skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
matka u vlečky
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
Zastavil:Plisek
ja som mal poriadne vycvachtany 100hran..hlavne na hriadely sa mi to zdalo take cudne a povolovala sa mi matka...naunasac som dal locitite na kolesove naboje a do zavytu na maticu loctite na srubove spoje...drzi to doposial..parada

-> Labros: přesně tak nesmí být vůle na unašeči,ale když je tak to zalep loclitem na ozubený kola,ten je po zatvrdnutí tvrdší než ten na závity
no jeden způsob jak ji zajistit je to zaklepnutí jak říkali a druhej je že utahovací moment je myslim 300Nm ;) a taky nesmí být vůle v unašeči kola, jinak se to povolí tak jako tak.
podobný problém som mal s tými drážkovanými podložkami čo držali maticu na pionierovi (fichtlovi) ktorá držala výstupné koliesko z motora ... kupoval som nové podložky z blatoplechu .... hrubý a ľahko ohybný matroš ... no blato ... nedalo sa to zaistiť .. a teraz som kúpil tú podložku z nejakého kvalitného ocelového plechu a problémy prestali ... ale aj tak as to po čase trošku vycvaká a povolí ... holt zaisťovanie je zložité... a niekedy neúčinné... raz to zalepím lepom na závity a bude

-> Gryzly: to není pravda já když jsem to dával dohromady tak jsem měl volnej náboj na drážkách a tak jsem i náboj přilepil loclitem na ozub ený kola a už to nic nedělá,teďe když jsem po jedný odjetý sezóně dělal brzdy tak jsem musel náboj sundavat stahovákem a matku jsem ani nezajistil a n ic to celou sezonu neudělalo,takže to pořádně zalepit a taky dotáhnout.
dneska se dělá tolik dorbých věcí ale je to bohužel drahý
dneska se dělá tolik dorbých věcí ale je to bohužel drahý
-> Plisek: kup si novou matku a zaklepej ji jak říká -> 12MOLS: jinak matka stojí cca 90 kč
alebo sa dá zohnať samoistiaca matica .... a pri každej montáži sa musí použiť nová ....
normálně to bývá zaklepnutý v drážce, někteří lidi to lepí lepidlem na závity, dělá to třeba loctite, ale jedinej jistej způsob je provrtat matku a hřídel a dát tam visací zámek. ;-)
na matici je taká plechová koruna ktorá sa zaklepe do drážky v hriadeli ....
Přispívání do tohoto tématu bylo zastaveno. Důvod:
Zastavil:Plisek