-> Boco: Strmý pastorek určitě není třeba. Taky jsem o něm uvažoval, ale když jsem udělal nápravu na Rapida s vrchníma ramenana do Wlada a Ačkama 1° nebo lépe 2° to zatáčí jak blázen a je to fakt citlivé, akorát to trochu žere pneumatiky (dozadu taky dva stupně).
Recept na přední nápravu mám jednoduchý a dobře se dělá. Vrchní ramena stavitelná od Wlada, kratší pružiny, tlumiče Žigul, nezapomenout samozřejmě všechny "gumy" do nápravy od Pemita. Tvrdší stabilizátor se u mě pocitově nijak neprojevil. Prachovky Gomety (jednotlivě jsou levnější než sada). Žlutý okruhový péra ze Speedpra jsou citelně lepší na stabilitu, ale musí se min podložit stabilizátor a 10 cm nad zemí je peklo ! naopak zkracovat sériové pružiny je zlo a nefunguje to.
Pak je tak třeba pamatovat, že s takovou nápravou předek ochotně zatáčí, ale zadek v zatáčce hlavně v rychlostech nad 100km/h hodlá pokračovat rovnoměrným přímočarým pohybem :-)
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Hrebeň do Š100 - brzdový pedál
Náprava je na aute, zatiaľ len kratučký test okolo garáže, riadenie ide krásne ľahko, volant sa vracia, takže to vyzerá optimisticky 

Tak už to mám pripravené na montáž nápravy do auta. Vazelína MOL Favorit 2 blue slovnaft.sk/sk/.../mol-fa
vorit-2-blue
Manžety neviem pôvod ale tn kto robil repas si dáva pozor aby boli kvalitné.
Čo je zaujímavé, nakoniec som dam nedával tú extra podložku pod pružinu, po namazaní vazelínou to celé začalo chodiť nejako ľahšie. Ale ten O krúžok robí veľmi veľa, takže nakoniec okrem zmeny z oleja na vazelínu som dal len správny O krúžok a vyzerá že by to malo chodiť ako má.
Tak som zvedavý či už sa bude vracať volant :)
PS: veľmi som zvažoval či tam rovno nedať strmý pastorok, nakoniec som dal originál lebo zase extra čas na objednanie a dodanie pastorku plus jeho cena, tak dám ešte šancu tomuto
Manžety neviem pôvod ale tn kto robil repas si dáva pozor aby boli kvalitné.
Čo je zaujímavé, nakoniec som dam nedával tú extra podložku pod pružinu, po namazaní vazelínou to celé začalo chodiť nejako ľahšie. Ale ten O krúžok robí veľmi veľa, takže nakoniec okrem zmeny z oleja na vazelínu som dal len správny O krúžok a vyzerá že by to malo chodiť ako má.
Tak som zvedavý či už sa bude vracať volant :)
PS: veľmi som zvažoval či tam rovno nedať strmý pastorok, nakoniec som dal originál lebo zase extra čas na objednanie a dodanie pastorku plus jeho cena, tak dám ešte šancu tomuto
Taky se přikláním k oleji. A rozhodně nedávat noname manžety za 100 Kč - tedy pokud nejsi masochista a nechceš to do roka měnit...

-> Robert 106: V Kóče mám v řízení olej už několik let a je to suchý. Ale chce to kvalitní manžety jako třeba Gomet.
-> Boco: Máš recht. Dej tam vazelínu, Já už to tam jezdím na obou autech.
SKF na třecí plochy a na pastorek jsem cvrknul malinko oleje do převodovky.
On tem olej ty prachovky rozpustí.A pozor na druhošky manžety na feldu jsou kratší a v plném rejdu se tak natahují až prasknou.
A po nedávné repasi to znova měnit a čistit od písku nechceš !!
SKF na třecí plochy a na pastorek jsem cvrknul malinko oleje do převodovky.
On tem olej ty prachovky rozpustí.A pozor na druhošky manžety na feldu jsou kratší a v plném rejdu se tak natahují až prasknou.
A po nedávné repasi to znova měnit a čistit od písku nechceš !!
-> Boco 27.03.25 23:14:55: Olej nemá dôvod tiecť (je to tak konštruované) a s origo manžetami to vydrží 20 rokov bez problému.
Tak práve som sa vrátil z garáže. Vyzerá že to bola kombinácia príliš veľký prítlak na hrebeň (pridal som jednu podložku 0.2mm pod víčko - pred tým potrebná sila cca 120 a viac N, teraz cca 80-90. Podľa Andrta by sa to malo zmeniť o 20N ale nechám to tak) v kombinácii s tým O krúžkom.
Ešte kúpiť nejakú kvalitnú vazelínu a zložím to. Olej tam dávať nechcem nech to netečie...
Ešte kúpiť nejakú kvalitnú vazelínu a zložím to. Olej tam dávať nechcem nech to netečie...
-> Robert 106 26.03.25 21:00:49: jasne ale mne to ide rovnomerne tažko v celom rozsahu a ten prítlačný šrób netlačí vôbec, tak buď je tam zlá podložka alebo ide tuho pastorok v ložiskách (zle vymedezný) alebo ten posr. O krúžok. Alebo kombinácia
. Každopádne dám vedieť čo to bolo keď to vyriešim

-> Boco: Mě se volant nevracel u Rapida přesně proto jak píše Bukaj.
Střed hřebene byl už jetej a moc jsem dotáhl šroub na vymezení maximální vůle pastorku s hřebenem. Rukou to šlo docela dobře, ale za jízdy se to na krajích chytalo. Stačilo vlézt pod auto a kousek povolit.
Střed hřebene byl už jetej a moc jsem dotáhl šroub na vymezení maximální vůle pastorku s hřebenem. Rukou to šlo docela dobře, ale za jízdy se to na krajích chytalo. Stačilo vlézt pod auto a kousek povolit.
-> minno: Dík za odpovede. Áno už som si aj v katalogu overil tie 2 typy pastorkov.
Čo sa týka toho krúžku, budúci týžden to snáď nejako dám dokopy, samozrejme znova poriadne vymedzím pastorok plus dám tam krúžok aký tam patrí a musí to byť cajk
Čo sa týka toho krúžku, budúci týžden to snáď nejako dám dokopy, samozrejme znova poriadne vymedzím pastorok plus dám tam krúžok aký tam patrí a musí to byť cajk
-> Boco 23.03.25 00:13:41: O-krúžok by nemal mať zásadný vplyv na tuhosť riadenia. Ale samozrejme treba tam mať správny rozmer. Ale nevymýšľal by som s meraním, vezmi ten origo krúžok a choď do predajne a podľa neho kúp nový.
Tiež daj pozor na správny rozmer druhého O-krúžku na prítlačnom telese.
Každopádne platí:
- u riadenia toho pocitovo rukami nič nezistíš, sprevodované volantom je to niečo úplne iné
- riadenie musíš správne zostaviť a správne vymeziť podložkami, postupuj podľa príručky a pomeraj to silomerom
- ak sa nevracia volant, najbanálnejšia závada spočíva v zle dotiahnutom vymedzovacom šróbe, ktorým sa stanovuje vôľa medzi hrebeňom a pastorkom.
Tiež daj pozor na správny rozmer druhého O-krúžku na prítlačnom telese.
Každopádne platí:
- u riadenia toho pocitovo rukami nič nezistíš, sprevodované volantom je to niečo úplne iné
- riadenie musíš správne zostaviť a správne vymeziť podložkami, postupuj podľa príručky a pomeraj to silomerom
- ak sa nevracia volant, najbanálnejšia závada spočíva v zle dotiahnutom vymedzovacom šróbe, ktorým sa stanovuje vôľa medzi hrebeňom a pastorkom.
Staršií typ pastorku vyžaduje podložku nad ložisko. Ložisko je utopené.
-> Boco: Pastorky boli dva typy, do 87 a od 87. K tomu staršiemu patrí vymedzovacia podložka. Stretol som sa s tým pri vyskladávaní nového riadenia. Nový pastorok som kúpil toho staršieho prevedenia. Podložku som si dal vypáliť z nerezu.
-> Boco: Přikláním se k názoru -> Eidy 23.03.25 00:48:03: - o-kroužek nebude mít vliv na nevracení volantu - pokud je při montáži namazán, tak to fakt nepoznáš a pokud by namazán nebyl, tak by ho pastorek roztrhal...
...ten o-kroužek je tak slabý, že bych závadu hledal jinde - v ložiskách (vymezení vůlí - příliš stažená ložiska) nebo v přítlaku hřebene k pastorku (moc dotažený šroub)...
...ten o-kroužek je tak slabý, že bych závadu hledal jinde - v ložiskách (vymezení vůlí - příliš stažená ložiska) nebo v přítlaku hřebene k pastorku (moc dotažený šroub)...
-> Eidy: Pozriem to ešte, ale ako som písal - rozdiel robí ten blbý krúžok. Keď len nasuniem viečko s tým hrubším tažko ho otočím prstami na pastorku, keď tam dám to z Garde tak je to v pohode.
-> Boco 22.03.25 23:55:16: Nějak si nedovedu představit, že by blbej O kroužek zamezil vracení volantu. Když vyndáš, hřeben, jak snadno jde otáčet pastorkem v prázdný skříni? Už jsem takový řízení v ruce měl. Pokud je tam hodně podložek, protože jiný pastorek přece nemá vliv, tak se může snadno stát, že jsou ložiska utažený jako prase. A pak se to nevrací. Musí se to vymezit správně.
Inak ešte v tejto súvislosti, podľa katalógu boli do 03.87 pastorky 114 500 270 a potom 04.87 - 12.89 boli 114 500 572. Vie niekto v čom bol rozdiel? Nie je to to čo mám ja - viz foto, vľavo Garde orig., vpravo repasovane M
foto
Vľavo - našiel som v novom riadení Garde
Vpravo - v repasovanom M riadení
Vľavo - našiel som v novom riadení Garde
Vpravo - v repasovanom M riadení
Ahoj všetci,
hrebeňovú M nápravu (širokú) po renovácii aj so Saxo brzdičmi (viz iné vlákno) už mám v aute, cca 250km najazdené.
Mám ale problém s riadením, nevracia sa mi volat. Zjavne ide niečo ťažko, dnes som pátral po príčine, nakoniec to skončilo demontážou nápravy z auta :(
Čo som zistil - problém je v samotnom riadení, náboje sa na zvislákoch otáčajú krásne ľahko.
Mám doma úplne nové hreneňové riadenie z Garde, tak som po demontáži riadenia z nápravy porovnával kde je rozdiel.
Ak dám stranou rozdielne pastorky (cca 2 mm rozdiel vo vzdialenosti osadenia ložísk), rozdiel je v rozmeroch O krúžku ktorý utesňuje pastorok. Na M riadení je už na pohľad tlstejší a pastork ide vo víčku s O krúžkom ťažko otáčať..
V katalógu píšu rozmer 16x20 ČSN 029280.2, ja som nameral tieto rozmery - na origo 16.52x20.17, hrúbka 2.27mm, na M riadení 15.75x20.45 hrúbka 2.56mm. Meria sa to samozrejme úplne na hovno, ak spočítam vnútorný plus 2xhrúku nesedí to... Ale vo výsledku po vložení do víčka je ten z M riadenia cca 1mm menší otvor pre pastorok a robí veľký odpor.
Otázka - aký tam má ísť správny O krúžok? Ten origo mi príde asi trocha "tenký" - aký si pýtať v predajni? Podľa dnešných noriem by to mal byť 16x2?
Na foto porovnanie - rozmery berte se rezervou...
hrebeňovú M nápravu (širokú) po renovácii aj so Saxo brzdičmi (viz iné vlákno) už mám v aute, cca 250km najazdené.
Mám ale problém s riadením, nevracia sa mi volat. Zjavne ide niečo ťažko, dnes som pátral po príčine, nakoniec to skončilo demontážou nápravy z auta :(
Čo som zistil - problém je v samotnom riadení, náboje sa na zvislákoch otáčajú krásne ľahko.
Mám doma úplne nové hreneňové riadenie z Garde, tak som po demontáži riadenia z nápravy porovnával kde je rozdiel.
Ak dám stranou rozdielne pastorky (cca 2 mm rozdiel vo vzdialenosti osadenia ložísk), rozdiel je v rozmeroch O krúžku ktorý utesňuje pastorok. Na M riadení je už na pohľad tlstejší a pastork ide vo víčku s O krúžkom ťažko otáčať..
V katalógu píšu rozmer 16x20 ČSN 029280.2, ja som nameral tieto rozmery - na origo 16.52x20.17, hrúbka 2.27mm, na M riadení 15.75x20.45 hrúbka 2.56mm. Meria sa to samozrejme úplne na hovno, ak spočítam vnútorný plus 2xhrúku nesedí to... Ale vo výsledku po vložení do víčka je ten z M riadenia cca 1mm menší otvor pre pastorok a robí veľký odpor.
Otázka - aký tam má ísť správny O krúžok? Ten origo mi príde asi trocha "tenký" - aký si pýtať v predajni? Podľa dnešných noriem by to mal byť 16x2?
Na foto porovnanie - rozmery berte se rezervou...
a este jedna - toto som nasiel na FB, mozno je tu aj majitel auta, takto to chcem spravit aj ja (treba tu foto zoomovat aby bolo vidno ako to je spravene)
ešte jeden update ohľadom pedálu.
Ten čo som kúpil od TYM je pre mňa nepoužiteľný, poslal som ho späť. Jednak má výrazne posunutú šlapku doľava ku spojke a navyše je jeho neutrálna poloha (pedál uvoľnený) výrazne bližsie k podlahe (asi pre závodníkov aby mohli jednou nohou naraz ovládať plyn a brzdu..
takto to vyzerá keď je spolu na konzole s origo spojkovým
Ten čo som kúpil od TYM je pre mňa nepoužiteľný, poslal som ho späť. Jednak má výrazne posunutú šlapku doľava ku spojke a navyše je jeho neutrálna poloha (pedál uvoľnený) výrazne bližsie k podlahe (asi pre závodníkov aby mohli jednou nohou naraz ovládať plyn a brzdu..
takto to vyzerá keď je spolu na konzole s origo spojkovým
-> Boco: Sehnal bych si jeden pedál ze 100 a druhý ze 120M. Ten 100kový bych uřízl pod tím čepem a otočil vzhůru nohama péro dal na druhou stranu a tím se to hodně posune, pak bych na to navařil vhodnou část Mkovýho pedálu co je už od výroby zahnutý .
Nahoře by to asi vyžadovalo nějakou položku a usazení, ale de mě by to vyšlo.
Případně jinou kombinaci pedálů.
Nahoře by to asi vyžadovalo nějakou položku a usazení, ale de mě by to vyšlo.
Případně jinou kombinaci pedálů.
-> Boco 07.02.25 10:24:58: ty bych se spis bal o ten cep...
jako dala by se tam udelat takova vlnka, ale prave u toho cepu to je dost riziko :/

-> Eidy: Díky za foto. Toto je to čo mám v zálohe keď to nevyriešim iným pedálom. Nejako nemám moc dobrý pocit brúsiť z brzdového pedála, ale asi je fakt že je tam dosť ocele aby to nespôsobilo riziko :). Tak ešte počkám či sa objaví nejaké iné riešenie.
Stačí tahle fotka? Pedál jsem vpravo vypodložil (modrý plast) a kolem hřídele vybrousil. Funguje to už 20 let.
a ten brutalne hrdzavý čap na novom tuningovom pedále je len špeciálny bonus 

rozdiel vo výške (čapy na tlačítko valca sú v rovnakej polohe). Rozdiel cca 25mm
Ahojte
Dokončujem výmenu prednej nápravy na mojej 100 za hrebeňovú. Najprv to vyzeralo že nebude treba robiť žiadne úpravy brzdového pedálu, ale mám tam dotyk pedálu s tyčou riadnenia v hornej polohe pedálu. Nemám možnosti výroby pedálu doma, tak som objednal hotový pedál z TÝM motosport, dnes prišiel, bohužial je pre mňa nahov.. Jednak je "nášlap" celý veľmi posunutý do ľavej strany, navyše je oveľa vačší takže sa na neho nedá dať origo gumenný návlek (toto by sa asi dalo riešit prevarením a orezaním na origo rozmer) a nakoniec som zistil že poloha čapu na tyčku valca je taká že pedál bude cca 25mm nižšie voči originálu pri namotovaní v konzole. Proste celé zle za takmer 50eur... Takže o krok späť a pedál vrátim...Hľadal som snáď vyše hodiny nejaké info o iných úpravách pedálu, ale nič moc som nenašiel. Môžete prosím poradiť vaše riešenia úpravy pedálu? Prípadne poradiť kde hľadať? Ideálne nejaký výkres / náčrt / foto upraveného pedálu pre inšpiráciu
PS: najjednoduchšie riešenie by bolo vybrúsit kusok z pedalu a prípadne aj spraviť drážku do volantovej tyče ale toto považujem až za krajné riešenie...celú pedálovú konzolu meniť nechcem.
Dokončujem výmenu prednej nápravy na mojej 100 za hrebeňovú. Najprv to vyzeralo že nebude treba robiť žiadne úpravy brzdového pedálu, ale mám tam dotyk pedálu s tyčou riadnenia v hornej polohe pedálu. Nemám možnosti výroby pedálu doma, tak som objednal hotový pedál z TÝM motosport, dnes prišiel, bohužial je pre mňa nahov.. Jednak je "nášlap" celý veľmi posunutý do ľavej strany, navyše je oveľa vačší takže sa na neho nedá dať origo gumenný návlek (toto by sa asi dalo riešit prevarením a orezaním na origo rozmer) a nakoniec som zistil že poloha čapu na tyčku valca je taká že pedál bude cca 25mm nižšie voči originálu pri namotovaní v konzole. Proste celé zle za takmer 50eur... Takže o krok späť a pedál vrátim...Hľadal som snáď vyše hodiny nejaké info o iných úpravách pedálu, ale nič moc som nenašiel. Môžete prosím poradiť vaše riešenia úpravy pedálu? Prípadne poradiť kde hľadať? Ideálne nejaký výkres / náčrt / foto upraveného pedálu pre inšpiráciu
PS: najjednoduchšie riešenie by bolo vybrúsit kusok z pedalu a prípadne aj spraviť drážku do volantovej tyče ale toto považujem až za krajné riešenie...celú pedálovú konzolu meniť nechcem.