převodovka a předni naprava

prohledat
14 příspěvků (zobrazeno 1 až 14) od 28.04.2013 do 13.05.2013, založil/a Marian Heczko
řadit dle data
14:35:54
13.05.2013
Jozka
-> srdcar 120L: Už v podstatě zodpovězeno.. O kroužek vodovodní je (měl by být) z jiný pryže, než do brzd třeba. Já mám přesně zkušenost, že po namazání svyslých čepu grafitkou origo prachovky rozpraskaly tak, že vcelku zůstaly jen kolem otvoru.. havajský sukýnky z nich zůstaly nařasený.

-> Bukaj: Hele a záhadu manžet poloos bys uměl objasnit ? Tzn. dokud je převodovej olej jen na vnitřní straně, kde být má, tak v pohodě, nicméně jakmile se netěsnostma dostane ven, tak potřísněný manžety dokáže (za spolupůsobení dalších vlivů) zdržkovatět poměrně raz dva.. a to i origo.
14:16:42
13.05.2013
minno
Rovnako ako nie je guma ako guma, takisto nie je vazelína ako vazelína. Napríklad plastické mazivo Castrol LMX neničí ani gumy, takže týmto namazať čokoľvek a nič sa nestane....
23:42:42
07.05.2013
Bukaj
Ono to bude spíš tím, že je guma a "guma"... 4

Manžety, prachovky apod na autě jsou (by měly být) vyrobeny z gumy, která odolává chemikáliím a hlavně olejům a tukům. Třeba ty manžety na poloosy, nebo na hřebenové řízení, či prachovky svisláků a kuláků...

...a jistě se vám už někdy stalo, nebo jste viděli, nějakou z těchto gum rozsypanou, nebo rozleptanou...

...holt když výrobu převzal Turek, nebo Polák, tak to za moc nestálo8

Po jistých zkušenostech (manžety poloos, hřebenu, svisláků, rozpadlé ani ne po půl roce od montáže) už si dávám hodně pozor, abych si nespletl originální díl s parodií na gumu z dovozu...4

Ale zrovna silentboky ramen pření nápravy nejsou (proč by měly být?) z gumy, odolávající působení tukům, takže ty bych rozhodně nemazal (max při montáži mýdlovou vodou).
23:17:11
07.05.2013
stepan
-> srdcar 120L: Tak snad manžety a silentbloky jsou trošku rozdíl, ne? Manžety jsou z trochu jiný gumy a to že je olej/vazelína naleptá a změknou a nabobtnaj u nich narozdíl od silentbloků zas tak moc nevadí.
upraveno 1x, naposled 07.05.2013 23:20:50
23:13:53
07.05.2013
srdcar 120L
-> Jozka: -> stepan: Tak mi tedy vysvětli, když jseš přesvědčený, že vazelína gumy zničí, proč manžety na svislácích a na kulových čepech, které jsou mimochodem taky gumové, vydrží tady několik let bez poškození ? A nevykládej, že to tam máš bez vazelíny. Já tento způsob používám roky a rozpraskaly se pouze používáním a to za více let.
upraveno 1x, naposled 07.05.2013 23:19:35
11:13:41
06.05.2013
stepan
-> srdcar 120L: Předpokládám že tobě bude docela vděčnej za radu k nezaplacení...
upraveno 1x, naposled 06.05.2013 11:13:55
11:12:58
06.05.2013
stepan
-> Marian Heczko: Tak teď můžeš všechny gumičky vyměnit za nový, protože vazelína je spolehlivě zničí.
10:55:12
06.05.2013
Jozka
-> srdcar 120L 29.04.13 00:55:51: Grafitovou vazelínu jsem dal na gumy jen jednou a už nikdy to nebudu opakovat.. Možná to byla shoda náhod, ale rozpraskaly, ještě než jsem stihl namontovat..
23:06:55
30.04.2013
Marian Heczko
takze se omlouvam za pismo nevedel sem se tu je skola českeho jazyka :D za dalsi skousel sem uz hybat s kulisou trošičku to pomohlo a to tahlo skusim vymenit za nove a uvidim jo a kte napravě všecky gumičky včecky blbustky sem promazal a fakt to vrže na těch tlumičich
00:55:51
29.04.2013
srdcar 120L
Jo, abych nezapomněl: k tomu tzv. vrzání: když dávám dohromady celou přední nápravu, tak všechny gumy do ramen potřu grafitovou vazelínou. Má to více výhod: 1) jde to do sebe snadno sešroubovat, 2) nevrže guma, když se pootáčí po miskách v ramenech, to je to tvoje vrzání. A dál za 3) I když je to vazelína, gumě neublíží, časem se vyplaví vodou, ale část grafitu zůstane a po něm to krásně klouže a nevrže. Takže shrnuto: nejspíš to nejsou tlumiče.
upraveno 1x, naposled 29.04.2013 00:58:25
00:44:48
29.04.2013
srdcar 120L
Na 5-ti kvalt můžeš bez obav použít řadicí kulisu ze 4-kvaltu. Řadí lépe, pětka ti vychází proti zpátečce, takže vše OK. Jak jsem uvedl, přesně takto mám upravenou řadicí tyč na 5-ti kvaltu, nic mi nedrnčí, řadí naprosto přesně a není s tím žádný problém. Dej pouze pozor na to, jak máš na táhle do převodovky nasazenou tyč řazení, aby zajišťovací šroubek zapadl do jamky v tyčce řazení a abys měl po dotažení šroubku řádně zajištěnou kontramatku. Pokud by ti i přes toto vše , co jsem uvedl, dál šlo řazení přes zuby, tak je chyba v převodovce.
00:32:21
29.04.2013
srdcar 120L
Problém s převodovkou: to, že jsi vyměnil převodovku a nic dalšího, znamená jen, že jsi neseřídil vůli na spojce. I když se to zdá stejné, není to pravda a vůli na spojce musíš opětovně seřídit, to je to " přes zuby ". To, že ti kvalty někdy vyskočí, je vada v seřízení kulisy vůči táhlu. I když se to zdá stejné, není to pravda a liší se to kus od kusu. Vůle v táhlu jsi musel mít i před výměnou, jen ti to tak nepřipadlo. Jaké máš táhlo řazení? Jestli starší s domečkem, tak to se dá opravit, uváděl jsem to dřív. Domek prostě vycpeš tvrdší gumou, aby si nedělal co chce, ale aby dělal to, co chceš ty. Výměna čtvercových gum tomu moc nepomůže, vůle tam zůstává poměrně velká. Pak seřídíš kulisu řazení, aby při neutrálu byla mírně zakloněna dozadu. Horší je to s kloubovým táhlem, tam zpravidla musíš v silentblocích vyrazit čepy, převrtat je na průměr 10 a nahradit je M 10 šrouby, tím vymezíš podélnou (axiální ) vůli v táhlech. Je to nejdebilnější provedení řazení, co znám. Já sám to vyhazuji a nahrazuji ho zkráceným domkovým táhlem. Je to daleko přesnější.
upraveno 1x, naposled 29.04.2013 00:33:42
21:40:54
28.04.2013
Dušan
Nebyt toho jednoho otazniku tak jsi na peti radcich nepouzil nic co oddeluje vetu. Kazdopadne vymena prevodovky probehla i s vymenou okolnich 5Q veci ? Jak to pripadne radilo pred vymenou ?
20:31:23
28.04.2013
Marian Heczko
zdarec hosi mam dva problemy jeden je s převodovkou dal sem tam 5 kvalt mokry a jednička jde přes zuby a spatečka taky a trojka tu tam je uměni vrazit a sem tam někdy vyskoči co myslite převodovka je v haji nebo ta guma co spojuje převodovku s tahlem a nebo hlavni spojkovy valec ? a dalši věc je s předni napravou komplet sem ji s generalkoval fakt poctivě a koupil sem tam taky kratši pružiny nove žadne řezane a se seryovymi tlumičemi a když to auto tak rozhoupu tak ty tlumiče normalně vržou něco jak bybyli suche nebo tak něco a přitom sou to nove seriovky co myslite muže to byt tim že bych tam měl kupit i sportovni tlumiče dik za rady :)
Extreme Tyres