-> saskyn2 22.08.23 20:28:34: Já před 2 lety, když jsem chtěl zase po letech do Skandinávie škodovkou, jsem chtěl nějaké jakékoli pojištění na odtah zpátky domů (asi stárnu, nebo co), kdyby něco...
...ale neexistuje jediná pojišťovna, respektive druh havarijka, který by zahrnoval odtah delší, než 3000 km (včetně cesty tam, tedy reálně jen 1500 km od domova). No vzhledem k tomu, že cílová destinace byla cca 2700 km od domova, tak jsem se na pojištění vykašlal a ušetřil jsem
Jinak včera jsem se vrátil z třídenního výletu po Rakousku (cca 800 km po rakouských okreskách a místních komunikacích plus 300 km ČR k hranicím a zpět domů) a zaujalo mne tam pár "zvyklostí" v dopravě (některé příjemně, jiné méně):
Třeba za supr věc považuju tamní semafory (jak pro auta, tak pro chodce) - cca 3 vteřiny před přepnutím ze zelené na oranžovou začne zelené světlo blikat - takže vím dostatečně dopředu, že mám zrychlit (nebo brzdit), také mobilní semafory na opravách silnic - pravidlem je, že vždy mají displej s odpočtem, takže vždy vím, jestli mám chcípnout motor, nebo jen sundat noh z plynu a doplachtit, než mi padne zelená...
Ne úplně fajn věc je, že na některých křižovatkách v obcích (možná i mimo obec, ale tam jsem se s tím nesetkal), kde je více pruhů v průběžném směru před křižovatkou, tak za křižovatkou jsou sice dva pruhy, oddělené přerušovanou čarou, ale během pár desítek metrů čára zmizí (bez jakéhokoli upozornění svislým či vodorovným značením) a z dvou pruhů je najednou jeden. Tam se mi dvakrát stalo, že jsem držel druhý pruh vedle jiného vozu a až po chvíli jsem zjistil, že tam není čára a je tam poměrně úzko na dva pruhy...
...mimo obec v takových případech bylo vždy vodorovné či svislé značení sbíhání pruhů.
Fotka na "nocležišti" někde z Alp - brzdy jsem trochu přiškvařil jen den předtím, když jsem zkoušel, co vydrží a následně přišel úsek, kde byla výmluvná značka "zařaďte 1. rychlostní stupeň"...
...a kousek předtím jsem musel jet na jedničku, abychom se vůbec na ten průsmyk vyškrábali (s motorem bude chtít něco dělat). Ale i na tyhle peripetie mám průměrnou spotřebu po Rakousku cca 6,6 l/100 km