skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
opět felda 1.6 - napěťové špičky
-> StepaNoFUN: Ja prave po zkusenostech s polovodicema ze Slona radsi zacal objednavat od Farnelu a ze Semicu. Divim se, ze se jim vyplati prodavat ty cinsky pajcovany sracky (ono se to samozrejme vyplati, kdyz toho smejdu nakupujou kvanta a pak to bouchaj za dve tretiny ceny znackovyho dilu), ale dobry jmeno firmy je prdeli. Docela me zajimalo, jak se stavej k reklamacim, kdyz ten jejich hnuj nejakej dobrodruh pouzije ve svejch vyrobkach a zkurvi si tim povest u zakosu.... Dokonce i Mouser ma v Praze zastoupeni, kde se to da vyzvednou skoro bez prirazky.
-> King: Dobrý vědět... ;-) Z Farnelu jsem snad ještě neobjednával...
-> StepaNoFUN: To je naprd. Ale z GMka po zkusenostech uz radsi jenom odpory a nejakej ten konektor, coz koupim v Koline. Dobrou zkusenost mam se zastoupenim Farnelu v Pardubicich, kam to z UK dorazi snad za dva dny a bez postovnyho pri osobnim odberu.
-> King: Tak pokud máš součástkovej krámek (a bejvalý kolegy či nadřízený) v místě bydliště, tak pak OK a závist... Ale pokud to do toho krámku máš vejlet min. 15km, tak se Ti vyplatí objednávat z TME (v případě nutnosti i GME, v nejhorším případě GES) poštou. Jediný proč občas objednávám u GME je to, že si vyzvednu osobně v HK, kam občas jezdím... Ale už i tam je to v pr... Objednávka do 200,- je zpoplatněná i za osobní odběr. Zrušení prodejny GME v Hradci mě sere neskutečně, ale nic nenadělám. Když vedení srovnává tržby Hradce s Prahou (info od obsluhy asi tak 14dní před koncem prodejny), tak je to daný. :-/
-> Borderer: To korunovejch polozek, vzhledem k cenam postovnyho, neresim. A u drazsich veci tam zatim mam maximalni slevu coby emeritni vedouci prodejny :-)
-> King: Náš lokální krámek má bohužel přirážku 100% na cenách. 

-> darklord: Tak asi delam dobre, kdyz si veci z TME radsi objednavam pres nas lokalni soucastkovej kramek :-)
-> Borderer: jo akurat ak si sa registroval uz sa nikdy nezbavis spamu od nich 

-> King: To TME je brutální, původně sem potřeboval věc za 10Kč, přijde balík za 6 kil. 

-> StepaNoFUN 03.10.16 10:50:29: Zase tá stará smiešna tuning legenda?...
Děkuji pánové, objednám, přepájím a sem zvědav na výsledek.
-> Borderer: Muze bejt.
-> Borderer: Sorry ale to spíš poradí King. Transily jsem nikdy nepoužíval, tudíž netuším... ;-)
-> StepaNoFUN: a Transil vybrat tento? www.tme.eu/cz/.../15ke16c
a
-> King: Ho zkusím objednat a přepájet, akorát sem koukal, že takt 4.194304Mhz se už asi moc nepoužívá, ani GME ho nemá. 

-> Borderer: Mozna si na to kapnul. Bude to nejspis taktovaci krystal procesoru (s jednim "s " :-) a bud je tam nekde studenak nebo trhlina na plosnym spoji (v aute namahaj hmotnejsi soucastky kvuli vibracim DPS). Nebo muze blbnout samotnej krystal...
-> StepaNoFUN: Tak toto je vyloučeno, není to blíž ke kabelům jak 15cm po celé "trase".
Nicméně samotný processor funguje na 5V, což by teoreticky mohla být KO pouze stabilizace napětí, bohužel už se mi z datasheetu nepovedlo vyčíst, který pin je napájení. Processor je UPD75P328GC, výrobce NEC.
edit: tak po proměřování je tam 5V a processor asi jako takový funguje, počítač sem donutil na stole fungovat, ale když ho vypnu, už se nezapne. Musim to zase rozdělat a "kvrdlat" s tímto www.gme.cz/q-4-194mhz , ale sem samouk, takže absolutně netuším, jestli je to možné a k čemu to je.
Nicméně samotný processor funguje na 5V, což by teoreticky mohla být KO pouze stabilizace napětí, bohužel už se mi z datasheetu nepovedlo vyčíst, který pin je napájení. Processor je UPD75P328GC, výrobce NEC.
edit: tak po proměřování je tam 5V a processor asi jako takový funguje, počítač sem donutil na stole fungovat, ale když ho vypnu, už se nezapne. Musim to zase rozdělat a "kvrdlat" s tímto www.gme.cz/q-4-194mhz , ale sem samouk, takže absolutně netuším, jestli je to možné a k čemu to je.
-> Borderer: Nemáš kabel od snímače pulzů nataženej podél zapalovacích kabelů? Že by byl nějakej kabel prošvihnutej a občas skočila jiskra do svazku snímače?
-> StepaNoFUN: Jde o 1.6, doplněno do nadpisu. Dobrý postřeh. :-)
-> King: Jiné vstupy jsou akorát snímaní el. impulzů na vstřiku a snímání množství paliva z plováku. Možná by tam mohl lézt bordel od palivoměru, tak to nacpat pro jistotu i tam?
Napadá mne to, protože většina el. spotřebičů v autě je při startování vypínána a pal. pc běžel pořád. Je nějaká možnost, jak tu stabilizaci bez nákresu vyčíst? Protože jestli by bylo stabilizovaný napájení, je dost možné, žeby bylo odpáleno to a samotný processor je OK. Ale to by muselo bejt něco proraženo bez vnějšího poškození - komponenty i tišťěný spoj je OK. Momentálně funguje pouze podsvícení displeje, ale nemám tušení, jestli je napájení společné nebo ne.
Napadá mne to, protože většina el. spotřebičů v autě je při startování vypínána a pal. pc běžel pořád. Je nějaká možnost, jak tu stabilizaci bez nákresu vyčíst? Protože jestli by bylo stabilizovaný napájení, je dost možné, žeby bylo odpáleno to a samotný processor je OK. Ale to by muselo bejt něco proraženo bez vnějšího poškození - komponenty i tišťěný spoj je OK. Momentálně funguje pouze podsvícení displeje, ale nemám tušení, jestli je napájení společné nebo ne.
-> Borderer: Pokud je to MPi, tak napěťový špičky dělá cyklovač stěračů a prej to likviduje ŘJ... www.cimbu.cz/index.php?pa
ge=ecu&a...
-> Borderer: Myslim, ze na prepetovou ochranu elektroniky v aute s 12V instalaci se pouzivaji 16V transily. 16V je i minimalni prepeti, co by melo libovolny el. zarizeni v aute vydrzet. S tim CPU je to divny, protoze bych cekal, ze napajeni procaku je stabilizovany (5V?). Spis jestli nedostava PP nejaky stouchy skrz vstupy...
Zdravím,
odešel mne už druhý palubní počítač během dvou let s diagnózou KO processor. Mám podezření na napěťové spičky, ale nemám to jak ověřit. Když sem dřív rozlousknul jednu řj, našel sem tam na vstupu transil jako kráva, je takto chráněná veškerá elektronika v autech? Jde mi o to, že sem ještě neslyšel o tom, žeby pal. PC někomu odešel a ještě s takovou závadou.
Napadlo mne do třetice všeho dobrého a na vstup dal www.gme.cz/transil-bipola rni-bzw06-13b15v nebo www.gme.cz/transil-bipola rni-1-5ke15ca ....altík i startér je rok po repasi.
odešel mne už druhý palubní počítač během dvou let s diagnózou KO processor. Mám podezření na napěťové spičky, ale nemám to jak ověřit. Když sem dřív rozlousknul jednu řj, našel sem tam na vstupu transil jako kráva, je takto chráněná veškerá elektronika v autech? Jde mi o to, že sem ještě neslyšel o tom, žeby pal. PC někomu odešel a ještě s takovou závadou.

Napadlo mne do třetice všeho dobrého a na vstup dal www.gme.cz/transil-bipola rni-bzw06-13b15v nebo www.gme.cz/transil-bipola rni-1-5ke15ca ....altík i startér je rok po repasi.