skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jezdite na kole?
Malej poprvé na "dospělém" odráždidle. Odrážedlo je po malé, jen přelakuji vidlici z Candy Pink na jinou barvu, jinak je jak nové.
-> Jirik_Tuňák1983 21.05.23 14:20:38: Hele a co jsi tam dal za desky? Protože tyhle levné Shimana jsou jen pro organiky...
Jinak věřím, že to brzdí cajk, ale 203mm je na tebou popsaný použití absolutní overkill, tobě by bohatě stačily i 160mm... ale whatever, hlavně že to funguje.
Jinak věřím, že to brzdí cajk, ale 203mm je na tebou popsaný použití absolutní overkill, tobě by bohatě stačily i 160mm... ale whatever, hlavně že to funguje.
-> U-Geen 21.05.23 15:46:58: Ano, 185mm, ale nepředpokládám, že tam bude ta vidlice nějak dlouho. Popř. dám RWS.
Ale nejezdím s tím žádný daunhil, ale spíše asfalt, les, polní cesty a tam nějaké zvýšené namáhání nehrozí. Ty staré jsem odpálil na sjezdu na asfaltce.
Ale nejezdím s tím žádný daunhil, ale spíše asfalt, les, polní cesty a tam nějaké zvýšené namáhání nehrozí. Ty staré jsem odpálil na sjezdu na asfaltce.
-> U-Geen 21.05.23 15:46:58: taky bych čekal 203mm na třeba pevnou osu.Vždy jsem v předu jezdil 180 a nemůžu si to vynachválit.
Jinak jednou jedinkrát jsem viděl spálenej kotouč... zadní na težkým elektrokole co jezdila paní ke 70ti letum.Manžel jí tahal po šumavských kopcích a jak je to elektro těžký,dost se jí to z kopce rozjíždělo a tak celý víkend brzdila
Jinak jednou jedinkrát jsem viděl spálenej kotouč... zadní na težkým elektrokole co jezdila paní ke 70ti letum.Manžel jí tahal po šumavských kopcích a jak je to elektro těžký,dost se jí to z kopce rozjíždělo a tak celý víkend brzdila

-> Jirik_Tuňák1983: hele a vidlice umoznuje (papirove) 203mm kotouc?
-> Jirik_Tuňák1983 19.05.23 18:53:29: Tam je možnost dát větší a posunout třmen?
-> dragon_cb_cz 21.05.23 10:40:52: Bral jsem zlevněnej z nějakých 999,- kč poslední 203mm kus na krámě za 459,-.
Ale víš jak je to s tou hrou s cenami - Shimano SM-RT30 (203mm).
Co teda musím říct, tak po běžném zajetí to i s odemčenou vidlicí postavím na přední. Tak se snad nezapomenu, včas se adaptuji a někde si nenaflákám držku.
Ale víš jak je to s tou hrou s cenami - Shimano SM-RT30 (203mm).
Co teda musím říct, tak po běžném zajetí to i s odemčenou vidlicí postavím na přední. Tak se snad nezapomenu, včas se adaptuji a někde si nenaflákám držku.

-> dragon_cb_cz: tak XTckovej 180mm kotouc stoji 600,-, to neni tak zly. Prej jsou dobry Ice-Tech, ale me to az tak uzasny neprislo...
-> Jirik_Tuňák1983 19.05.23 18:53:29: A co jsi dal za kotouče? Co tak různě čtu, tak lidi na levnější Shimana hrozně nadávají, ale já se teda dát za kotouč víc jak litr docela kroutím...
Jinak moje kolo si nakonec nechali v Decathlonu, kluk na servisu nejdřív vyzkoušel všechny triky co já doma, přidal ještě něco navíc, ale nic. Takže budou frézovat vidlici... docela mě překvapilo, že jsou na to vybavený. A celkově přístup fajn, nečekal jsem.
Jinak moje kolo si nakonec nechali v Decathlonu, kluk na servisu nejdřív vyzkoušel všechny triky co já doma, přidal ještě něco navíc, ale nic. Takže budou frézovat vidlici... docela mě překvapilo, že jsou na to vybavený. A celkově přístup fajn, nečekal jsem.
V šopu, kde jsem vyzvedával objednávku, mi říkal, že ta kombinace desek, brzdiče a kotouče, které tam byly originál, nemohla nějak moc dlouho fungovat. Konkrétně ty destičky prej byly strašný a kotouč tak nějak spíše jen hladily. Což potvrzuji. Po přebroušení a zajetí jsou opět jak sklo a na kotouči nevytvářely žádné tření. I v demontovaném stavu to byla mizérie.
Na zadek dám jen stejné destičky jako jsem dával na předek.
Na zadek dám jen stejné destičky jako jsem dával na předek.
-> Milan 136 13.05.23 13:39:41: Sakra.....u nas sme prerabali Sobi 20 na chopre.
Dlha vidla vysoke riadidla....presmyk , prehadzovacka a rozne druhy kolies a pneu.
Lakovanie a chrom....sakra to boli krasne chvile.
Dlha vidla vysoke riadidla....presmyk , prehadzovacka a rozne druhy kolies a pneu.
Lakovanie a chrom....sakra to boli krasne chvile.
-> dragon_cb_cz 14.05.23 07:25:02: Okoukal od táty, jako dost jiných věcí. Na něco jsem si přišel sám.
-> Milan 136: Paráda... tě učil někdo v rodině, nebo samouk? Já jsem na většinu podobných "mechanických" činností strašně levej, ale srabácky to svádím na to, že nebylo moc komu koukat pod ruce...
-> Milan 136: Hustý, to jsi tenkrát vařil už sám, nebo jsi měl pomoc?
-> Milan 136 13.05.23 13:39:41: Tyjo tak to je paradni stroj.
-> Milan 136 13.05.23 13:39:41: Takovej custom. Na tom jsi musel být u vás real nigga. 

-> dragon_cb_cz 11.05.23 23:23:04: Můžu se jen zeptat, jak si nastavoval ten třmen?
-> Matthes, záškodník z TechWebu: 14,5 kg :) zase když tě to kolo nasere tak ho zaleješ betonem do chodníku :)
-> j_j 12.05.23 13:44:48: ten rám se musí vlnit jak debil...
-> j_j: To bude tezky jak zmrd ne?
-> růža: Viditelně žádná, když zkusím přiložit hrot k brzdné ploše tak něco asi ano, ale fakt minimum... Spíš se mi nedaří usadit třmen nějak rozumně.
-> Jirik_Tuňák1983 11.05.23 21:43:48: Vyhoď ty staré desky, pořádně odrbej kotouč (já to bral čistič brzd, šmirgl 120ka a zase čistič) a dej nové desky. I s deskama za 150 Kč z Dekáče jsem pozoroval okamžitej rozdíl.
Já to svoje asi zkusím zítra hodit na hlavu servisu v Dekáči ať se snaží... půlroční lhůta pro servis zdarma pochopitelně uplynula dnes (mám talent na načasování), ale asi to zkusím protlačit jako reklamaci. Já s tím strávil večer a hovno z toho
-> Jirik_Tuňák1983 11.05.23 21:43:48: Vyhoď ty staré desky, pořádně odrbej kotouč (já to bral čistič brzd, šmirgl 120ka a zase čistič) a dej nové desky. I s deskama za 150 Kč z Dekáče jsem pozoroval okamžitej rozdíl.
Já to svoje asi zkusím zítra hodit na hlavu servisu v Dekáči ať se snaží... půlroční lhůta pro servis zdarma pochopitelně uplynula dnes (mám talent na načasování), ale asi to zkusím protlačit jako reklamaci. Já s tím strávil večer a hovno z toho

-> Jirik_Tuňák1983: Tak pak jedině zkontorlovat množství kapaliny/odvzdušnit. Jo a ta poloviční tloušťka destiček dělá taky svoje.
-> dragon_cb_cz 11.05.23 21:01:54: A jak je na tom kotouč s házivostí?
-> dragon_cb_cz 11.05.23 21:01:54: A jak je na tom kotouč s házivostí?
-> dragon_cb_cz 11.05.23 21:01:54: Tak s tím problém nemám, vše krásně sedí, už netroubím, ale taky ani moc nebrzdím. 

-> Jirik_Tuňák1983: Hele tak očištěný a obroušený kotouč a nové destičky a troubení přestalo, brzdit to začalo - ale... brzda škrtá. Což dělala i před tím. A co jsem nasával rozumy, tak to klidně může být příčina problémů. Já si řekl, že si to sedne... ale aniprt...
Jinak přitrubování při pomalém pohybu na místě to dělá i teď, jak to prostě lehce drhne...
Tak mě asi čeká zkušenost s Decathlon servisem, protože se mi zaboha nedaří ten třmen vyrovnat tak, aby neškrtal...
Jinak přitrubování při pomalém pohybu na místě to dělá i teď, jak to prostě lehce drhne...
Tak mě asi čeká zkušenost s Decathlon servisem, protože se mi zaboha nedaří ten třmen vyrovnat tak, aby neškrtal...
Na mém kole brzdy troubí jak klakson, když destičky navlhnou (při dešti) a jak uschnou troubení přestane. Dělá to už od koupě (nového kola).
-> gim: U nás to dělají skutečně jen brzdy. 

-> Jirik_Tuňák1983: -> dragon_cb_cz: přišel jsem na to, když jsem sjížděl nějaký brutálnější kopec a dobržďoval jsem pak na asfaltu (ne do smyku), tak v celém kole "luplo" jak se pootočil střed vůči ráfku na drátech (poskočilo křížení drátů). To lupnutí mi připomělo zvuk od brzd a dal jsem si to dohromady. Jen poznámka moje váha už začíná 1 ;-)
-> dragon_cb_cz: -> Jirik_Tuňák1983: to troubení se mi dělo taky, nakonec jsem po všech níže zmíněných zásazích (odmaštění, broušení, nové desky,...) došel k tomu, že to dělá výplet. Nebylo to o tom, že bych měl všechny/některé dráty volné, ale na pár drátů bylo volnějších než jiné a mrchy pak rezonovali. Po přetažení problém zmizel a brzdy ztichly.
-> dragon_cb_cz 11.05.23 09:09:53: Zkusím tohle.
www.spoke.cz/galfer-fd293 ?v=13000
Pokud se mi to nebude zdát, vyměním to i s brzdičem za vetší kotouč.
Jinak jsem zjistil, že po 300 km je tam poloviční tloušťka destičky. Je to normální?
www.spoke.cz/galfer-fd293 ?v=13000
Pokud se mi to nebude zdát, vyměním to i s brzdičem za vetší kotouč.
Jinak jsem zjistil, že po 300 km je tam poloviční tloušťka destičky. Je to normální?
-> Jirik_Tuňák1983 11.05.23 01:32:39: Mám k 90kg a nikdy jsem neměl s 160mm brzdama na krosce problém (a to jsou navíc mechaniky, ne hydry). Tam problém nehledej (rozhodně ne teď). Problém s velikostí kotouče nemáš šanci poznat jinak než v pořádném sešupu, rozhodně ne doma na chodbě.
-> U-Geen 11.05.23 08:32:52: Nománě od Šimpána.
-> Jirik_Tuňák1983: a coze tam mas vlastne za brzdy - znacku? treba ty Hayesy co jsem mel na Treku byly tragedie.
Já teda vím hovno, ale loni jsem měl od kámoše půjčený nějaký elektrokolo z mountfieldu nejvyšší řady co tam mají a ze všeho nejvíc jsem byl překvapenej jak strašně moc to brzdí oproti litrový motorce.
Na horalu 29" jsem měl kotouče 160mm a zvládly (sice jen tak tak) sjezd z Pancíře přes Můstek do Zelený Lhoty. A to je pěkný padák. A vážím kolem 80 kg. Teď jsem dal 180mm
-> dragon_cb_cz 11.05.23 00:08:01: Já to právě projel a podle mého to brzdí málo ostře a kotouč se rychle natápí. 
170 cm/64 kg.

170 cm/64 kg.
-> Jirik_Tuňák1983: Tak ta přebroušená deska se musí znovu zajet, tzn že bez toho není účinnek úplně zásadní bych tolik neřešil. To prostě musíš projet.
160/160 ten problém asi fakt nebude, na silničkách se běžně dává 160/140 a bohatě to stačí. Co jsem pochopil tak nejspíš vážíš o dobrých 20kg míň jak já a nemám se 160/160 na krosce nejmenší problém, ani když jsem teď o víkendu "tahal" brzdy kvůli dětem ve vícekolikometrových sjezdech... tam problém nehledej.
Já zítra asi dám nové desky, alespoň nějaké levné z Dekáče a uvidí se...
160/160 ten problém asi fakt nebude, na silničkách se běžně dává 160/140 a bohatě to stačí. Co jsem pochopil tak nejspíš vážíš o dobrých 20kg míň jak já a nemám se 160/160 na krosce nejmenší problém, ani když jsem teď o víkendu "tahal" brzdy kvůli dětem ve vícekolikometrových sjezdech... tam problém nehledej.
Já zítra asi dám nové desky, alespoň nějaké levné z Dekáče a uvidí se...
-> dragon_cb_cz 10.05.23 19:51:49: Dnes jsem desky vyndal, vše očistil, přebrousil. Zatím bez kraválu, ale stejně to brzdí na piču, jak leklá ryba. Zadek kousavej, předek musím víc zabrat hnáteníkem a ten účinek je minimálně na můj vkus slabý. Co jsem se díval, tak před přebroušením byly destičky vyleštěné jak sklo (jako přepálené), pravidelně zajeté, vše rovné. Blbé je, že jsem za 4 - 5 přejetí na chodbě v domě (12 - 14 metrů) byl schopen zahřát kotouč více, než bych považoval za normální. Ale jak jsem řekl, je tam 160/160.
-> Jirik_Tuňák1983: Zkusil jsem na rychlo vyčistit kotouč, ale na broušení desek nebyl čas... prakticky stejná story. Asi zítra rovnou koupím jiné desky. Zadní brzda už se zajela a hezky kouše, ale přední je totál bída a randál.
Ted sem si zkousel po namesti projet Trek Marlin ve velikosti XL, sedlovka az na maximum. A je to hrozne obrovsky, jak se to rozjede a chces zatocit krouti to s riditkama setrvacnosti kol
Masakr. A vubec to nejde zvednout na zadni, to me trosku zaskocilo. Nebo sem to uz zapomnel 

-> Jirik_Tuňák1983: kdyz jsem mel mizerny Hayes brzdy na Treku s 160 kotoucema, tak vetsi kotouc vepredu pomoh... jinak jezdim 180/180 na fullu resp. 180/160 na HT a staci... stejne jezdim pomalu :-) Ted jsem upgradnul na SLX 4 pistky a to je znat dost.