11.2012
SYKORA
já to udělal tak jak píšeš jen jsem to teď špatně napsal. Ale fakt nejde se sedačkou hnout
13:38:06
23.11.2012
23.11.2012
afro100
-> SYKORA: no, je mozne, ze sa ti opieraju sroby sedacky o tunel .. na jednej strane idu te koliky co drzia sedacku v kolajniciach povolit, tk to skus .. a bacha, po vytiahnuti sedacky vypadnu odtial 4 silonove koliecka, nestratit
13:32:05
23.11.2012
23.11.2012
SYKORA
Teď jsem tam zaběhnul to zkusit a mě nejde sedačka ani posunout když zvednu tu páčku a zatlačím :(
13:26:22
23.11.2012
23.11.2012
afro100
su tam na konci dve zarazky, take dva kolicky, aby sa nedala sedacka samovolne vysunut.
cize, vzadu na konci kolajnic vytiahnut na kazdej strane kolicek a zvysok viz havlik 23.11.12 13:04:38 chytit packu na podavanie sedacky a sedacku tlacit dozadu ..
cize, vzadu na konci kolajnic vytiahnut na kazdej strane kolicek a zvysok viz havlik 23.11.12 13:04:38 chytit packu na podavanie sedacky a sedacku tlacit dozadu ..
13:24:03
23.11.2012
23.11.2012
SYKORA
Takže nic neodmontovávat žádný šrouby neodělávat a že je to tam jen nasazený v kolejnici???
13:04:38
23.11.2012
23.11.2012
havlik
sedačky vytáhneš z těch kolejnic chytíš páčku která zasekává polohu a pak víc zabereš myslim že vzadu je ta díra na vytažení
12:59:44
23.11.2012
23.11.2012
SYKORA
PROSÍM O RADU !!!
Nechce se mi na to brát flexa....
Škodovkáři jak se odmontuje přední sedačka na Š1000MB ?? Kolik šroubů to tam drží ? Už druhej den nad tím dumám a zkouším to odmontovat.
Matka je přivařená k sedačce a dřík šroubu je přidělanej v prahu.Šroubuju se dříkem šroubu na jednu stranu a nejde ven tak šroubuju na druhou a taky nejde. A jak je to úřidělaný u ruční brzdy????????? Co stím nebo jak na to????Díky !
A druhý dotaz nechá se odělat popelník ze zadních dveří ? Mám namysli ten plastový překlápěcí díl kde uprostřed je osička !
Nebo se musí odělat celej tapečírung dveří?
Nechce se mi na to brát flexa....
Škodovkáři jak se odmontuje přední sedačka na Š1000MB ?? Kolik šroubů to tam drží ? Už druhej den nad tím dumám a zkouším to odmontovat.
Matka je přivařená k sedačce a dřík šroubu je přidělanej v prahu.Šroubuju se dříkem šroubu na jednu stranu a nejde ven tak šroubuju na druhou a taky nejde. A jak je to úřidělaný u ruční brzdy????????? Co stím nebo jak na to????Díky !
A druhý dotaz nechá se odělat popelník ze zadních dveří ? Mám namysli ten plastový překlápěcí díl kde uprostřed je osička !
Nebo se musí odělat celej tapečírung dveří?