Kam dat u shade basak?

prohledat
25 příspěvků (zobrazeno 1 až 25) od 26.10.2008 do 30.12.2008, založil/a Martin/125/
řadit dle data
01:44:41
30.12.2008
Demoniak
já bych udělal díru do mot. prostoru(cca 30cm) vyndal jednu zadní sedačku zapojil cívku motoru na dráty z rádia a uvidíš jak ti motor bude basovat do rytmu :D :D :D

sorry za OT jen mě to tak napadlo když se tu tak hádáte :)
17:10:08
29.12.2008
Zdany
-> ferrari: Dej pokoj s Techwebem, ale kdyz se tu nekdo pta 100x na stejnou kravinu a nenecha si poradit a je nerozhodnej, nebo je linej laborovat.. Tak uz neni opravdu co rici.. :)
22:02:58
25.12.2008
ferrari
Sa mi to tu páči, audio je tu ako na Techwebe...ani som to všetko nečítal...ja sa prikláňam k verzii na zadnom plate a utesnený priestor za sedačkami...zmestí sa tam asi len 25 cm, ale ak je to málo, čo takto 2 kusy? Len potom pozor - na plate asi nesmú byť žiadne iné repro, asi by im ten woofer neprospel...teda myslím si
13:44:40
19.12.2008
Zdany
-> M@rtin: Presneeeeeeeeeeeeeee.... Tresu rukou.... Druhy blazen. :))))))))
23:10:54
18.12.2008
M@rtin
Už radši nebudu v autohifi radit nikomu, když jsem blázen a magor po dnešním tel. rozhovoru.

Si to dělejte jak chcete, mě to je už jedno4
23:04:07
18.12.2008
Fire-man
-> Zdany: jeste sem chtel podotknout ze ten prispevek neni myslenej utocne, kdyby to tak vyznelo, ale naopak, mel by potvrzovat co rikas. Pokud clovek vi co dela vi ze i instalace reproduktoru v naprosto "silenych" mistech jako jsou A sloupky dvere nebo treba i strecha nejsou nerealne. Jen se uz bavime o "trosku jine aparature" v trosku jinych cenovych relacich. Vzdyt kdyby jste pred 30ti lety rekli ze se budou delat aparatury a hudebni prehravace pro motorky, vasi dedove by si asi klepali na celo jestli jste se nezblaznili. 3
23:00:32
18.12.2008
Fire-man
-> Zdany: jj je to tak jak pises, jenze audio neni jen o wattech, nebo by byt nemelo. Udelat auto co dela nejvetsi kraval neni takovej problem, je to spis otazka investice. Kdezto udelat aparaturu aby i nejak znela a aby nejak znela na 10% i na 60% vykonu je vec druha. Tam uz nestaci jen draha vybava. Rada lidi si ani neuvedomuje ze pro dosazeni idealu je potreba upravovat ne jen aparaturu ale i samotne vybaveni vozu. Proto taky nikdy nenajdes demonstrovani aparaturu na nejakem starem krapu, a kdyz uz to na starem aute je, je v zatracene dobrem stavu ne na nejake polo rospadle sunce. Takovej clovek si v takovem aute muze dat basak opravdu tam kam se mu vejde ale o nejake akustice si muze nechat zdat.
17:43:46
18.12.2008
Zdany
-> Fire-man: Tak ono se o autoozvuceni daji psat romany, ale kdo by to cetl. :) Kazdopadne jsi trosku nestasne volil kombinaci slov a vyznelo to jako rady nade vse. :) Tim samozrejme nechci rikat, ze ja jsem sezral vsechnu moudrost, ale prosel jsem si urcitym vyvojem v tomhle konicku a vice mene muzu rici objentivni nazor na vec. Nehlede na to, ze moje zkusenosti me dostaly na nekolikere mistrovstvi republiky v dB Dragu, kde teda (bohuzel diky tomu, ze do audia uz tolik penez nesypu - jsou prednejsi investice) obsas selhala technika, ale to spis bylo dane prehnanou touho po zlate, kdy jsme sponoval techniku za jeji mozne hranice a taky to tak dopadlo.

Zblaznit se tu nikdo nezblaznil, jen z nekterych lidi bohuzel hovori neznalost. :) Ale pokud si clovek zajede na svetovou vystavu autohifi v Sinsheimu (letos snad v Koline) tak tam jasne vidi, ze to, co tu jini prednasi jako pro ostatni nechapajici navrh nemozneho, tak tam je to realizovano v desitkach zastaveb.

Obrazky prikaladat nebudu.. Nemam cas na zmensovani fotek....

Co rict na zaver..? Kazdy at si dela co chce.. Nebot to co pro jednoho je idealni a super, pro druheho muze byt na nic, na prd, k nicemu atd. Jak se rika: sto lidi, sto nazoru. Kazdy mame svuj rozum a mozek. Pokud chce nekdo poradit, tak si poradit necha. A opacne.

Kazdopadne, autohifi ma nejaka svoje "psana i nepsana" pravidla, fyzikalni zakony zatim funguji takze nam nezbyva nez jit trnitou cestou poznani a zkouseni a nebo si nechat poradit od nekoho, kdo zkusenosti ma. Zalezi jen na nem.
17:06:16
18.12.2008
Fire-man
-> Zdany: ¨Ano to je presne to co sem se tu snazil rict a jak vidis vetsina se mi vysmala, ale pritom pises to co sem napsal ja jen si to rikal me a ne jim, coz je skoda, ale oni si to snad prectou. Je to presne to co rikam, Ve dverich je to velmi tezko odhlucnitelne, vzadu za sedackama je to dobre misto pokud tam neni ta LPG nadrz a zadni plato je dobre umisteni, ovsem jak jsi napsal, pokud material bude mekkej je to stejnej problem jakou dveri (ne li horsi protoze zadni plato je vetsi plocha a prisli by tam pravdepodobne dve repro misto jednoho ve dverich). Repro dole pod nohama jsem zminil psis jen jako moznost, ale realizovat by to bylo dost tezke a asi i celkem nakladne.

Jenze nikdo z nich si poradne neprecetl co pisu, ja sem napsal moznosti kam se to da umistit a u kazde jsem napsal duvod proc to neni idealni.... a pak kazdej na me ukaze jestli jsem se nezblaznil! Ja jsem upozornoval na chyby tech mist, nereknu kdybych to chvalil nekterou z tech pozic.

Je fajn videt ze alespon nekdo ma stejny nazor.
16:12:13
18.12.2008
Zdany
-> Fire-man: Nechci se do tebe nikterak navazet, ale jsou tady mezi nama lidi, kteri vi o autoozvuceni vic nez ty, coz dokazuji i jejich umistneni na prednich mistech republikovych nebo evropskych soutezich. A to jak co se tyce Sound Quality, tak ESPL nebo multimedia. A muzu rici, ze tady jiz nekolikrate radili co a jak je lepsi, jak najit nejaky kompromis ci extrem. Ale zadny takovy plky, jak jsi tu ty napsal jsem od nich neslysel. A nikdo hloupe komentare uz nerozebira, protoze komu neni pomoci......

Ted k tem basakum:

Dobre, beru to, ze auto je vec zakerna a dokonale ji ozvucit poradne nejde. Ale jde vzdy udelat maximum pro to, aby to ozvuceni bylo dokonale v ramci maximalnich moznosti.

Sam jsem vozil a vozim ve vsech autech alespon nejaky aparat, aby mi t zprijemnilo desitky tisic najetych kilometru rocne...

A muzu rici, ze ze zadni sedacky sice utlumi basy, ale jen urcite pasmo.. Vetsinou takove to huceni nebo funeni natrubku.. Coz je na poslech samo o sobe nezadouci.. Takze vysledkem diky utlumu sedace je mnohdy zvukove prijemnesi bass. To same se da rici o zadnim platu (napriklad v oktavce, ktere je bitelne a dostatecne tuhe). Po sundani plata nebo sklopeni sedacek je v kabine vyssi tlak, ale je slysytelny vydech bassreflexu. A naopak. Takze jezdim s autem tak, jak bylo postaveno a zvukove jsme spokojeny.

Co se tyce basaku v zadnich dverich, tak zase berme v uvahu to, ze v tech dadnich dverich muze vsechno rezonovat, takze musis pouzit tlumeni jak na plech tak na vse, co drnci. Za dalsi ten sololitovej nesmyslnej tapecir nelze pouzit jako stenu ozvucnice. Pac je to nestabilni material, ktery se vlni jako had, misto toho aby byl pevny a stabilni.

Co se tyce reproduktoru pod okno, tak je to znouze ctnost. Protoze vetsina basaku hraje nejlepe v definovanem objemu a radoby FreeAir basaky ti taky vzdy budou hrat lepe v bedne. Nehlede na to, ze free air basaky jsou spis tavene na to, ze snesou horsi "zachazeni" co se tyce mechaniky pohybu membrany, civky atd.. Ale nikdy se nedostanou do takovych "spodku" jako kdyby jsi je dal do bedny.

Co se tyce bedny pod sedackou nebo za sedackou, tak jaky repro byjsi tym chtel dat??? Nejaky 13 - 16 cm chrchly??? CO se da pouzit je napriklad nejmensi Raptor od Carpoweru, ale tech by muselo byt taky vic... Ale cim vic jich je, tim vetsi bedna je potreba. Slysel jsem hrat 4 ks tech Raptoru ve Fabii. Byl to sviznej narez, ale spis pro rock a pop, protoze tomu chybely nizky spodky, ktere jsou prevazne u Hip hopu, rapu dance hudby. Nebo se da pouzit treba 16 cm Predator od Carpoweru, ktery ma slusnou zatizitelnost, neni objemove narocny, ale opet od nich nemuzes cekat zazraky v podobe vlnici se strechy od auta nebo podobne.

No a posledni odstavec. V dnesni dobe jsou radia vybavena zvukovym procesorem (nerikam ze vsechny), ktere umoznuji nastavit si casove korekce jednotlivych kanalu tak, ze reproduktory, ktere jsou blize k posluchaci se daji nastavit tak, ze se zdaji byt ve stejne vzdalenosti jako ostatni - casove korekce (zpozdeni, nikoliv funkce Fader). Tim padem nedochazi ke snizeni urovne hlasitosti na kanalech, ale jen ke zpozdeni signalu do reproduktoru. To same je s basaky.. Tam se jeste navic pouziva tvz. otaceni nebo posun faze. Pomoci ktereho se da lidsky sluch obelhat tak, ze se ti zda, ze sedis na basaku a pritom je metr metr a pul za tebou.

Takze asi tak.............
15:52:09
18.12.2008
M@rtin
-> Fire-man: Tak ono se stačí podívat k autům lidí co ti na to něco psali a pak by jsi asi věděl že je to pro tebe bezpředmětná diskuze
15:40:15
18.12.2008
Fire-man
No tak calouneni pozira basy o tom snad nemuze byt zadna diskuse, prave pro to je v 80% kin calouneni protoze se postara o pohlcovani hluku a ten se tolik netristi a vysledny zustava takovy jak byl navrzen, to znamena zvuk je stereo (nebo prosotorovy). Samozrejme basak ve dverich nebude lepsi nez za sedackama, protoze ty dvere na to nemaji akustiku, ale spravny basovy roproduktor by mel byt vzdy dole. Dat ho pod nohy je nerealne z nedostatku mista, ale akusticky by to bylo spravne. Problem je uplne jinde, resite tady totalni kravinu kam dat reproduktor v aute ktere ma co delat aby nevydavalo priserne zvuky uz po nastartovani, pak je jakakoliv akustika bezpredmetna a nabizi se jedine mozne reseni a to dat reproduktor tam kam se vleze a to je zadni platno nebo za sedacky. Nejlepsi je proto zadni plato a to rikam porad....

BTW vytrhat veci z kontextu umi kazda lama, nemusite mi to dokazovat 4

Sorry ze sem se snazil poradit. Jak vidim misto rady umite jen mlet hubou ale sami nekvaknete ani prd.
14:54:17
16.12.2008
Tuner#2 - zrušená registrace
Ach jo...
12:39:07
16.12.2008
M@rtin
-> Fire-man 15.12.08 15:53:56: Tak to jsou chytrý rady, začnu se tímto řídit a vše v autě předělám dle tvých rad4
12:34:38
16.12.2008
MATTESS
-> Fire-man: jedna rada lepší než druhá3
12:29:00
16.12.2008
Kantys3
-> Fire-man: to jo co to meleš za sračky...repro pod nohy? kde si to viděl?3 SW se dává v 95% vždycky za sedačky(kontrukce se pak liší...lol
11:21:20
16.12.2008
Motomaniak
-> Fire-man: Už si vůbec někdy slyšel hrát woofer za sedačkama?Vypadá to že ne protože repro v zadních dveřích ti určitě nezahraje lepší basy jako woofer i když je za sedadly.
15:53:56
15.12.2008
Fire-man
No BassReflexa je dobra, ale za sedackama ti jy pohlti, navic sedacky jsou calounene, calouneni jako takove "pozira" prave basy, takze dat Wiifer za sedacky je trochu kontra prodktivni. Pokud jde o "velkej tutnig" vyhod zadni sedacky a dej repro misto nich, pokud je to spis auto na bezne jezdeni, porid kvalitnejsi basaky dej je do zadnich dveri a dobre to upevni a odhluc smerem ven. Pripadne na zadni plato za zadni okno. Pokud tam je PLG muzes teoreticky pro basy pouzit i obracenou montaz basoveho reproduktoru, jen pozor na "dokonale utesneni prostoru za sedackama. Dokonale utesneni by mohlo reproduktor poskodit, ale tam neni tak maly prostor a tesnit to dokonale asi taky nebude, takze by to mohlo byt v klidu.

Jeste mas moznost postavet pltitsi bednu treba s vicero mensima repro a dat ji za predni sedacky jako by "pod nohy" cestujicim v zadu. Nebudeme si nic nalhavat ani jedna z moznosti neni dobra. Zadni plato se zda byt nejjednodusi a nejlepsi (nejlepsi pomer zvuk/narocnost). Nejlepe pro posluchace by to znelo v zadnich dverich za predpokladu dokonale montaze a utesneni a vhodne zvolenych (ne prilis velkych reprodukotru). Volil bych spis s vyssi citlivosti nez o velkem prumeru vykonu.
09:33:40
15.12.2008
Saros3
-> hanys318: no podoby problem mam aj ja /len nemam lpg/, ale ja som sa uz rozhodol pre vyrobu bedne za sedacky, len este neviem, ci uzavretu, alebo s BR...8
16:07:06
13.12.2008
hanys318
no za sedacky a co kdyz tam mam lpg tak prave to kutpim kazdy za sedacky bo tam nic nema ale poradte jak kdyz tam mam lpg dat ho na desku a magnetem nahoru nebo jak?
22:16:54
27.10.2008
F.I.K
Nebo postav bandpass, kterej se ti vejde do kufru a BR vyved pod palubkou. 1
11:51:57
27.10.2008
Zdany
-> Martin/125/: Zalezi na koncepci bedny. :)) Ale doporucuji maximalne woofer do 12". :)
19:53:48
26.10.2008
M@rtin
-> Martin/125/: Jako admin 4
19:51:59
26.10.2008
U-Geen
do bedny jakoby s reprakem.
16:18:49
26.10.2008
Martin/125/
Jak vyřešit u škodovky subwoofer? Kam ho umistit? Jedina asi možnost je za sedačky...a mam jit do tuby? nebo do bedny jakoby s reprakem? a jakej rozměr tuby se vejde za sedačky?
Extreme Tyres