Stavba rybnika

prohledat
55 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 02.04.2009 do 31.08.2012, založil/a alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
řadit dle data
12:08:33
31.08.2012
Kloggie
-> Hurdis: Novej Krčín :))
22:51:41
28.08.2012
castrol
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): pekne jazierko
22:47:41
28.08.2012
Toušík
-> Hurdis: No tohle je ono právě taky uvažujem udělat hektarovej-1,5ha rybník. A zda na dotace nebo jen zažádat a udělat si sami. Máme vlastní bagr tak nevíme co a jak.
22:47:29
28.08.2012
alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
A takto okyslicujeme... je tam male jazierkove cerpadlo a solarny panel. Co sa tyka osadky ryb, je tam par velkych kaprov, okolo 30 - 45 cm, par mensich do 30 a asi miliarda karasov, ktore sme tam vobec nedavali, objavili sa akosi same, akor ako sme tam dali kapre.

Este sme tam dali 2 asi 30 cm stuky, obcas je vidiet, ako robia paniku medzi karasmi.

Hlbka vody podla pocasia kolisa medzi 2 - 2,5 metra.

Do rybnika je zvedena dazdova voda zo strechy domu - ide potrubim najprv do starej studne, ta je dalsim potrubim prepojena s rybnikom.

Doteraz sme nastastie nezaznamenali ziaden uhyn ryb, prikrmujeme tym, co dedina poskytne, kukurica, obilniny, suchy chleba obcas, tie potvory vsetko zozeru.

Cez zimu, ked rybnik zamrzne sa korculujeme.... a samozrejme sa snazime udrziavat par dier, aby plyny mohli spod ladu unikat.
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 28.08.2012 22:47:29
22:40:07
28.08.2012
22:32:14
28.08.2012
dam par fotiek z nedele, ako to nakoniec dopadlo s rybnikom
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 28.08.2012 22:32:14
09:17:43
12.05.2011
Hurdis
-> Syny: Na prostřední fotce nad logem virtu je hlavní hráz, uprostřed je trochu vidět betonový sloup - požerák, ten je výškově pod 3m. Pokud jde o plochu, bude odpovídat 60% Václavského náměstí. Stromy na foto jsou budoucí ostrov.
01:05:25
12.05.2011
Syny
-> Hurdis: jak to bude hluboky?
21:28:54
11.05.2011
Hurdis
-> OndraST: Nový. Z fotek skoro nic vidět není, ta plocha se moc zabrat nedá.
21:23:03
11.05.2011
OndraST
-> Hurdis: Optám se, to je rekonstrukce rybníku, nebo založení nového, z fotek to až tak poznat nejde.
21:05:53
09.05.2011
Hurdis
21:05:31
09.05.2011
Hurdis
21:05:07
09.05.2011
Hurdis
Něco pro Myschaaka, takto to děláme u nás.
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od Hurdis vložen 09.05.2011 21:05:07
18:56:39
07.09.2009
ken-lam
já si myslím že pokud tam bude dost ryb a budou hladove myslím že to pěkně vyžerou..
17:01:41
07.09.2009
tak za poslednych 7 dni nam voda dalej pekne stupla, asi o 40 cm, takze hrubym odhadom a podla slov bagristu tam teraz moze byt v strede okolo 2,5 m vody.... v najblizsom obdobi sa chysta vysvahovanie brehov, potom asi skusime to geotextilu, aby nam to pri dazdoch moc neerodovalo a na strmsie miesta drevene piliere s debnenim, to by malo vydrzat, kym sa to nestabilizuje vegetaciou.

Teraz este riesime dilemu, ci tam postavit pevne drevene molo na pilieroch alebo plavajuci ponton....

PS: k tym rybam - mame slubene nejake mensie kapre od znameho, ale vsetko bude az ked nastane cas vylovu na blizkych rybnikoch - budu asi zadara, takze to bude taky lacnejsi experiment bud/alebo A s tym sumcom ste ma moc nepochopili, ja by som ho tam dal, az ked by sa kapre premnozili, aby to tam trochu upratal. Znamy ma podobny rybnik ale asi polovicnej velkosti, pred 4 rokmi tam dal asi 60 kaprov 0,5 az 1kg a teraz to tam ma doslova plne malych ryb, ako sa to zacalo mnozit, tak tam musel nahadzat par stuk, aby mu to poupratovali.....

a este jeden dotaz - momentalne je to bez ryb, ale zivot v mensom meradle uz prekypuje, rozny vodny hmyz, potapniky, vodomerky a zaby to uz objavili, ale aj tak si nestihaju poradit s uzasnym mnozstvom komarich lariev - ked tam dame ryby, poriesia tento problem? Pozeru nam komarie larvy? Ja dufam, ze ano....
19:34:33
06.09.2009
-> Kloggie: vidis, s tou geotextiliou je to super napad, diky za tip
21:31:54
04.09.2009
Zdeněk.
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): Hlavně ať Tě nenapadne stejná blbost jako mě a nedáš si tam víc jak jednoho sumce. Měl jsem celkem tři, když jsem je sehnal tak to bylo takový 10cm cosi a během asi dvou let vyrostli a měli přes 30cm a zůstal jen jeden... měl jsem je spolu s KOI kaprama a těch si ani nevšimli. Nakonec jsem sumce pustil ke známýmu do rybníka.
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od Zdeněk. vložen 04.09.2009 21:31:54
upraveno 1x, naposled 04.09.2009 21:36:15
20:16:13
04.09.2009
Kloggie
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): Koukám máš to vymyšlený. Já jsem ještě viděl dávat na svahy rybníka geotextilii a vysazovali tam nějaký rostliny, rákos nebo co to bylo. Pak na tu geotextili vysazovali trávu, jsou speciální trávy, který maj dlouhý kořeny a používají se na zpevnění svahů u zahrad a rybníků. Ty stromy budou účinný až tak za 15 let nejdřív.
16:56:37
04.09.2009
OndraST
Jinak sumce do tak malého rybníčku, bych dal tak maximálně někdy na podzim s tím že ho do štědrého dne chytím a třeba poputuje do udírny, jinak si myslím že tě to pořádně vyžere, pokud bude mít základ potravy, jinak padne sám.
16:53:58
04.09.2009
OndraST
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): 13:46:00, Tak první na co bych si dal pozor, a to se stává i u velkých rybníků, třeba po odbahnění je razantní úbytek vody, to jak ty píšeš asi u tebe nehrozí. Pro chov ryb potřebuješ vědět určité informace co obsahuje tvoje voda, nejlepší by bylo pokud znáš někoho kdo se zabývá chovem akvarijních rybiček, popřípadě dělá někde s vodou, nebo koupit v akvaristických potřebách, je třeba zjistit jak hodně je voda tvrdá, jaké je PH, a nejdůležitější je kolik obsahuje kyslíku, většinou tyto indicie se měří na odtoku z rybníka, nebo přímo u vypouštěcího zařízení.

Osazení, obsádka ryb, jak bych to udělal já, pokud jsi sportovní rybář, nebo popřípadě máš možnost koupit živou rybu. Neváhal bych a první druh který bych vysadil do rybníčku by byl Lín Obecný nic víc, v počtu 10-15 Ks, je to jedna z ryb, která dokáže vydržet veškeré špatné podmínky, málo kyslíku, zakalená voda, zabahnění ....atd. samozřejmě těch druhů ryb je víc, ale asi bych začal s touhle.

Počet ryb, samozřejmě existuje vzorec na výpočet, tabulky ...atd, ale to je pro výtěžnost, a pro tebe to nemá cenu to tady nějak počítat kolik kusů nasadit, hlavně si musíš uvědomit, že čím menší nádrž, a v ní větší počet ryb (přesazeno), znamená větší nároky, a to třeba pokud bude delší zima, větší teplotní rozsah, tak budeš muset třeba každý den, pěkně sekerou ledovat okna, a těch paradoxů je víc.

Jinak dá se toho napsat spousta, ale byla by z toho za chvíli slohová práce Rybářství/Rybníkářství.

Jinak ještě k tomu čerpadlu, já jsem to asi blbě pochopil, tak bych to asi řešil formou solárních panelů na výrobu elektřiny, asi nejsnazší volba.
14:08:57
04.09.2009
ken-lam
no nevím 2 metrovej si dá k svačině 40-50 kapříka bezproblémů:Dtakže buď mít velké kapry nebo malé sumce:DD
14:03:38
04.09.2009
-> ken-lam: ked sumec vyrastie, sezerem sumca 1
14:01:55
04.09.2009
-> OndraST: no ja by som radsej cerpadlo, aby sa to dalo vyuzit aj napriklad na polievanie zahrady a podobne
13:57:37
04.09.2009
ken-lam
no jak tam dáš sumce a ten ti vyroste tak pak tam budeš házet jen ty kapry protože ten sumec ti je všechny sežere:DD
13:52:38
04.09.2009
OndraST
Tak pokud, to potřebuješ pouze na čeření vody, cirkulaci v té tvé vodní nádrži tak by postačil normální rozmrazovač (Paulát), používá se přes zimu, na odlehlích rybnících, kde není možné využít dostupnosti elektrické energie, no a pokud je elektřina je těch možností víc. Jinak ten rozmrazovač se dá koupit, ale vyděl jsem domorobo, nejhorší je sehnat nebo si necht někde udělat to spodní převodové kolo. Jinak pokud chceš lepší fotky není problém, ale tak až za týden nestíhám, jinak tady je něco pro ilustraci.
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od OndraST vložen 04.09.2009 13:52:38
13:51:57
04.09.2009
Pavel P..
13:49:05
04.09.2009
-> Pavel P..: parada, diky moc
13:46:00
04.09.2009
-> OndraST: vyznas sa nejako v rybarstve? my by sme tu chceli chovat kapry, ked sa im bude darit, tak im tam na precvicenie hodim mozno aj nejaku stuku, casom snad sumca.

Urcite budeme musiet ryby aj prikrmovat. Na co si mame dat pozor, aby nam to tam nepodochlo? Bude lepsie nasadit tam ryby teraz, alebo az na jar? a kolko kusov priblizne na m3 vody?
13:42:58
04.09.2009
Pavel P..
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): tady máš inspiraci.. ale je to imperialistickej výrobek...3

www.fao.org/docrep/.../AH 810E10.htm
13:41:24
04.09.2009
OndraST
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): Paráda, taky jsem po něčem takovém toužil, ale nakonec jsem šel formou bazénů z plastu, ale tohle byl vždy můj sen mí za barákem rybník.

Jinak pokud bys potřeboval nějakou literaturu, nebo něco kolem rybářství mám toho tady dost.
13:39:32
04.09.2009
-> Pavel P..: dobry napad, prides mi vykopat ten pritok? asi tak 5 km cez dva kopce, ubytovanie poskytnem 1

ale teraz vazne, fakt by som potreboval nejako vyriesit cerpanie vody bez elektribny alebo benzinu/nafty, cize ako ideal mi vychadza to veterne cerpadlo......
13:35:28
04.09.2009
Pavel P..
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): takže bude stavidlo s odtokem do potoka... pak jedině přivezt z druhý strany jinej potok a máš cirkulaci hotovou3
13:25:15
04.09.2009
-> Pavel P..: potok je asi 10 metrov od rybnika, ale z neho pritok neurobim, pretoze jeho hladina je momentalne uz nizsie ako v rybniku, ale urobime do neho prepad aby nas nevytopilo v pripade nejakych privalovych dazdov
13:19:11
04.09.2009
Pavel P..
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): neni tam někde nějakej potok? že bys udělal odbočku3
13:15:30
04.09.2009
-> Kloggie: Zatial to riesime, ale pravdepodobne sa to z dvoch stran este vysvahuje na miernejsi svah a tam, kde ostanu tie strme steny sa do zeme zapustia drevene koly (agatove) a na breh sa vysadia nejake stromy, asi vrby alebo nieco podobne. Tak dufam, ze by to mohlo postupne ten breh prerast a stabilizovat... snad
13:09:39
04.09.2009
Kloggie
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): jak budeš řešit podmáčení svahů?
13:08:40
04.09.2009
Majkl
-> Peťa Klíč 04.09.09 13:02:23: ale zase je dobrej na vodni lyzovani ne? aspon se to rozjede
13:03:20
04.09.2009
Nwkt
Peťa Klíč 04.09.09 13:02:23 napsal:

hlavně musíš dát pozor aby ten rybník stál rovně, u nás ho

v 70. letech postavili nakřivo a když v zimě zamrzne nedá se tam hrát

hokej protože je celej z kopce a sjíždí puk!
Si přešel na nějakej novej druh drog co 3
13:03:16
04.09.2009
-> Peťa Klíč: huby alebo konope? 1
13:02:44
04.09.2009
a takto pred tyzdnom:

celkova hlbka vykopu je okolo 3,5 metra a za posledny tyzden voda stupla asi o 40 cm aj napriek suchu ake bolo u nas, takze predpokladam, ze ked sa hladina ustali, tak hlbka vody sa bude pohybovat okolo 2m +- 50 cm

teraz ale nastava dalsi problem, kedze je to cele napajane len spodnou vodou a nieje tam ziadny pritok ani odtok, potrebujeme tam nejako zabezpecit cirkulaciu vody a okyslicovanie, aby sa nam ryby neutopili. Udealne by bolo nejake cerpadlo na veterny pohon, kedze elektrika by to celkom pekne predrazila.

Nemate nahodou niekto kontakt na vyrobcu veternych cerpadiel alebo plany na postavenie niecoho takeho?

Googlenie mi ukazalo len jedneho vyrobcu v Prahe a jedneho predajci na Slovensku, ale ten slovensky ma na nase potreby trochu predimenzovane produkty, jak vykonom, tak cenou....
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 04.09.2009 13:02:44
upraveno 1x, naposled 04.09.2009 13:08:36
13:02:23
04.09.2009
Strašlivý Píďa (aka PeťaKlíč)
hlavně musíš dát pozor aby ten rybník stál rovně, u nás ho v 70. letech postavili nakřivo a když v zimě zamrzne nedá se tam hrát hokej protože je celej z kopce a sjíždí puk!
13:00:28
04.09.2009
takto pred mesiacom:
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 04.09.2009 13:00:28
12:59:37
04.09.2009
tak vytahujem starinu na svetlo sveta, takto vyzerala nasa bazina pred rokom:
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 04.09.2009 12:59:37
13:12:51
03.04.2009
-> silverline: Diky moc za rady, samozrejme to nechceme stavat na cierno, teraz si len zhromazdujem informacie z viacerych zdrojov. Susedia studne nemaju, ak by sme prisli o vodu v hornej studni, bol by to len prinos, pretoze ta studna sa nachadza v strede pivnice pod starym domom a pravdepodobne bude aj tak zasypana. Vzdialenost medzi studnami je vyse 100 m a prevysenie terenu tak okolo 2,5m na juznej strane susedime s takou istou zamokrenou zahradou, takze ak by sa odvodnila, sused bude len rad, na severe je pozemok, na ktorom sa ma stavat domov dochodcov, majitel nema namietky proti vodnej ploche v tesnej blizkosti, obec tiez nema namietky... este sme to nezistovali u vodohospodarov, ake su postupy legislativa u nas.

V pripade, ze by rybnik bol nerealny tak zase budeme musiet riesit sposob, ako tu zahradu odvodnit, hovorilo sa o odvodnovacom rigole, ktory by mal byt na hranici zahrady pozemku, kde idu stavat... no pozhanam kompetentnych a uvidime 6
11:31:54
03.04.2009
silverline
Všechno je jenom teorie, ono bez reálného řezu terénem se to bude těžko odhadovat... Jestli je tam to převýšení malý, tak se ta hladina třeba ani nehne... Každopádně můj názor na hladinu vody v tom rybníce platí, ale nikdo není neomylný...
11:29:21
03.04.2009
silverline
11:21:28
03.04.2009
silverline
No správně si podotknul, "co s tím udělá hladina spodní vody". Ono je třeba si uvědomit, že hladina té vody ti nezůstane na té samé úrovni jako je teď, ale dle mého názoru se v konkrétním místě sníží. Podle obrázku to vypadá, že nějaký povědomí o fungování křivek ploch podzemních vod máš a jistě si to dokážeš představit. Obava jestli v tom výkopu zůstane dostatek vody, je řekl bych opodstatněná. Troufal bych si tipnout, že její úroveň, pokud ten rybník nebude zásobován nějakým přítokem, se ustálý na hladině vody toho přilehlého potoka. Celkem bych se bál, že částečně přijdu o vodu v té studni vlevo a asi by nebylo od věci zamyslet se nad tím, v případě jestli jsou tam nějací bližší sousedé, jestli jim nesnížíš hladinu v jejich studních, protože, řekněme si to na rovinu, budeš to asi dělat na černo a to by pak byl asi průser. Jinak, co vím z vlastní zkušenosti tak poslední dobou, se v rámci revitalizací, bezproblémů malé rybníčky objevují v každé dokumentaci, ale vše je právě podloženo projekty. Jak je to v případě, že si chceš vybagrovat rybník na vlastní triko opravdu netuším. Chtělo by to se opravdu spojit s někým kdo to už dělal a zjistit co to všechno obnášelo. Víc už ti opravdu asi neřeknu, rybníky nebyly moje hobby a ve škole jsem na to pozor moc nedával:-)
09:07:59
03.04.2009
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): blbec, a kde je obrazok??? 1
zvětšit Stavba rybnika - obrázek od alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) vložen 03.04.2009 09:07:59
09:07:32
03.04.2009
-> silverline: Nehodlam to napajat z potoka, potok je prilis hlboko voci zahrade, ale hladina spodnej vody v zahrade je asi 50cm pod povrchom. V strede zahrady je studna, v tychto miestach by sme chceli rybnik. Pri studni je zaroven aj najnizsi bod zahrady, smerom k potoku je vyssia, najvyssie je tesne pri potoku, ale zase potok je dost hlboky, rozdiel hladiny vody v studni a v potoku je asi 1 meter. Otazka je, co spravi spodna voda, ked sa to vybagruje... aby to ndopadlo tak, ze tam bude 3m jama a 20 cm vody 1

Na mojom umeleckom diele je naznacene, ako to priblizne vyzera. Na hornom je priblizna hladina spodnej vody - to som odhadol len podla dvoch studni co mame na pozemku a hladiny potoka, na dolnom je zahrada a rozdiel hladin v studni a v potoku
23:17:56
02.04.2009
Matt-110Rten druhej
-> petr s: ale esi sem to dobře pochopil de o účel né o velikost..ja to kdyžtak smáznu

jinak děda má na chatě 90x60 ale to se stavělo někdy v.r. 80 tkže asi co se týče povolená je to neaktulní
Extreme Tyres