-> Milan 136: Řešení s menší řemenicí na altíku bylo nanic, musel být dost napnutý, protože prokluzoval a zase odcházely ložiska na vodní pumpě a altíku.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Autobaterie
prohledat
210 příspěvků (zobrazeno 101 až 150) od 04.02.2012 do 12.01.2017, založil/a skodovak105
-> vhml: Mas recht, takhle rupne klinak na cerpadlo chlazeni a kontrolka se nerozne...
Převodový poměr na altíku je 2,27, takže při volnoběžných otáčkách cca 820 ot/ min točí altík nějakých 1860 ot/min. takže krásně dobíjí i na volnoběh. A to řešení proto, že větším obvodem řemenu sedí na řemenicích, takže je i lepší přenos hnací síly a menší prokluz řemene.
-> vhml: ještě udělej rekuperaci jako nový škodovky

-> srdcar 120L 20.08.13 21:42:41: proto tam máš kontrolku na dobíjení, která se ti rozsvítí abys viděl jestli máš něco špatně. Naopak teď to uvaříš, protože to nijak nepoznáš že jsi bez klíňáku. Tudíž řešení sice krásne, ale úplně k ničemu :-D
-> stepan: tak o trošku jo. stejně bych to řešil jen menší na altíku a jedním řemenem.
-> srdcar 120L: dozadu pod sedadlo dáš náhradní. v případě prasknutí je vyměněnej během okamžiku.
Ale jak říkám, nic ve zlým
-> srdcar 120L: dozadu pod sedadlo dáš náhradní. v případě prasknutí je vyměněnej během okamžiku.
Ale jak říkám, nic ve zlým
A já vůl všude cpu velký řemenice abych s tím altíkem neotáčel zbůhdarma :-D
-> Syny: Řemen na vodní pumpu se nenapíná, ten rozměr tam prostě natvrdo dáš. Je usazený v řemenicích po skoro polovině obvodu, což je ideální a odpor vodní pumpy není tak velký, aby i při volnějším řemenu prokluzoval. A i kdyby, tak pořád honí vodu v oběhu.
Už ti někdy v kopci s vlekem praskl klíňák, když jsi to docela točil? Mě se to stalo, proto takové řešení. Ve chvilce jsi bez vody a můžeš si jít minimálně pro nové těsnění pod hlavou. Bez dobíjení můžež klidně doject na baterku, ale bez vodní pumpy těžko. Proto.
Už ti někdy v kopci s vlekem praskl klíňák, když jsi to docela točil? Mě se to stalo, proto takové řešení. Ve chvilce jsi bez vody a můžeš si jít minimálně pro nové těsnění pod hlavou. Bez dobíjení můžež klidně doject na baterku, ale bez vodní pumpy těžko. Proto.
-> Milan 136: Pokud dobře vidim, tak ta k alternátoru je větší.
-> stepan: vždyť to žene stejně velkou řemenicí jako je ta pod ní
amateri zasnou odbornici se divi
Aby měl větší otáčky alternátoru.
-> Milan 136 20.08.13 21:35:25: Ted o tom take premyslim proc to zene prez dva remeny!!
-> srdcar 120L: nic ve zlým, ale na co taková vyfikundace?
-> Syny: nasadíš a je tam napořád
-> Syny: nasadíš a je tam napořád
-> srdcar 120L: tak to je vychytaný :)))
teoreticky kdybch nechal stahnout klasickou řemenici a prosousružit dražku aby se to motalo rychleji, mohlo by to pomoc :)
teoreticky kdybch nechal stahnout klasickou řemenici a prosousružit dražku aby se to motalo rychleji, mohlo by to pomoc :)
-> srdcar 120L 20.08.13 21:30:18: Jak se napina remen na vodni pumpu? A k cemu je to takhle vubec dobry?
BTW: To neni moc dobra pozice pro baterii. Tam chcije voda jak zhora, tak dolem pri jizde za deste a navic tam jsou velky zmeny teplot a vysoky teploty.
BTW: To neni moc dobra pozice pro baterii. Tam chcije voda jak zhora, tak dolem pri jizde za deste a navic tam jsou velky zmeny teplot a vysoky teploty.
-> Tomaso435: Jak jsem sliboval, tak plním, přidaná řemenice průměr 125 mm, na klikovce, na altíku jsem nechal vytočit dvojřemenici průměr 55 mm. Klíňák na vodní pumpu 10 x 600 mm, na altík 10 x 825 mm. Vozím do rezervy ještě 10 x 975 mm, kdyby odešly oba. Dalo by se to na původní řemenici klikovky a vodní pumpy, proto dvojitá na altíku.
Jo a kouknul jsem na baterku, je tam ještě silnější a to BOSCH Silver Plus, 12 V 85 Ah, 800 A startovací proud, větší se tam fakt nevejde. Mám to kvůli zimním startům, šáde stojí venku.
Jo a kouknul jsem na baterku, je tam ještě silnější a to BOSCH Silver Plus, 12 V 85 Ah, 800 A startovací proud, větší se tam fakt nevejde. Mám to kvůli zimním startům, šáde stojí venku.
-> Tomaso435: Proud se nikam nežene, co neodebereš, altík nevyrobí.
I fáčko drží aspoň 14V i se světly a i na volnoběh. Jen nesmí mít nabíjení v havarijním stavu. Moderní alternátory se dají s motorem spřáhnout ve větším poměru, takže na volnoběh točí víc. Starý Magnetony by se ve vysokých otáčkách rozlétly, měly povoleno max 12 000 ot/min. Proto při volnoběhu točí pomalu. A kde nejsou otáčky, není výkon.
Moderní altíky točí i víc než 16 000 ot/min.
I fáčko drží aspoň 14V i se světly a i na volnoběh. Jen nesmí mít nabíjení v havarijním stavu. Moderní alternátory se dají s motorem spřáhnout ve větším poměru, takže na volnoběh točí víc. Starý Magnetony by se ve vysokých otáčkách rozlétly, měly povoleno max 12 000 ot/min. Proto při volnoběhu točí pomalu. A kde nejsou otáčky, není výkon.
Moderní altíky točí i víc než 16 000 ot/min.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: právě no, takže vlastně po druhým startu, držim baterku sotva živou až zdechne :-D
-> Tomaso435: To je ten problem no :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: ani v otáčkách se na žádným favoritu nedržej nad 14,1V :-D vždycky každej tak 13,8 maximálně :-D
-> Tomaso435: Feldi alternator je sracka a aby tech 55 nebo 70 A dodaval, potrebuje vysoky otacky. Ten 150A doda max proud taky jen pri vyssich otackach. Ovsem na stejny otacky zvladne vic jak ty dve origo sragory. Nemluve o tom, ze magnetony maj problem se na volnobeh drzet pres 14,2 V.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: tak to by pak neměl bejt už takovej problém... i ten feldí ?
-> Tomaso435: Tyvole to neni cerpadlo. Kdyz si tech 150A nevezmes, tak se tam vyrabet nebudou, to takhle nefunguje. Ten alternator vyrabi to co aktualne potrebujes do maxima 150A pri jmenovitych otackach...
-> Tomaso435: Si zapneš vysílačku a bude ti to ještě málo 

150A :-D se mi roztečou kabely :-D :-D
kampak se ten proud požene když baterka bude plná a toto ho pude stála produkovat? to bude přebíjet ne?
mě už napadlo, z feldy ale není to plug & play na uchycení a řemenici :-/
kampak se ten proud požene když baterka bude plná a toto ho pude stála produkovat? to bude přebíjet ne?
mě už napadlo, z feldy ale není to plug & play na uchycení a řemenici :-/
-> Matthes, záškodník z TechWebu: To vadí?
-> Nwkt: Ten ma volnobezku ale.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: aukro.cz/alternator-megan
e-fluence-scenic-1-5-dci-1
60a-i3414331965.html
-> dragon_cb_cz: paradoxně vydržej nejvíc vyřazený nebo par let jetý baterky...
do fá 74ku ne, ale mam tu jednu bezudržbovku , nějakou perion. koupil sem ji 2 roky jednou za 4 kila, funguje výtečně, tu bych dal do auta a tu 74ku koupil místo ní, pro napájení stanice...
no nevím no, at je kterýkoliv auto, prostě ty baterky odcházej... je fakt že noční jízda se 4ma přídavákama asi taky nic moc, no ale... :-D
-> srdcar 120L: nafoť to :)
-> Markop: já nějaký nový řemeničky mám nevim od kud ani kam patřej , tak to prohrábnu třeba by to páslo...
do fá 74ku ne, ale mam tu jednu bezudržbovku , nějakou perion. koupil sem ji 2 roky jednou za 4 kila, funguje výtečně, tu bych dal do auta a tu 74ku koupil místo ní, pro napájení stanice...
no nevím no, at je kterýkoliv auto, prostě ty baterky odcházej... je fakt že noční jízda se 4ma přídavákama asi taky nic moc, no ale... :-D
-> srdcar 120L: nafoť to :)
-> Markop: já nějaký nový řemeničky mám nevim od kud ani kam patřej , tak to prohrábnu třeba by to páslo...
-> Tomaso435: Už jsem tady několikrát vysvětloval, že výkon alternátoru s kapacitou akumulátoru nesouvisí. Je to tak těžké pochopit?
Můžeš tam dát klidně největší co se tam vejde. A značkovou. A proveď kontrolu dobíjení.
Mimochodem, nejmenší průměr řemenice alternátoru pro ozubený klíňák šíře 10mm, která ho ještě neničí je cca 50mm. Ale musel by ti jí někdo vyrobit, takhle malá se neprodává.
Můžeš tam dát klidně největší co se tam vejde. A značkovou. A proveď kontrolu dobíjení.
Mimochodem, nejmenší průměr řemenice alternátoru pro ozubený klíňák šíře 10mm, která ho ještě neničí je cca 50mm. Ale musel by ti jí někdo vyrobit, takhle malá se neprodává.
-> Tomaso435: Pokud ti baterky odchází po dvou letech, děláš něco blbě
A teď vážně:
1) Nevím co má kdo proti Vartě. V dieslovej oktávce vydržela Varta 7 let a kdyby jí nezabil švára, tak ještě rok dala. Doteď mi tu leží a čeká, až se rozhoupám koupit lepší desulfátor.
2) Z levnejch baterek mám dobrou zkušenost s polskejma Sznajder (občas pod značkou ZAP). Do kila jsem jí kupoval před skoro 6ti rokama, jezdí dost nepravidelně, zažila si párkrát hluboký vybití (jednou dokonce multimetr ukázal napětí asi 1.8V) na docela dlouhou dobu a pořád žije. I po pěti letech dokázala utočit v mrazu kilo s olejem M6AD, sice už bylo znát, že jí to nevoní, ale nezklamala ani jednou. Daj se při troše hledání koupit za velice solidní peníze.
3) Proč by mělo pravidelný ježdění, s takovým nájezdem co píšeš, baterce škodit? Blbost, pokud nestartuješ každé 3 km.
4) Ještě jednou - pokud ti vydrží jen 2 roky, máš buď velkou smůlu nebo někde děláš něco blbě.
5) Nějakej důvod proč ve fáčku 74Ah baterka?
Jinak pokud ti i drahá baterka vydrží jen dva roky, tak bych se levný fakt nebál, protože ti umíraj podstatně dřív než je omezení konstrukční technologie....

1) Nevím co má kdo proti Vartě. V dieslovej oktávce vydržela Varta 7 let a kdyby jí nezabil švára, tak ještě rok dala. Doteď mi tu leží a čeká, až se rozhoupám koupit lepší desulfátor.
2) Z levnejch baterek mám dobrou zkušenost s polskejma Sznajder (občas pod značkou ZAP). Do kila jsem jí kupoval před skoro 6ti rokama, jezdí dost nepravidelně, zažila si párkrát hluboký vybití (jednou dokonce multimetr ukázal napětí asi 1.8V) na docela dlouhou dobu a pořád žije. I po pěti letech dokázala utočit v mrazu kilo s olejem M6AD, sice už bylo znát, že jí to nevoní, ale nezklamala ani jednou. Daj se při troše hledání koupit za velice solidní peníze.
3) Proč by mělo pravidelný ježdění, s takovým nájezdem co píšeš, baterce škodit? Blbost, pokud nestartuješ každé 3 km.
4) Ještě jednou - pokud ti vydrží jen 2 roky, máš buď velkou smůlu nebo někde děláš něco blbě.
5) Nějakej důvod proč ve fáčku 74Ah baterka?
Jinak pokud ti i drahá baterka vydrží jen dva roky, tak bych se levný fakt nebál, protože ti umíraj podstatně dřív než je omezení konstrukční technologie....
-> Tomaso435: Pokud jen dal jiný řemen, tak nevyřešil nic, protože otáčky jsou daný poměrem průměrů řemenic-převodovým poměrem- a délka řemenu toto neovlivní. Když dá delší řemen a ještě se dá napnout,tak maximálně sníží prokluz řemene na altíku, protože bude mít o něco větší část řemene na obvodu řemenice altíku. Já jsem to vyřešil tak, že řemenice na klikovce přímo pohání řemenici altíku. Dám sem fotku, ale se mi do auta teď nechce, venku leje jako z konve.
Mám baterku Varta Silver Dynamic 54Ah 530A, altík PAL 55A. Baterka má 2 roky. Nikdy v živote som nemal lepšiu baterku. Ako som ju kúpil, nahodil a zakrytoval, odvtedy som ju nevidel :) Auto jazdí takmer denne, nie je problém kedykoľvek si v garáži pustiť v aute rádio na 2-3 hodiny, k tomu autovysávač a podobné somarinky napájané od akumulátora a nikdy ani náznak pri štartovaní, že by kapacita baterky poklesla....
Takže za mňa Varta jednoznačne áno.
Predtým som roky používal Akumu 44Ah, ale to bola bieda....
Takže za mňa Varta jednoznačne áno.
Predtým som roky používal Akumu 44Ah, ale to bola bieda....
-> Tomaso435: ono stačí umět číst,mají to jak kamarádi v autech, tak zákazníci co k nám pravidelně jezdí, tak snad tohle je dostatečnej důvod respektive možnost posouzení jak moc je to velkej sráč! Ale tady je lepší neradit

-> Karel.: poradit chci, ale styl , tohle se prodává pořád a ani jedna se nevrátila, to je už dost vohraný a spíš nasrávací... používá to kdejakej prodavač at ti nabízí cokoliv...
-> srdcar 120L: taky mě už napadlo dát na to menší řemeničku aby to točilo rychleji.
kolega kdysi dával jinak dlouhej řemen... ale vubec nevim jesi delší nebo kratší, že mu to lehce víc točilo :D
-> srdcar 120L: taky mě už napadlo dát na to menší řemeničku aby to točilo rychleji.
kolega kdysi dával jinak dlouhej řemen... ale vubec nevim jesi delší nebo kratší, že mu to lehce víc točilo :D
-> Tomaso435: Ale dobije, pokud je dobíjení v pořádku. Já mám v šáde 55 A altík, baterku 82 Ah 720 A startovací proud a dobíjí ji to v pohodě, i když jezdím hodně po městě na couračkách. Mám ji v držáku u motoru, protože je šáde na plyn, a větší už se nedá dát. Je pravda, že mám trochu upravenou řemenici, mám to předělaný na 2 řemeny, co největší řemenici na klice a menší dvojřemenici na altíku, aby to dobíjelo i na volnoběh. Původní řemenice pohání jen vodní pumpu. Je to dělaný tak, že kdyby odešly oba řemeny, tak se dají nahradit původním jedním. Ale mám to na 120-tce, nevím, jestli by se to vešlo i na Fávo.
-> Tomaso435: když nechceš poradit tak mlč radši jo?
-> Nwkt: copak vo to jedna tam už, na povolení pumpy.. ale... :-D
-> Tomaso435: Si udělej díru do podběhu 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: no to jono, ale co stejně tu 55 mi favo s obyč altikem nedobije žejo.. :-D tu 44 jo... takže... ono je to těžký :D
-> Nwkt: i to mě napadlo kdysi dávno :D ale je blbě natočenej motor :D
-> Nwkt: i to mě napadlo kdysi dávno :D ale je blbě natočenej motor :D
Já bych implementoval kliku a startoval ručně, to pak baterku nepotřebuješ vůbec 

-> Tomaso435: Zkurvis si starter. Co elektromotor nedostane na napeti, to si vezme na proudu :-)
-> jaromír: ale zas ty banerky sou docela drahý...
kupoval někdy někdo takový ty tesco akce za 799? :-D 44ah nebo co to bylo...
kupoval někdy někdo takový ty tesco akce za 799? :-D 44ah nebo co to bylo...
-> srdcar 120L: hmmm... přesně tak no... tim hustoměrem to ukazuja jako že je baterka už totálně KO... ale startuju zatim... :D
-> Kuladmin: právě no.. ke známejm se stavěj s tim jinak než k tobě, pošlou tě do prdele... jako sem šel vratit onehdá super žárovky, kterejm slez takovej barevnej povlak z baňky, mělo to svítit diky tomu bíle.... no postavili se k tomu tak, že to je kloudná žárovka (z benzínkovýho sortimentu) a to není do favoita to je do nových aut.... no sprostota ..
jo tak dobíjí to dobře , jelikož jezdím s denním svícením tak to dobíjí, ale tim plynem točim starterem dýl žejo to je jasny než si to natáhne... osběr za stání je minimální, jelikož to vydrží stát X tejdnů aniž by byl pak problém to natočit... takže v tom to nevidim..
ale je fakt že asi denní lítání tomu asi taky nesvěčí.. cca 25 tis za rok..
jo tak dobíjí to dobře , jelikož jezdím s denním svícením tak to dobíjí, ale tim plynem točim starterem dýl žejo to je jasny než si to natáhne... osběr za stání je minimální, jelikož to vydrží stát X tejdnů aniž by byl pak problém to natočit... takže v tom to nevidim..
ale je fakt že asi denní lítání tomu asi taky nesvěčí.. cca 25 tis za rok..