-> Stepan FUN: Jj tak takovou podobnou sklápěčku jsem kdysi na cestách potkal, jelo mu to fakt úžasně, měl plně naloženo asi štěrkem a já se 24t dlažby jsem ho nemohl dojet....Jinak tyto sklápěčky vždycky sotva dýchají. :o) a kolem nich přeletí člověk jak kdyby stál.
-> bibendum30 24.12.10 11:59:12: Na týhle jsou ty plasty, na který jsem se ptal. :-) Je to fotka prototypu a na těch ostatních už schodya zakrytý nebyly.
-> jate-line: Díky za upřesnění... Žil jsem v tom, že ten Detroit v Xeně byla 430. :-) Jediný co vím, tak měl kamarád v liazce (původně Detroit 400) čerpadlo z Xeny a bylo to neskutečně chodivý auto. :-D Tak jestli to byla 470, tak je to tím vysvětleno. :-) To bylo asi něco jako když jsme do Matesa s předkem nacpali motor s turbem z Torona a dalo se na něj čerpadlo z tý nejsilnější liazky. :-D Dost řidičů liazek i jinejch náklaďáků bylo lehce hotovejch z toho, že v kopcích od Teplic jim naloženej mates s vlekem ujíždí skoro rozdílem třídy... :-D
-> Athlonek: To že mu prasknul na liazce kardan není problém převodovky, ale z 99% údržby... ;-) Stačí povolenej unašeč a je to hned... Jediný co na liazce odcházelo při používání motorovky běžně byly těsnění pod hlavou. To se tam prostě nepovedlo. :-/ Ten motor na to byl bohužel poddimenzovanej. :-/
-> Athlonek: Xena má ameritcký motor Detroit o výkonu 470 Ps se systémem Common rail, převodovky se k němu dávali Orange nebo ZF obě 16stupňové. Zadní náprava Iveco.Kabina na měchách, hliníkový rám kabiny a jinak celolaminát. :o)
-> Stepan FUN: No když jsme u té převodovky, tak se kámošoj stalo u 150ky Liazky sklápěčky, že začal brzdit motorovkou a ulomila se mu vyvodová hřidel a kardanem se zaryl do asfaltu.
-> Athlonek: Tak ZF není žádnej zázrak. Zlatá Praga. I 16tka i 9tka byly super. :-) A ty Ditority chodily neskutečně. Dokud někdo nevyhodil čidlo z expanzky (ty se nepovedly a odcházely) a pak mu z toho neutekla voda (při čemž to zásadně odsrala hlava, která stála cca 40tis), tak to jezdilo v podstatě pořád a byla to raketa.
-> Athlonek: Je tam jestli se nepletu 400 Detroit, jako dávali do některejch posledních Liazek... Ale co vím, tak má lepší čepradlo oproti těm posledním Liazkám, takže je to někde kolem 430 koní. :-)
Edit: Jestli jsou tam na tom motoru oproti posledním Liazkám ještě jiný než zástavbový změny a jiný čerpadlo, tak se nechám rád poučit...
-> Stepan FUN: Tak proti Liazce docela nezmar, akorát na motor jsou věci docela drahé. Ale motor hoodně silný, málo které auto mu stíhá. Tu verzi ze zakrytýma schodama jsem viděl snad jen na veletrhu a nikdy na žádném jiném v terénu.
-> jate-line: Aha. Jednu chvilku jsem se o tyhle tahače celkem zajímal. Moc se mi to líbilo, a dokonce jsem ukecával šéfa, aby to koupil do firmy :-D Málem to i prošlo ale pak jsem mluvil s klukama co na tom jezdili a ty na to nadávali. Tak jsem maličko povolil v nátlaku a nakonec jsme jeli pro Dafa... Ale jenom by mě zajímalo, jestli ještě nejde jezdí Xena s těma prototypovejma plastama na zakrytí schodů. Na tom prototypu už snad nejsou a byly co vím na jiný...
-> Stepan FUN: Tak docela mám přehled co jsou tady na sev. Moravě. Tenhle kus stojí přímo u nás na dvoře a mají jich několik takových. Takže je to tu takový Xena sraz když se všichni sjedou.