-> Borderer 28.01.25 08:28:34: souhlasim a jeste bych to rozsiril:
1. strasne mi vadi, ze je jen jedna univerzalni katergorie osobnich aut coz logicky zpusobuje mnozstvi problemu a jeste vic mi vadi, ze mi prijde, ze to vadi jenom me
![1](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
. K tem problemum: na dalnici lidi nadavaji, ze tam prekazi malorazkovy auta, ktery pomalu predjizdi, v kopci brzdi, vznikaj nebezpecny situace, atd... Na okreskach mezi vesnicema lidem vadi, ze nemuzou jezdit starym pekacem, kterej by to vpohode zvladal, aby je nechytila PCR, takze jsou nuceni do kupovani novych, atd... A ten vycet by se dal rozsirit.
Me by se libilo, kdyby existovala kategorie treba "vozidlo pro primestsky provoz". To auto by nesmelo na dalnice, treba ani na jednicky, treba ani do centra mest, ale zase by melo levnejsi povinko a muselo na stk jednou za 5 let nebo vubec. Porad se mele o podpore venkova, tohle by lidem pomohlo (bydlim na vesnici o 50 chalupach, vim co rikam) a zaroven na dalnici by se min picovalo ze tam prekazi ty malorazky a jak vidno mnoho lidi by se i diky tomu citilo zase o fous bezpecneji...
2. Co se tyce tlaceni do koupe novych aut, to by mi ani nevadilo, nemam potrebu dozivotne jezdit ve starych. Ale hotovost nemam, a brat si uver u nasich bank odmitam, to fakt vyjde levneji platit pokuty za chybejici STK
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
nez si uzivat ty jejich uroky. Proc stat neprijde s rozumnou pujckou u nejaky rozvojovy banky jako to udelal u BEVek pro bohaty podnikatele loni? Vzdyt by to nemuselo bejt ani moc zneuzitelny. Podminka pro ten "bezurocny" uver by treba bylo nechat sesrotovat stary auto + koupe novyho nebo zanovniho (! na tom trvam
![3](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/3.gif)
) s tim, ze ho musim mit aspon treba 5 let. Neni tohle lepsi cesta jak ten vozovej park omladit? Kdyz vidim jak se rozhazujou miliardy za nesmysly, a kdyz vidim kolika lidem i tady ty stary pekace vadi, tak by to prece vsem zlepsilo zivot a nikomu vyrazne nezhorsilo ne?
EDIT: priklad: ja treba ted resim auto z roku 2001 (a vim ze nejsem sam, viz vsechny ty F1, O1, G4 a spol), to auto ted nam ted nabourali, podle pojistovny totalka, ale je pojizdny, vyinkasoval jsem asi 27k od pojistovny a co ted? Na zadny novy auto podobny tridy jako je Bora nemam (vlastne nemam na zadny novy auto zadny tridy
![1](//img.skoda-virt.cz/x-smajlici/1.gif)
), ale chtel bych treba upgradovat na Rapida 1.0 TSi cca 2018. Cenove ty rapidy jsou kolem 200-250, podle vybavy a stavu. Od statu bych si pujcil 200k na 5 let a problem by byl vyresenej. Kdyby to udelalo milion lidi (coz je imho brutalne nadsazeny), tak zmizi stary auta a stat to bude "jen" 200 miliard, jestli dobre pocitam, coz kdyz si otevru novinky, tak je castka, ze ktery uz dneska nikdo na prdel nepada :D