skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Škoda Rapd 136 - signálka stavu brzd
Tak jsem zacvaknul ten boční spínač a už to nesvíti. Pak stačilo ještě prohodit + napájení mezi spínačem brzdových světel a spínačem polohy pedálu...a už i brzdovky svítí i bez klíčku....dík za rady

-> Borderer: To je dost možný, ale to jsem myslel, že je v pohodě, když se to nedávno řešilo. 

-> Borderer 07.10.20 08:47:57:
Ano....před tímto stavem mi svítily brzdovky jen s klíčkem...tomu už jsem se divl proč to tak je.
Závěr pro mne je ten:
- pravděpodobně je prohozen plus kabel napájení u spínače brzdových světel a spínače polohy brzdového pedálu
- na spínači polohy brzdového pedálu má být standardně sepnut ten boční spínač ....to musím prověřit.
Ano....před tímto stavem mi svítily brzdovky jen s klíčkem...tomu už jsem se divl proč to tak je.
Závěr pro mne je ten:
- pravděpodobně je prohozen plus kabel napájení u spínače brzdových světel a spínače polohy brzdového pedálu
- na spínači polohy brzdového pedálu má být standardně sepnut ten boční spínač ....to musím prověřit.
-> COL: Spíš bych řekl, že někdo prohodil přívodní kabely ke spínačům. Jestli brzdy svítí jen s klíčkem, tak bingo.
-> petr10: Rozpina ten spinac. Ten totiž po sepnuti zůstává trvale sepnuty až do manualniho zásahu - zmáčknuti toho tlačítka. Kontrolka tedy pak svítí trvale, ale jen při sepnutem kličku. Pokud svítila i bez klicku, je tam (jeste) jiný problém.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Ja myslim, ze to neni spatna kontrolka, protoze tomu, co to sam nepozna, rika "hele, ac ti to mozna jeste brzdi normalne, tak se ti neco deje s brzdama a priste uz by to moc brzdit nemuselo, protoze jsi u dorazu..." a pokryva to hodne velkou paletu zavad.
-> petr10: Ta kontrolka signalizuje, ze se pedal brzd dostal prilis nizko a pravdepodobne doslo k zavade na systemu brzd - unik kapalony, vzduch v hydraulice, zavada hlavniho brzdovyho valce... Vlastne je to kontrolka k hovnu. U novych aut ji nahradila jen signalizace nedostatku kapaliny v nadobce.
Takže....elektrické schéma z návodu k obsluze:
Foto 1 - kontrolka co svítila je kontrolka č.10 brzdového systému - červená - svítila i po vypnutí zapalování
Foto 2+3 - kontrolka je spínaná přes pozici 140 - spínač kontrolky brzdového systému - na spínači kontrolce jsem odpojil červený vodič (asi + pól napájení z pojistky 2) a kontrolka zhasla
Foto 4 - J.Andrt - pozici 140 nazývá spínač signalizace zdvihu pedálu - pozice 4. Předpokádám, že je to ten samý spínač jako pozice 140 z návodu (?).
1) Ví někdo jak tento obvod má fungovat a co má kontrolka č.10 vlastně signalizovat ?
2) Dle Andrta je na spínači signalizace zdvihu brzdového pedálu z boku tlačítko označené "alfa" - jaká je přesně jeho funkce ?
Díky
P.
Foto 1 - kontrolka co svítila je kontrolka č.10 brzdového systému - červená - svítila i po vypnutí zapalování
Foto 2+3 - kontrolka je spínaná přes pozici 140 - spínač kontrolky brzdového systému - na spínači kontrolce jsem odpojil červený vodič (asi + pól napájení z pojistky 2) a kontrolka zhasla
Foto 4 - J.Andrt - pozici 140 nazývá spínač signalizace zdvihu pedálu - pozice 4. Předpokádám, že je to ten samý spínač jako pozice 140 z návodu (?).
1) Ví někdo jak tento obvod má fungovat a co má kontrolka č.10 vlastně signalizovat ?
2) Dle Andrta je na spínači signalizace zdvihu brzdového pedálu z boku tlačítko označené "alfa" - jaká je přesně jeho funkce ?
Díky
P.
-> petr10 06.10.20 14:41:45: Ten aretacni, co drží kontakt permanentně seply, když se prošlápne brzda moc hluboko. Ale to nebude ten problém.
Já bych řekl, že vypadl ten kontrolní kablik ze spinacky a spojil se s něčím, co je trvale na 30tce (plus).
Já bych řekl, že vypadl ten kontrolní kablik ze spinacky a spojil se s něčím, co je trvale na 30tce (plus).
-> petr10: Ok. Tak se měj pěkně.
-> petr10: Zacvakl jsi zpatky na tom cidlu nad pedalem brzdy ten kolik?
-> Eidy 05.10.20 11:27:44:
Nezakládám nové téma ! Měnil jsem spínač brzdových světel ne spínač signalizace stavu brzd....doufám, žes pobral v čem je rozdíl....
Nezakládám nové téma ! Měnil jsem spínač brzdových světel ne spínač signalizace stavu brzd....doufám, žes pobral v čem je rozdíl....
Taky je možný, že se rozbilo to kontrolní spinani pri startování, tedy rozbitá spinacka. mělo by to jít ověřit odpojenim kabliku od ní.
-> Eidy 05.10.20 11:27:44: A nememil ten druhý?
Máš někde zlomenej, prošolichanej kabel...
-> petr10: Prosím tě, nezakládej pořád nová témata kvůli tomu samému.
Žádné snímání tlaku tam nikde není. Jen to jen o tom spínači, který jsi měnil. Něco je tam špatně.
Žádné snímání tlaku tam nikde není. Jen to jen o tom spínači, který jsi měnil. Něco je tam špatně.
Zdar,
mám problém. Projel jsem dírou a rozsvítila se červená signálka stavu brzd na palubní desce. Signálka svítí i když se vyndá klíček tzn svítí pořád (?!). Stejný stav je pokud odpojím a připojím baterku. Aby se mi baterka nevybila odpojil jsem + napájení ze snímače. Ten snímač je umístěn za brzdovým pedálem za spínačem brzdových světel.
V tomto stavu při odpojeném snímači při zapnutí zapalování a startování signálka svítí, stejně jako mazání a dobíjení a po nastartování motoru zhasne. Nevím jak to může svítit když jsem snímač odpojil.
Podle mne snímač má sepnout pokud dojde k poklesu tlaku v brzdovém ohruhu. Brzdy brzdí, brzdovka neuniká je na rysce. Takže nevím (?!)
Má někdo nějakou zkušenost ? Pítr
mám problém. Projel jsem dírou a rozsvítila se červená signálka stavu brzd na palubní desce. Signálka svítí i když se vyndá klíček tzn svítí pořád (?!). Stejný stav je pokud odpojím a připojím baterku. Aby se mi baterka nevybila odpojil jsem + napájení ze snímače. Ten snímač je umístěn za brzdovým pedálem za spínačem brzdových světel.
V tomto stavu při odpojeném snímači při zapnutí zapalování a startování signálka svítí, stejně jako mazání a dobíjení a po nastartování motoru zhasne. Nevím jak to může svítit když jsem snímač odpojil.
Podle mne snímač má sepnout pokud dojde k poklesu tlaku v brzdovém ohruhu. Brzdy brzdí, brzdovka neuniká je na rysce. Takže nevím (?!)
Má někdo nějakou zkušenost ? Pítr