skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Přerušovač blinkru poraďte
Díky za tipy, zkouknu všechny možnosti.
-> Jarda: Je zajímavý, že ty máš problém snad úplně se vším, co na světě existuje. Buď fakt blbá karma nebo nevím. Já to měl už ve spoustě aut a vždycky bez problému.
-> Jarda: Nevím, co jsi měl za trippling, ale v jediném voze, který jsem s touto funkcí řídil, to bylo poměrně inteligentně - když jsem jen do páčky ťuknul, třikrát bliklo a když jsem ji podržel o chvilku déle, tak bliklo, kolikrát jsem držel (1x, 2x)... Takže třeba je to jen o citu, ale nevylučuji, že to v té O1 mohla být i nějaká nedokonalá (nedomyšlená) elektronika...
Ale dle mého názoru toto je jedna z drobných funkcionalit, jejichž důsledkem je lenivění a hloupnutí lidí. Ona každá taková blbinka (nejen) v autě člověku může usnadnit nebo zpříjemnit život, ale ve výsledku to jen spěje k tomu, že za volantem už se dnes málokdo skutečně věnuje řízení. A nemusí těch vychytávek v autě být moc - mně třeba stačí obyčejné rádio...
...ale u mne na pozornost za volantem nejvíce útočí spolujezdec nebo únava.
Takže když mou škodovku uvidíte jet dědkostylem, pravděpodobně se nevěnuji řízení z důvodu komunikace se spolujezdcem, případně mám v polospánku přepnuto na "autopilota" - mimochodem - ten mne zatím (ťuk, ťuk) vždy dovezl v bezpečí domů, byť párkrát třeba s hodinovou "spací pauzou"...
Ale dle mého názoru toto je jedna z drobných funkcionalit, jejichž důsledkem je lenivění a hloupnutí lidí. Ona každá taková blbinka (nejen) v autě člověku může usnadnit nebo zpříjemnit život, ale ve výsledku to jen spěje k tomu, že za volantem už se dnes málokdo skutečně věnuje řízení. A nemusí těch vychytávek v autě být moc - mně třeba stačí obyčejné rádio...
...ale u mne na pozornost za volantem nejvíce útočí spolujezdec nebo únava.
Takže když mou škodovku uvidíte jet dědkostylem, pravděpodobně se nevěnuji řízení z důvodu komunikace se spolujezdcem, případně mám v polospánku přepnuto na "autopilota" - mimochodem - ten mne zatím (ťuk, ťuk) vždy dovezl v bezpečí domů, byť párkrát třeba s hodinovou "spací pauzou"...

-> David29: Já blikám včas, ne až s pohybem volantu, jako většina řidičů v provozu...
...ale s tím mechanickým přerušovačem si třeba objetí překážky, která se "vyloupne" za dodávkou (jejíž řidič se při objíždění neobtěžoval dát blinkr) bych doleva bliknul až při zařazování zpět...
...ale s tím mechanickým přerušovačem si třeba objetí překážky, která se "vyloupne" za dodávkou (jejíž řidič se při objíždění neobtěžoval dát blinkr) bych doleva bliknul až při zařazování zpět...

-> Bukaj: Škodovka tě naučí blikat včas 

-> Bukaj: Taktak, jedna z mých vůbec prvních úprav na Favoritu 

-> David29 28.05.20 06:48:22: Přesně tak - je to vlastnost mechanického přerušovače s odporovou pružinou a nikoli závada.
A taky je to vlastnost, která mne u těch škodováckých přerušovačů natolik štvala (při volnoběhu spustím blinkr a blikat začne až po veelmi dlouhé době - v poměru k přerušovači elektronickému), že jsem, ač jsem originalistou, vyměnil origo přerušovače za elektronické, které jsou bezporuchové.
V jednom autě mám z Feldy, v druhém myslím z Fiatu Uno. Navíc je to vratný zásah - na elektronický přerušovač je potřeba jen přivést kostru a dva ze tří vodičů z mechanického přerušovače spojit...
A taky je to vlastnost, která mne u těch škodováckých přerušovačů natolik štvala (při volnoběhu spustím blinkr a blikat začne až po veelmi dlouhé době - v poměru k přerušovači elektronickému), že jsem, ač jsem originalistou, vyměnil origo přerušovače za elektronické, které jsou bezporuchové.
V jednom autě mám z Feldy, v druhém myslím z Fiatu Uno. Navíc je to vratný zásah - na elektronický přerušovač je potřeba jen přivést kostru a dva ze tří vodičů z mechanického přerušovače spojit...

-> David29:
Presne tak. Je to sposobene poklesom napatia na 2 poistke resp niekde na ceste od 2 poistky dalej, cez ktoru je napajany aj vetrak a ten "zerie" fakt velke mnozstvo energie.
-> Budha:
Podla mojej skusenosti, skodovky slabo dobijaju na volnobehu, ak zapnes vetrak, klesne napatie na 2 poistke (toto je do istej miery normalne) a smerovky blikaju pomalsie. A ked zapnes svetla klesne napatie celkovo a na 2 poistke sa este znizi.
Skusal si aj pri nastartovanom motore a pridat plyn/zvysit otacky? Napatie v sieti sa zvysi a tympadom by mali zacat blikat rychlejsie..
Varovne svetla su napajane cez 1 poistku, preto to vetrak neovplyvnuje (resp len malo)
Prekontroloval by som napatie na sroboch na 2 poistke (oba poly) bez pustenych smeroviek, so smerovkami a vetrakom a uvidis ako sa meni. Dalej ci su neni povolene sroby na 2 poistke, pripadne cestu od poistky cez prepinac smeroviek. Pripadne pripojenie prerusovaca (podla schemy na S110R ma 3 piny).
Pripadne skontrolovat vedenie k vetraku, ak je tam niekde velky prechodovy odpor narastie prud a este vyraznejsie poklesne napatie na 2 poistke. Zmeraj napatie na 2 poistke a na cervenom drate na vetraku a uvidis rozdiel, odhadom myslim ze cca do 0,5-0,8V by to malo byt OK, ak je vacsi su tam prechodove odpory...Vetrak ma 65W (pri 12V prud cca 5.5A)
Inak to ze sa s autom nic nerobilo neznamena ze kontakty nekoroduju a neoxiduju...:(
Presne tak. Je to sposobene poklesom napatia na 2 poistke resp niekde na ceste od 2 poistky dalej, cez ktoru je napajany aj vetrak a ten "zerie" fakt velke mnozstvo energie.
-> Budha:
Podla mojej skusenosti, skodovky slabo dobijaju na volnobehu, ak zapnes vetrak, klesne napatie na 2 poistke (toto je do istej miery normalne) a smerovky blikaju pomalsie. A ked zapnes svetla klesne napatie celkovo a na 2 poistke sa este znizi.
Skusal si aj pri nastartovanom motore a pridat plyn/zvysit otacky? Napatie v sieti sa zvysi a tympadom by mali zacat blikat rychlejsie..
Varovne svetla su napajane cez 1 poistku, preto to vetrak neovplyvnuje (resp len malo)
Prekontroloval by som napatie na sroboch na 2 poistke (oba poly) bez pustenych smeroviek, so smerovkami a vetrakom a uvidis ako sa meni. Dalej ci su neni povolene sroby na 2 poistke, pripadne cestu od poistky cez prepinac smeroviek. Pripadne pripojenie prerusovaca (podla schemy na S110R ma 3 piny).
Pripadne skontrolovat vedenie k vetraku, ak je tam niekde velky prechodovy odpor narastie prud a este vyraznejsie poklesne napatie na 2 poistke. Zmeraj napatie na 2 poistke a na cervenom drate na vetraku a uvidis rozdiel, odhadom myslim ze cca do 0,5-0,8V by to malo byt OK, ak je vacsi su tam prechodove odpory...Vetrak ma 65W (pri 12V prud cca 5.5A)
Inak to ze sa s autom nic nerobilo neznamena ze kontakty nekoroduju a neoxiduju...:(
Hele já nevím, ale musí bejt tohle nutně přerušovačem? Nemůže to být přiliš vysokým poklesem napětí - tzn. že by to málo dobíjelo?
S originál prerušovačom blinkrov som bol spokojný len dovtedy, kým som ho vlastnou vinou neodpálil. Dal som nový a ten blikal hrozne, iný nový zas inak a tiež hrozne. Tak som dal elektronický z feldy a odvtedy naparádu.
-> kpt.Budha: Na blinkry a na varovky jsou 2 různá relé. To blinkrové je hliníkový váleček umístěný na přepážce kufru. Pozor, nesplést si ho s rozdílovým relé pro kontrolku brzd! Řešil jsem to taky feldím a od té doby klid.
Lidé drazí, podobný problém. Po dvou letech je opět potřeba dojet na technickou, tak jsem oživil eRko. Výstražná světla fungují výborně, blinkr, pokud je puštěný pouze motor a nic víc, tak víceméně také. Ale jakmile pustím větrák, frekvence blikání se sníží, pokud pustím ještě světla, frekvence se sníží až nepříjemně. Výstražná přitom blikají pořád stejně rychle. Nenapadá nikoho, v čem by to mohlo být? S ničím se nehýbalo, takže závady spíše typu sešlost nějaké součástky věkem. Díky za případné nasměrování.
Problém vyřešen omylem jsem přehodil žárovky tak kde měla být silnější jsem zapojil slabší a obráceně já jsem ale koko....t no i tohle se stává děkuji všem za radu
Souhlas s ostatními je špatné ukostření... Stalo se mi taky.
-> Eidy:
(povedlo se mi vloni s nosnou rourou motoru)..

(povedlo se mi vloni s nosnou rourou motoru)..
-> Davo: Tak to bude příliš dobře nalakovaný, čili špatná kostra.
-> Davo: Všetky blinkre fungujú?Zapni to a začni hrať so skrutkami ktorými je čelo uchytené k blatníku a tiež s matkami kde je kostra na čele a malo by to pomôcť.

-> minno: kostra je na zadním čele ?
Tvl.nevim normálně to fungovalo sundal jsem zadní čelo které se lakovalo zevnitř nasadim zpátky nasadím světla všechny žárovky svítí a frekvence blikaču zrychlená jak výstražný tak blinkry . Ještě dotaz nemůže to dělat zadní relatko ?
Pokud si dobre pamatuju, tak na tom prerusovaci je stelovaci sroubek a jde nastavit interval blikani. Ale to je spis reseni nasledku - ne priciny. Pokud se interval zmenil sam od sebe, je to divny pokud vsecky zarovky v blinkrech sviti (i tak bych je asi vyndal a prekontroloval) :)
Couvačky s tým nesúvisia.
S druhým prerušovačom to bliká úplne rovnako? Lebo čo som mal možnosť skúsiť, tak tie prerušovače blikajú čo kus, to inak :)
Rýchlosť blikania ja daná práve tým prerušovačom, ak výmena nepomáha, asi by som pokontroloval celú elektriku okolo smeroviek, možno je niekde blbá kostra.
S druhým prerušovačom to bliká úplne rovnako? Lebo čo som mal možnosť skúsiť, tak tie prerušovače blikajú čo kus, to inak :)
Rýchlosť blikania ja daná práve tým prerušovačom, ak výmena nepomáha, asi by som pokontroloval celú elektriku okolo smeroviek, možno je niekde blbá kostra.
Zrychlila se frekvence přerušovače jak blinkry tak výstražných nevím kde je chyba vše svítí couvačky nevím přerusovač jsem už vyměnil beze změn.