Měl jsem tu čest mít chvíli obojí, Kia 1.5 GTX (stále mám) a Feli combi 1.6 obě také rv. 96
Musím říct, že dost věcma vítězí KIA.
Nejvíc je to patrné na výbavě (pravda, Fe jsem měl v základu), tzn. ABS, 2 airbagy, vše v elektrice, posilovač, 4xkotouč, centrál+al na DO (to měla i Fe).
Dále překvapivě vítězí i kvalitou zpracování a použitými materiály v interiéru, na rozdíl od tvrdých plastů ve Felicii, Kia má alespoň měkčený potah.
Další + pro Kiu je i odolnost proti korozi. Fe už je zralá na výměnu lemů a hnije kam se člověk podívá, zatímco Kia se stále drží a je prakticky bez koroze.
Co se týče jízdních vlastností, opět vyhrává Kia, má nezávislé zavěšení všech kol a poměrně tuhý podvozek, takže si to nechá docela dost líbit. I 14“ v základu určitě dělají své.
Další věcí, která u Kii potěší je, že má celkem moderní design, i když už je taky 10-11 let stará, stále vypadá docela k světu a to exteriérem i interiérem.
Dost mě překvapilo, že má psáno na tažném zařízení 1350kg brzděných.
Protože lidé zpravidla těmto vozům moc nedůvěřují, dá se říct, že se prakticky nekradou
Ale abych nebyl jednostranný, tak nějaké ty zápory :
- nesmí se to nikde nabourat nebo pokazit, ceny ND se šplhají do astronomických výšek. Druhovýroba se totiž téměř nevyskytuje, zbývá hledat ekvivalent třeba u Mazdy 323
- motor 1.5 s výkonem 59kw není žádný dravec (platí i pro 1.6, kterej má jen o 7 Nm vyšší krouťák), spotřeba je srovnatelná s Fe
- prý se kazily převodovky, to se mě naštěstí zatím nepotvrdilo
Výhody Felicie :
- daleko levnější ND, v případě bouračky se to dá opravit
- u kombíka úžasný kufr
- ač má motor pouhých 55kw, tak Kiu převálcuje hlavně svým zátahem prakticky od volnoběhu (kia se musí točit aby jela, byť je to také 8-mi ventil)
- dá se dovybavit téměř na úroveň té Kii
- přišlo mi, že Feli byla trošku tišší
- určitě měla měkčí podvozek, takže se dá říci, že byla pohodlnější
Nakonec jsem si nechal Kiu a Fe jsem předal bráchovi. Kiu máme prakticky od nové a za celou dobu se měnily akorát destičky a látal se výfuk. Jsem s ní velmi spokojen, je to ideální auto na běžné jezdění.
Felicii jsem kupoval jako bouračku, takže vím celkem dobře, kde to hnije a že těch míst je opravdu požehnaně. Jinak proti Fe nic nemám, jsou to poměrně srovnatelná auta.
Momentálně opravuji i jednu bouranou Séphii a musel jsem k tomu koupit ještě druhou bouranou Sépku, protože ceny ND jsou příšerné. Tahle bouračka je rv. 95 a jezdila na severu v soli, což se na ní také dost podepsalo. Takže i Kia dokáže reznout, holt záleží na tom, kde to auto jezdí. Ale v porovnání s Fe je na tom plechařina určitě daleko lépe. Druhá bouračka je rv. 98 z Ústí a je prakticky bez koroze. Uvidím, kam se dostanu s cenou opravy, ale zatím jsou pořizovací náklady překvapivě nižší, než když jsem kupoval bouranou Felícii a ještě mi zbyde dost ND.