skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Rozdíl mezi konstrukcí tlumičů
Dekuju za rady a jeste bych se chtel primo zeptat. Mam na aute kyb gas a just a i kdyz to lehce oproti puvodnim pal tlumicum ztvrdlo, porad se to dost houpe. Chtel bych neco tvrdsiho. Zkousel jsem kyb premium olejove z patrola a je to jen malicko tvrdsi nez kyb premium na skoduli. Rikal jsem si zkusit stejne kyb gas a just na patrola, mel by byt trochu tuzsi, nebo si trochu priplatit a jit do stavitelnych tlumicu. Jaky na tohle mate nazor ?
-> Robert 106: tak bavime sa o tlmicoch ....
Napr brzdove hadice gulaky atd su ok....
Napr brzdove hadice gulaky atd su ok....
-> MOLSO: né všechno VIKA je, ale odpad ne ?
Třeba kotouče vika už nějakou dobu jezdím. Vodní pumpa taky funguje bez problémů.
Třeba kotouče vika už nějakou dobu jezdím. Vodní pumpa taky funguje bez problémů.
-> Robert 106: vika je úplny odpad, nedal by som to ani na cigánsky voz 

-> palinator: ja KYB moc nemusím lebo sú práve tvrdé , ale ono na koncerne iné ako originál veľmi význam nemá ... hlavne v životnosti ... pri 120 môže byť rád že niečo kúpi
-> antoda:
Zkrátka se tlumič udělá měkčí.
Zkrátka se tlumič udělá měkčí.

K tomuto mohu jen dodat :
- Ateso - rovnou zahodit nekupovat, když se mi auto houpalo tak jsem měl možnost srovnat s novým originálem naprosté bláto.
- KYB jsem koupil zadní v ruce se to zdá stejný jako originál a také jednočinné. Jestli má doraz pro 130 nevím a myslím, že dochází.
- VIKA nevím ??
Nic už se snad nevyrábí mimo sportovních z Anglie ne ?
- Ateso - rovnou zahodit nekupovat, když se mi auto houpalo tak jsem měl možnost srovnat s novým originálem naprosté bláto.
- KYB jsem koupil zadní v ruce se to zdá stejný jako originál a také jednočinné. Jestli má doraz pro 130 nevím a myslím, že dochází.
- VIKA nevím ??
Nic už se snad nevyrábí mimo sportovních z Anglie ne ?
-> Tomaso435:
Ne, ale svou charakteristikou umi kompenzovat horsi funkci unavene pruziny. Samozrejme do urcite miry.
Ne, ale svou charakteristikou umi kompenzovat horsi funkci unavene pruziny. Samozrejme do urcite miry.
-> Eidy: taky mam na OTB, je to fajn
-> Tomaso435: Nevím, jak KYB, ale na Volvu to vzadu mám a je to pecka. Když ho naložím, po pár hupech je zase v rovině.
-> tomvm: Dvouplášťovy tlumič je vždycky olejovy a jeho ucinnost je závislá na změně viskozitnich vlastností oleje. Pokud se mechanicky neupravi škrceni průtoku. Tlumeni je založeno na změně klimatické energie na teplo. Tim,že olej mění viskozitu,navic má olej u klasický konstrukce tendenci pěnit.
Toto se řeší přetlakem plynu který působí na hladinu oleje u plynokapalinovych. Kdy je pěněni potlačeno,a s použitím kvalitnějších olejů je tlumič výkonnější.
Toto se řeší přetlakem plynu který působí na hladinu oleje u plynokapalinovych. Kdy je pěněni potlačeno,a s použitím kvalitnějších olejů je tlumič výkonnější.
-> antoda 16.04.20 18:24:53: to jako že kayaba má jakože automatickou nivelaci , když auto naložím, a tim jak auto poskakuje tak se jakoby pumpne vejš na puvodní výšku?
Urcite se to rict neda u beznych seriovych tlumicu. Pokud se jedna o kvalitni tlumic, je vzdy konstruovan tak, aby charakteristikou co mozna nejvic odpovidal tlumici novemu. U tlumicu kayaba je toto dotazeno jeste o kus dal tim, ze je jejich charakteristika upravena ke kompenzaci unavene pruziny. To se vsak tyka jen zakladni rady. I tak je ale vzdy vyrobcem tlumice doporucovano vymenit i pruzinu za novou, pro maximalni bezpecnost s zivotnost podvozku.
Jinou charakteristiku tedy bude mit pouze sportovni, ci jinak odlisna verze tlumice.
Jinou charakteristiku tedy bude mit pouze sportovni, ci jinak odlisna verze tlumice.
Ahoj, chtěl bych se vás zeptat, kdo má nějaké zkušenosti s tlumiči. Dá se říct že je kapalinový tlumič určité značky nejměkčí, dvoutrubková plynokapalina je tužší a jednotrubková plynokapalina ještě tužší ? U tlumičů KYB to tak přibližně je. Dá se to říct i u jiných značek ? Díky za rady.