skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Einhell??
ja mam powermatku, presne tu co na svarinfu vylepsuju podlozkou pod nalezato ulozeny kotuc a az na to co tam popisuju a teda ze nalezato ulozeny kotuc nie je idealny pre perfektne podavanie drotu s nou nemam problemy. Mozno obcas pri rozbehu drotu ten kotuc sposobi zastrajkovanie ale da sa s ttym bez problemov zit a ked uz to ide tak sa s tym vari lahko. Skusim ju vylepsit podla rady zo svarinfa, a uvidim :). Jekel 40x40x2mm som s tym nechtiac roztavil, tda sa mi prevalila stena ked som mu varil priecne drziaky a trosku som to prehnal :), takze prevarit to dokaze. Ale zase okrem najvyssieho stupna nic ine nepouzivam, 55 a 65A je nepouzitelnych, mozno na nejaky tenky plech ale ked som privaral 4mm skrutky k 0.5 plechu najlepsie bolo pouzit plnych 160A. Jedine co by chela a dnes som jej to aj zaobstaral su poriadne uzemnovacie klieste a nie tu akusvorku ktoru davaju k hobby zvarackam. A da sa zohnat za 10tSk aj s flasou a redukcnym ventilom.
-> Bagrr- máma mele Emu: hmm, no, delam to tak vicemene porad. To schvalne zitra vyzkousim, jak se to bude chovat, kdyz se nebudu opirat. Myslis izolaci v hubici?
-> Klubko_: To nesmíš... Protže když je pak horší (vypálená) izolace, tak ti může putovat proud tudy a ne přes drát...
-> Matthes, záškodník z TechWebu: opiram se, abych neuhybal od svaru.
-> Klubko_: Proc se dotykas hubici svarovanyho materialu?
-> Ultim: takovejch dobek uz je tam vic, to se prezije.
V prubehu te ukazky sem posuv nemenil. Celou dobu byl na minimum. Jen na tu 4 mozna chtel pridat. A kdyz uz menim posuv, tak to v okamziku, kdy to na 3 propalim, tak snizim na 2 a zrychlim posuv tak na 3/10. Jindy to proste neni potreba a mam pocit, ze i na to minimum, je to na 2, 3. stupen vykonu moc. Protoze kdyz uz chcu bod provarit, tak to proste udela hrču. A boryn pak nadava
V prubehu te ukazky sem posuv nemenil. Celou dobu byl na minimum. Jen na tu 4 mozna chtel pridat. A kdyz uz menim posuv, tak to v okamziku, kdy to na 3 propalim, tak snizim na 2 a zrychlim posuv tak na 3/10. Jindy to proste neni potreba a mam pocit, ze i na to minimum, je to na 2, 3. stupen vykonu moc. Protoze kdyz uz chcu bod provarit, tak to proste udela hrču. A boryn pak nadava

-> Klubko_: Sis docela znicil lino ne?
Jo a kdyz menis proud menis i posuv? O vikendu budu neco varit,tak sem taky hodim video at muzem porovnavat.

-> Fén: hehe, no idealni svarovaci prostredi u me v garazi no, je, neni, na zemi sou 2 gumovy pasy sirky tak 60cm tam kde sou kola a od gumy ke zdi je lino. Pod tim beton...
Prumer dratu 0,8 a pruvlak 0,6-0,8 se me prave v obchode ptal typek, jak silnej drat pouzivam a dal mi tenhle. A zaroven s pruvlakama sem kupoval novou tu hubici
Prumer dratu 0,8 a pruvlak 0,6-0,8 se me prave v obchode ptal typek, jak silnej drat pouzivam a dal mi tenhle. A zaroven s pruvlakama sem kupoval novou tu hubici
-> Klubko_: Spíš jsem to myslel tak, že kdyby to viděl bezpečák, tak by z tebe udělal další ohnivou kuličku. :o)
Máš tam správnou špičku na daný průměr drátu?
Máš tam správnou špičku na daný průměr drátu?
-> Fén: iDawe je bezpecak?
no a tak jak to svaruje? Tys mi posledne radil zvednout napeti, tak to vypada, ze se vyznas...

-> Klubko_: To vidět bezpečák... :o))
-> iDawe: to to svaruje tak spatne, nebo ja svaruju tak spatne?
Klubko_ 12.08.09 17:50:01 napsal:
pac se to tady furt propira, takle vari muj einhell sga 131. Ocekavam
komentare na muj stroj a styl svarovani.
youtube.com/v/VsTzLgwwi1Q
youtube.com/v/VOYSz eJviJs
to ma asi kazdyho odradit
pac se to tady furt propira, takle vari muj einhell sga 131. Ocekavam
komentare na muj stroj a styl svarovani.
youtube.com/v/VsTzLgwwi1Q
youtube.com/v/VOYSz eJviJs
to ma asi kazdyho odradit

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Jasně, jako správnej politik

-> Nwkt: Hlavni je ze si kazdej vytahne co se mu hodi do kramu 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: To věřím, že by se ti to tak líbilo, ale pravda je opačně. :o)
Matthes, záškodník z TechWebu 12.08.09 16:17:30 napsal:Virt = FroniusTo sedí 

-> Fén: TW : Virt = Fronius : Einhel? To by slo

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Dobře no, tak je to jak srovnávat Virt s TW. :o)
P.S.: Lepší? :o)
P.S.: Lepší? :o)
-> Fén: To nevim jeli dobre prirovnani pac kdyz vemes novou skodovku a novou formuli tak sice formule pojede 3x tak rychlejc ale po par tisicich se rozsype. Odpustte si pritrouble narazky a skodovce, ten motor 100 tisic najede minimalne :-)
-> Sita: Fronius ti bude svařovat i přes plastizol. To je jak kdyby se vedle škodné postavila F1. :o)
Tak já přidám zkušenost s Iskravarem 170L .. koupenej za 11500 + pořádnej redukčák + flaška atd..takže celkem kolem 15000 Kč. A zatím spokojenost. Plechařinu, karosařinu bezproblémů a silnější materiál provaří tak cca 4 - 5 mm. Takže bohatě postačuje. Problém se zatím nevyskytnul žádný..
takl nejak mi rukama uz prosly 3 svarecky, Alfa-IN 190, Einhell 190 a ted mam Fronius VarioStar 2500. Ta alfa varila dobre, Einhell kdyz byl uplne novej tak taky, ale ted, po chvili pouzivani, je uz znatelne horsi. Drat nejede plynule, spis jakoby priskakuje (je to bratrancovo svarecka, takze to neresim)...
No a Fronius, to je uplne jina liga. I rezavy plechy to svaruje bez propaleni, ted jsem s tim svaroval i traverzy na baraku, proste vybornej pomocnik. Vubec nelituju ze se za nej pred asi 5i lety dalo skoro 40k, diky ni si ted troufnu na zavareni cehokoliv co je potreba... Ta alfa stala nejak ke 30ti, ale v porovnani s Froniusem byla proste hur "vyladena".
Ted si jeste chci koupit bowden a horak na hlinik a zkusit svarovat hliniovy veci, tak uvidime...
No a Fronius, to je uplne jina liga. I rezavy plechy to svaruje bez propaleni, ted jsem s tim svaroval i traverzy na baraku, proste vybornej pomocnik. Vubec nelituju ze se za nej pred asi 5i lety dalo skoro 40k, diky ni si ted troufnu na zavareni cehokoliv co je potreba... Ta alfa stala nejak ke 30ti, ale v porovnani s Froniusem byla proste hur "vyladena".
Ted si jeste chci koupit bowden a horak na hlinik a zkusit svarovat hliniovy veci, tak uvidime...
-> Stepan FUN: Jo clanky na svarinfu jsem procital taky. To je hnus co si nektery vyrobci dovolej prodavat
Ja doufam ze ten Iskravar vydrzi no, svaruje se s nim dobre. Na tyhle nemoci o kterych se tu mluvi netrpi...

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Debilní dotaz to není... Právě to přiložení a jetí je ten lepší případ. A většina svářeček má elektronikou nastavený zvýšení zapalovacího proudu a změnu podávací rychlosti pro lepší zapálení oblouku. Drát totiž doleze k materiálu a je to jako u elektrody. Tam taky nepoložíš a nevaří. Musíš ten oblouk jako vytáhnout. :-) A abys to nemusel dělat, tak to má na starosti elektronika. (Sice je to maličko mimo, ale mám tu elektrodovou svářečku ZU315 - váha asi tak 250kilo - a u tý to funguje skoro jako u MIG/MAG mašin. Kam tu elektrodu dáš, tam vaří a ne jako třeba u malýho invertoru nebo u trafa s usměrňovačem. Tam do toho kloveš jako datel do nemocnýho stromu, než zapálíš oblouk. Nicméně elektroniky je v tom požehnaně.) Ale tyhle levný zařízení maj proud i rychlost konstantní. Někde jsem četl na svarforu, jak vypadaj tyhle levný svářečky vevnitř (nikdy jsem to sám nerozebíral). Trafo, usměrňovač ze 4 diod, jednoduchej regulátor posuvu a podavač. Nic víc. Vynechávaj už i stykač, plynovej ventil a veškerá elektronika je potenciometr a tranzistor pro regulaci podavače. A právě to zapálení je nejdůležitější pro bodování a napojení svaru...
Mam Einhella 170ku uz nejakou dobu posuv dratu byl problem a vyresila ho vymena bovdenu za 60kc ta svarecka je jednoducha tak na domaci hrani.
No me to taky umi prskat kdyz svarim orezly veci. Proto nesnasim vyfuky. Ale novy zelezo jde supr.
-> David29: chtel sem napsat, ze sem nemrtvy, ale pak sem si vzpomnel, ze I'm batman! jak uz sem tady dnes jednou rikal 

-> Klubko_: Seš nějak šedej ne? Jak mrtvola 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: no, proste je to tak, me to ten einhell dela taky a boryn furt nadava. Prestoze to mam radne ocisteny, tak proste prs prsk a pak teprve slusne zapali a to kolikrat kdyz varim delsi svar, tak si to vynecha a zapalujes znova. Treba ted jak sem svaroval levou podlahu, tak mam popalenou levou ruku v lokti jak pi*a, pac mi to dycky prsklo a jak sem si levou rukou drzel kuklu nebo pritlacel plechy k sobe, tak ta zhava kulicka primo do loketni jamky.
Tohle uz je celkem zahojeny, ale ten vecer sem mel loket celej cervenej. OPP? Jasne, ale v tomhle vedru varit v nejakym munduru?
Tohle uz je celkem zahojeny, ale ten vecer sem mel loket celej cervenej. OPP? Jasne, ale v tomhle vedru varit v nejakym munduru?
Pracuju jako svářeč čtvrtým rokem. V práci máme profi mašiny různých značek a výkonů. Já sem loni začal stavit plechovou dílnu s jaklovou kostrou. Koupil sem Einhell bt gw 190D za zhruba 9tis Kč. První zkouška na 230V hrůza děs, neprovařilo to ani na plný výkon topenářskou trubku. Tak sem valil pro kabel a koncovky na čtyřkolík 400V a pak to bylo nesrovnatelné, provařila krásně tu trubku na polovičný výkon. Postavil sem s ní celou dílnu, ale problémům s posuvem drátu, stavění lešení kvůli krátkému kabelu sem se nevyhnul. Jinak pozor na zastavovaní lahve, ventil v pistoli netěsní a druhý den bys měl prázdnou láhev. Taky můžu říct že si na sebe vydělala a potřeboval sem malý stroj kvůli manipulaci na stavbě. Počítal sem s tím, že to nebude to, na co jsem zvyklý v práci, semtam sem vyjmenoval při práci pár sprostých slov, ale nakonec dodnes vaří a je ještě rok v záruce. V brzké době mám v plánu ji prodat a koupit něco většího hlavně na 15kg cívky. Těm iskravarům se mi moc věřit nechce, mám spíš zálusk na nějakého compacta, těch máme v práci taky pár a zdají se být jedny z nejlepších, pak ještě formicy tam hodně máme.
-> Stepan FUN: Takovej debilni dotaz, ale jak to myslis s tim chytanim oblouku, dyk to prece prilozis a jedes ne
Teda ja nedelal nikdy s jinym CO nez s tim svym, ale ze bych nechytil oblouk se mi nestalo este... Pokud byla dobre kostra a svarovany matros nebyl rezaty...

-> I-Ionzalo: No tam já jsem se kdysi zbláznil a koupil jsem Procar 190 od firmy AWECO. Původně domů. Když jsem přišel do prodejny a řek jsem, že to nemám na firmu, ale proto, abych si vyvařil auto, tak na mě koukali jak na blázna. Je teda pravda, že ta mašina stála skoro 30tis, ale nemůžu si na ní stěžovat. Pak jsem změnil zaměstnání a dneska ji mám v autodílně, kde se mimo jiné dělá zámečničina a občas opravy zemních strojů. Takže sváření je tam skoro na dením pořádku a to nejenom plechy, ale i takový věci, jako lžíce na bagry (cca 20-30 mm železo) a ramena bagrů (6-20 mm železo). Za těch 6 let co ji mám, jsem mimo spotřebního materiálu (průvlaky, hubice, vložka bowdenu) neměnil nic. Teda ještě jednu ušlápnutou koncovku centrální hubice (kamarád padal ze štaflí :-D) a kvůli svařování hliníku jsem upravoval podavač z jedný na na dvě poháněný kladky. Byl jsem dokonce i u výrobce (právě kvůli tomu hliníku) a jakejkoli servis není problém. A dá se s nima rozumně mluvit.
A abych se dostal k tomu, co jsem chtěl napsat - kdysi na druhý středisko koupili jednu z těhlech levnejch mašin. Náhodou jsem se tam vyskytnul a bylo potřeba něco přivařit. No a jelikož mám svářečák, tak jsem tím byl pověřen... No po asi hodině laborování s nastavením a marnejch pokusech o slušnej svár jsem to vzdal a vařil jsem to raději elektordou. Nicméně když jsem to později zkoušel v klidu na dílně (chvíli jsem to tam měl, protože vedení mělo takovou myšlenku, že se jedno auto bude vařit ve dvou. Stejně z toho sešlo, protože ten druhej člověk neuměl tu kastli ani slušně vyřezat, natož dopasovat a zavařit. :-) ) tak se mi s tím na slebým plechu dařilo udělat i docela slušný sváry. Jenom zapálení oblouku (a to je u autoplechařiny asi to nejpodstatnější, protože většinou boduješ) nebylo zrovna silnou stránkou týhle svářečky. Většinou to 2x nebo 3x prsklo a potom teprve vařilo. To třeba u toho Aweca z 99% neznám a pokud se to stane, je to většinou rukama a ne svářečkou...
Takže asi k hodnocení. Pokud to chceš na domů a sem tam něco přivařit na autě, tak je to zařízení použitený. Ale profi výsledky od hobby zařízení prostě očekávat nejdou...
A abych se dostal k tomu, co jsem chtěl napsat - kdysi na druhý středisko koupili jednu z těhlech levnejch mašin. Náhodou jsem se tam vyskytnul a bylo potřeba něco přivařit. No a jelikož mám svářečák, tak jsem tím byl pověřen... No po asi hodině laborování s nastavením a marnejch pokusech o slušnej svár jsem to vzdal a vařil jsem to raději elektordou. Nicméně když jsem to později zkoušel v klidu na dílně (chvíli jsem to tam měl, protože vedení mělo takovou myšlenku, že se jedno auto bude vařit ve dvou. Stejně z toho sešlo, protože ten druhej člověk neuměl tu kastli ani slušně vyřezat, natož dopasovat a zavařit. :-) ) tak se mi s tím na slebým plechu dařilo udělat i docela slušný sváry. Jenom zapálení oblouku (a to je u autoplechařiny asi to nejpodstatnější, protože většinou boduješ) nebylo zrovna silnou stránkou týhle svářečky. Většinou to 2x nebo 3x prsklo a potom teprve vařilo. To třeba u toho Aweca z 99% neznám a pokud se to stane, je to většinou rukama a ne svářečkou...
Takže asi k hodnocení. Pokud to chceš na domů a sem tam něco přivařit na autě, tak je to zařízení použitený. Ale profi výsledky od hobby zařízení prostě očekávat nejdou...
-> I-Ionzalo: Dle me je ten Einhel tak pro zacatek na nejaky to smrkani,nebo na tu plecharinu.Kdyz potrebujes svarit neco silnejsiho,tak to poradne neprovaris.Ja mel Einhel 145,vsechna cest teda,udelala mi spoustu prace a asi se mi i zaplatila,ale byl porad problem s posuvem dratu a ten kdyz neleze tak jak ma,tak se muzes stavet na hlavu a stejne to nezavaris.Musel jsem mit porad napnutou hadici,aby byl narovnany bowden,jinak byl posuv dratu nerovnomerny.Dale me vadil kratky kabel na kostre,ale ten by se dal vymenit za delsi.Dnes mam OMI 205 a neda se to vubec srovnat.Jestli ti nejde jen o to,abys s ni vyvaril jedno ci dve auta,tak si prisetri penize a kup si svarecku na 380 V s medenym vinutim.Ten einhel ma vinuti hlinikove.Tot muj nazor.

-> Ultim: Iskravar MIG 190 bych nebral. Bud priplatit za 193 nebo vzit jako mam ja 163. Je to dobra masina. Bo Kaprik faster ma 170L a taky spokojeny, jen je menci a na 230V 

No taky už jsem poznal... dost se s ní teď trápim, nesvařuje a nesvařuje tak jak by měla!
... často se mi stáva, že když svařuju tak nemůžu chytnout oblouk... drát se upáli a přichytí se v trysce, tím pádem se to celé zasekne. Spíš to prská než svařuje...

-> I-Ionzalo: Sice nemam,ale mel jsem pujcenou Einhell 150 a pak Gude 155. Vsechno hoby a na 230V a dokud jsem nemel lepsi tak jsem si myslel ze se s tim vari dobre,ale ted mam ETP AutoCOMP 195 na 400V coz uz je trochu jine kafe a nemuzu si stezovat. Takze moje rada,nasetri vic a kup si neco lepsiho napr Iskravar ta ma dobre reference,svarecku nekupujes na rok,ale v lepsim pripade naporad ne ?
www.svareciagregaty.cz/ag rega-ty-mig-mag/.../prod_1 2.html
www.svareciagregaty.cz/ag rega-ty-mig-mag/.../prod_3 2.html

www.svareciagregaty.cz/ag rega-ty-mig-mag/.../prod_1 2.html
www.svareciagregaty.cz/ag rega-ty-mig-mag/.../prod_3 2.html
bt gw 190d, porblé s bowdenem, vyýměna za ocelový s teflonem, lepší vaří na 380v, drát se stejně občas cuká, co bych chtěl za 7500czk
forum zde www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=1196
forum zde www.svarforum.cz/forum/vi ewtopic.php?id=1196
Zdravím... vlastní někdo takovouto svářečku Einhell BT - GW 150?? Nebo jí podobnou? Jake jsou vaše zkušenosti s touto svářečkou? Plusy, mínusy, vlastní zkušenosti... jak se vám s ní svařuje- nesvařuje
...