Tak jsme se pobavili o problému padání nafty, resp "nedodávky" paliva a tím zdechnutí motoru. No na profíka, co má řidičák přes 30 let (a ne jen ovladatele volantu, ale školitele ve středisku a dalších funkcí) bych čekal lepší argumentaci... zase došlo na politiku, to nehodlám rozpitvávat, tak jsem pomlčel (cejtil jsem, že diskuse nemožná), ale došlo i na slova "na vojně neexistovalo, že bysme nevyjeli" (tehdejší technika v3sky, tatry,... a benzínový m.) - no, chtěl jsem dodat, že vojenská nafta je (dodnes!) bez biosraček, dlouho skladovatelná, a co je v zásobě, tak vždy arktická. Takže jinej svět, než Benzina za 31,90 z čepra atd. Aditivum sice dává, ale pěkně ho nasralo, když jsem mu sdělil svůj názor na teplotu vylučování parafinů. Ostatně, jak to je? Od 1.11. musí být na ČS "nafta zimní" ne? Možná je to datum jiný (viz google) a určitě je tam přechodový období, ale nafta (stejně jako benzín) je jiná než na léto. Fakt můžou bejt parafiny vyloučený při +5-10°C?? Kdyby řek -5, tak věřim. Auto má výhřev pal. cesty, ale nezabere do těch asi +6. Svoje může udělat samozřejmě i biosračka, separace, ale to by pak problém měli všichni, převýkonovaný motůrky z osobáků ale tím spíš - což se masivně neděje. Ještě se sluší dodat, že zimní VIF a další aditiva se nesmí skladovat a přimíchávat při nízkých teplotách (viz návod, 10°C?), což málokdo ví a respektuje (prostě nemít to ve vymrzlý káře.)
Argument, že za komárů "bylo všechno podle normy, párky i nafta" neberu, to je diletantský. Nebo je ČSN EN 590 tak bezzubá? Dle googlu se dost měnila.
Doplnění -
www.dobrapumpa.cz/files/m
otorova%20nafta%20v%20zimn
im%20obdobi.pdf - zimní F od 16.11., s přechodem. Btw F jsem považoval za arktickou, což není. Dle netu jen ve vybraných ČS na horách.