skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Šikmý ramena
prohledat
70 příspěvků (zobrazeno 51 až 70) od 09.01.2003 do 04.02.2003, založil/a
16:55:58
13.01.2003
13.01.2003

Baghira
Podélný ramena rozhodně nový. Pokud jsou už A-čka, tak jsou většinou úplně zborcený a nechat to rovnat, tím pádem kroutit opačně...no nevím, bál bych se toho. Pak se to taky dost často kroutí v domku, kde drží silák podélnýho ramena. A aby se kroutilo šikmý rameno, to už musí vypadat dost bídně, nebo s tím jezdíte rally s desetimetrovými skoky, většinou se vymačká ta guma na styku s příčkou převodovky.
13:18:10
13.01.2003
13.01.2003
lukas
to si ale musel mit ty pera uz hrozne utahany - netahal si vanu po zemi ??? - spis bych dal pera novy nez je vypodkladal - je to divny protoze i kdyz je auto relativne "na zemi" - kdyz vzadu vozis Maxim Turbulenc tak by kola mely drzet relativne odklony ...
12:38:02
13.01.2003
13.01.2003

Budh@
Já jsem měl taky áčka. Vyměnil jsem všechny ramena a nic. Pak jsem vypodložil péra a je to OK.......................
11:31:24
13.01.2003
13.01.2003

Bery
Přesně tak,jak píše Zazaa.Hodí se tam dobře ložisko ze zadní nápravy z š.1203.Včera se mi podařilo rozebrat celou zadní nápravu,zbavil jsem se bubnovek a připravil jsem nápravu na opískování a vyvaření.Doufám,že se přestane mrcha kroutit...
11:26:18
13.01.2003
13.01.2003
lukas
jo jeste cena jestli si pamatuju tak sikmy rameno stalo jedno neco malo pres tisicovku.
A jeste k tomu vyztuzovani starejch - nedoporucuju to, protoze me napriklad to stary rameno prasklo (nijak jsem ho teda nevyztuzoval proste bylo puvodni) ale tim chci jen rict ze starej material je proste shnilej a ma daleko mensi pevnost a podle me se to nevyplati.
A jeste k tomu vyztuzovani starejch - nedoporucuju to, protoze me napriklad to stary rameno prasklo (nijak jsem ho teda nevyztuzoval proste bylo puvodni) ale tim chci jen rict ze starej material je proste shnilej a ma daleko mensi pevnost a podle me se to nevyplati.
11:21:56
13.01.2003
13.01.2003
lukas
to je jasny ze se kroutej obe - v zelve neni zas takova "vule" aby to slo takhle jednoduse shrnout ale hlavni je podle me podelny a sikmy je jen jakysi pomocny - sikmy sebou "mele" pri propruzeni uplne stejne takze to neni podle me duvod - ze je to vuli v silentbloku.
Ale dost uz toho - proste kdyz se vymeni podelny rek bych ze to pomuze, kdyby se vymenilo jenom sikmy efekt bude slabsi - a nejlepsi je vymenit obe dve samozrejme.
Ta leva strana muze byt horsi napriklad proto, protoze auto bylo dlouhodobe jednostranne zatezovany.
Jinak - Jarda - ja jsem to samy resil pred rokem a pul - kdyz jsem shanel tak kupodivu jsou lehcejc sehnatelny "uzovkovy" jinak v solidnich mototechnach je mivaj nebo se daj kazdopadne objednat - staci se podivat a napsat do par prodejen (na netu) - kdyztak ti muzu dat pak kontakty na nejaky mototechny v praze - i kdyz je pravda ze ted uz bez zaruky, protoze uz je to nejaka doba ale zas kdyz byly pred rokem a pul proc by nemely byt dnes.
Jedinej problem teda co fakt neni je spojovaci material (srouby) ale ty jdou zase sehnat ve specializovanejch obchodech nebo v servisech.
Ale dost uz toho - proste kdyz se vymeni podelny rek bych ze to pomuze, kdyby se vymenilo jenom sikmy efekt bude slabsi - a nejlepsi je vymenit obe dve samozrejme.
Ta leva strana muze byt horsi napriklad proto, protoze auto bylo dlouhodobe jednostranne zatezovany.
Jinak - Jarda - ja jsem to samy resil pred rokem a pul - kdyz jsem shanel tak kupodivu jsou lehcejc sehnatelny "uzovkovy" jinak v solidnich mototechnach je mivaj nebo se daj kazdopadne objednat - staci se podivat a napsat do par prodejen (na netu) - kdyztak ti muzu dat pak kontakty na nejaky mototechny v praze - i kdyz je pravda ze ted uz bez zaruky, protoze uz je to nejaka doba ale zas kdyz byly pred rokem a pul proc by nemely byt dnes.
Jedinej problem teda co fakt neni je spojovaci material (srouby) ale ty jdou zase sehnat ve specializovanejch obchodech nebo v servisech.
10:30:47
13.01.2003
13.01.2003

Zazaa
unibaly se tam nedavaj dava se tam klasicke lozisko je to aby to lepsi vedlo stopu, ale chce to jeste vyztuzit domky ve skeletu
unibaly mely nektere 130LR a ma to problem ze jeden vyjde na 2000,- :(
unibaly mely nektere 130LR a ma to problem ze jeden vyjde na 2000,- :(
09:51:49
13.01.2003
13.01.2003

Tuner#2 - zrušená registrace
Dan: já Ti nic nepředhazuju - jsem rád že jí od tebe mám a ještě jednou díky - ale tý práce co jste mě připravily, když jste mě do toho spolu s Lubošem uvrtaly :o)) no snad to bude někdy jezdit.
18:47:09
12.01.2003
12.01.2003

Dan
Tuner#2 má pravdu, podle fyzikálních zákonů se musej ohybat obě.
Ale přestaň mi předhazovat, že ta náprava nebyla dokonalá, já sem na to čuměl snad deset minut, a hledal sem, esli neni moc v prdeli, abych ti to moh nabídnout. Uznej, že ta cena nebyla zas tak strašná na to, kolik toho bylo. Dost těžko bys to koupil na vrakáči takle fšecko za míň.
Bery myslí vyhodit ty gumový uložení v kastli a dát tam UNIBALy, jako měly soutěžáky, neee ?!
Ale přestaň mi předhazovat, že ta náprava nebyla dokonalá, já sem na to čuměl snad deset minut, a hledal sem, esli neni moc v prdeli, abych ti to moh nabídnout. Uznej, že ta cena nebyla zas tak strašná na to, kolik toho bylo. Dost těžko bys to koupil na vrakáči takle fšecko za míň.
Bery myslí vyhodit ty gumový uložení v kastli a dát tam UNIBALy, jako měly soutěžáky, neee ?!
21:34:30
10.01.2003
10.01.2003

U-Geen
Já taky
20:58:25
10.01.2003
10.01.2003

Jarda
Já si taky myslim, že se kroutí obě ramena. Je mi divný proč se jedna strana kroutí víc než druhá, taky mám levou stranu horší než pravou.
18:48:59
10.01.2003
10.01.2003

U-Geen
Co sem se bavil s Fiedlerem (dělá soutěžáky) tak se ohejbaj obě. Sikmy v tom svaru mezi ramenem a tim domkem
17:31:45
10.01.2003
10.01.2003

Bery: cože? ložisko - a to jako místo tý želvy do podélného ramena a nebo do šikmého jak drží na příčce převodovky?? nějak jsem to totiž z toho co jsi psal nepochopil
a to že má Rapid lepší ramena z roku 89 je blbost. Šikmý byly furt stejný, pouze na podélný ke konci výroby začaly dávat výstuhy, ale krátký, takže jsou k hov*u. Já pořád tvrdím, že se ohýbají a kroutí i šikmý ramena, protože to podélný se naklání s silembloku a nemůže tím pádem udržet kolo kolmo.
A co vy ostatní na můj názor a jaké máte s tím zkušenosti Vy?????

A co vy ostatní na můj názor a jaké máte s tím zkušenosti Vy?????
11:17:18
10.01.2003
10.01.2003

Bery
O vánocích jsem vykopnul zadní nápravu,protože ji chci taky převařit.Odklon u mne mělo jen kolo na levé straně.Když jsem rozdělával ten domeček,v kterým je uložený to rameno,tak silentblok byl OKa,ale to uložení bylo lehce vyhnilý v kastli,takže tím se odklánělo kolo u mne.Ramena na rapidu z r.89 se myslim jen tak neohnou,obzvlášť,když jezdím max ve dvou lidech...Silentblok stejně vyhodim,protože už mam sehnaný ložiska,takže fuck off guma...
20:46:42
09.01.2003
09.01.2003

Jarda
Ačka nemám až zas tak hrozný, ale chci taky udělat generálku zadní nápravy(mám už doma HPčka ale chci je tam dát až po GO). S těma podélnejma ramenama jsem počítal, že je budu dávat nový ale na ty šikmý ramena jsem zatim nenarazil. Zkusim shánět dál, možná že by mi Lukáš mohl dát typ kde je sehnat.
Je pravda že stav těch ramen je nic moc, jsou trochu orezlý. A taky se mi zdá, že na jedné straně je postavení kola horší.
Je pravda že stav těch ramen je nic moc, jsou trochu orezlý. A taky se mi zdá, že na jedné straně je postavení kola horší.
18:10:52
09.01.2003
09.01.2003

Já si myslím že jsme ho nevyřešily. V ten čas jsem neměl moc času psát. Myslím si že Ačka dělají obě ramena. Za prvé jsou pevně spojené a za druhé - v čem jsou ložiska??? V šikmém a díky tomu když si představíte páku, kterou tvoří kolo versus uchycení šikmého ramena v příčce převodovky, tak se to po čase zkroutí a vymačká se částečně i to gumové lůžko v šikmém rameni. Jak by podle Vás mohlo podélné rameno zabránit kroucení, když v gumové želvě pruží a naklápí se ( to že i 130nápravy jde udělat tatra efekt jsem se přesvědčil u Lubošovo zelenky, protože tam má vše nové a ještě tam není motor a navíc bude muset zkrátit tvrdší pružiny - dělá to Včka, ale až to bude níž, tak kolo je přesně kolmo ). Z toho plyne, že ani úhlovka nedrží kolo vždy kolmo, ale mírně se pohybuje podobně jako u 120, kde ale to kolo lítá samozřejmě víc. Pohybuje (naklání) se právě v té želvě podélného ramena. Tím pádem to podélná ramena sama o sobě nespraví !!!! ale je třeba srovnat i šikmá a vyměnit v nich to gumové lůžko na uchcení do příčky převodovky. Já právě dělám repasi nápravy, takže jsem docela vniknul do problému. Luboš měl nový ramena na zelenku a podle toho si jeho známej udělal přípravek, podle kterého ramena rovná. Já jsem podle slov Dana na té nápravě Ačka neměl, ale pro jistotu jsem je dal srovnat a to jedno bylo OK, ale to co jezdí u kraje, tak bylo zkroucený, takže stačí nahřát autogenem a srovnat + navařit výztuhy podle známejch plánků. Podélný koupím nové a taky vyztužit. Dělal už takhle asi 15 aut a i z brutálních Aček jsou kola kolmo. Bohužel je to člověk, který je tak zaměstnaný, že i mě to dělal měsíc :o(( takže je to na dlouhý lokte, ale pokud by to někdo chtěl, tak by to asi šlo domluvit. Je z Rokycan, takže pro Plzeňáky je to v pohodě a kdo je dál, tak by se to asi muselo posílat... Doufám že jsem tímto osvětil nadobro téma Ačka na úhlovce - uff to jsem toho napsal :o))
14:37:18
09.01.2003
09.01.2003

CHIP
Tento problem jsme tady uz resili a na konec jsme vyresili, ze se tam daj dat normalni podelny ramena ze 120, ale musej se opravdu dobre vystuzit, pak das jenom rapidacky silentbloky na tech ramenech a je po praci.. Akorat se ted musim domluvit kdy mi to Luda necha udelat, ale na to je na jare dost casu.
13:21:14
09.01.2003
09.01.2003
lukas
A-čka dělaj spiš podelný a šikmý se s nima "svezou" - novy sehnat jdou - problem u starejch bude v tom ze budou uz dost zkrehly (zrezly) takze bude asi i problem na to varit vyztuhy ...
12:16:16
09.01.2003
09.01.2003

U-Geen
Jestli nemas moc Ačka tak by mohli pomoct spis podelny ramena
12:15:25
09.01.2003
09.01.2003

Jarda
Jen takovej dotázek. Jdou vyrovnat šikmý ramena na vlečce. Zkoušel jsem se ptát po nových ale nejsou. Mám rapida r.v. 85 tzn. ještě ty poddimenzovaný ramena, ale A - efekt neni až zas tak hrozný, takže jsem si řikal, že by mohly jít nějak vyrovnat a vyztužit(dle sportovní úpravy Š130L/A).