Belous/1000MB Belous/1000MB

komentáře | popis | fotky | PAV-PO | 02.07.16 23:22 | 113x v oblíbených
Model 1968, vyrobeny 10 prosince 1967. Patnacta serie.

S eMBeckem jsem prozil kratke obdobi mych prvnich ridicskych kilometru. Muj tata ho koupil v roce 1967, nebo 68. Byl to occasion s asi 8'000 km na tachometru. Udajne po nejakem novinari z Usti nad Labem ktery ho hodil do prikopu a pak ho prodal. Mel meneny predni blatnik ale jinak jako novy. Standart, tmava cervena 8220 s bezovym vnitrkem. Me bylo tenkrat 12-13 let a bylo to nase prvni auto… Ridicak jsem delal v breznu 74, dokonce kvuli mne odkladali zkousky v autoskole jelikoz na posledni chvili zjistili ze mi jeste neni 18 let. eMBecko jsme meli nejak do zari a pak ho nasi vymenili za 110L. Leta bezela a zivot me zaval do jine zeme kde jsem jiz 30 let. Vzpominky na eMBecko mi ale zustaly, ikdyz jsem od te doby vystridal mnoho jinych znacek. Minuly rok jsem padl na ,,Virta’’ a zacalo ve mne hlodat pokuseni si nejake obstarat. Na dalku to neni prave nejjednodussi, ale j_j mi prihral slibny inzerat, diky kteremu se mi nakonec podarilo Belouse sehnat. Podle fotografii vypadal slusne a tak jsme si placli. Veskere zalezitosti v CZ s koupi, exportem a transportem mi vyrizovali muj svara a sestra kterym za vse jeste jednou moc dekuji. Meli s tim plno starosti a behani. Nakonec me zastupuji jeste nyni, kdyz shanim zasobu nahradnich dilu.

2011-07-07
Pred polednem Belous dorazil ke mne. Po zbezne prohlidce jsem videl ze na technickou je treba predelat brzdy a hlavne vycistit zespodu motor a prevodovku. Mezi pripravami na technickou se Belous zucastnil srazu historickych aut pri 50. vyroci Veteran Car Club Suisse Romande v Cossonay 31. cervence 2011. To vse jeste s prevozni/exportni CZ registraci 774 S2E.

2011-08-03
Dnes jsem byl na SAN (Service d’automobiles et de la Navigation) na Blécherette Belouse prihlasit. Veskere potrebne papiry jsem mel v poradku a Belous byl pozvan k technicke kontrole na 28 zari odpoledne. Tam vsak pohorel jelikoz cestou na kontrolu odesel kabel ke treti svicce a na valcich zjistili velky rozdil mezi levym a pravym zadnim kolem. Kabel se vymenil a take oblozeni zadnich celisti. Prestoze oblozeni byla nova jedna strana byla nacucana kapalinou a proto ten rozdil. Pri druhe kontrole 13 rijna Belous prosel a od te doby ma vymennou znacku s moji Toyotou VD 452 852 a muzu s nim normalne jezdit. Vzhlem k tomu, ze jsem ho prihlasil jako veteran tak mam limit asi 3'000km na rok. Technicka je kazdych 6 let a veteransky prukaz platny 10 let.

2011-11-08
Od technicke uz ubehl vic jak mesic a vzhledem k hezkemu podzimu se Belous pekne projel po okoli. Zazitek jsem pripravil jednomu mladikovi ktery se odvazil me stopnout. Vracel se domu z vyletu a tak jsem ho coby taxi odvezl az pred dum (v Sentier na Vallée de Joux). Tim padem Belous prejel sve dva prvni ,,horské'' prusmyky (pouze necelych 1'200m n/m. Vse bez nejmensiho problému. Kdyz kluk vystupoval tak jsem se ho ptal zda nemel moc strach. Rikal ze ne ale jiste bude mit nadlouho co vypravet s jakou limuzinou prijel. Ted uz ale pomalu uvazuji hodit Belouse pod plachtu na stojanky aby mu nezplacately boticky.
Dnes mi postou take prisel balicek s casti dilu od j_j. Hlavne bocni blinkry na predni blatniky jsou tady a tak se budu moci pustit do montaze aby pod blatniky smutne nevisely ustrizene dratky a Belous se podobal tomu jak vyjel z fabriky. Zachvilku bude mit narozeniny a tak to dostane jako darek.

2011-11-19
Tak preci jenom se Belous letos jeste projel. Chtel si dat zavod s TGV z Vallorbe do Parize, ale nakonec jsme se dojeli podivat jen kousek za hranice. Jeho prvni cesta mimo CH. Na zpatecni ceste trochu zapozoval s Mont-Blancem v pozadi. Uz je ale lehka mlha a tak to neni dost ostre. Cestou zpatky mi na krizovatce pripravil horke chvilky jeden starsi pan, ktery uz asi zapomel jak brzdila auta za jeho mladych let. Videl me uz z dalky, ale prejet napric krizovatkou se rozhodl az v posledni chvili. Brzdil jsem i ocima a na stesti to dobre dopadlo. Jeho spolujezdkyne mi na moje vystrazne blikani honosne kynula vztycenou pravici. Myslim ze ji vubec nedoslo ze v techto chvilich uz nemusela byt mezi nami. Prijizdel jsem k nim z jejich prave strany a na tachometru jsem mel pres 110 km/h.

2011-12-10 Tak dneska mel Belous 44. narozeniny. Dostal darkem bocni blinkry a mensi projizdku po okoli.

2011-12-24 Z Belouse jsem vyndal baterku a ulozil ho k zimnimu spanku.

2011-12-25 Zde se rika ze se nema prodavat medvedi kuze driv nez se medved zabije. A stejne je to tak s tim zimnim spankem Belouse. Nadherne pocasi a Belousuv darek pod stromeckem me primeli nahodit zpatky baterku a vyrazit na silnice po okoli abych videl na vlasni oci jak se pejskovi hlavicka kyva. Abych mel svedky vzal jsem s sebou nasi fenku Topie. Zbytek jiz dle pridanych foto. Podle predpovedi pocasi ma byt jeste par dni hezky a tak myslim ze si s tim zimnim spankem Belous jeste pocka. Hlavne aby cestari nesolili.

2011-12-26 Pocasi nam skutecne stale preje a tak jsme s Belousem prekonali pomyslnou hranici prvnich 1'000 km ujetych ve Svycarsku (s malou zajizdkou do Francie).

2012-02-04 Krasny blizzard (bise) a asi 11°C pod nulou. Neodolali jsme s Belousem a vyrazili spolu udelat par fotek k jezeru. Silnice byly suche a doufam ze se do sparu moc soli nedostalo...

2012-02-26 Belous je slabsi na brzdy. Dneska jsem se rozhoupal k vyndani HBV s umyslem ho zaslat na repasi. Doufam ze vse probehne dle mych predstav.

2012-03-xx HBV odeslan na repasi. Mezi tim jsem vymenil brzdove valecky vzadu (predni jsou jiz nove od lonska). Trochu jsem si pohral se rzi na podlaze u ridice a rozhodl se trochu zuslechtit interier s hlavnim zamerem zmirnit ci odstranit ruzne klepani a jine pazvuky. Palubka tudiz dostane zespodu polep cernym kobercem a i vnitrek bude takto castecne zatlumen. S vyrezavanim koberce aby to alespon trochu vypadalo si clovek docela pohraje. HBV jiz je zpatky a za 2 tydny je zde prvni sraz v Echallens kde chci Belouse predstavit. Tudiz vypada to na par protahlych veceru v garazi.

2012-04-07 Sobota rano a po tydnech krasneho pocasi prsi jako z konve. Jelikoz je ale prvni dubnova sobota vyrazime s Belousem na sraz do Echallens. Jsme tam prvni...., ale jedini. Sraz byl vzhledem k velikonocnim svatkum anulovan. Belous diky tomu absolvoval sprchovy test a mohl jsem zmapovat kde vsude do nej tece. Rekl bych prumer, mohlo by to byt i horsi. Odpoledne se pocasi umoudrilo a tak jsme udelali mensi okruh po okoli abych Belouse vysusil. Snad mi tu sprchu odpusti.

2012-09-09 Nedele, slunicko sviti a ja se vydavam s Belousem na VeveyRetro. Kazdorocni sraz veteranu na Place de Marché ve Vevey. Zhruba 600 aut vsech moznych znacek a také par motorek, mezi kterymi jsem objevil i Péraka. Belous prozil léto v garazi vzhledem ke katastrofanimu stavu HBV po repasi odbornou firmou ,,Retroservis'' v Presove. Velice me zklamali jak praci, tak jednanim. Misto pojizdek po horskych prusmycich jsem se venoval pracim na baraku a do pristiho roku to snad nejak vyresim.

2013-05-14 Utery - vsedni den. Pro Belouse vsak maly svatek. Letos porvé (také vzhledem k mizernému a destivému jarnimu pocasi) poprvé vystrcil cumak z garaze k mensi projizdce. Pres zimu prodelal zmenu brzdového systému. Puvodni HBV vymenen za systém S100/110. Dvojity brdovy okruh - jak jsem si to predstavoval.

2013-08-11 Nedele, nic se nedela a tak jsem musel Belouse trochu vyvetrat. Male kolecko po okoli. Pocasi jako stvorene pro par fotografii. Rozhodl jsem se je pridavat ze zacatku karty, aby clovek nemusel porad az na konec toho, co uz zna. Bude to trochu curbes, ale uvidime.

2013-12-22 Opet nedele. Posledni predvanocni. Po dvou tydnech mlhy a vlhka se udelalo trochu hezky a skrz mraky obcas vysvitlo i slunicko. Projeli jsme se s Belousem trochu po okoli. V sousedni vesnici jsme pozdravili Zetor 4712 a cestou domu jsme si popovidali s ,,jezevcikem''. A ted uz je zazimovan v garazi pod prikryvkou a baterka vyndana a na ponku napojena na udrzovac. Na jare bude treba trochu prebehnout jeji kastlik dratakem a trochu nabarvit. Objevila se tam oxidace.

2014-04-06 Jak jsem jiz nadnesl, kastlik jsem trochu ocistil a natrel odrezovacem. Jeste do ne uplne zaschlého na podlozky baterku, za celou zimu, ktera letos byla velice mirna, takrka zadna, jsem ji ani na udrzovaci dlouho nemel. Zkontroloval jsem olej, ze zvedavosti vysrouboval jednu svicku - barva se mi prave nezda, ale motor bezi normalne, tak se do toho vrtat nebudu. Vody v chladici také dost, tak napumpovat benzin a na druhé zavrteni motor chytil. Udelali jsme male kolecko a odpoledne vylet ke znamym do Villeneuve. Tam i zpatky asi 50 km. Bez problému. Pocasi bylo jako vymalované.

2014-04-10 Dnes me Belous zachranil. Mana stavkovala a ja musel na jednani do Zenevy. Jeste ze v garazi odpociva spolehlive auto které nezklame. Pravda je ze Mana ma uz narok s jejimi 370'000 km na tachometru. Cestou zpatky ale problémy potkaly i Belouse. Membrana ventilu topeni praskla a Belous se pocural v garazi. Cestou domu z prace jsem musel dolévat (a to to mam asi 10km).

2014-06-07 Po nekolika vyletech po okoli a do prace jsme vyrazili s Belousem na sraz historickych vozidel do Le Landeron.

2014-07-12 Od letoska se setkavame kazdou sobotu od jara do podzimu v Chavornay - Bufet de la Gare. Dnes jsem tam udelal zajimavé setkani s Velorexem se kterym jsem se i svezl. Patri mistnimu organizatorovi. Nezapomenutelny zazitek.

2014-08-24 Krasné - témer letni pocasi me primelo k mensimu vyletu do Nyon. Pri odjezdu jsem trochu vahal zda Belouse preci jenom nevymenim za neco pohodlnejsiho, ale oddolal jsem. Ostatne u pumpy je to preci jenom rozdil. Cestou nazpatek jsem to dokonce napraskal nejakému Citroënu ktery se pred nami loudal nejakou sedmdesatkou. Belous se rozjel na tachometrovou stovku a ti se nestacili divit jaka ze je to limuzina predjizdi.

2014-08-25 Dnes Belous sluzil jako sluzebni vozidlo. Dopoledne povozil klienty z Lausannského oddeleni rizeni dopravy a cestou domu zapozoval u ''zamku''.

2014-08-30 Krasné pocasi a my s Belousem vyrazime na sraz do Môtiers. Od nas pres Yveron-les-Bains, Grandson a pak uz pres Juru smerem k Francouzské hranici. Cesta krasnou prirodou a v Môtiers setkani s ,,krajankami''. Jedna CZ 250ccm, a pak 3 Tatry. 87, 603 a 613 které patri panu Gugisbergovi z Le Lockle. Jinak paleta vsech moznych znacek vcetne vojenské techniky, stacionarnich motoru, historickych vlaku a letadel (i jeden Antonov). Cestou zpanky jsme to vzali pres Francii abychom pokoupili nejaké jejich lahudky a neco k piti.

2014-08-31 Dnes byl den udrzby. Promazani predni napravy, serizeni excentru prednich brzd - tahlo to doleva a trochu pucovani aby byl Belous pripraven na dalsi vylet. Snad bude letos jeste nejaky hezky den.

2014-09-13 Belous se zucastnil kazdorocniho srazu veteranu Vevey Retro. Pres 300 vozidel vcetne jednoho Mercedesa z CZ. Akce pokracuje jeste zitra, ale ,,zena jiz me nepusti''. Musim galejnicit na zahradce. Cestou z Vevey me Belous trochu pozlobil. Klasicka porucha-pretrzena plynova struna. Dojezd z Lausanne (asi 15km) na kombinackovy rucni plyn. Pekna zabava.

2014-09-27 Krasné pozdni léto - pocasi jak vymalované a Belous se zucastnil letosniho poslednoho srazu v Chavornay. Seslo se pres 50 vozidel vsech moznych znacek a pri malé okruzni jizde jsme zpusobili pekné zacpy. Vsude bylo plno lidi a tak se vsichni nasi krasavci a krasavici predvedli peknému mnozstvi publika.

2014-10-25 Vyjimka potvrzuje pravidlo. Ikdyz jsem Belousovi slibil ze s nim do deste nebudu vyjizdet tuto sobotu jsem dané slovo nedodrzel. Byli jsme pozvani na posledni letosni vyjizku. Sraz v 9 hodin v Echallens, pak pres Chavornay, Orbe, Vuiteboeuf do Cluds. Belous si protahl do kopcu klouby a my se v poledne velice dobre najedli ve vyhlidkové restauraci. Bohuzel vyhlidka se nekonala, neb bylo pekne zatazeno a cestou i prselo. Po obede se pocasi jiz umoudrilo a tak jsme v pohode pres Mauborget dorazili do Grandson. Zde jsme si prohledli zdejsi zamek s expozici nekolika zajimavych veteranu a pak jiz pres Yverdon-les-Bains zpatky domu. Ujeto asi 90 km, bez sebemensiho problému (pokud nepocitam nutnou vymenu steracich list u obou steracu).

2015-03-18 Krasné pocasi a skutecnost ze Mane prasknul chladic (po necelych 400'000 km - coz povazuji temer za skandal a budu vyzadovat opravu v zaruce) jsem vystrkal Belouse z garaze. Kratce jsme se projeli a zahratého motoru jsem vyuzil k vymene oleje a filtru. Sezona 2015 muze zacit. Uvidime kam se letos dostaneme a co nam rok prinese.

2015-05-30 Konecne trochu delsi vylet. Tentokrat na sraz oldies do Lucernu. Pocasi tak akorat. Chvili slunicko, chvili mraky. Pekne svetelne kontrasty pro foceni. Z Lausanne pres Bern, Langnau im Emmental, Entlebuch a Wolhusen do Lucernu. Zpet pres Alpnach, Sarnen, Brünigpass, Brienz, Interlaken (Jungfrau a i ostatni kopecky byly v mracich), Spiez, Wimmis, Boltigen, Jaunpass, Bulle, Oron do Lausanne. Tam a zpet 395km.

2015-06-13/14 Belous zustal v garazi a ja jsem si vyjel s Davidem (starsi syn) na 24h Le Mans s tymem Rebellion. Zucastnit se tohoto zavodu a navic v srdci tymu je nezapomenutelny zazitek. Navic vozy 12 a 13 skoncily na podiu a tudiz zde byly trofeje. Majitel staje se musel spesne vracet svym jetem domu a tak jsme trofeje museli privezt my. Druhy den vsak si k nim Belous pricichl a odvezl je pravoplatnemu majiteli.

2015-07-25 Vylet do CZ (ovsem ne s Belousem) a pri te prilezitosti jsem se otocil v Boleslavi na EmBé srazu. Skoda ze pocasi nebylo prave priznivé a tudiz ucast nebyla prehnana. Presto jsem se rad prosel mezi radami eMBécek.

2015-12-09 Poridil jsem Belousovi brasku - Yeti

2015-12-31 Za rok 2015 jsem toho moc neujet. Casu je stale méne a bylo velice horké léto. Snad pristi rok.

2016-07-02 Vylet na sraz veteranu do Sion (VS). Musel jsem se Belousovi omlouvat, jelikoz kdyz jsem ho koupil, sliboval jsem mu ze do deste nepojede. Letosni léto vsak je takové, ze holt sliby - chyby. Sesla se pestra skala asi 150 vozu vsech moznych znacek. Belous reprezentoval spolu s Tatrou 97 se kterou se sde setkal. Ta je v CH od roku 1999.

Belous/1000MB - komentáře:

22:28:48
03.07.2016
PAV-PO
Po sobotnim vyletu v desti nedelni suseni
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 03.07.2016 22:28:48
23:05:38
02.07.2016
PAV-PO
Zanovni vuz se 40'000km
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 02.07.2016 23:05:38
22:23:36
13.09.2015
PAV-PO
Sobota rano - slunicko sviti a tak prilezitost se trochu projet s Belousem. Nejdriv ovsem musela prijit ke slovu lesteka, jelikoz jesm ho pred dovolenou dal do garaze pekne zasekaného. Byli jsme na malém srazu v Chavornay a pak pro manzelku k vlaku v Cheseaux. Cestou domu se na tachometru pretocilo 40'000km.
22:22:41
13.09.2015
PAV-PO
Dalsim zajimavym exponatem bylo eMBeckovské tricko - prislo my minuly tyden a v sobotu bylo se mnou na vylete
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 13.09.2015 22:22:41
22:21:10
13.09.2015
PAV-PO
Tady alespon jedna jeho fotografie
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 13.09.2015 22:21:10
22:16:33
13.09.2015
PAV-PO
Sice se zpozdenim, ale preci. 25. cervence jsem se shodou nahod ocitl v CZ a pochopitelne ze jsem si nenechal ujit sraz eMBecek v Mladé Boleslavi. Vzhledem k pocasi pocet ucastniku nebyl prave veliky, ale umoznilo mi to se poznat s nekolika nadsenci jako ja. Zajimavy byl model MB decapotable s pravostrannym rizenim.
13:20:44
15.06.2015
PAV-PO
A tady je jiz pripraveno k ceste za majitelem. Myslim ze Belous je jedinym eMBeckem které uskutecnilo podobny transport.
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 15.06.2015 13:20:44
13:19:01
15.06.2015
PAV-PO
Pohar pri prekladani
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 15.06.2015 13:19:01
13:17:53
15.06.2015
PAV-PO
Super weekend. K narozeninam jsem dostal jako darek pack na zavod 24 hodin Le Mans s prakticky neomezenym pristupepem vsude. Ikdyz jsem tam nebyl s Belousem ma preci jenom trochu zasluhy. Zpatky jsme vezli s Manou vitezny pohar a jednu lahev sampanského viteze v kategorii soukromych staji LP1 Rebellion. Doma jsem pak vse prelozil do Belouse a dodal pravoplatnému majiteli.
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 15.06.2015 13:17:53
13:05:35
31.05.2015
PAV-PO
Vylet do Lucernu. Cesta tam a zpet 395 km. Belous jede jako dabel. Ani do kopecku pri splhani se na prusmyky se neda zahanbit. Pri tankovani jsem zjistil ze jsou trochu stopy po oleji na pravem zadnim kole. Budu muset hodit oko co a jak. Tato cesta mela byt zkouskou pro delsi okruzni jizdu az otevrou prusmyky. Ty zajimavé jsou zatim jeste zavrené. Nedavno pripadlo troch snehu. Zkouska dopadla dobre tak jiz jen naplanovat trasu. 400 - 500 dennich km se necha zvladnout i s casem na kochani se prirodou.
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 31.05.2015 13:05:35
upraveno 1x, naposled 31.05.2015 13:06:33
20:50:16
02.05.2015
PAV-PO
U Renaulta se k motoru leze také zezadu, pouze ma trochu vic koni.
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 02.05.2015 20:50:16
20:48:54
02.05.2015
PAV-PO
Ucast na prvnim letosnim kazdotydennim srazu v Chavornay
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 02.05.2015 20:48:54
06:55:17
09.04.2015
Bukaj
-> PAV-PO: Jů, s původní pražskou značkou (cca kolem roku 81-82)4
09:49:43
08.04.2015
PAV-PO
Kterypak stastlivec si ho veze domu?
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 08.04.2015 09:49:43
20:32:08
05.04.2015
PAV-PO
A jeste maly kviz. Pozna nekdo kde jsem byl?
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 05.04.2015 20:32:08
20:31:15
05.04.2015
PAV-PO
Prave jsem se vratil z tydenni navstevy v CZ. Kdyby nekdo shanel S 1203 tak by patrne byla k mani ;-)
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 05.04.2015 20:31:15
22:09:04
26.03.2015
dragon_cb_cz
-> PAV-PO: 4 Když jsme jeli v roce 2009 s MBčkem CzechWrecks, tak jsem měl zkušenost podobnou - dokud jsme byli v ČR tak se na nás všichni koukali jako na vrak, pár km za hranicema se Němci koukali "co to sem sakra přijelo zase z ČR" a pak už jen zvídavý pohledy, dotazy atd... Belgičani a Frantíci valili bulvy o 106 4
21:45:07
26.03.2015
PAV-PO
-> dragon_cb_cz 26.03.15 11:02:40: ,,Omdlivaji obdivem''. Vetsinou mam stalé klienty a ti jsou na moje blaznovstvi jiz zvykli. Jinak ve Svycarsku jezdi hodne veteranu a tak to nebudi zadné zvlastni reakce. Znalci si ho vsak prohlédnou, poptaji se na nejaké detaily - hlavne rok vyroby - a lidé nam vetsinou fandi.
11:02:40
26.03.2015
dragon_cb_cz
-> PAV-PO: Parádička... co říkaj zákazníci/kolegové na tvůj služební vůz? 4
21:22:25
23.03.2015
PAV-PO
Sion v dohledu
zvětšit Belous/1000MB - obrázek od PAV-PO vložen 23.03.2015 21:22:25
Extreme Tyres