skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
topení
prohledat
27 příspěvků (zobrazeno 1 až 27) od 21.09.2003 do 23.10.2003, založil/a
14:16:34
23.10.2003
23.10.2003
King
2 Tom: Zajimave. Zaregistruj se a vloz foto :o). Ale kdyby to bylo tak jednoduchy, asi uz to ma dneska kazdej druhej, tak nevim...
13:23:46
23.10.2003
23.10.2003
Tom
Tak jsem včera namotoval favo termostat (motor 120ls víčko na expanzce klasické) a je to celkem změna. Před tím jsem mi teplota vylezla maximálně na 75stupňů a to tam byl zánovní termostat.
Ted´kom se teplota drží na 80sátce a vyšplhá se maximálně na 85 - takže žádné přehřívání, no uvidíme co v létě.
Topit to taky topí o něco líp.
Myslím že největší problém s topením u škody je ten že to dlouho trvá než se to rozehřeje. Když je už nahřátý motor tak (alespoň mě ) to topí relativně dobře.
Na srazu v mošnově jem mluvil z jedním člověkem a ten měl v autě namontovanjý termostat z lady - (mám i fotku jenom ji sem neumím vložit - takže když mi řeknete jak tak to sem šoupnu)
vypadalo to tak že: na hadici co jde od termostatu k chladiči měl dané téčko od kterého šla hadice do termostatu a samotný termostat byl napojený mezi vodní pumpu a druhou hadicí k chladiči.
Původní termostat byl vyndaný a taky říkal že se musí zrušit ta propojka mezi hadicemi co jdou k topení.
Tvrdil že mu to topí hned a dobře. Tak nevím jestli by to mohlo fungovat lím než stávající řešení.
Ted´kom se teplota drží na 80sátce a vyšplhá se maximálně na 85 - takže žádné přehřívání, no uvidíme co v létě.
Topit to taky topí o něco líp.
Myslím že největší problém s topením u škody je ten že to dlouho trvá než se to rozehřeje. Když je už nahřátý motor tak (alespoň mě ) to topí relativně dobře.
Na srazu v mošnově jem mluvil z jedním člověkem a ten měl v autě namontovanjý termostat z lady - (mám i fotku jenom ji sem neumím vložit - takže když mi řeknete jak tak to sem šoupnu)
vypadalo to tak že: na hadici co jde od termostatu k chladiči měl dané téčko od kterého šla hadice do termostatu a samotný termostat byl napojený mezi vodní pumpu a druhou hadicí k chladiči.
Původní termostat byl vyndaný a taky říkal že se musí zrušit ta propojka mezi hadicemi co jdou k topení.
Tvrdil že mu to topí hned a dobře. Tak nevím jestli by to mohlo fungovat lím než stávající řešení.
13:29:22
22.10.2003
22.10.2003
King
2 Tom: Na trhu jsou vetsinou nemecke WAHLERy, ktery jsou relativne v pohode. Posledni mi vydrzel 100kkm a pak se zacal nepravidelne zasekavat. Francouzky motorady taky nejsou uplnej shit, ale maj mensi plochu talirku. Nekomui to ve skodovce nedela problemy, ale na nekterejch autech vcetne myho, to proste v meznich teplotnich podminkach delalo problemy. Proste ani naplno otevreny tvori prekazku proudu vody. Treba ve favu to nemusi vadit, protoze nema tak vykonnou vodni pumpu, ale stodvace, kde pumpa honi 11l vody s jednoho konce auta na druhej to zrovna dvakrat nesvedci...
13:22:18
22.10.2003
22.10.2003
King
Expanzka s vyssim tlakem nema na topeni prakticky zadnej vliv. Mam expanzku z fabky jenom pro jistotu kvuli 90st favo termostatu. Pri beznem jezdeni nekde po okreskach by to mozna rozdejchala i origo expanzka s vickem 0,04MPa, ale vzhledem k tomu, ze obcas kvasim v kolonach po Praze, je pro me upgrade tlaku v chlazeni nutnost. Origo hadice se po 5000km tlaqkove zkousky zatim tvari spokojene, ale musel jsem dotahnout vsechny spony (sroubovaci). Nejvetsi pruser je "praseci kolinko" gumove u topeni. To se vyplati radsi rovnou vymenit za nove s textilni vystuzi a predejit tak gejzirum horkeho fridexu do kabiny. Jeste bych varoval pred kombinaci 90C termostatu a ciste vody v chladici - jedine celorocne fridexova smeska....
12:20:29
22.10.2003
22.10.2003

Engi
-> Tom: myslis na expanzce ? jo mam 120kovou nadobku i vicko - jen termostat mam z fava (na cyssi teplotu)
ale expanzku z fava mam pripravenou uz pulroku a jeste sem se k tomu nedostal :(
ale expanzku z fava mam pripravenou uz pulroku a jeste sem se k tomu nedostal :(
21:04:33
21.10.2003
21.10.2003
Tom
Engi:Takže ty máš normální víčko?
Nevíte jestli se dají sehnat i jiné termostaty než ty francouzké?
Už se mi párkrát stalo že jsem ho koupil a on byl špatný.Dík Tom
Nevíte jestli se dají sehnat i jiné termostaty než ty francouzké?
Už se mi párkrát stalo že jsem ho koupil a on byl špatný.Dík Tom
14:56:47
21.10.2003
21.10.2003

Engi
Ja mam favo termostat a jinak vse origo a jsem maximalne spokojenej - v l;ete to ustalo krasne a ted co uz je po ranu chladno tak je teplicko celkem za chvilku (uvidime az bude opravdu mrznout) jinak taky vrele doporucuji vymenit ventil pod palubkou - ten na to ma obrovskej vliv. S tema expanzkama - udajne maj vliv novejsi (favo,fel,fab,okt),ale musej se dat novy hadice a sponky, jinak to je jinak natlakovany a hrozi vypadnuti ci prasknuti hadice !!

13:22:05
21.10.2003
21.10.2003
King
2 Tomas: Kdyz das topeni pri studenem motoru naplno, tak ti na okno fouka vzduch o malinko teplejsi nez pri vypnutem topeni. Pri -10C je vzduch o teplote +10C svym zpusobem teply a odmlzi sklo rychlejc nez pri -10C. Posadce to ovsem muze byt ukradene, protoze stale klepe kosu :o)
20:56:12
20.10.2003
20.10.2003

flico
Ja mam skor opacny problem. Gardecko mi topi asi tak po 2-3 kilometroch. Ventil na teplu vodu mam pusteny este pred startom a ventilator ide na pomalsiu rychlost koli zahmlievaniu skla. Topnu sustavu mam bez pretlaku :c( .Chyba mi tam podtlakovy ventil takze tam nie je ziaden pretlak(takze to nie je prave orechove). Na topeni je este jedna packa (nad pedalom plynu) ktorou sa pusta teply vzduch do stredneho tunelu k zadny sedackam. je to malo efektivne a je lepsie ju zavriet a topit "normalne". Este moze byt problem "zle" poskladany ventil kurenia (predoslemu majitelovi mohol tiect a mohol ho zle zapojit (opacne)). Idealne je ho zgeneralkovat (cca 20Sk) a zapojit aj s vyskusanim funkcnosti ventilu. Potom treba odvzdusnit cele topenie (najlepsie po nejakej kratsej jazde nech sa otvori aj termostat na motore). A skusit strednu packu na tiahlach topenia dat dole(moze tam byt pretrhnuty bovden a potom je privod od ventilatora uzavrety a teplo iba sala). Problem mam ale s jednym Favoritom. Ten nezacal topit ani po 15 km. Este som sa v nom nehravbal. V com moze byt problem? Dik. S pozdravom Flico.
20:47:40
15.10.2003
15.10.2003

Tomáš SK
-> King: Vetrák na ofukovanie predného skla púšťam aj ja, keď je treba, no nie cez vykurovacie teleso. Veď keď pri studenom motore dáš kúrenie na max, tak ti to predsa takisto fúka studený vzduch, tak to na chvíľu môžeš mať zapnuté len na vetranie a potom presunúť šupátko na kúrenie.
A dovolím si zapolemizovať nad tým, že so zapnutým kúrením dokážeš zohriať motor na 80C o minútu neskôr, práve ak ti to dobre funguje, tak to trvá strašne dlho, kým sa potom motor zohreje.
Tak či onak, boli to len moje postrehy, s ktorými som sa stretol. "Dobrá rada od hovada"
A dovolím si zapolemizovať nad tým, že so zapnutým kúrením dokážeš zohriať motor na 80C o minútu neskôr, práve ak ti to dobre funguje, tak to trvá strašne dlho, kým sa potom motor zohreje.
Tak či onak, boli to len moje postrehy, s ktorými som sa stretol. "Dobrá rada od hovada"

20:20:19
15.10.2003
15.10.2003

Kurvapes
Topení nejezdí.
20:09:43
15.10.2003
15.10.2003

Filip Ráž
-> King: tak tak...
23:32:40
13.10.2003
13.10.2003
King
2 Tomas: Na tom, ze nekdo da topeni hned po startu na max. a pusti vetrak neni nic zavadnyho. Proste kdyz mrzne nebo je vlhko udelam vsechno proto, abych v prvni rade z auta videl bez omezeni vyhledu. To, ze ohrev na 80C pak trva 4 misto 3 minut jaxi neresim, protoze chodci rozplacnutemu na haubne je zbytecne vysvetlovat, ze moji prioritou je co nejrychlejsi ohrev motoru na provozni teplotu :)
21:14:14
13.10.2003
13.10.2003

Tomáš SK
-> Filip Ráž: Nevravím, že je to tvoj prípad, no sú mnohí, ako môj strýco, čo naštartujú studený motor a hneď zapínajú kúrenie a vetrák na maximum... tak potom sa ten motor ani nemôže ohriať a jasné, že im to nekúri. Treba pekne počkať, kým naberie teplotu aspoň 70C a potom to zapnúť.
Už ti to niekto predtým rozoberal ? Možno ti zle našteloval tie tiahla a potom sa ti neotvára úplne ventil, čo naháňa vzduch okolo vykurovacieho telesa... je tiež možné, že predchádzajúci majiteľ sa moc o chladiacu sústavu nestaral a máš v telese kúrenia nánosy svinstva...
Už ti to niekto predtým rozoberal ? Možno ti zle našteloval tie tiahla a potom sa ti neotvára úplne ventil, čo naháňa vzduch okolo vykurovacieho telesa... je tiež možné, že predchádzajúci majiteľ sa moc o chladiacu sústavu nestaral a máš v telese kúrenia nánosy svinstva...
19:26:20
13.10.2003
13.10.2003

Filip Ráž
me zase autu dlouho trva nez se zahreje... mam termopstat z fava 88°C a sotva to drzi tech 80°C :( Dlouho trva nez to zacne topit atd... Mam uzoku 105ku... CO S TIM!!!!????

20:08:59
08.10.2003
08.10.2003

Tomáš SK
-> sapi: Mne to na rapide topi jak svina. Kurenie v zime zapinam az po tom, co mi teplota naskoci na 80 stupnov, no to potom mam saunicku (ked chcem :) Vsetko origo.
Casto byva ten problem, ze niekto povoli tie bovdeny a to uz potom tazko da naspat tak, aby sa ventil plne otvaral a cez leto zasa zatvaral. Takze bud to topi cely rok, alebo mate pocas roka mrazak....
Casto byva ten problem, ze niekto povoli tie bovdeny a to uz potom tazko da naspat tak, aby sa ventil plne otvaral a cez leto zasa zatvaral. Takze bud to topi cely rok, alebo mate pocas roka mrazak....
15:19:53
08.10.2003
08.10.2003
King
2 Vici: jasne ze implementoval :o). Oba naustky pro hadice jsou sice tenci nez original, ale pro tu silnejsi hadici jsem udelal redukci = kus slabsi hadice na naustek a ne nej teprve hadice. A ta slabsi hadicka jde dotahnout sponou. Fotky jsou k videni na www.skoda.plivnik.cz (FTP)
14:58:06
08.10.2003
08.10.2003

Vici
-> King: tys implementoval expanzku z fabie? pasujou prumery hadic? dal bych ji do fava
14:43:09
08.10.2003
08.10.2003
Jirik
Nu já mám v autě výheň, sice už v zimě nejezdím - naposledy před dvouma rokama, ale i teď co bylo sucho a ty teploty kolem nuly ráno, tak výheň. Musí správně fungovat kohout a klapky v tělese - jak říká Luděk. Občas vyskočí takovej ten plastovej píčus z ovládání klapek topení (z těch táhel) a pak otevíraj klapky napůl a nebo napůl zavíraj a bere to studenej vzduch mimo topné těleso. Koukni na ty páčky zezadu - na jednej páce (nevym už kerej) jsou dva bovdeny, pokud ne, tak ten druhej bude spadlej někde za deskou (jako u mě). Do těch páček se to cpe zpět dost ztuha, nechápu tedy jak to mohlo vyskočit. Jo a co mám zavařenou jednu jamku na kapotě a na druhej nasávadlo, tak to bez pomoci vrtule výtečně větrá v létě a v když je zima výborně topí, protože vzduch kterej to bere, je příjemně vyváženej a nebere to moc studenýho.
14:28:24
08.10.2003
08.10.2003
King
2 Tom: nemam zkusenost s termostatem 88C v kombinaci s normalnim tlakem v chlazeni (40kPa), tam by to mohlo delat problemy. 88C a expanzka z fobie (zhruba dvojnasobny tlak) uz je jiny kafe. V srpnu, kdy kulminovaly vedra, jsem ani v kolonach v Praze skoro nemusel poustet vetrak na chladici. Ovsem vychytavani netesnosti po upgrade tlaku je beh na dlouhou trat :o)
10:51:04
08.10.2003
08.10.2003
Tom
Nepřehřívá se to s tím fávo termostatem? a na léto ho zase vyměnit?
10:44:23
08.10.2003
08.10.2003

Saky
taky dost pomuze vymena staryho topeni za hlinikovy z novejsiho typu
10:41:20
08.10.2003
08.10.2003

Luděk
-> sapi: nejvíc na topivost má vliv seřízení otevírání kohoutu s teplou vodou do topení a klapky v celý tý plastový bandasce
13:10:45
22.09.2003
22.09.2003
King
Proplachnout a pratesnit celou chaldici soustavu. Na zimu namontovat termostat 88C z fava a pokud mozno i vicko expanzky z fava135-136 nebo rovnou namontovat expanzku z fava a vyse. Do -10C jezdim v mikine a loni zadny zapal plic :o)
07:17:55
22.09.2003
22.09.2003

Lukáš
další chudák co neumí počítat do jedné, ááách jóóó!!!
23:50:32
21.09.2003
21.09.2003

Tomáš Černý - zrušená registrace
nejlip se hned nekolikrat na nekolika mistech zeptat. To pomaha nejvic.
21:35:27
21.09.2003
21.09.2003
sapi
kurva drat, blíží se zima. Co udělat s topením u shade aby trochu topio. Da se to nejak vycistit. Pomuze vymena telesa? Nechci zdechnout zimou ve 120 r.v. 88