predná náprava
prvé tri riadky odklon vľavo, vpravo, priečne
druhé tri riadky záklon vľavo, vpravo, priečne
tretie tri riadky príklon vľavo, vpravo, priečne
dva prázdne riadky diferenčný uhol
štvrté tri riadky zbiehavosť vľavo, vpravo, celková
posledný riadok presah kola
ľavý stĺpec pred nastavením, stredný stĺpec cieľové hodnoty, pravý stĺpec hodnoty po nastavení
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
„Ťahanie“ auta do strany - gumy?
20:17:23
09.02.2026
09.02.2026

fobust
zadná náprava
druhé tri riadky riadky zbiehavosť vľavo, vpravo, celková
posledný riadok geometrická jazdná osa
ľavý stĺpec pred nastavením, stredný stĺpec cieľové hodnoty, pravý stĺpec hodnoty po nastavení
druhé tri riadky riadky zbiehavosť vľavo, vpravo, celková
posledný riadok geometrická jazdná osa
20:03:26
09.02.2026
09.02.2026

fobust
-> minno: Bol som v servise. Viď protokol po nastavení geometrie. O rok neskôr som nabehol na obrubník a musel dať prednú nápravu nastaviť znova. Ale z toho nemám protokol. Viem iba toľko, že so zadkom nerobili nič a predok nastavili. Nemali k tou žiadne ďalšie pripomienky. Medzitým som skúšal vymeniť gumy medzi šikmým a pozdĺžnym ramenom, lebo mi to robilo to, čo som opísal v pôvodnom príspevku. Možno som rozhodil geometriu zadnej nápravy, to teraz už neviem.
Dám to znovu na geometriu, kompletnú. A uvidíme potom.
Dám to znovu na geometriu, kompletnú. A uvidíme potom.
19:58:07
09.02.2026
09.02.2026

minno
-> fobust: Na prípravky sa vykašli. Zájdi normálne do servisu na digitálnu geometriu.
18:38:50
09.02.2026
09.02.2026

fobust
Má niekto návod ako nastaviť geometriu na 130L? Oboch náprav. Myslím niečo iné ako to, čo je už napísané v dielenskej príručke Škoda 105 120 130 Garde Rapid z roku 1984, autor Jaroslav Andrt. Ideálne bez prípravku MP 8-158.
18:33:08
09.02.2026
09.02.2026

Jarda/felda
-> fobust 09.02.26 17:20:56: u 130 se dá geometri nastavit, ono většinou stačí hýbat v rámci milimetrů 

17:44:53
09.02.2026
09.02.2026

minno
-> fobust: Bežné to nie je, keď sú súčasti nápravy (a tiež karosérie) OK. Ale keďže vieme, že táto náprava sa rada deformuje, vplyvom deformácii môže dochádzať k neželaným stavom.
Riešenie - vymeniť vadné súčasti, vystužiť podľa L/A (pozdĺžne aj priečne ramená - tie dať prípadne nové, silnejšie).
A o náprave a ani o problémoch s geometriou nebudeš viac než 100 tkm počuť.
A geometriu tejto nápravy samozrejme nastavovať možné je, nie je daná pevne a nemenne od výroby.
Riešenie - vymeniť vadné súčasti, vystužiť podľa L/A (pozdĺžne aj priečne ramená - tie dať prípadne nové, silnejšie).
A o náprave a ani o problémoch s geometriou nebudeš viac než 100 tkm počuť.
A geometriu tejto nápravy samozrejme nastavovať možné je, nie je daná pevne a nemenne od výroby.
17:20:56
09.02.2026
09.02.2026

fobust
Zaujíma ma, či som jediný s týmto problémom, alebo či je to pri tomto aute bežné. Nastaviť geometriu zadnej nápravy je nemožné, lebo je daná konštrukciou a tým, ako je pokrútená. Nové silentbloky zjavne nestačili.
17:05:49
09.02.2026
09.02.2026

minno
A čo chceš od nás počuť?
Máš zlú geometriu. Buď zle nastavenú, alebo máš vôle v uložení náprav a geometria sa počas jazdy mení viac, ako je zdravé.
"zadné kolá občas stoja do „A“? Raz viac, raz menej, ako sa práve „skrúti“ priečne rameno" - tak si si sám odpovedal. Inak ak sa mení odklon zadných kolies (a prípadne aj výška zadku) bez zmeny zaťaženia vozidla a zmena je badateľná aj v závislosti na tom, či auto ide dopredu, alebo dozadu, tak to znamená rozhodenú zbiehavosť nápravy.
Za normálneho stavu po zámene zadných kolies za predné, nepoznáš (alebo takmer nepoznáš) rozdiel.

Máš zlú geometriu. Buď zle nastavenú, alebo máš vôle v uložení náprav a geometria sa počas jazdy mení viac, ako je zdravé.
"zadné kolá občas stoja do „A“? Raz viac, raz menej, ako sa práve „skrúti“ priečne rameno" - tak si si sám odpovedal. Inak ak sa mení odklon zadných kolies (a prípadne aj výška zadku) bez zmeny zaťaženia vozidla a zmena je badateľná aj v závislosti na tom, či auto ide dopredu, alebo dozadu, tak to znamená rozhodenú zbiehavosť nápravy.
Za normálneho stavu po zámene zadných kolies za predné, nepoznáš (alebo takmer nepoznáš) rozdiel.
12:50:40
09.02.2026
09.02.2026

fobust
Zdravíčko!
Na Škodu 130L mám dve sady pneumatík:
letné Nankang Econex NA-1 185/70 R13 H86
zimné Nankang SW-7 185/70 R13 86T M+S
Pneumatiky sú na diskoch, takže nemusím prezúvať iba gumy, vymieňam celé kolesá.
Na začiatku tohoročnej zimy som prezul auto z letných na zimné. V rámci rovnomerného opotrebovania plášťov som si myslel, že zadné nahodím dopredu a predné dozadu. Všetko v poriadku. Lenže! Auto mi začalo ťahať mierne doľava. Okrem toho zadné boli horšie vyvážené, pri 100 km/h mierne vibroval volant. S autom som spravil asi 1000 km, reku či sa to nejako „vyjazdí“ a sadne si. Nesadlo. To by som asi musel ísť na okruh agresívne rezať zákruty, aby som gumy dostatočne „zodral“ a auto prestalo ťahať do strany. Tak som prehodil predné a zadné gumy. Auto prestalo ťahať do strany, volant rovno = auto ide rovno. Vpredu sú teraz lepšie vyvážené kolá, tak volant nevibruje v celom rozsahu rýchlostí. Samozrejme som predné a zadné gumy vždy správne nahustil, pri každom prezúvaní a občas kontrolujem priebežne tlaky.
Viem, že rovnaký problém som mal aj na letných gumách minulý rok, keď som tiež skúsil prehodiť predné za zadné. Lenže tam sa problém vyriešil po návšteve Slovakia ringu, kde sa gumy patrične „zodrali“ a auto prestalo ťahať doľava. Keď budem na jar prezúvať, tak určite dám zadné gumy dozadu a predné dopredu. Nebudem ich ani vymieňať medzi nápravami, ani „rotovať“ na aute. Nechcem mať znova situáciu, že volant musím mať natočený asi na dva až tri prsty doprava, aby auto išlo rovno.
Má niekto podobné skúsenosti na Š130L, ktorej zadné kolá občas stoja do „A“? Raz viac, raz menej, ako sa práve „skrúti“ priečne rameno. Podozrievam práve zadnú nápravu, že je na vine. Predná má dobrú geometriu. Presné hodnoty nemám, keď mi robili geometriu tak som si ich neodfotil.
Na Škodu 130L mám dve sady pneumatík:
letné Nankang Econex NA-1 185/70 R13 H86
zimné Nankang SW-7 185/70 R13 86T M+S
Pneumatiky sú na diskoch, takže nemusím prezúvať iba gumy, vymieňam celé kolesá.
Na začiatku tohoročnej zimy som prezul auto z letných na zimné. V rámci rovnomerného opotrebovania plášťov som si myslel, že zadné nahodím dopredu a predné dozadu. Všetko v poriadku. Lenže! Auto mi začalo ťahať mierne doľava. Okrem toho zadné boli horšie vyvážené, pri 100 km/h mierne vibroval volant. S autom som spravil asi 1000 km, reku či sa to nejako „vyjazdí“ a sadne si. Nesadlo. To by som asi musel ísť na okruh agresívne rezať zákruty, aby som gumy dostatočne „zodral“ a auto prestalo ťahať do strany. Tak som prehodil predné a zadné gumy. Auto prestalo ťahať do strany, volant rovno = auto ide rovno. Vpredu sú teraz lepšie vyvážené kolá, tak volant nevibruje v celom rozsahu rýchlostí. Samozrejme som predné a zadné gumy vždy správne nahustil, pri každom prezúvaní a občas kontrolujem priebežne tlaky.
Viem, že rovnaký problém som mal aj na letných gumách minulý rok, keď som tiež skúsil prehodiť predné za zadné. Lenže tam sa problém vyriešil po návšteve Slovakia ringu, kde sa gumy patrične „zodrali“ a auto prestalo ťahať doľava. Keď budem na jar prezúvať, tak určite dám zadné gumy dozadu a predné dopredu. Nebudem ich ani vymieňať medzi nápravami, ani „rotovať“ na aute. Nechcem mať znova situáciu, že volant musím mať natočený asi na dva až tri prsty doprava, aby auto išlo rovno.
Má niekto podobné skúsenosti na Š130L, ktorej zadné kolá občas stoja do „A“? Raz viac, raz menej, ako sa práve „skrúti“ priečne rameno. Podozrievam práve zadnú nápravu, že je na vine. Predná má dobrú geometriu. Presné hodnoty nemám, keď mi robili geometriu tak som si ich neodfotil.