skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
lanko vs. struna
prohledat
33 příspěvků (zobrazeno 1 až 33) od 16.01.2003 do 19.01.2003, založil/a
Já koupil bowden s teflonovou výstelkou v servisu na bicykle... Maj je na metry... a lanko v mototechne, ale zatim drží.
Dyž sme u těch lanek.....
Fšimli ste si něgdy rozdílu mezi českejma lankama a cizáckejma ? Např. u motorek : u Jawy 350 se mění lanka spojka/plyn každou chvíli, ale taková Honda, to je jiný žrádlo- měnil sem jen jednou spojkový a to už tam bylo jak dlouho. A mam obě tyhle motorky, tagže tak ňák vim.
Ty cizácký lanka sou takový ohebnější, preciznější. A vydrží nesrovnatelně víc. A ty bowdeny taky. Ty maj vnitřek z teflonu, to se vůbec nemusí (ono se to taky nemá) mazat. Samomaz
Třeba z cizích aut - Golfák, ten má takový lanko. Ale Favo ho má taky to xindlovský, sice ne tak moc, ale to z Golfáka je lepčí. Ty klasický lanka + bowdeny se daj koupit v cykloservízech, ale ty precizní cizácký ?!
Kdybyste věděli, gde je sehnat, tak to sem hoďte, páč vydrží nesrovnatelně víc !
Fšimli ste si něgdy rozdílu mezi českejma lankama a cizáckejma ? Např. u motorek : u Jawy 350 se mění lanka spojka/plyn každou chvíli, ale taková Honda, to je jiný žrádlo- měnil sem jen jednou spojkový a to už tam bylo jak dlouho. A mam obě tyhle motorky, tagže tak ňák vim.
Ty cizácký lanka sou takový ohebnější, preciznější. A vydrží nesrovnatelně víc. A ty bowdeny taky. Ty maj vnitřek z teflonu, to se vůbec nemusí (ono se to taky nemá) mazat. Samomaz

Třeba z cizích aut - Golfák, ten má takový lanko. Ale Favo ho má taky to xindlovský, sice ne tak moc, ale to z Golfáka je lepčí. Ty klasický lanka + bowdeny se daj koupit v cykloservízech, ale ty precizní cizácký ?!
Kdybyste věděli, gde je sehnat, tak to sem hoďte, páč vydrží nesrovnatelně víc !
Moje zkušenost s lankem je lepší než ze strunou, lanko jsem důkladně před montáží namazal LV 2-3 a po celou dobu, než se utrhlo v místě připevnění u karburátoru (přesto že jsem utahoval přes podložný pásek) jsem neměl problémy se zadrháváním plynu. I když jsem velmi pečlivě protáhl bowden mezi hadicemi tak, aby se téměř nekřivil, při použití struny se po nějaké době nějak na dvou místech ohnula a způsobovala obtížné vracení škrtící klapky. Pomohla demontáž a vyrovnání, po čase se zase vše opakovalo. A nejde pouze o moje auto, ale i o spoustu další zde v ulici, které sem tam musím dávat do pořádku.
No právě. A to kdbych dělal já tak by to vypadalo asi takle: ==0===000=====000000=====
00000=== a to fakt nechci :-)
Aha.
Tak to pocínovat pořádnej kus, aspoň 5 cm.
Ale šikovně, aby to vlezlo do bowdenu.
Tak to pocínovat pořádnej kus, aspoň 5 cm.
Ale šikovně, aby to vlezlo do bowdenu.
Dan: To ani tak ne, ono to praskne pod sroubkem jak to mackas. Ale ja sem přes to dal bužírku (o to víc je potřeba utáhnout šroubek) a je po problému.
Dyž se ten konec lanka zapájí, tak přeci NO problem, ne ?!

Můžu lanko jenom doporučit, dobrý je dát i bowden s tou výstelkou, jak psal UGeen (origo nápad Michal Sadovský a Jan Zdeněk - jestli se u prvního nepletu), a je to fakt rozdíl... Lanko se může víc ohybat a je to celkově citlivější, je asi i dostupnější a líp to tam klouže
, zatim nepozoruju, že by se třepilo nebo natahovalo... Nevidim důvod, zase takovou sílu nepřenáší, tuny to netahá...

Kyž to přiděláte inteligentně tak se ani lanko netřepí
10:00:52
17.01.2003
17.01.2003
Jirka K.
Vyměnil jsem lanko za strunu a je to fakt super. Citlivěji se přidává plyn při rozjezdu a tím pádem necuká. U struny je problém, že nesmí být nikde ohnutá v moc velkým úhlu. Dál když to vezmu teoreticky tak struna má větší nepřerušovanou plochu kterou se může zadrhávat o stěnu bovdenu narozdíl od splétaného lanka který se dotýká stěny bovdenu jen vrcholky vláken lanka. Taky bych řekl, že lanko dýl udrží olej kterej po struně steče dřív a tím pádem se musí častějc mazat. Jestli se pletu tak mě opravte.
Konzultoval jsem včera toto s odbornými poradci (6
a dva svařáky),tvrdí,že lanko je citlivější,ale zarezá nad výfukem roztřepí se a praská,takže údajně úplně nejlepší je kombinace,tzn. struna od pedálu rovně dozadu a tam přes dvě kladky lanko ke karbci (prostě kladkobřinkostroj).

Musi nechat,ze treba felda,nebo peugot(myslim si ze ted uz vsechny nove auta)maji taky lanko.Takze tesko rict,vcem je asi rozdil,ze u noveho auta(s motorem v predu)tak je to kratka vzdalenost a tam se to lanko asi zas tak nenanatahne.Ale u skody v te delce si myslim ze se casem natahuje.Cos si myslim i struna,ale vnejakech tech milimetrech

A proč myslíte, milé dětičky škodofkářské, proč měli vozy závodní lanko, co ?!
Protože to bylo horší než struna ?!
Protože to bylo horší než struna ?!

Ve čtvrtek mi prasklo lanko, docela sranda v těch mrazech. Prasklo u karburátoru tam kde to bylo stáhnutý šroubkem, zachránila mně el. čokoláda, za dvacet minut bylo opraveno. Jinak se mi lanko jeví lepší, je citlivější na ovládání, a taky jsem to musel řešit kuli karburátoru z Fáva.
Jo to zas zbytečná debata. Když sem měl dobře nastavenou strunu a vyměnil to za lanko a seřídil, tak mi to líp akcelerovalo. Proč asi?
Já nevím,jak je to s tou citlivostí,protože lanko místo struny jsem už několikrát viděl,ale jestli jsem s tím někdy jel a jestli je to vůbec poznat,těžko říct.
Luděk: wole :o))) já jsem myslel spíš kvůli té citlivosti jak píše U-Geen, jinak strunu vozím sebou všude a je to otázka 10 minut a odjíždím...
No jo,to já taky vobčas píchnu kolo a ještě jsem neuvažoval o tom,že bych jezdil na celopryžovejch

Luděk: jo mám, ale to prasknutí bylo v odstupu asi čtyř let, takže to neřeším, ale teď dělám přestavbu celýho auta a tak váhám, jestli tam nehodím taky lanko.
To Tuner#2:a máš tam ty trubičky

mozna ze se trosicku mele (odchyluje od vnitrnich stran bovdenu) ale porad stejne takze je to furt stejny a navic v mikrometrovejch vzdalenostech.
Luděk: jednou to bylo u pedálu a podruhé vzadu až u karburátoru a struna nikde nedrhne ani se zbytečně neláme - no holt asi na to moc šlapu jak píše Mattess

taky bych řek - je to prostě určitá vzdálenost - bovnej je vzadu i vepředu zajištěnej a struna je chycená na fest - jediná možnost výkyvu by byla kdyby se bovden nezajišťoval segerkou ale takhle ???
Jak může plandat v bowdenu,když ji vzadu našponuju
Nezapoměn,že je na rozdíl od lanka pevná,takže se nemá jak skrčit.

Luděk: jenže struna zase plandá v bowdenu takže se to stejně propíná
Teď jde o to,kde praská,jestli u pedálu,tak tam nefuguje správně uvolněnost,navíc by před jejím zajištěním svorkou měla být trubička (nahrazuje hliníkový čudlík vyšroubovaný ze svíčky) a to vepředu i vzadu.
to Tuner#2:pac ne nej moc slapes

lukas - aby zkrotil ten výkon přeci !!
ale dost srandy, mě struna praskla už dvakrát a asi dám taky lanko.

11:08:48
16.01.2003
16.01.2003
U-geen - naco potrebujes u skodovky citlivej plyn ??? :-)))))))))))
Lanko si nechte na brzdy na jízdní
,až příjdete o řidičkák,struna je struna,sice praská,ale pokud je promazaná,tak minimálně (stalo se mi to 1x v životě s tatovým autem).U lanka nikdy nedosáhneš tvrdosti v tahu,páč se natahuje.

Lanko je nejlepsi, mas o dost lehci chod pedálu, od dost citlivejsi a tolik se nepropíná. Nejlíp použít ještě bowden s teflonovou výstelkou
11:01:24
16.01.2003
16.01.2003
lanko ma snad jedinou vyhodu ze se tak snadno nepretrhne jinak je to na prd a jednodussi je struna (nezadira se tolik a i je pevna takze zajistuje stale stejnej pohyb (plyn-karbec) kdezto lanko se muze ruzne prihejbat atp.
10:59:24
16.01.2003
16.01.2003
Mám dotaz: jako táhlo plynu používáte lanko nebo ocelovou strunu a jakou máte zkušenost s životností? Mě se zdá lepší lanko je ohebnější pružnější, ale zase se prej hůř pohybuje v bowdenu