skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Tlmičový olej
-> Urbi: Ešte neviem či si to auto nechám, ale ak tak to určite poriešim aj čo sa týka skrátenia pružín
-> Majklsto: Po lehkém zkrácení pružin a přitvrzení olejem hlavně u všech tlumičů to mě pomohlo znatelně.
už je to v aute, ale zatial iba predok. Auto je o niečo pokojnejšie a stabilnejšie, ale celkove je to o ničom, pretože zvyšok podvozku je úplná séria. Keby som tam dal aj iné pružiny atd tak to by sa potom dalo hovorit o nejakom výraznejšom pokroku
-> Majklsto: Supr práce
Prosím dej pak info jak to šlape až budou v autě, klidně jen do sz. Děkuji.

-> Urbi: Jednoznačne je to slušné. Meral a pracoval som v garáži kde bolo cca 20 stupnov.Nalieval som najskor do tej strednej trubky doplna a potom zvyšok vedla nej.Do akej výšky zostalo v obale netuším, pretože ako som začal pomaly zatláčat piestnicu dovnútra tak olej pomalinky vytláčalo von. Tlmič som zhruba zošrouboval, ale nedotiahol a trochu som s ním pocvičil hore dolu. Popri závite bolo vidiet odchádzat nejaké bublinky. Potom som tlmič riadne dotiahol a začal merat. Mrtvé chody tam boli nazačiatku malinké, cca 2mm, ale aj to po chvíli cvičenia prestalo. Inak nalieval som tlmiče takmer nové, velmi zachovalé
-> Majklsto: Tak to je slušné ne ? Musíš také počítat s tím že starý olej co tam byl už dávno neměl nějakých normálních kvalit, navíc je to úplná obyčejná sračka vodové konzistence. Těch 120ml si lil nejdříve do té prostřední - funkční trubky a do jaké výšky pak zůstalo náplně v obalu ? Mrtvé chody nemáš v žádném tlumiči ? Při jaké okolní teplotě si to měřil ?
Mám prvé exaktné poznatky. Oleja som nalial 120ml o viskozite 7,5W pričom čas potrebný na roztiahnutie zvislo zaveseného predného tlmiča zaťaženého akumulátorom 12V 44Ah sa zmenil z 5 sekúnd pri sériovom tlmiči pal na 22 pri tom istom tlmiči s náplnou 7,5W. Sériový predný tlmič na žigula rusej výroby mal čas 6 sekúnd. Meranie som 5x opakoval aby som dosiahol nejú objektivitu tohto experimentu
-> Majklsto: Také to tak mám na spotřebáku. Vepředu mám ale nové žigul přelité 7,5w s náplní 120ml - těch 7,5w společně s žigul tlumičem už je celkem beton, ale čumím že i tak to docela funguje na hnusné cestě v velkých rychlostech velice obstojně. Teď v zimě už se s tím ale jet nedá. Do Pal tlumičů dopředu liju také 120ml.
Zadní mám nové kyvkové na vlečce, jsou nejtužší v základu, v tabulce od Steyr druhé zhora, v nich mám odhadem skoro 190ml ; 10w a ted už je to zase moc tuhé vůči okolním teplotám, v létě ok, dám pak celoročně 7,5w.
Důvod proč jsem dával nové je, že ostatní jeté co jsem měl měly vždy nějaký mrtvý chod. 10x jsem projel v svislé poloze úplně nahoru a dolů pro eliminaci zavzdušnění, při vytahování či zajíždění pístnice se pak v určitých polohách (je důležité zkusit hodně různých poloh) zkusím zastavit a jet na druhou stranu, pokud např. půl centimetru nebo i několik milimetrů není cítit žádný odpor - mrtvý chod, je to špatně. Někdy pomohlo opravdu dost dlouho tahat tlumičem nahoru-dolů, aby jsem měl opravdu jistotu. Pokud se mrtvý chod nezlepšuje, takový tlumič do auta nedávám. Nefunguje to a může to i "mlátit"
Zadní mám nové kyvkové na vlečce, jsou nejtužší v základu, v tabulce od Steyr druhé zhora, v nich mám odhadem skoro 190ml ; 10w a ted už je to zase moc tuhé vůči okolním teplotám, v létě ok, dám pak celoročně 7,5w.
Důvod proč jsem dával nové je, že ostatní jeté co jsem měl měly vždy nějaký mrtvý chod. 10x jsem projel v svislé poloze úplně nahoru a dolů pro eliminaci zavzdušnění, při vytahování či zajíždění pístnice se pak v určitých polohách (je důležité zkusit hodně různých poloh) zkusím zastavit a jet na druhou stranu, pokud např. půl centimetru nebo i několik milimetrů není cítit žádný odpor - mrtvý chod, je to špatně. Někdy pomohlo opravdu dost dlouho tahat tlumičem nahoru-dolů, aby jsem měl opravdu jistotu. Pokud se mrtvý chod nezlepšuje, takový tlumič do auta nedávám. Nefunguje to a může to i "mlátit"
-> Urbi: kdes zjistil, ze v PALech ma byt 100ml oleje? Me se to nepodarilo nikde zjistit a novy tlumice, ze kterejch bych si mnozstvi od meril jsem k dispozici nemel.
Kdyz je skladas, zasroubovavas horni matku, mas pistnici nahore nebo dole? Tedy kdyz je pistnice dole, zustane v tlumici min vzduchu.
Kdyz je skladas, zasroubovavas horni matku, mas pistnici nahore nebo dole? Tedy kdyz je pistnice dole, zustane v tlumici min vzduchu.
-> Urbi: takže celkove aký objem si nalial do predných a aký do zadných? Zadné boli kivkové alebo vlečkové?
Ja mám na závoďáku slušný podvozok, ale na tréningovom aute mám holú starú sériu a chcem to nejak lowcost vylepšit, preto som sa vydal touto cestou
Ja mám na závoďáku slušný podvozok, ale na tréningovom aute mám holú starú sériu a chcem to nejak lowcost vylepšit, preto som sa vydal touto cestou
-> Majklsto: To si udělal dobře, tuhostně je to asi nejlepší i na to léto, ten 10w pokud není opravdu aspoň 25C, tak je to takové už dost tuhé, zas to sedí :)
Když jsem viděl po nalití 100ml do hlavní trubky - tolik tam má být, kolik zbylo zásoby pro nasávání oleje v obalu, nebylo to mnoho a auto na hnusné cestě docela skáče, můj názor je - ničemu tam nevadí že je ho více a jsem jistější že si to zespodu do hlavní trubky nasává méně zpěněný olej. Kámoš co závodí na motorce dává do všech i moto tlumičů oleje až povrch - nechává jen určitou velmi malou mezeru pro vzduch. Těch 20ml navíc mi přislo akorád, dozadu by mohlo být i více.
Když jsem viděl po nalití 100ml do hlavní trubky - tolik tam má být, kolik zbylo zásoby pro nasávání oleje v obalu, nebylo to mnoho a auto na hnusné cestě docela skáče, můj názor je - ničemu tam nevadí že je ho více a jsem jistější že si to zespodu do hlavní trubky nasává méně zpěněný olej. Kámoš co závodí na motorce dává do všech i moto tlumičů oleje až povrch - nechává jen určitou velmi malou mezeru pro vzduch. Těch 20ml navíc mi přislo akorád, dozadu by mohlo být i více.
-> Urbi: kúpil som od Motorexu 7,5W
Ešte som sa nedostal k tomu aby som ho nalial do tlmičov. Chcem urobit aj nejaké orientačné meranie, aký čas bude potrebný na roztiahnutie tlmiča nejakou hmotnostou, aby som vedel nejak jednoznačne posúdit výsledok. Inak prečo dávaš oleja viacej?
Ešte som sa nedostal k tomu aby som ho nalial do tlmičov. Chcem urobit aj nejaké orientačné meranie, aký čas bude potrebný na roztiahnutie tlmiča nejakou hmotnostou, aby som vedel nejak jednoznačne posúdit výsledok. Inak prečo dávaš oleja viacej?
-> Majklsto: doporučuji do Pal škoda tlumičů léto : maziva.heureka.cz/motul-f
ork-oil-expert-10w-medium-
1l či oleje-vazeliny-cistice.he
ureka.cz/racing-fork-oil-1
0w
a na zimu spíše 5w či 7,5w od stejných značek. Mám už hodněkrát ověřeno dobrou funkci a do zadních i předních dávám o 20ml více.
a na zimu spíše 5w či 7,5w od stejných značek. Mám už hodněkrát ověřeno dobrou funkci a do zadních i předních dávám o 20ml více.
-> Eidy: dííííky
Skúšal niekto z Vás pritvrdit tlmiče výmenou oleja za nejaký hustejší, ale originál tlmičový olej? Chcem niečo také urobit ale neviem aký olej kúpit. Je ich mnoho druhov a ja neviem aký hustý je originál olej, tak sa pýtam, či s tým nemá niekto skúsenosť