skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Pájení Bga
prohledat
57 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 27.01.2009 do 28.02.2009, založil/a Matthes, záškodník z TechWebu
Tve ja bych se posral, tak mesic snad sem tu ten notebuk mel a denne pouzival, prenasel a ok... a dneska si ho babicka odvezla konecne a jak ho doma pustila tak mi vola ze to zas blbne, no to bych se posral
Tak si to dam znova.

-> Pavel P..: No kroutit se asi bude jako v kazdym notebuku :(
-> Matthes, záškodník z TechWebu: vydrží pokud do tohe nebudeš mlátit nebo se ta deska nebude kroutit...
-> Pavel P..: Ale aby to vydrzelo taky 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: no vidíš maňas že nejsi uplně levej...

-> Pavel P..: No a ted muzu byt jak na TW tak na virtu a nemusim prepinat panel ve firefoxu
Snad to vydrzi 
Diky moc za podporu

Diky moc za podporu

-> Pavel P..: Diky :) mas to vymakanejsi no :)
asi takhle nad tim BGA budeš kroužit a jak se rozehřeje cín pod nim tak bude plavat po směru proudu vzduchu....
-> Matthes, záškodník z TechWebu: 

-> Pavel P..: Az zejtra radsi dneska je den blbec. Sem pridelaval zarivku v garazi a diru do stropu sem udelal o 5cm vedle 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: no tak jen do toho...
-> Pavel P..: Jj, diky za podporu
Jinak tlumitko sem udelal tak, ze jsem vyhodil nejakej kompot od babicky co kdysi byly jahody a z vicka sem tlumitko vymodeloval 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: zkus si to na nějaký zdechný základovce kde jsou podobný bga abys viděl jak se to bude chovat.
-> Pavel P..: No bojim se furt
Princip chapu, jeste to teda zkusim a poradne cumet 

nebo ti mám udělat fotku jak to dělám já s telefonama abys ses nebál a pochopil to??
-> Matthes, záškodník z TechWebu: ajajaj... dej si k tomu pořádný světlo, a jak to budeš hřát a kroužit pistolí nad tou součástkou tak proud vzduchu jí rozhejbe na tom rozehřátym cínu a uvidíš jak se tam točí lehce do stran..
-> Pavel P..: Tak pplak privezl dnes balik z gme a krom toho pwm modulatoru sem ze stary desky odpajel par soucastek vcetne chipsetu... Akorat furt nechapu jak poznam ze uz to je
Reknes ze to plave, ale ja prd vidim, az do toho stouchnu tak to ujede...
A to bych nerad aby se pak stalo naostro s tim chipem v notebuku :-D

-> Pavel P..: Tam sem nikdy nic nedelal... Tady to dela 200Kcs Vmetr do panelu 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: GM ještě ujde ale GES to jsou zloději....
-> Pavel P..: Zase objednavka za 600 v gme, ja snad zacnu kutat zlato 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: to bylo přátelské oslovení

-> Pavel P..: Tak mi nemusis hned nadavat, ja to nechci skurvit no 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: jestli na něj budeš dejchat tak je mrtvej už teď....
psal jsem ti to v tom prvnim příspěvku pýčo... budeš ho hřát a krouživým pohybem tak 15-20mm nad tim broukem pomalu a až se začne hejbat tak 1mm do stran tak je to hotový.... hlavně pak do něj nefoukej, nech to samovolně vychladnout.
psal jsem ti to v tom prvnim příspěvku pýčo... budeš ho hřát a krouživým pohybem tak 15-20mm nad tim broukem pomalu a až se začne hejbat tak 1mm do stran tak je to hotový.... hlavně pak do něj nefoukej, nech to samovolně vychladnout.
-> Pavel P..: A jak dlouho na to tak foukat aby ten brouk nezdechnul? 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: zkus to nějaký starý desce a uvidíš jak ti to pujde....
-> Pavel P..: Tak dam na Tebe, budu objednavat veci na pwm modulator tak vemu tu pajeci vodu a zkusim, snad to vyjde. Nejdriv to nacvicit radsi na necem... 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: jestli jede po přimačknutí tak je to v cajku to jsou jen urvaný kuličky z prokovů... kdyby se urvali cesty z desky tak se to nespojí, ta deska je nekolikavrstvá a ta cesta vede buď skrz na druhou stranu nebo do nějaký vrstvy tý desky..... a je to jen slabounká měděná dutinka skrz tu desku.
-> Pavel P..: No to je naprd no :( Tak ted mam hrozny dilema jesi to zkusit prepajet nebo ho jen zmacknout necim jak sem psal... kdyz se to udela tak notebuk jede... kdyby vydrzel treba rok, dva 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: to je neopravitelný... dělá se to sice ale odpájet brouka, místo tý urvaný plošky napájet drátek na brouka, nanést nový kuličky přes rastr, stáhnout licnou zbytky cínu z brouka, a drátek proplest mezi kuličkama a pak ohřát brouka aby se chytil na zbylé kuličky.... jenže k tomu je potřeba schema abys viděl kam ta cestička z pod bouka vede abys tam napájel druhej konec drátku.
-> Pavel P..: Ale co kdyz ma ten brouk nakej kontakt urvanej nebo z desky urvany, to se asi nespaji uz co? 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: to nebude fungovat... ale můžeš ho provrtat a přišroubovat aby víc držel...
neboj se toho, u takhle velkýho brouka se ti nic nehne ani neulítne.... já tou horkovzduškou dělám i IO o rozměru 2×2mm který maj pod sebou 9kuliček a nic neulítne....

neboj se toho, u takhle velkýho brouka se ti nic nehne ani neulítne.... já tou horkovzduškou dělám i IO o rozměru 2×2mm který maj pod sebou 9kuliček a nic neulítne....
-> Matthes, záškodník z TechWebu: dej si do youtube.com bga soldering
-> Matthes, záškodník z TechWebu 27.01.09 22:56:52: jako jde to dělali sme s tim i telefony ale je to omrd foukneš o něco víc a je to v prdeli celý
-> Pavel P..: No jasny no... ja prave jesi mam to pajeni zkouset, jesi by nebylo lepci toho brouka jen stlacit z obou stran necim... 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: Nožky to nemá, je to BGA (Ball Grid Array), pouzdro toho čipu je tvořené plošňákem na kterém jsou zespodu kulaté plošky s kuličkami cínu. Na plošňáku je nabondovaný čip a vše je zalité. Jedině že by jsi měl urvanou plošku na plošňáku, což je asi málo pravděpodobné.
-> Matthes, záškodník z TechWebu: je tam možnost že jsou otrhaný kontakty na desce i s cestama... to je pro normálního smrtelníka neopravitelný

-> FORM: a máme gulášek nooooo

-> Pavel P..: Ja to radsi nejdriv zkusim na jedny odpaleny desce ...
A neni taky mozny ze ten brouk ma urvanou nohu?
Jo jen tak pro pobaveni... vyjadreni servisu HP je ze to je neopravitelna zavada a vymeni ti desku za 5000Kcs a to se vyplati

-> Matthes, záškodník z TechWebu: neboj se vlka nic... já to tak dělám už 8let s telefonama kde je podtstane tenčí deska a menší součástky a funguje to vždy a všude..... ende

-> Pavel P..: Přidáme půlku cibule a dvacet deka točeňáku, podlejeme, zahříváme až do změknutí. Dobrou chuť 

-> Pavel P..: Fiha bojim bojim
Kazdopadne diky za rady 

Matthes, záškodník z TechWebu 27.01.09 23:16:13 napsal:
Toto? www.gme.cz/cz/index.php? page=prod...
=745–010
jo toto... nebo kus kalafuny a rozpustit v lihu.
Toto? www.gme.cz/cz/index.php? page=prod...
=745–010
jo toto... nebo kus kalafuny a rozpustit v lihu.

-> Matthes, záškodník z TechWebu: jasně že na první stupeň.... hlavně měj desku samotnou bez toho plastovýho deklu, a ještě lepší je věci kolem zakrejt abys je neusmažil... třeba kus plechu s vystřizenmy otvorem o málo většim než je to BGA a položit na desku a pak prohřejvat...
-> Pavel P..: No ja jen aby to neujelo nekam do prdele 

-> Matthes, záškodník z TechWebu: hne se to... dyk píšu vole že to bude plavat na tom rozehřátym cínu..... to je ale bežná praxe aby se ty cínový kuličky chytili na prokovy tý součástky a plave to v mezích kam to ten cín pustí, těch kuliček je tam třeba 200, myslíš že to ulítne? hlavně pořádně podlej aby se cín nepřepálil 

-> Pavel P..: A nehne se treba do strany kdyz to bude plavat? A jet predpokladam na tech 350°C?

jo a prohřejvej to na první stupeň.....