skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kde a jakou koupit spojku?
-> byznysonly 11.11.18 09:35:31: Dnes sa už vyrába od Sachs len jeden typ prítlačáku, ako pre 1,3 tak pre 1,6.
-> Tomaso435 11.11.18 10:00:14: Kde jsi přišel na vztah počet segmentů = větší přítlačná síla? Když teď nebudu rozepisovat že segmenty (packy) jsou na vypínací straně dvouramenné páky.
-> Tomaso435: OK, díky za radu :-)
-> byznysonly: no ta by právě díky většímu počtu pacek měla bejt vyšší.... ale nevim jak je to u jinejch než original škoda
-> Tomaso435: Dobře, takže 1.6 má ty segmenty víc rozsekaný. A co ta přítlačná síla? Ta je stejná jak u 1.3?
-> byznysonly: pokud seženeš original 1.6 bude mít 2x tolik přítlačnejch pacek než 1.3 ale co sem koukal tak všechny neorigo maj stejný packy jak ta 1.3
Ahoj, obnovím tohle téma. Řeším teď novou spojku a chci se zeptat, jaký je rozdíl v přítlačáku mezi Fel 1.3 a Fel 1.6. Rozměrově a instalačně stejné, akorát 1.6 je tužší? Takže snese vyšší výkon/kr.mom.? Já tedy předpokládám, že na těch mých 100-110k bude stačit normální Sachs nebo LUK i se sériovou lamelou, nejezdím agresivní starty. Ale asi pro ten pocit, že jsem to nenechal jen tak, jestli mi rozumíte... :-)
Spojka chodí dobře, i vůle byla v pořádku. Zkusím jinou lamelu... Teď musím dořešit, kdo mi udělá převodovku...
Je to vůbec spojkou? Ovládání je v pohodě - spojkový váleček...? Není to třeba zavzdušněný?
-> onba: A původní originální lamelu nemáš ? Tuhle odpruženou vidím tedy prvně, tím nechci tvrdit, že to na 130ku nepatří.
Tak jsem zatím nic neobjednal. Rozebral jsem to a nevidím důvod, proč po zahřátí klouže. Vůle byla v pořádku a jinak vše vypadá v pohodě. Je to komplet spojka Luk... Neřadění je problém v převodovce, je zřejmě špatně poskládaná a plná špon. Takže jí znova rozeberu a rovnou prohlídnu táhla řazení... Myslíte že je jen problém v materiálu lamely?
-> onba 22.02.17 12:02:34: na 140LS jsem HDSko měnil po 7 sezonach slalomů se střídáním dvou lidí na autě. Na startu se slickama to vždy pár metrů klouzlo, ale to nebylo s tou dlouhou jedničkou vůbec na škodu.
Dobře, ještě to promyslím. Děkuji za rady
-> onba: Podivej - HDS používají v offroadech kde "přes spojku" hrabou v blátě celou věčnost,tuning TDi auta se 300Nm. Je to obložení pro těžkou techniku,traktory, tahače. Krouťák atmosferický škodovky je tak malý - že kolo na autě je kolikrát dotažený větší silou -a výkon=teplo - to je o zacházení se spojkou. Když budeš na startu startovat z místa z 5500ot na dlouhou jedničku s plechovým autem- tak věřím že keramiku budeš potřebovat. Ve formuli se 145PS to zvládne seriová lamela hravě..
Já bohužel odbrzdeny motor nemám. Co vím, že mě nebaví vyndavat motor a měnit spojky. Organika věřím že funguje, ale zase takový cenový rozdíl to není a už chci aby to vydrželo. Autu dávám dost a občas jsem nucen to vzít přes spojku. Série mi držela ještě do nedávna a to dokonce pod velkou zátěží i zbytečném blbnutí a lítání bokem... Bohužel to už je pryč
-> onba 21.02.17 22:12:37: Já mám 122PS a bez problému to bere origo spojka i poloosy, mám najeto několik tisíc km. Teď jsem si dal přítlačák Sachs z Felicie a odpruženou Sachs lamelu k tomu ale je to zbytečné, jen jsem to chtěl vyzkoušet. Keramika je na takové "výkony" asi naprosto zbytečná, toť můj názor. Nemáš tam nějakou jinou chybu?
serii bych jeste pochopil, ale organika to musi vydrzet. Keramika je zbytecnost.
-> onba: A víš vůbec proč začne klouzat?
Série bohužel nestačí. Vždy začne po chvíli klouzat. Koupím ten kříž a dám vědět, jestli začne škodovka zase fungovat...
Na 110 - 120 koní (kdo ví kolik tam je) musí bez problému stačit série. S keramikou půjde brzo kukat převodovka pokud s tím budeš drsně zacházet.
-> onba: Tak neřeš cenu a kup tu keramiku když po ni tak toužíš. HDSko Ti na 120 koní musí stačit a nebude Ti to tak žrát ten seriový přítlačák. Keramiku bych dával až tak od 150 k.
A co si myslíte o té variantě kříže a pritlacaku Sachs? Jezdí to dost lidí vrchy, ale většinou favorit a Felicie. Potřebuji aby to už drželo.
-> onba 21.02.17 19:31:38: HDS 57 je označení třecího materiálu ze kterýho se dělá obložení spojkových lamel. Je to organický materiál -tzn.laicky řečeno podobnej matroš jako serie. Ale má vyšší koeficient tření - je kvalitnější. Má to Renovak - Tam jsi přece psal ?! "Hvězdice nebo kříž" - už bývá unašeč pro keramický segmenty.
-> onba 21.02.17 19:31:38: V Renovaku. Kriz je keramika.
Kde se to dá přeobložit? Hds je ten kříž?
-> onba: Nebo Ti můžu prodat Renovak HDSko, mám tady funglovku dám ji za 1500,- + pošta.
Nech si za 500 přeobložit lamelu materiál HDS a máš na takovej výkon vystaráno.
Budu teď vyndavat převodovku a rozebírat. Každopádně už mám druhou spojku a vždy mi normálně na kvaltu klouzne. Na brzdě jsem to neměl, ale předpokládám že srovnání s jinými auty, tak by ta 110 - 120 koní být mělo...
-> onba: Kolik v tom máš koní? To, že to neřadí je dáno převodovkou ne lamelou. Originál klouzala / hořela ? Keramika má smysl nad 100 koní a je potřeba použít podložka přítlačáku pokud použiješ seriový, bavíme-li se o spojce od renovaku. Ten z renovaku za xy peněz vyzkoušený nemám.
Psal do renovak.cz
Ahoj, prosím o radu a zkušenosti kde a jakou koupit spojku? Jezdil jsem originální lamelu s pritlacakem Sachs i Luk a nyní mi na výkon motoru nestačí. Chtěl bych keramickou lamelu a nějaký tvrdší pritlacak... jedná se o spojku na škodu 130, průměr 190. Předem děkuji za každou radu... Budu ji teď zase měnit a pravděpodobně budu muset opět udělat převodovku, přestalo mi to zase při podrazovani řadit 2 a 3. Možná je to ale způsobené špatným pritlacakem.