Vlečka nebo kyvka?

prohledat
107 příspěvků (zobrazeno 1 až 50) od 16.06.2008 do 23.06.2008, založil/a Herbi
řadit dle data
13:45:43
23.06.2008
Labros
Bagrr (Zase spamujou:D) 21.06.08 04:00:08 napsal: Bagrr (Zase spamujou:D) 21.06.08 03:55:49 napsal: -> Labros: A všimni si že menší ložisko blíže k poloose nemá v nápravě dorazy - tenkrát pakliže si to dobře pamatuju si to zrovna řešil ty že po nalisování na hřídel a nalisovnáí do nápravy ti nedosedlo až na doraz

Dobře blbě sem to napsal:D má doraz ale z jedný strany a nelisuje se až k němu protože ho nepustí poloosa... Podle mě je tam pro krizový případ vysypání vnějšího ložiska aby ti nevycestovala poloosa ven:D

no vždyť přesně tohle jsem tady psal... je tam z jedný strany doraz ale asi půl mm od ložiska, takže není axiálně předepnutý. A
04:00:08
21.06.2008
Bagrr- máma mele Emu
Bagrr (Zase spamujou:D) 21.06.08 03:55:49 napsal: -> Labros: A všimni si že menší ložisko blíže k poloose nemá v nápravě dorazy - tenkrát pakliže si to dobře pamatuju si to zrovna řešil ty že po nalisování na hřídel a nalisovnáí do nápravy ti nedosedlo až na doraz

Dobře blbě sem to napsal:D má doraz ale z jedný strany a nelisuje se až k němu protože ho nepustí poloosa... Podle mě je tam pro krizový případ vysypání vnějšího ložiska aby ti nevycestovala poloosa ven:D
03:55:49
21.06.2008
Bagrr- máma mele Emu
-> Labros: v případě ložisek ve zkratce co si pamatuju ze střední:D Jedno ložisko může být na pevno jak na hřídeli tak v nápravě, druhé musí být napevno na hřídeli a v nápravě musí mít možnost pohybu díky rozatžnosti materiálu (ano je sice lisované, ale má toleranční třídu jinou nežli v případě pevného uložení na druhém konci. A všimni si že menší ložisko blíže k poloose nemá v nápravě dorazy - tenkrát pakliže si to dobře pamatuju si to zrovna řešil ty že po nalisování na hřídel a nalisovnáí do nápravy ti nedosedlo až na doraz a to bylo správně, musí prostě mít "volnost pohybu").
03:44:00
21.06.2008
Bagrr- máma mele Emu
suri 16.06.08 17:32:55 napsal: -> Herbi: tak tak na kyvke mas lacne diely jednoducha konstrukcia vydrzi tiez dost nevypadavaju polosy nerobia sa acka nekrutia pozdlzne ramnea a diely zozenies v kazdej prhlave

Jenže protejká olej z převodofky do brzd a to mě na tom štvalo5

Jinak dej LR40
12:03:15
20.06.2008
Syny
-> Labros: Tak to mi nic nerika, ale mozna ho jen neznam...
12:00:05
20.06.2008
Labros
-> Syny: můj bejvalej spolužák tam možná u vás dělá doktoranda, nebo už je doktorand... Honza Očenášek. Pamatuju si, že tam dělal právě mechanický/mechatronický simulace.
11:47:11
20.06.2008
Syny
-> Labros: ja zatim simuluju mechanicky soustavy na papire 8 Nejaky tohleto me ceka az po bakalari na magisterskym... Takze jeste casu dost...
11:44:59
20.06.2008
Labros
-> Nwkt: aha.. koukám na web..

-> Syny: Čím simulujete ty mechatronický soustavy? Neslyšels někdy o Dynastu?
11:38:30
20.06.2008
Nwkt
-> Labros: Ne, on je FAVák mechanik bo jak se tomu oboru nadává 3
11:37:26
20.06.2008
Labros
-> Syny: Jo, jo, jo, co jsi to za studenta !!!??? 2 2

Jestli jsi felák, nebo jak se to jmenuje u vás, tak jsme dva. 1
22:40:23
19.06.2008
minno
-> Syny: a čo si mi to prosím ťa potom za študenta, keď neštuduješ strojarinu?3
14:49:38
19.06.2008
Syny
-> Labros: Student sem, ale nestuduju strojarnu :)
14:48:48
19.06.2008
Labros
-> Syny: měl jsem v povědomí, že jsi student, a většinu studentů na virtu zařazuju mezi strojaře :)

Každopádně axiální síly na kyvce i na vlečce zachycuje jen to velký ložisko (6205?) který je uložený ve stejný domečku na konci nohavice anebo šikmýho ramena a zajištěný tím zakulaceným domečkem. Radiální sílu přenáší zhruba stejnou na obou nápravách, na kyvce o něco větší, protože poloosa je delší (o to větší sílu pak zachycuje malý vlečkový ložisko).
13:27:08
19.06.2008
Syny
-> Labros 19.06.08 10:03:00: Strojar opravdu nejsem a jak si na to prisel nevim :) Jak to je na vlecce nevim, taky sem psal ze to je moje teorie a ze ji nikomu nepcu pac si tim jistej nejsem. Ano na kyvce je venjsi lozisko stejny ale na druhej strane ta poloosa neni upnuta na pevno (v unaseci se muze pohnout k sobe i od sebe).
10:45:37
19.06.2008
Labros
-> minno: opakuju, to není jen tím silentblokem, že se přes něj nepřenáší hluk. To je hlavně konstrukcí nápravy, respektive u vlečky už ten silentblok není součástí nápravy! Nepřenáší se přes něj tíha auta, ani síly působící na kola při zatáčení, brždění, akceleraci a při přejezdu nerovností. Proto může být měkčí a proto i míň přenáší vibrace agregátu.
10:43:01
19.06.2008
Matthes, záškodník z TechWebu
-> Labros: No tak jo no, sem se jen zeptal 2
10:40:52
19.06.2008
Labros
-> Matthes z TechWebu: a to vnější ložisko je úplně stejného typu jako kyvkové a přenáší skoro stejnou sílu, dokonce o něco menší. Takže to opravdu není třeba řešit. Pokud na vlečce odejde ložisko, je to většinou to vnitřní, to je obyčejné kuličkové radiální.
10:37:37
19.06.2008
Labros
-> minno: co je speciální? Jako každý silentblok je to kus gumy o určitý tvrdosti nalepenej na plech. Co by na něm mělo být speciální... Cena byla pokud si pamatuju asi 180kč.
10:36:42
19.06.2008
Labros
-> Matthes z TechWebu: prosímtě to naklápěcí je tam právě kvůli přenosu axiálních sil. Samozřejmě že v ložisku se hřídel nenaklápí. Pokud vím tak naklápěcí ložisko se ani nedělá kvůli naklápění.

Znovu musím říct, že nechápu, co řešíte.
10:26:38
19.06.2008
Hele a neslo by u vlecky misto toho naklapeciho loziska dat valeckove? Ze by mohlo vic vydrzet ... To se ta hridel pri jizde tak ohyba ze to nejde? 7
10:04:24
19.06.2008
minno
-> Labros 19.06.08 09:55:38: tom som ja samozrejme pochopil, len ma zaujimalo co je specialneho cisto na tom vleckovom prevodovkovom silentbloku :)
10:03:00
19.06.2008
Labros
Syny 16.06.08 20:16:15 napsal: -> Nwkt 16.06.08 15:52:15: Je to totiz debilne vymsleny, pac to vnitrni lozisko mam dojem, ze tam je nalisovany z obou stran - jak ze strany hridele, tak ze strany vnejsiho ulozeni a to vnejsi je taky tak, takze uz to je pouzakza do riti podle me, pac kdyz se hridel vlivem teplot malinko roztahne nebo smrsti, tak se to hejba prave v tom lozisku a to se znici. Je to takova moje teorie, takze za to ruku do ohne nedam a nehodlam to tvrdit, ale myslim, ze by na tom neco bejt mohlo.
Ale pocitej s tim, ze pokud nedas vlecku, tak nejsi skodovkar

Ty studuješ strojařinu, pokud vím?

Tak se nechám poučit, jak jinak se ještě montujou ložiska, než nalisováním? Myslíš, že by to ložisko mělo bejt nalisovaný jen vnitřkem, a vnějškem by mělo mít půl milimetru vůli? Aby tam lítalo, anebo by mělo bejt přišroubovaný? Kyvku moc neznám, ale podle mě je vnější ložisko uložený úplně stejně, jako na vlečce, v tom domečku v nohavici, kterej je stejnej jako domeček v šikmým ramenu na vlečce, přes kterej se montuje brzdovej štít. Co se týče vnitřního ložiska, lisuje se z vnitřní strany hřídele na doraz na hřídeli, stejně tak v šikmým ramenu je doraz, kterej je ale o nějakej půlmilimetr dál, takže ložisko samozřejmě není axiálně předepnutý.
09:55:38
19.06.2008
Labros
minno 17.06.08 09:19:16 napsal: mna by skor zaujimalo, co je take spesl na tom vleckovom silentbloku uchytenia prevodovky, ze to prenasa menej hluku do kasne. Osobne sa mi to uchytenie moc nepaci, viac sa mi paci technicky kyvkove ulozenie na 2 silentoch. Som zvedavy, ake to budem mat hlucne, ked na kyvke budem mat vsetky tieto silentbloky nove a uz to nebude len kus "gumeneho kamena".

Vždyť je to jasný, koukám žes nápravy ještě ani úplně nepochopil. Jak už naznačil Sep, na kyvce je převodovka součástí zavěšení kol, přenáší se na ni část váhy zadku auta, a proto silentbloky převodovky jsou součástí odpružení auta. Musí být proto na to dimenzovaný. Potom se samozřejmě přenáší spousta vibrací agregátu do karoserie. Na vlečce je agregát nezávislej na odpružení auta, náprava je samostatná část, přes kloubový hřídele se přenáší jedině krouticí moment, proto je vlečková převodovka uložená poměrně volně.

Co furt řešíte, prostě kyvka i vlečka vždycky stály a vždycky budou stát za prd, ale vlečka bude vždycky o něco lepší. Z hlediska jízdních vlastností i hluku. A asi bude potřebovat i víc údržby, ale až po několika desítkách tisíc km.
09:33:41
19.06.2008
petřík
-> viliwu: taky mám na kyvce stab...mužeš kouknout do ID
09:30:05
19.06.2008
petřík
Syny 16.06.08 20:16:15 napsal: -> Nwkt 16.06.08 15:52:15: Ale picu, jen mi nebavi pak poslouchat debilni narazky. Takze to tady hodne omezim.

Jinak k tematu - ano vlecka je konstrukcne lepsi. Ale kdyz si clovek predstavi co vsecko tam je, miliok kulicek nebo jehicek, sami manzety, silentbloky a lziska, ktery furt huci a podobne + se k tomu pripocte dostupnost novejch dilu, tak pro me byla kyvka jasna volba. Ten kdo pise o padani kola je fakt blazen a mel by se semnou svezt a videt co provadim s kyvkou a nikdy se nci nestalo. Zadny kolo neupadlo, nazacalo tect gufero, proste nic... Gufero mi teklo akorat na cervenej po "odbornem" stahnuti bubnu v servisu velkou palici - takze vyskocila pruzinka z gufera.
Kdyz se nad ti mclovek zamysli, tak vlecka je lepci v tom ze min meni geometrii pri propruzeni, coz se hodi hlavne pro prasojizdu nebo zavody. Pokud to je na obyc jezdeni tka bohate poslouzi kyvka s tim, ze se na ni vsecko da sehnat novy (alespon ty podstatny dily jo) a neni to vubec slozita naprava. Ac sem teda ze zacatku s tim bojoval a nevedel co a jak, tak ted se toho fakt nebojim. Zkratka kdyz se kyvka dobre vymezi u prevodovky a dobre se utahne buben a obcas se to vsechno zkoukne, tak si myslim ze to je naprost pohodava naprava. To uskakovani zadku co popisuje Rizek je pravda, ale hodne v tom maj prsty tlumice. Pokud sou novy tlumice, pruziny buchty a kyvka je v dobrym stavu tak uskakovani zadku temer nehorzi pokud se s tim nevymetaj metrovy diry nebo se s tim neskace na rally. To je to sami jako kdybych tu furt predhazoval ze u vlecky vyskakujou tripody nebo huci loziska a tak dale.
Ale pokud sou obe napravy tip top, tak je pravda ze kyvka ma vetsi hlucnost. Pokud vlecka nema na sracku loziska (jako ze 99% vlecek je na sracku ma), tak je opravdu tissi. A co sem sledoval tak i po vymene je otazka chvilky a ty loziska huci zas. Je to totiz debilne vymsleny, pac to vnitrni lozisko mam dojem, ze tam je nalisovany z obou stran - jak ze strany hridele, tak ze strany vnejsiho ulozeni a to vnejsi je taky tak, takze uz to je pouzakza do riti podle me, pac kdyz se hridel vlivem teplot malinko roztahne nebo smrsti, tak se to hejba prave v tom lozisku a to se znici. Je to takova moje teorie, takze za to ruku do ohne nedam a nehodlam to tvrdit, ale myslim, ze by na tom neco bejt mohlo.
Ale pocitej s tim, ze pokud nedas vlecku, tak nejsi skodovkar

souhlas s každym slovem :)
21:54:41
18.06.2008
Vrba
-> Herbi: Malé ačko je ku prospechu.Jinak si muzes nastavit odklony jake chceš posunutim uchytu sikmeho ramena jako to mam ja.Jinak proti ačkovatění stači vyztuzit podelne rameno v okoli spoje se šikmym ramenem-a je potreba poradne ten spoj dotahnout.
20:30:47
18.06.2008
Nwkt
-> Herbi: Všechno nový 1
20:28:09
18.06.2008
Herbi
Tak díky šinci,jjednoznačně vlečka,ale spíš mi poradte co udělat aby tam nebyli áčka,pomuže když kdám tvrdší žabky a sportovní podvozek (tlumiče + pružiny)?
19:29:35
18.06.2008
Vrba
-> Herbi: Zkus si dat pořádný motor na kyvku a uvidiš hned co je lepší.Jednoznačně vlečena naprava!!!
13:17:30
18.06.2008
Eidy
-> Matthes z TechWebu: dalo by se to vyřešit dlouhýma šroubama skrz celou výšku ramene.

-> viliwu: rozdíl tam je. Míň se to naklání a líp se s tím driftuje 1 Neřekl bych, že adheze se výrazně zlepšila, ale celkově je to poslušnější.
08:56:57
18.06.2008
-> Eidy: Sakra ja blbec uz navaril vyztuhy na podelny ramena, to stabik musim nak jinak pridelat 8
01:19:52
18.06.2008
viliwu
->Eidy:Skvele auto4 ,je citit rozdiel,ked je tam ten stabilizator?
23:36:06
17.06.2008
ondie
..já mohu dodat můj subjektivní pocit rozdílu,když sem se něco naprasil s úzkou vlečkou versus širokou kyvkou a vycházelo mi to pořád líp pro vlečku i když byla úzká...
23:21:32
17.06.2008
Eidy
viliwu 17.06.08 16:58:07 napsal: A co tak na kyvku pridat stabilizator?Niekde som to videl jo, třeba mým autě 4
22:46:23
17.06.2008
viliwu
->Matthes z TechWebu:Ked tak daj vediet ako to dopadlo,chystam sa aj ja na go ,ale kyvnej napravy,tak som rozmyslal o stabiku,tak este uvidim.
22:23:02
17.06.2008
-> viliwu: No to nevim jesi se to oplati, zkusim uvidim, kdyztak to sundat muzu vzdy. Je ale fakt ze to je vzadu nezavisle zaveseno a ta stabilizace by mela teoreticky dost pomoci 6 A nebo muzes koupit tvrdy pera a pak ten stabik ztraci smysl, ale zase perama snizis komfort jizdy 8
22:18:04
17.06.2008
viliwu
->Matthes z TechWebu:Ako to ovplyvni spravanie auta?Oplati sa to?
17:01:53
17.06.2008
-> viliwu: A co ho pridat na vlecku, ja to mam v planu 3
16:58:07
17.06.2008
viliwu
A co tak na kyvku pridat stabilizator?Niekde som to videl
16:20:22
17.06.2008
suri
-> gabo00000: lenze sa pozri co ty s tym autom dorabas volakde po letisku sa salet tak sa nedivim a este azvarit diferak :(
15:31:42
17.06.2008
Tuner#2 - zrušená registrace
-> Eidy: 22:57:11

16.06.20084
15:17:29
17.06.2008
Eidy
Tuner#2 16.06.08 22:34:37 napsal: -> Eidy: a proto dáváš Molčanovo svařenec, což je taková vylepšená vlečka

Jenže Molčanův svařenec je podobnej vlečce asi tak jako vlečka kyvce 4 . Normál vlečku bych si tam nedal, jenže tohle je něco úplně jinýho. To, že tam pasujou vlečkový hřídele ještě neříká vůbec nic o vlastnostech té nápravy. Především jde o to, že je to svařenec a má větší tuhost jako celek a za další má mnohem tužší uchycení.
14:04:14
17.06.2008
petr s
-> gabo00000: Ale to je ten hlavní důvod
14:02:54
17.06.2008
gabo000000 - zrušená registrace
-> suri: viz môj priklad..aj ja som to dokazal4 a mam ahke auto a nic moc motor...u mna asi zahral velku rolu zavareny diferak
12:19:44
17.06.2008
Jakub M.
-> suri:

no to je pouze zkušenost...
12:13:12
17.06.2008
suri
-> Jakub M.: to neviem ako si dosiahol rozdrvit klinok alebo kamene poznam kopu silnych motorov na kyvke a nie nejaku 30rocnu lsku ktora ma nabehane 10000000km
12:07:40
17.06.2008
Jakub M.
-> sep:

tak tak47

-> ALL:

ale jak to tady čtu tak tak 50% z vás se svezlo s vlečnou nápravou, která je 100%.. ono té vlečce stačí aby byly trošku horší silenty podélnejch ramen a hned se to hluboko propadá pod vlastnosti kvyných polonáprav. Když tedy vezmeme třebas Š130, pneumatiky OR 34, jen jedna z nich bude mít místo vlečky kyvku. Pokud budou obě auta v top sériovém stavu, tak bude mít vlečka zcela jednoznačně navrch co se týče jízdních vlastností. Homokineťáky se nerozpadnou.. to je nemoc těch všemožnejch spatlanin se 120tkovejma silentblokama na podélných ramenech, které se tu objevují. Říkám to tu stále dokola.. ale mám doma skvělej příklad funkčnosti vlečky = má najeto 170tkm, jednou měněný ložiska, jinak silenty, ramena, vše origo... je to 135 GL rv.88 model 88 vyrobeno 1. srpna. áčka to nemá, nic... je to udržovaný atd. Ano s kyvkou je prdel, ale neni problém se sériovým LS motorem zpřetrhat kameny v převodovce, ukroutit klínky atd. a pokud ne, bude chyba v motoru asi 4. mě osobně jezdí LSa 180kmh podle GPS na rovném úseku s větrem v zádech 3. a Kyvka je v týhle rychlosti nepužitelná (sérové pružiny, + vzadu přední tlumiče Š1203).A na kyvce je všeckno vpořádku... Prostě dle mých zkušeností je kyvka náprava ryze spotřební, jízdní vlastnosti jou do 120ti km/h celkem dobré, ale jakmile má následovat prudší vyhýbací manévr = dochází k velkému přetáčivému efektu, kvyná náprava NEMÁ samozatáčivý efekt, což je její velké mínus.. všechny dnes používané nápravy, včetně vlčky! ho mají, takže jedinné plus kyvky je to, že jí tak často neodcházejí ložiska, protože se koupou v oleji z převodovky... ony ty ložiska na kyvce odcházejí v průměru po 100tkm a pokud odejdou dřív = nějakej matlák ne namontoval špatně a nedodržel předepsané přesahy a vůle4. toť asi vše co se k tomu dá říct a vpodstatě už to tu řečeno je 6
10:10:47
17.06.2008
sep
Převodovka u kyvky musí být z principu uložena pevněji než u vlečky,když bude převodovka lítat sem a tam tak se bude díky konstrukci rozhazovat zároveň vzadu geometrie.
09:19:16
17.06.2008
minno
mna by skor zaujimalo, co je take spesl na tom vleckovom silentbloku uchytenia prevodovky, ze to prenasa menej hluku do kasne. Osobne sa mi to uchytenie moc nepaci, viac sa mi paci technicky kyvkove ulozenie na 2 silentoch. Som zvedavy, ake to budem mat hlucne, ked na kyvke budem mat vsetky tieto silentbloky nove a uz to nebude len kus "gumeneho kamena".
09:14:37
17.06.2008
minno
Shade Nouf 17.06.08 09:09:42 napsal: příčku přichytit na vlečkovou příčku

asi si myslel prevodovku uchytit na vleckovu priecku....

tak to by bolo mozne, ale musela by sa prestavat prevodovka, ten predny dekel na prevodovke je iny, cize bud vymenit ten, ale napchat do vleckovej prevodovky kyvkovy diferak.
Extreme Tyres