Zbavujeme se na firmě svářeček, protože tímhle směrem už dál podnikat nehodláme. Jedná se o svářečky TIG a MIG/MAG. Jsou kupovaný nový a sloužily pouze jednu stavbu, takže cca stav nových strojů.
TIG
Cebora Powertig 1965 DC HP
Alfa-In 203W
EWM Triton 400
MIG/MAG
Cebora MIG 203C
Kuhtrieber KIT 205 Synergik
Zajímalo by mě za kolik se tyhle svářečky prodávají použité, případně kdyby někdo měl o nějakou zájem. Předesílám, že jde o profi stroje, ne Einhelly takže zadarmo nebudou...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Svářeči (a sváření)
-> Jarda/felda: Dojdi se zeptat na nejbližší pobočku TI ČR.. 

-> Jozka 08.05.14 09:46:24: je to naprosto legální 

Zas tak velkej problém to není... aukro.cz/listing/listing.
php?order=m&am...
-> Stepan FUN: Seriózní nebo neseriózní myslím ve smyslu legislativním, ne technickým.. Dělat z hasičáku "přepravitelnou tlakovou lahev na plyny" není zrovna 2x legální, i když to funguje naprosto uspokojivě. Ale polská tlaková láhev mě teda důvěrou nenaplňuje, to si nechám raději hašišáka (stejně upravenýho, jako máš ty), dokud to jen trochu půjde.

-> Jozka: Co se Ti zdá na hasičáku neseriózního? Mám 2, oba poctivě předělaný a hasičákový ventily s pertinaxovým kolečkem jsou na obou nahrazený originál tlakovkovejma ventilama novějšího (neutíkajícího) provedení. ;-)
Jinak ty "seriózní" lahve na CO2 pocházely co jsem zatím viděl vždy z polska, kde je i měnili. S ničím jiným jsem se zatím nesetkal. Naplnění hasičáku pořád vyjde nejlevnějc (u nás bez papíru asi 180,- Kč)
Jinak ty "seriózní" lahve na CO2 pocházely co jsem zatím viděl vždy z polska, kde je i měnili. S ničím jiným jsem se zatím nesetkal. Naplnění hasičáku pořád vyjde nejlevnějc (u nás bez papíru asi 180,- Kč)
-> Stepan FUN: Máš pravdu, nepostřehl jsem posun k TIGu..
Koukám, že ta cena argonu zas tak moc neroste, resp. nezvýšila se zas o tolik od roku 2000.. Jinak to přepuštění, jak píšeš, je pro kutila asi jediná rozumná metoda, jak se k argonu dostat.. sice ne docela legální, ale osvědčená - naši firemní svářeči to dělali standartně, snad každej měl nějakou lahvičku menší, aby sebou nemuseli tahat ty 200 lt hovada s argonem po figuře..
Onehdy mi na CO nabízeli nějak docela výhodně seriózní malou láhev jako alternativu hašišáku k prodeji, ne k vyděračskýmu pronájmu - už se s tím někdo setkal ?

Onehdy mi na CO nabízeli nějak docela výhodně seriózní malou láhev jako alternativu hašišáku k prodeji, ne k vyděračskýmu pronájmu - už se s tím někdo setkal ?
-> Stepan FUN: Díky to mi stačí. Už jsem nejspíš sehnal někoho tady odnás, kdo by to mohl plnit
-> Petr120: Jožka zřejmě nečetl ten Tvůj předchozí dotaz na TIG a odpovídal obecně - tudíž 99%lidí tu používá čistý CO2 na MAG.
Jinak jak název TIG napovídá (Tungsten Inert Gass - svařování volframovou elektrodou v INERTNÍM PLYNU) tak jde použít pouze inertní plyn. Nepředpokládám, že by někdo používal Helium (směsi s vodíkem a dusíkem úmyslně vynechávám - takový speciality nepředpokládám, že někdo bude používat doma v garáži), takže zbejvá jenom čistej Argon. ;-) Sehnat zdroj argonu je docela problém. Nejlépe asi jeden hasičák, upravit jako na CO2, odvakuovat a napustit argonem od nějakýho známýho, kterej s tím běžně dělá. Kolik by si za to kdo řekl nevím, ale velká lahev stála před 4 rokama asi 3500,- Kč (náplň). Takže počítej že za hasičák to bude něco kolem 800,-
Jinak jak název TIG napovídá (Tungsten Inert Gass - svařování volframovou elektrodou v INERTNÍM PLYNU) tak jde použít pouze inertní plyn. Nepředpokládám, že by někdo používal Helium (směsi s vodíkem a dusíkem úmyslně vynechávám - takový speciality nepředpokládám, že někdo bude používat doma v garáži), takže zbejvá jenom čistej Argon. ;-) Sehnat zdroj argonu je docela problém. Nejlépe asi jeden hasičák, upravit jako na CO2, odvakuovat a napustit argonem od nějakýho známýho, kterej s tím běžně dělá. Kolik by si za to kdo řekl nevím, ale velká lahev stála před 4 rokama asi 3500,- Kč (náplň). Takže počítej že za hasičák to bude něco kolem 800,-
CO na TIG? to se mi nějak nezdá...
-> Petr120: Za naplnění hasičáku předposledně vloni 268 Kč.. čistý CO.
co používáte za plyn? a jaká je možnost plnění / výměny bomby? a ještě kolik to asi tak stojí zhruba?
-> Matthes, záškodník z TechWebu 05.05.14 17:44:53: výroba je na hrdle, pod tim závitem jak se šroubuje přepravní víko na kohout 

-> Petr120: stejně, jako Matthes
-> Petr120: Vyjimecne, proc?
Jak je to na tech flaskach vyrazeny? Je tam hodne cisel a nevim co je co
Mimo jiny tam je 96, coz by mohl byt rok?

svařuje tu někdo TIGem?
-> Matthes, záškodník z TechWebu 04.05.14 21:47:22: musí mít platnou životnost vyraženou na hrdle (40 let od roku co je vyraženej) a platnou tlakovou zkoušku co je zrovna tam vyrařená na lahvi 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Co máš za flašku? Tady jak kde. Někde to neřešej vůbec a berou to výměnou, někde ti vyměněj jenom flašku s platnou tlakovkou a s propadlou Tě pošlou do pryč, někde ti pokud je propadlá naplněj jenom tu tvoji, takže tam čekáš, nebo jedeš 2x... Zkus servisy hasičáků. ;-)
Vim ze to je dementi dotaz, ale kde mi v Prahe nebo okoli naplni flasu na CO, aniz by hrotili papiry? Nebo jak to vubec chodi? Co musi mit aby s ni nemeli problem?
-> Stepan FUN: tak pant na bráně je jedno jak bude vypadat :D prostě se to nalepí a drží.. teda snad bude...
asi jo asi ji vezmu koupím za 150 tubičku 2mm elektrod a uvidime.. ještě nějakej štít seženu starej a uvidime no:) dik
asi jo asi ji vezmu koupím za 150 tubičku 2mm elektrod a uvidime.. ještě nějakej štít seženu starej a uvidime no:) dik
-> Tomaso435: Hele 60A je střed na elektrodu 2mm. 1,6tkou (1,5 asi nekoupíš) bych s tím nehazardoval. Regulace mizerná (skokově, ale to má skoro každý trafo), nicméně jak píšu - pokud si to mužeš otočit na svislo, tak se s tím dá. Na "stoupačky" je to napikaču, ale neříkám, že to s tím zavařit nejde. Ale zatím znám jenom 2 lidi (oba státní svářeči, "vyučený" na MMA), který dokážou svislák s trafem tak, aby opravdu vypadal... Většinou jsou stoupačky spíš pokus o lepení.
Každopádně pokud nemáš nic, tak klidně si to vyzkoušej. Za litr to myslím pryč pošleš kdykoli.
Jenom bacha - elektordy pouze E-R, nebo E-K... E-B Ti na to nebudou fungovat.
Každopádně pokud nemáš nic, tak klidně si to vyzkoušej. Za litr to myslím pryč pošleš kdykoli.
Jenom bacha - elektordy pouze E-R, nebo E-K... E-B Ti na to nebudou fungovat.
aukro.cz/svarecka-herkule
s-hes-150-turbo-zaruka-6-m
esicu-i4200546402.html ještě tahle mě zaujala...
a poslední tato aukro.cz/svarecka-i420967 1549.html
a poslední tato aukro.cz/svarecka-i420967 1549.html
-> Stepan FUN: právě že nechci bombu v baráku (teda táta.) já si jednou nějaký málý céčko koupím a nějak se to naučim.. tohle je spíš na takový to připrasení pantů na bráně nebo nějaký držáky misto složitýho vrtání a šrobování, na čem se vždycky zláme víc vrtáků než má cenu celá stavba.. :D
mě na tom zaujala regulace, elektrody od 1,5 (věčinou maj od dvou) a má to 140A takže i něco silnějšího by s tim asi šlo chytit... tak mám to vzít?
mě na tom zaujala regulace, elektrody od 1,5 (věčinou maj od dvou) a má to 140A takže i něco silnějšího by s tim asi šlo chytit... tak mám to vzít?
-> Tomaso435: Klasický trafo. Na horizontální svary silnějšího materiálu použitelný, na něco složitějšího a při potřebě svařování svisle je to spíše o lepení. Ale lepší mít alespoň něco, než vůbec nic.
aukro.cz/svarecka-elekt-h
erkules-zachovala-i4198072
254.html děcka co myslíte na takové to domácí lepení. panty na bránu, nějaký držáky na něco, případně trubky nastavit a tak .. na auto počítám že to nejde :)
-> rOMAN: krása.
Myslím že u tohoto je to uplně jedno jestli v kuse nebo po bodech, bude to myslím držet dostatečně i takhle :)

-> DEKODOVAC: Zajimavej nazev :-)
-> rOMAN: Hehe, to rikam furt, einhel je shit.
-> rOMAN: Hehe, to rikam furt, einhel je shit.
-> rOMAN: JJ mám KIT 190 a zkušenost stejná :))).
-> m8rinek: No ono to neni tak o rukach, ale o Cocku a to dost jsem zjistil :). Kdyz jsem mel jednou pucenyho od svary Eihleha SGH175 ci tak nejak tak jsem neudelal svar ani jeden. prks prks a nic . Ted kdyz jsem rek ze neco koupim tak jsem na ne taky koukal a rikal jsem si ze to bylo rukama. Nakonec jsem koupil pouzityho ceskyho Kühtreibera KIT 155 dlouha hadice ze obehnu cely auto a opravdu to vari a neprska :)
-> Matthes, záškodník z TechWebu: 2.5 rulitka elektroda
-> rOMAN 29.04.14 20:49:42: Já to dělám body vedle sebe, Jinak bych to musel seřizovat jemněji, aby se mi to propadalo a zároveň jsem nepropaloval. Takhle si to roztavení ovlivním jak dlouho to podržím a mám nastaveno trochu víc proudu (posuvu) než by bylo vhodné pro svařování v kuse.
-> rOMAN: Jestli sváříš 14 dní tak klobouk dolu...
-> rOMAN: Zde dát pozor na plastové pouzdra, rozhodně nevařit vkuse.
a ja sa mozem ist hanbit 

Kdyz probehla ta diskuze u nabidky svarovani tak se zeptam. Mam COcko 14 dni nikdy jsem nesvaroval tak se zeptam. Je lepsi ject svar v celku nebo se muze jako by bodovat na hned vedle sebe? (viz obrazek kdyz jsem dneska delal nahradu kosti) Svar v celku asi bude lepsi ale ty me zatim moc nejdou :)
nechtěl byste někdo 15kg cívku 1.2 drátu do COčka ?
-> Kocvin 27.04.14 14:03:13: Už to dávno nesleduju.. ale nějaký tuším Castolin elektrody, se kterejma si kolega přivařil - cituji: "hliníkovou trubku k dubovýmu špalku" stály zkraje 90.tých 25 kč/kus.
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: Samozřejmě to nebylo auto na jezdění po cestě.. Spíš takové lesní a hospodské přibližovadlo
-> Stepan FUN: Jo asi máš pravdu, zřejmě jsem tím svárem jen nahradil matku.. Ale i tak tam nějaké pnutí být muselo a je obdivuhodné že se nevytvořila alespoň trhlina.. Jinak s tou litinou je to teda slušný voser..

-> Stepan FUN: Jo asi máš pravdu, zřejmě jsem tím svárem jen nahradil matku.. Ale i tak tam nějaké pnutí být muselo a je obdivuhodné že se nevytvořila alespoň trhlina.. Jinak s tou litinou je to teda slušný voser..
-> Kocvin: U litiny je to právě otázka. Jsou 2 možnosti. Buď máš elektrody na předehřev, a tudíž to musíš svařovat za tepla a pak to nechat pomalu vychladnout, nebo máš elektrody na použití bez předehřevu a tam to zase nesmíš ohřát na víc jak 60°C. Takže zavaříš 2 cm a pak čekáš. V obou případech se doporučuje temování kladívkem. Takže bez předehřevu zavaříš 2 cm svaru, praštíš s kleštěma, vezmeš do ruky kladívko a kloveš do toho jako vrána do hovna než to schladne. U předehřevovejch se to temování taky doporučuje, ale můžeš si dovolit svařovat delší svár. Ale zase nakonec musíš zajistit pomalý chladnutí (nejlépe v peci s postupným snižováním teploty).
To že držel buben na poloose bylo spíš daný tím, že byl naraženej na kuželu a povedlo se Ti to dobře přivařit k poloose. A ten svár to nepustil ven. Nepředpokládám, že by to k tý litině nějak extra drželo...
To že držel buben na poloose bylo spíš daný tím, že byl naraženej na kuželu a povedlo se Ti to dobře přivařit k poloose. A ten svár to nepustil ven. Nepředpokládám, že by to k tý litině nějak extra drželo...
-> Kocvin: buben k poloose - odvážné

-> Stepan FUN: Litina se taky vaří za tepla že? Já jednou přivařil na stodváce buben k poloose normální elektrodou a vydrželo to rok a půl než šla do šrotu
Možná by to jezdilo ještě dnes..

-> Kocvin: Naposledy jsem elektrody na hliník kupoval cca kolem 8kč za kus. Takže AL se ještě dá. Zato elektrody na litinu... To je teprve raketa. Kolem 25kč za kus (2,5mm)
-> Jozka: 2,5mm za 12 kč, 3,2mm za 18kč zas není taková raketa i kdybych jich koupil 10 na zkoušení :)
-> Kocvin: To nebude levný pokusničení.. už před 20ti lety nebyly ty elektrody žádnej špás lacinej ani jako kusovky. Dodneška třeba nevím, čím by se dala svařit AL hřídelka okýnka ze Š1203, na který jsme kdysi jako na jedný z mála věcí úplně ztroskotali..

-> Stepan FUN: Tak nezbývá asi nic jiného než koupit a vyzkoušet :) V převodovce by asi toho zinku zas tak moc být nemělo.. Každopádně díky za cenné rady

-> Jozka: No zajímalo by mě i jak se vůbec taková slitina určuje a taky jak je to se svařováním dvou odlišných k sobě :) Počkáme si co na to odborník..
-> Kocvin: Tak kdysi není dnes... V tý době byla technologie MAG docela v plenkách. Dneska už se zase skoro nikde běžně nesvařuje MMA. ;-)
Tak rozdíl ve slitinách samozřejmě je, ale elektord až tak moc na výběr nemáš... Každopádně třeba pokud v tom bude nějakej větší než neznatelnej přídavek zinku, tak jsi prakticky v pr... Samozřejmě existujou speciály, ale to je většinou na TIG. Hliník a elektroda je spíš nouzovka. ;-)
Tak rozdíl ve slitinách samozřejmě je, ale elektord až tak moc na výběr nemáš... Každopádně třeba pokud v tom bude nějakej větší než neznatelnej přídavek zinku, tak jsi prakticky v pr... Samozřejmě existujou speciály, ale to je většinou na TIG. Hliník a elektroda je spíš nouzovka. ;-)
-> StepaNoFUN 27.04.14 12:34:24: ano, i lopatu z ruky..
-> Kocvin: U těch AL elektrod by mě rozsah použitelnosti taky zajímal.. Když se u fy svařovalo kdysi "autogenem" či později TIGem, tak u holejch drátů platilo že z.m. musí mít stejný složení jako p.m. - a to poměrně hodně přesnou shodu.

-> Kocvin: U těch AL elektrod by mě rozsah použitelnosti taky zajímal.. Když se u fy svařovalo kdysi "autogenem" či později TIGem, tak u holejch drátů platilo že z.m. musí mít stejný složení jako p.m. - a to poměrně hodně přesnou shodu.
-> Stepan FUN: A je tam nějaký rozdíl ve slitinách? Abych nekoupil elektrody které mi ten můj hliník nezavaří.. Myslím to jak je tam napsáno "elektroda pro svařování hliníkových slitin AlSi12."