overclocking

prohledat
406 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 23.09.2009 do 02.12.2014, založil/a DuriQ
řadit dle data
08:21:01
02.12.2014
Dakotta
-> LiMaK - 742 forever: pane, vidiet ze mas prehlad.. Daj link na nejake nove 4GB 1066Mhz DDR3 od Kingstonu/Corsairu a mas u mna pifko. Som zvedavy co najdes, ale skor si myslim, teda viem, ze zostanes nasucho 5 a dve frekvencie rozhodne miesat nebudem - neefektivne z hladiska vykonu!
08:06:16
02.12.2014
dragon_cb_cz
-> LiMaK - 742 forever: Opakuju dotaz, můžeš mi poslat nějakej link kde by to bylo popsaný?
08:00:06
02.12.2014
LiMaK - 742 forever
-> dragon_cb_cz: dva pametové "řadiče" ;-) ale jak řikam, lepsi a mene složitejsi pro system je jet na stejné frekvenci ramky, byt te nižší
22:44:17
01.12.2014
dragon_cb_cz
-> LiMaK - 742 forever: Dvě frekvence na ráz? To bych chtěl vidět jak paměťovej řadič běží současně na dvou frekvencích... můžeš na to poslat nějakej odkaz? Zdá se mi to jako dost blbost, ale jak říkám, moderní hardware jde mimo mě.
19:59:09
01.12.2014
LiMaK - 742 forever
-> Dakotta: tož frekvenci si vetsinou upraví deska sama, podle paměti s nejnižší frekvencí a pak jedou vsecky ramky na stejné - te nižsi frekvenci. Existují desky, které umí dve frekvence naraz, ale v praxi tohle dela vic problemu než užitku. a ferově, ty rozdily ve frekvencích chceš poznat JAK? jsou to tak zanedbatelné čísla, že to proste vubec neres.
18:30:04
01.12.2014
dragon_cb_cz
-> Dakotta: Většinou je to dost primitivní záležitost, ale uvidíš... jinak moderní hardware jde trochu mimo mě, ale jetý 1333 MHz paměti už by se mohl objevovat "za rozumno".
18:14:10
01.12.2014
Dakotta
-> dragon_cb_cz: flashu sa trosku bojim, bolo by to 1.x 1 v BIOSe sa da nastavit frekvencia pamate. Len som uz raz skusal 1333 pamate a komp sa vobec nepustil, musel som potom resetnut BIOS a dat moju 1066 RAM. Najistejsie bude asi pockat, az sa objavi nieco akuratne na bazosi, len to bude asi na dlho 8
14:00:32
01.12.2014
dragon_cb_cz
-> Dakotta: Koukám MSI má taky krutě "použitelnej" web... každopádně ta 1333MHz paměť by tam měla fungovat, akorát to asi bude chtít flashnout nejnovější BIOS a možná povolit nějakou tu "OC" option v BIOS setupu... V nejhorším jí podtaktuješ na těch 1066 - ono to pravděpodobně vůbec nepoznáš...
13:15:03
01.12.2014
Dakotta
-> dragon_cb_cz: Doska je MSi G41M-P28. Kingston mam teraz a pohoda, ale Corsair-a by som tiez rad vyskusal. Na King-a mozem spravit cenu potom 40
13:08:34
01.12.2014
dragon_cb_cz
-> Dakotta: Ideálně napiš co je to za desku... jinak jsem stará konzerva, takže jiný paměti než Kingstony mi nesmí do počítače 1
12:17:05
01.12.2014
Dakotta
-> MOLSO: ved toto, ze ju nechcem nechat podtaktovat. Tu druhu vyberiem, ta ma nizsiu frekvenciu a taketo parovanie by uberalo hodne paary. Raz som to tak pomiesal este v starom PC a teda moc muziky z toho nebolo. Najidealnejsie by bolo tuto zostavu co mam vymenit za nieco nove, ale jak som to pocital, ze cca do 400€... tak ma presla chut
upraveno 1x, naposled 01.12.2014 12:25:29
12:10:14
01.12.2014
MOLSO
-> Dakotta: pokial idu mechanicky dostat do slotu, "podtaktuju" sa same. len je vhodne pouzit uz iba pamate nove a nemixovat ich so starymi pomalsimi pamatami aby to nerobilo blbosti 4
11:31:56
01.12.2014
Dakotta
Zdar chlopy, potreboval by som radu od niekoho kto sa vyzna viac 6 Chcel by som si dokupit RAM, lebo 2GB je dnes fakt pramalo. Momentalne tych 2GB frci na frekvencii 1066Mhz, ale tieto pamate su dost nedostatkovym tovarom. Doska podporuje aj 1333Mhz pamate, ale *(OC). Mozem kupit takuto pamat? nebude ju nejak podtaktovavat a tym padom spomalovat komp? Tuto vyssiu frekvenciu maju pamate zvucnejsich vyrobcov - Corsair napr., co by som teda radsej ako Integral kvoli mensej frekvencii, ked uz stoja cca rovnako.
23:07:26
18.09.2014
palinator
-> Matthes, záškodník z TechWebu 17.09.14 19:56:56:

Jednou se mi posralo na kompu co jsem stavěl známejm něco po aktualizaci, padalo to do BSOD krátce po najetí.. obnova pomohla až jsem se divil :D Už mě braly mrákoty že komp za 13000 mojí konstrukce a já budu muset řešit - což je pro mě mrtě nepohodlný, než jen poskládat, nainstalovat a jít od toho...

Hold Haswelly nemaj ještě úplně odladěný základní desky - přičítám tomuhle ony problémy. Měl jsem s tim kompem peklo ale už při instalaci, nikdy předtím jsem neřešil zavaděč či co, kvůli kterýmu W7 hlásily "inicializace přihlášení selhala" nebo něco takovýho. I bedna byla nějaká zkurvená, nemělo to skoro žádný klasický sloty na 3,5" HDD, ty co tam byly, tak měly špatně vyvrtaný díry, že to o půl závitu nepasovalo a když jsem disk šoupnul až na zem, tak zase nestačily napájecí kabely. Sem myslel že to poletí do lomu. 3
20:23:54
17.09.2014
dragon_cb_cz
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Zkus bod obnovy jak radí -> palinator: , zrovna systémový věci docela řeší... ale ono se fakt vyplatí na SSD ty widle smahnout na čisto 4
20:03:56
17.09.2014
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Nwkt: Blby je ze delam u compu min 8h denne.
19:57:47
17.09.2014
Nwkt
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Jasný znamení, že si nemáš válet koule u kompu a jít něco dělat 47
19:56:56
17.09.2014
-> palinator: Co vsechno ta zaloha zalohuje? Ja mam obavu, ze to bude v riti hluboko v systemu.
19:53:16
17.09.2014
palinator
-> Matthes, záškodník z TechWebu:

Co obnovení ze zálohy?
19:47:42
17.09.2014
Asi sem si zkurvil widle. Zasekly se aktualizace, musel sem comp vypnout a od ty doby se mi sekaj tanky bez ohledu na ovladace, intalaci a deinstalaci aktualizaci atd :(
18:19:31
17.09.2014
palinator
Hibernaci mi stolní počítače ani neumožňujou, nevim jak je to možný. NTB jo.
16:43:33
17.09.2014
U-Geen
-> dragon_cb_cz: pripadne prelozit do cestiny... kdo vymyslel hibernace x rezim spanku, toho bych... :)
16:21:28
17.09.2014
dragon_cb_cz
-> palinator: Úplně nejlépe je to pojmenovat lidsky a říkat "suspend to RAM"(ACPI S3) a "suspend to disk" (ACPI S4)... pak v tom moc bordel vznikat nemůže.
15:38:52
17.09.2014
Discovera
-> palinator: To je možný 1 ale jiné disky tak dlouho nežily 3 Intelácké placky žijí do teď.

Rozlišujeme 6 ale já osobně nepoužívám ani jedno ani na NTB.
upraveno 1x, naposled 17.09.2014 15:43:08
13:06:58
17.09.2014
palinator
Jenom otázka. Rozlišujete pojmy hibernace a režim spánku?

Jinak mně nestačí ani 8GB RAM, pojebanej H&G. 3

-> Discovera:

Asi politická prozíravost, že jsem dal zatím do všech PC, kam SSD šly, Intely. 3
07:53:00
17.09.2014
dragon_cb_cz
-> Discovera: No to že dá ty soubory na začátek disku je právě jedna z těch "pár funkcí navíc" - která je ale zrovna u SSD úplně na nic ;)

A pokud se týká toho write ballancingu - pokud to neumí disk, nepomůže ti ani svěcená voda - pokud by se o to totiž snažil systém, tak by nedělal nic jiného, než cílenou fragmentaci 4 Nehledě na to, že nemá nijak šanci poznat, jestli to už disk dělá sám o sobě nebo ne.
07:41:01
17.09.2014
Discovera
-> dragon_cb_cz: Z tou šetrností nemáš úplně pravdu....u disků do 80GB to nemá každý SSD disk na řadiči proto jsem to ani nepsal, jak ten řadič je udělaný nevím ale čekal jsem kdo se ozve....až ti projde pod rukama disků víc než 40ka disků, tak bys všemu co se píše (a dávalo by to logiku...přeci se jedná o nový SSD disk a to by byl pes aby to neuměl....by ses divil co výrobci na zákoše zkouší....).

U defragmentace s tebou souhlasím jen částečně. MS nástroj "jen" defragmentuje fragmenty...ale občas se nějaký nástroj najde co nejenom že fragmenty spojí ale taky tyto rozházené soubory se snaží dát na začátek disku. Prostě není takový bordel ve volném místě.

Můžeš se mnou souhlasit a nemusíš...každý má svou pravdu a názor.
07:22:53
17.09.2014
dragon_cb_cz
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Pokud tam klasickej disk máš, tak na něj swap klidně prdni, a nastav si ho ať se neuspává... stejně tím ušetříš na spotřebě prd (idle disk má spotřebu okolo 1W) a akorát mu to snižuje životnost. Jinak 4GB v principu asi stačí, ale taky bych radši ten swap měl - on se hodí i když je volné RAM "dost".

-> darklord: Taky jsem byl k SSD skeptickej, ale co jsem v novej práci nafasoval notebook s SSD, tak už bych nechtěl jinak. Nejde o start systému (ten mě netrápí, když přijdu do práce tak to prostě zapnu a než si sundám bundu a přezuju se, tak to naběhne), spíš o celkovou odezvu systému - když na tom máš třeba 20GB mailbox tak je to sakra znát... nebo sparse diskový image pro VirtualBox - ty když se na klasickym disku fragmentujou, tak je pak rychlost I/O v tom virtuálním stroji žalostná. A pokud ten disk skutečně klekne, tak ti ho prodejce vyreklamuje. To že sem tam umře nějaká buňka je normální - proto jich má ten disk značnou rezervu a provádí realokaci (což ostatně dělaj i klasický rotační disky). Dokud má tu rezervu, není důvod to řešit, jakmile dojde, no tak je to jasný důvod k reklamaci.

-> Discovera: Jak už jsem psal níže, vypnout hibernaci má smysl z pohledu obsazeného místa, jinak to SSD disku nijak neškodí. Zakázat pravidelnou defragmentaci ano, ale používat nástroje třetích stran je vesměs dost nesmysl (protože interně používaj úplně ty samý funkce windows API pro defragmentaci jako ten MS nástroj, jen nad ním maj hezčí GUI a občas pár funkcí navíc. Jediný co je v tomhle přínosný je pagedefrag spouštěnej ještě před startem systému, kterej pak může zdefragmentovat i soubory který jsou jinak zamčený).

A co se týká toho "šetrného zápisu" do všech buněk - to vůbec neřeší systém, je tu funkčnost řadiče v disku (mapování fyzických buněk na LBA adresy), takže to funguje i pod staršíma verzema Windows nebo libovolným jiným OS úplně stejně.

Jinak souhlas - v principu prostě stačí nechat si SSD na systém a programy, případně data ke kterejm je potřeba rychlej náhodnej přístup (mailboxy a pod) a zbytek mít na klasickým rotačním disku.
20:01:12
16.09.2014
Discovera
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Můžeš si swap dát na jakýkoliv disk. Systém po restartu ti disk neuspí pokud při zapnutí hry tuto swapku použije byť 1MB. Jinak pokud na to do doby třebas 30min (podle tvé nastavené hodnoty) nešahne (systém), tak se ti vypne a hra se max na chvilku zpomalí než se disk rozjede....nezasekne se.
19:46:39
16.09.2014
-> Discovera: Zkusim to vypnout no. Teoreticky by slo dat swap na druhej klasickej disk, ne? Ale je otazka co rychlost a hlavne ted se ten starej disk vypina po nejaky dobe necinosti :(
19:34:55
16.09.2014
Discovera
-> Matthes, záškodník z TechWebu: zkus to..podle mě ti to pojede bez problémů...instalni si soft co ti na obraz hodí vytížení ve hře (nevím jestli to má WOT v sobě....bych kecal tu hru nehraji nejsem na multiplayer)
19:28:42
16.09.2014
-> Discovera: No hraju world of tanks... jinak kancelarsky veci.
19:26:13
16.09.2014
Discovera
-> Matthes, záškodník z TechWebu: moc ?...jak se to vezme...záleží co na tom pecku děláš (máš) ale win7 si poradí i s 4GB....neřeknu, kdybys řekl 2GB tak to chápu. Já mám i5 s 12GB RAM 1600 a HD7870 OC 2GB a s crysis 3 mi to nejvíce sežralo 4,2GB...nikdy jsem se přes 5 nedostal. Po startu má system s mou programovou výbavou 1,37GB.

Pokud nemáš herní stroj a neděláš s CADem, tak to nevidím tak horké

...těch 12GB mám jen pro machrování 6 né vážně...před rokem jsem je koupil sakra výhodně za 2300kč. No nekup to
upraveno 1x, naposled 16.09.2014 19:28:30
19:18:29
16.09.2014
-> Discovera: S tim swapem to nevidim moc :( 4GB mi prijdou malo... Zkusim co to udela no.
19:15:18
16.09.2014
darklord
-> Matthes, záškodník z TechWebu: no jo ale hovorim to furt, mam v notase miesto na dva disky, ked jeden vymenim za nespolahlive SSD, tak pridem jednak o miesto a druhak o kopec penazi. Za to mi to nestoji. Miesto bootu mi staci sleep rezim, to je nabehnute za 5 sekund.
19:09:58
16.09.2014
Discovera
-> Matthes, záškodník z TechWebu: Věř, že stačí hlavně vypnout swap a hiber. a systém chrochtá blahem (spíš bych měl říct disk 6 ) a ten soft od intelu pravda...

Jinak maxi souhlas s tím tvým old peckem...paradoxně nejvíce pomůže na sestavách C2D s Win7....ten rozdíl mezi mechanickým diskem a tímto je neskutečný.
18:55:26
16.09.2014
-> Discovera: Diky za vycerpavajici prispevek. Kamos mi poradil primo od intelu sosnout nejaky program, ktery tomu disku pomaha (vypina kokotiny) a umi ho diagnostikovat. Tak snad ok. Jeste pak pohledam info co vse se da ve W7 dat dohaje.

-> darklord: Ja te chapu, ale ta rychlost moji stary herky (C2D 3GHz 4GB ram) je proste uzasna. Kliknes na neco a ono se to okamzite stane. System nabehne za 10s atd...
18:23:47
16.09.2014
Discovera
-> darklord: Může ti vydržet déle i 4 roky bez problémů (ale 100% již s mrtvýma buňkama....hromádka jich bude 4 ) ale pořád to není něco čemu opravdu věřím. Prostě to tak je....
18:21:58
16.09.2014
Discovera
Známý dokonce tvrdil, že na určité adresy (do určitých buněk) nešlo po roce zapisovat právě vzhledem k zaplé swapovačce (softem projel adresy a srovnaly adresy při čtení až k samotnému swapu...tam se to zastavilo...pokračovalo za swapovačkou....název softu si teď z prstu nevycucám ale můžu se ho zeptat co to bylo zač)
18:19:15
16.09.2014
darklord
-> Discovera: no hej ale klasicky disk toto vsecko ustoji v radovo nasobnych intervaloch, nerad by som menit ultra drahy disk co rok-dva.
18:15:33
16.09.2014
Discovera
-> darklord: ony by nebyly špatné to nechci tvrdit ani náhodou...strat systému je i na Win7 bez těch sraček od MS (swap, hiber.) rychlej a bez pardonu i když se na mě hodně místních naštve Win 8 je hnus hlavně v doméně...z toho by se jeden osral11 a nejde tu o nechtění se naučit něco nového....to jsou stále omílané kraviny

Tady jde o to, že MS je pořád moloch co udělal systém, který není srovnatelný s linuxem...jádro s grafickým prostředím je svázané...u linuxu ti spadne grafika a systém jede dál a dá se snad téměř vždy narovnat (říkám zjednodušeně...nejsem linuxák)...proto u linuxu nehrozí námi oblíbené modré smrti.

Prostě pod widlema je spuštěno příliš moc věcí co SSD disku moc neprospívá, a když se ti mrtě sraček schová pod svchost.exe a další je to problém....né vše jde vypnout nebo zredukovat
18:06:40
16.09.2014
darklord
-> Discovera: takze svojim sposobom stoji ssd stale za deravu backoru 40
17:58:59
16.09.2014
Discovera
SSD disk je dobrá volba za předpokladu, že systému zakážeme ty kravsky ptákoviny, které jen brzdí už po startu žere nemálo místa ze systémového disku.

Já už potopil dost disků a záruka je dobrá jen tehdy, když nenarazíte na vola v reklamačním a je jedno jestli je to ALZA...bohemka...czc... Víte je to hoooodně podobné LCD monitoru s vadnými pixely...adrenalinovka, ve které vyhrává z pravidla pordejce 6

Co napíšu je jen můj názor a pokud se někoho dotkne ať si nechá koment pro sebe.

1. na nový disk nainstalovat systém od píky.

2. po instalaci (nejlépe hned než začnu sypat ovladače) vypnout hibernaci (v příkazové řádce power.cfg -h off) i když mám NTB tak ho vypněte...disk v NTB odchází až 2,5x rychleji....opravdu záleží na mnoha faktorech a nemusí se mnou nikdo souhlasit! Beru zkušenosti z reálného života a nejhorší disky jsou s čipy SanDisk (A-data a nejlevnější disky do kapacity 80GB)

3. vypnout stránkovací soubor (svapovačku) pokud mi to velikost RAM dovolí...ale i při 4GB je lepší nějaký ten komfort oželit.

4.vypnout defragmentaci ! Systém by měl u SSD disku sám po nové instalaci automaticky tento nepoužitelný paskvil sám vypnout ale občas to neudělá. A následně je lepší občas použít soft třetích stran (opravdu použitelný a funkční je Defraggler).

Nezapisovat na tento disk zbytečně fotky hudbu, filmy a další ptákoviny co BFU rádi fláknou na plochu.

Pokud možno nechat disk opravdu jen na systém a jeho programovou výbavu a zkusit se zamyslet nad nějakým "kvalitním" antiviru. Čím měně bude šahat na disk (a že to dělají téměř pořád 6 ) tím déle vydrží (osvědčily se z pravdila ESET a paradoxně ukradnutý Microsoftem jeho "vlastní" antivir....nejhorší je NORTON...ten kurví disk za chodu na 1* ...za půl roku má disk mrtvých buněk až hanba.

Jinak ze svého pohledu je dnes celkem jedno na který disk člověk šáhne, ale vyplatí se nešahat na disky s malou kapacitou a nízkou cenou....tady ještě platí pravidlo cena odpovídá kvalitě (nemá smysl rozebírat typy použitých čipů MLC či SLC o to teď nejde).

Nám disky déle než 3 roky nevydrží (každodenní chod od 6-17h) průměrně za rok a půl odejde nějaký...je fuk co to je za značku...zabijákem je nemožnost povypínat kraviny viz výše a přítomnost viru zvaný NORTON antivirus.

Zatím jediné disky co žijí už 4 rokem bez jediného pádu je Intel vesměs všechny jeho řady (typy).

Windows 7 a výš by měly rovnoměrně zapisovat (postupně) na všechny buňky disku a je tedy dost šetrný. Linux popsat nemůžu...nemám žádné zkušenosti.

Jinak všechny NTB s desktopy se při blížící se smrti SSD disků se chovaly téměř stejně. Systém se z ničeho nic občas začal zasekávat a to doslova...myš v intervalech téměř stejných vypadávala (někdy podobně jako u zavirovaného pecka) a zápis na disk začal se spožděním i 5s (nejlépe viděno pod Total commanderem).
upraveno 3x, naposled 16.09.2014 18:27:48
22:59:04
15.09.2014
King
19:45:09
15.09.2014
dragon_cb_cz
-> Fén: Podle mě je to dost jedno, mít nějaký volný místo je asi doporučovaný aby byly nějaký volný bloky pro rychlej zápis, ale na to ti klidně stačí těch pár procent pokud je zápisů málo a disk stíhá TRIMovat....
17:43:33
15.09.2014
Fén
-> palinator: To neděláš dobře, Jaromíre. :o)
17:02:26
15.09.2014
palinator
-> Fén:

Volnýho místa mám na SSDčku aktuálně 6% po tom, co jsem udělal velkou čistku. 3 Na míň se asi na 120 GB disku nedostanu.
14:14:53
15.09.2014
Fén
-> dragon_cb_cz: Proto jsem psal jenom případně zakázat. To už záleží na každém zvlášť jak hibernaci používá. Osobně jsem názoru, že počítač by měl sloužit člověku a ne člověk počítači. :o)
14:01:02
15.09.2014
dragon_cb_cz
-> Fén: No chápu, že má menší význam hibernaci používat, jen nevidím důvod jí zakazovat. A jedna věc je délka startu systému, druhá věc je, že hibernace není třeba nijak zavírat práci atd...
13:57:54
15.09.2014
Fén
-> dragon_cb_cz: Mezi startem z hibernace a normálním je u SSD už minimální rozdíl a u větší velikosti RAM je to velmi znatelný zápis navíc. V tomhle má Linux výhodu proti Windows, protože se u něj dá nastavit i jiný disk, než systémový.

Těch 20 až 30 % je obecně doporučovaná hodnota.
Extreme Tyres