skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Čím rozpustit rostlinný olej?
zkus to nahřát horkovzduškou, pokud jsou toho velky vrstvy a pak to sundat ředidlem nebo čističem na brzdy, jestli to nepomůže tak rozebrat a škrábat a škrábat... až do zblbnutí

-> palinator 01.11.15 21:29:58: Je úplně super.
Mě tedy čistící a odmašťovací schopnosti velmi překvapily.

-> Bukaj 01.11.15 18:48:06:
Jo, Dolmarku jsem měl taky půjčenou, nějakou malou, nevim jakej model. A do ruky mi padla líp než pak větší a novější Stihlka.
-> Jirik_Tuňák1983:
Ten jsem koupil, mám ho doma na ponku a ještě jsem nepřišel na to, v čem by měl bejt lepší, než jiný rozpouštědla. Ale třeba na to do stáří přijdu.
Jo, Dolmarku jsem měl taky půjčenou, nějakou malou, nevim jakej model. A do ruky mi padla líp než pak větší a novější Stihlka.
-> Jirik_Tuňák1983:
Ten jsem koupil, mám ho doma na ponku a ještě jsem nepřišel na to, v čem by měl bejt lepší, než jiný rozpouštědla. Ale třeba na to do stáří přijdu.

-> Bukaj: Co zkusit koupit lahvičku Perchlorethylenu? Ten čistí a rozpouští dobře.
Furt se prodává a nebál bych se moc, že to něco poškodí.
Furt se prodává a nebál bych se moc, že to něco poškodí.
-> Bukaj: Odolnost proti benalu ti nezarucit nemuzu, ale pruznou hadicku fakt neni problem prohnat mensi dirou ;-)
-> Bukaj: mohlo by, mrknu jestli jeste nemam doma vzorky...
-> Sejki: Myslíš, že by nový olej rozpustil ten starej sajroš?
-> Bukaj: pouzij meřo
-> Pavel P..: Fajn, ještě vymysli, co za ní budeš chtít...

-> Bukaj: Tak řetězku tam mám docela pěknou... Příští víkend tam pojedu tak ti jí můžu sundat a vzít do Prahy.
-> King:
Dík za nabídku, ale 6 mm tam asi neprorvu. A z toho analyzátoru - je oolná vůči ropným prouktům? Málokterý silikon je...
Dík za nabídku, ale 6 mm tam asi neprorvu. A z toho analyzátoru - je oolná vůči ropným prouktům? Málokterý silikon je...
-> Pavel P.. 01.11.15 11:02:31: Dík za info :)
Kdysi jsem jednu půjčenou S-D 100 zprovoznil a makal s ní tejden na táboře - byl to fakt dělník (malá, lehká, výkonná), ale pak odešla řetězka (byla už hodně hyn) a novou jsem pak sháněl 14 dní a stála skoro litr (naštěstí to šlo z táborového rozpočtu)...
...tak kddyby se nějaká použitelná řetězka našla, byl bych povděčen
Kdysi jsem jednu půjčenou S-D 100 zprovoznil a makal s ní tejden na táboře - byl to fakt dělník (malá, lehká, výkonná), ale pak odešla řetězka (byla už hodně hyn) a novou jsem pak sháněl 14 dní a stála skoro litr (naštěstí to šlo z táborového rozpočtu)...
...tak kddyby se nějaká použitelná řetězka našla, byl bych povděčen

-> Bukaj: Aha,to mi nedošlo. Jinak dík.
-> Bukaj: Hadičky maj na metry tady... neni to láce ale fungujou spolehlivě, kupuju je tam celkem často. www.kasumex.cz
Jinak jednu rozebranou SD 100 bych asi mohl mít, řetězku by mohla mít v pohodě..... pokud tahle pila je funkční tak je to dělník, ale jak se začnou srát gufera na klice tak je to neseřiditelný a ty origo gufera se dost blbě sháněj.... a výborný řešení starteru pod magnetem je taky super
dneska jedu na barák, mrknu se na tu řetězku jestli neni vyjetá.
Jinak jednu rozebranou SD 100 bych asi mohl mít, řetězku by mohla mít v pohodě..... pokud tahle pila je funkční tak je to dělník, ale jak se začnou srát gufera na klice tak je to neseřiditelný a ty origo gufera se dost blbě sháněj.... a výborný řešení starteru pod magnetem je taky super

dneska jedu na barák, mrknu se na tu řetězku jestli neni vyjetá.
-> Bukaj: Muzu nabidnout silikonovou hadicku z analyzatoru, ktera ma svetlost 3,5mm a venkovni prumer asi 6mm...
-> ondie: No, ale 5 mm hadička se rozumí vnitřní průměr. Takže já vlastně sháním 3 mm hadičku, ale musí mít stěnu jen o malinko víc, než 1 mm, aby prošla dírou v nádrži a aby těsnila.
Na čištění interiéru škodovek je ten prací prášek asi to nejúčinnější, co znám. Ta voda nemusí být horká, stačí teplá (abys v tom udržel ruku) - hadřík, nebo hubku a umývat. Na plasty a koženku se vzorem (vlastně všechny u 742) se hodí kartáček (zubní, nebo jemný na ruce), kterým vydrbeš špínu ze vzoru.
Nakonec otřít několikrát mokrým harem, aby tam nezůstal ten prášek.
Na špínu v autech (prach, slepený lidským tukem) prostě potřebuješ něco, v čem jsou enzymy - a ty jsou vesměs jen v pracích práškách a práškách do myček nádobí.
Pokud máš zažloutlou koženku, tak na to nezabere ani svěcená voda
Zašednutí a zapranou špínu umyješ, ale mapy na světlé kožence (od lepidla, kydance asfaltu apod) už nikdy úplně neodstraníš.
Jinak plastové díly je nejlepší emontovat a nechat louhovat pár esítek minut třeba ve vaně, nebo v kýbli - enzymy samy krásně sežerou špínu a pak stačí opláchnout, případně dočistit kartáčkem.
Na čištění interiéru škodovek je ten prací prášek asi to nejúčinnější, co znám. Ta voda nemusí být horká, stačí teplá (abys v tom udržel ruku) - hadřík, nebo hubku a umývat. Na plasty a koženku se vzorem (vlastně všechny u 742) se hodí kartáček (zubní, nebo jemný na ruce), kterým vydrbeš špínu ze vzoru.

Na špínu v autech (prach, slepený lidským tukem) prostě potřebuješ něco, v čem jsou enzymy - a ty jsou vesměs jen v pracích práškách a práškách do myček nádobí.
Pokud máš zažloutlou koženku, tak na to nezabere ani svěcená voda

Jinak plastové díly je nejlepší emontovat a nechat louhovat pár esítek minut třeba ve vaně, nebo v kýbli - enzymy samy krásně sežerou špínu a pak stačí opláchnout, případně dočistit kartáčkem.
-> Bukaj: hele 5mm hadičku prodává v Chotusicích chlapík co dělá Čízy (převážně hranaté modely 477/487 atd....sídlí hned v první řadě od vchodu vlevo..třeba 3. až 4.stánek)
Vždycky mi nutí,že má 5mm hadičku,že nejde sehnat (takže nekecal) a že ty 6ky prej z kohoutů sklouzávaj (nemám pocit). No nic..burza bude za chvíli,jestli pojedeš,tak tam určo koupíš.
Kdyžtak email je: ceskemotocykly@seznam.cz
Anebo web: www.ceskemotocykly.eu/ ..ale maj fakt brutál drahou poštu,takže lepší osobně na burze,hadičkovou metráž vozí vždycky.
Jak rozpustit ten tvůj sajrajt nevim,ale díky za tip za čištění interiérovejch automobilovejch koženek...(prací prášek+horká voda) kdyby tě ještě něco napadlo,tak napiš.
Jedná se mi o 742 stropnici a šedivou a béžovou koženku zad sedadel..a i na kábru toho mám docela dost.
Stropnice v 130ce už je klasicky dost žlutá (asi kuřáci) ,myslím,že by se mohla polepšit.
Vždycky mi nutí,že má 5mm hadičku,že nejde sehnat (takže nekecal) a že ty 6ky prej z kohoutů sklouzávaj (nemám pocit). No nic..burza bude za chvíli,jestli pojedeš,tak tam určo koupíš.
Kdyžtak email je: ceskemotocykly@seznam.cz
Anebo web: www.ceskemotocykly.eu/ ..ale maj fakt brutál drahou poštu,takže lepší osobně na burze,hadičkovou metráž vozí vždycky.
Jak rozpustit ten tvůj sajrajt nevim,ale díky za tip za čištění interiérovejch automobilovejch koženek...(prací prášek+horká voda) kdyby tě ještě něco napadlo,tak napiš.
Jedná se mi o 742 stropnici a šedivou a béžovou koženku zad sedadel..a i na kábru toho mám docela dost.
Stropnice v 130ce už je klasicky dost žlutá (asi kuřáci) ,myslím,že by se mohla polepšit.
-> Bukaj: NA hadičku skusit zajít někam kde opravujou sekačky apod.
-> Kocvin: Nojo, ale zvenku a hned to opláchneš a osušíš. Motory myje hezky i benzín, nebo petrolej a toho rostlinného sajrajtu se ani nedotkl

-> PIX: Díky
Ale potřebuju hadičku gumovou, nebo speciální silikon. Tahle měkčená plastová je příliš tuhá, zvláště při nižších teplotách a pila se používá hlavně v zimě...

Ale potřebuju hadičku gumovou, nebo speciální silikon. Tahle měkčená plastová je příliš tuhá, zvláště při nižších teplotách a pila se používá hlavně v zimě...
-> Bukaj: Motory to myje hezky..

benzínová hadička tady:
www.gumex.cz/hadice-pro-b enziny-novoplast-14073.htm l
jen to maj na kila
ale vždy mi uřízli jak jsem chtěl
www.gumex.cz/hadice-pro-b enziny-novoplast-14073.htm l
jen to maj na kila

-> Kocvin: No, tak to už vůbec...
Hledám nějaké organické rozpouštědlo, které neuškodí kovům. Co třeba aceton? Acetonové barvy mají nějaký obsah vody, tak třeba by to acetonem šlo...?

Hledám nějaké organické rozpouštědlo, které neuškodí kovům. Co třeba aceton? Acetonové barvy mají nějaký obsah vody, tak třeba by to acetonem šlo...?
-> ZZ__Top: už to vidím, když sem to psal tak tam Bukajův poslední příspěvek nebyl

-> Bukaj: Naředěná HCI
-> Petrson:
-> Bukaj 31.10.15 19:10:41: Ale dík za snahu.
Jinak tableta do myčky je plusmínus totéž, co prací prášek, jen trochu dražší, ale účinné látky stejné.

Jinak tableta do myčky je plusmínus totéž, co prací prášek, jen trochu dražší, ale účinné látky stejné.
-> Petrson: A zase je to s vodou, kterou nechce použít
-> Bukaj: slyšel jsem, že na mastnoty pomáhá v horký vodě rozpuštěná tableta do myčky, třeba ti to tím půjde

-> Jarda/felda: Vodné roztoky mi nepomůžou, potřebuju něco, co nezpůsobí oxidaci oceli ani hliníku...

dřevorubci používaji jedlou sodu ve vodě ale jak to funguje nevim
-> Pavel P..:
Nic zajímavého - klasická 100 (neměl bys nějakou rozumně zachovalou řetězku?)...
No, takže mne asi bude čekat komplet rozborka a louhování skoro všeho v prášku na praní...
Ono je to totiž zalepené víc, než trochu a seškrabat to moc nejde - je to jako žvejkačka.
A navíc ten olej rozleptal i gumové silentbloky motoru, ale nějaké dosti podobné jsem někde viděl, jen si vzpomenout, kde...
Nic zajímavého - klasická 100 (neměl bys nějakou rozumně zachovalou řetězku?)...
No, takže mne asi bude čekat komplet rozborka a louhování skoro všeho v prášku na praní...

Ono je to totiž zalepené víc, než trochu a seškrabat to moc nejde - je to jako žvejkačka.
A navíc ten olej rozleptal i gumové silentbloky motoru, ale nějaké dosti podobné jsem někde viděl, jen si vzpomenout, kde...

Co je to za model? Na tyhle eko oleje toho moc nezabírá, mě trochu pomohl čistič brzd... jinak oškarabat a nechat bejt.
Mám tu na opravu starší motorovou pilu (Sachs-Dolmar), která několik let nejela a potřeboval bych očistit letité nánosy pilin, slepených olejem na mazání řetězu. Problém je v tom, že do pily asi byl používaný rostlinný olej a ten sajrajt mi nejde klasickými metodami, osvědčenými z čištění autodílů, odstranit
Benzin, nafta, petrolej a dokonce i nitroředidlo selhaly
.
Jediný přípravek, který zabral, je silný roztok pracího prášku v horké vodě (používám na čištění plastů, koženky a čalounění).
Plastové díly jsem tedy očistil, ale ještě bych potřeboval odstranit ten sajroš z motoru a ten rozhodně nebudu máčet ve vodě.
Existuje nějaké organické rozpouštědlo, kterým bych tu olejovou žvejkačku rozpustil?
A ještě doplňující dotaz - kde sehnat 5 mm benzínovou hadičku (vnitřní průměr 3 mm)?
Díky za rady

Jediný přípravek, který zabral, je silný roztok pracího prášku v horké vodě (používám na čištění plastů, koženky a čalounění).
Plastové díly jsem tedy očistil, ale ještě bych potřeboval odstranit ten sajroš z motoru a ten rozhodně nebudu máčet ve vodě.
Existuje nějaké organické rozpouštědlo, kterým bych tu olejovou žvejkačku rozpustil?

A ještě doplňující dotaz - kde sehnat 5 mm benzínovou hadičku (vnitřní průměr 3 mm)?
Díky za rady