Konstrukci CC jsem zatím zavrhnul, ale potřeboval bych dostatečně podvázat nápravu. Originál kyvka je sice strašně srandovní, ale vzhledem ke startu na Rally Agropa příští týden bych rád aby se to chovalo trochu seriózně.
Tudíž: jak moc podvázat?
Podvázat přesně na zatížený auto ( což asi bude fajn do zatáček ale špatně po dírách ) , nebo tomu nechat nějakou vůli? Pokud ano, kolik?
Pokud se do toho chce někdo pustit odborně, tak podvázání je 300mm od převodovky, celková délka poloosy cca 600mm...
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Camber compensator
vhml: pricina je rozlozenie vahy a tazisko :) mno a paradoxne nevhodne nastavene tvrde pruzenie tomu tiez moc nepomaha :P
-> DuriQ: radsi bych prvne vyresil pricinu, az pak následek :-)
vhml: nevies da uz do kufra na prednu stenu nic ? ono staci niekedy aj 10kg :)
-> DuriQ: oboje nereálné :-)
vhml: proti tomu zvyhaniu treba dostat tazisko auta este nizsie a hlavne preniest vahu auta na prednu napravu :) tu ti tento CC vynalez nepomoze :) ak tak skus polaborovat z pridanim vahy na predok. Respektive este pred prednu napravu :)
vhml 24.01.13 15:37:41 napsal:
→ Tuner#2: ale jestli to chápu dobře já :-)
CC uložený neotočně je to samé jak podvázaná náprava. Jest tak? Akorát
u Porsche použili listový péro místo podvázání, protože tim zaroven
dohaneli tuhost odpruzeni.
A otočně uložený CC a Z-bar je principiélně podobná věc, jen jinak
řešená konstrukčně.
Plne s tebou souhlasim. Co jsem si ted zkousel predstavit, co dela zadni polovina auta v zatacce, tak opravdu fixni CC je jako podvazani naprav popr. jako stabilizator. Jen do toho jeste taha naklon karoserie + nedovoli udelat V pri prujezdu zatackou.
→ Tuner#2: ale jestli to chápu dobře já :-)
CC uložený neotočně je to samé jak podvázaná náprava. Jest tak? Akorát
u Porsche použili listový péro místo podvázání, protože tim zaroven
dohaneli tuhost odpruzeni.
A otočně uložený CC a Z-bar je principiélně podobná věc, jen jinak
řešená konstrukčně.
Plne s tebou souhlasim. Co jsem si ted zkousel predstavit, co dela zadni polovina auta v zatacce, tak opravdu fixni CC je jako podvazani naprav popr. jako stabilizator. Jen do toho jeste taha naklon karoserie + nedovoli udelat V pri prujezdu zatackou.
-> Eidy 24.01.13 19:56:06: S tímto souhlas i s pochopením jak to funguje viz. vzkaz krtikovi 

-> Eidy: taky jsem naň musel koukat dlouho. Teď jsem si musel z pravítka a tužky udělat ,,nápravu", abych si to upřesnil.
-> Eidy a stepan:
O náklonu karoserie sem nijak víc nepřemýšlel...no, raději to jdu študovat, ať vás tady nepletu.
*edit: ten obrázek zde neni úmyslně, nevím, jak jsem ho sem dostal podruhé
-> Eidy a stepan:
O náklonu karoserie sem nijak víc nepřemýšlel...no, raději to jdu študovat, ať vás tady nepletu.
*edit: ten obrázek zde neni úmyslně, nevím, jak jsem ho sem dostal podruhé
Přední nápravu do toho radši vůbec netahejte nebo se v tom zamotáme :-D
-> Eidy: No právě, že se auto víc nakloní, takže přední kolo se podle mně víc zvedne.
-> Tuner#2: S tím Koenigseggem to má trochu společnýho. Z-bar a klacek pod nápravou s otočí fungují podobně jako třetí tlumič. Když jde jedno kolo nahoru, nutí jít opačný kolo dolů. Přesný opak stabilizátoru. Rozdíl je hlavně v tom, že stabík funguje pořád stejně bez ohledu na vyvěšení kol. Jenže Z-bar a klacek s otočí se navíc snaží kola držet v určité poloze. Jako kdybys měl na nápravě kromě klasických pružin ještě navíc tažné. Tedy aspoň na rovině, nikoliv v zatáčce. Ono každý má něco do sebe.
Když nastane s kyvkou tebou zmíněná situace, tak jdou v podstatě obě kola dolů pod auto. Sebebrutálnější stabík s tím nic neudělá. Takovej Z-bar by tomu naopak bránil.
-> vhml: Jo, taky bych řekl, že napevno uchycená tyč bude podobně jako podvaz nápravy, vyztužení odpružení a současně i stabíkem.
-> stepan: nene, Z-bar právě nutí jít vnitřní kolo níž.
-> krtik: Dlouho jsem musel na ten obrázek koukat, než jsem to vykoukal. S tyčí se auto zřejmě víc nakloní, ale nedovolí to kolům udělat V a zvednout zadek auta.
Když nastane s kyvkou tebou zmíněná situace, tak jdou v podstatě obě kola dolů pod auto. Sebebrutálnější stabík s tím nic neudělá. Takovej Z-bar by tomu naopak bránil.
-> vhml: Jo, taky bych řekl, že napevno uchycená tyč bude podobně jako podvaz nápravy, vyztužení odpružení a současně i stabíkem.
-> stepan: nene, Z-bar právě nutí jít vnitřní kolo níž.
-> krtik: Dlouho jsem musel na ten obrázek koukat, než jsem to vykoukal. S tyčí se auto zřejmě víc nakloní, ale nedovolí to kolům udělat V a zvednout zadek auta.
Tak při použití Z-bar by se přední kolo nejspíš zvedalo ještě víc, ne?
-> Ultim: jako první se zvedá vnitřní přední
fbcdn-sphotos-h-a.akamaih d.net/hphotos-ak-snc7/3179 55_3204291358887_169893231 3_n.jpg
Když to přepálíš, tak obě vnitřní :-D
fbcdn-sphotos-a-a.akamaih d.net/hphotos-ak-ash4/3976 75_3204290958877_136520303 1_n.jpg
fbcdn-sphotos-g-a.akamaih d.net/hphotos-ak-ash3/5632 97_3204290758872_292812671 _n.jpg
fbcdn-sphotos-h-a.akamaih d.net/hphotos-ak-snc7/3179 55_3204291358887_169893231 3_n.jpg
Když to přepálíš, tak obě vnitřní :-D
fbcdn-sphotos-a-a.akamaih d.net/hphotos-ak-ash4/3976 75_3204290958877_136520303 1_n.jpg
fbcdn-sphotos-g-a.akamaih d.net/hphotos-ak-ash3/5632 97_3204290758872_292812671 _n.jpg
Nemám dost odvah, když přihlédku ke svým (ne)znalostem se s vámi pouštět do diskuse, ael dovolím si asoň takový pěkný obrázek, když se neurazíte..?
-stahnul jsem ho zde: vwgonzo61.blogspot.cz/201 1/.../camber-compensator.h tml
(možno to už máte všichni prohlídnuté, ale snad neuškodí)

-stahnul jsem ho zde: vwgonzo61.blogspot.cz/201 1/.../camber-compensator.h tml
(možno to už máte všichni prohlídnuté, ale snad neuškodí)
-> Tuner#2: ale jestli to chápu dobře já :-)
CC uložený neotočně je to samé jak podvázaná náprava. Jest tak? Akorát u Porsche použili listový péro místo podvázání, protože tim zaroven dohaneli tuhost odpruzeni.
A otočně uložený CC a Z-bar je principiélně podobná věc, jen jinak řešená konstrukčně.
CC uložený neotočně je to samé jak podvázaná náprava. Jest tak? Akorát u Porsche použili listový péro místo podvázání, protože tim zaroven dohaneli tuhost odpruzeni.
A otočně uložený CC a Z-bar je principiélně podobná věc, jen jinak řešená konstrukčně.
-> Eidy 24.01.13 14:58:13: Já to teda chápu jinak... Udělátko co řeší vhml na kyvku má zabránit kyvce tahat venkovní kola pod sebe a tím udělat takové to typické vyhoupnutí zadku směrem nahoru do té doby než venkovní kolo ztratí adhezi tím, že už jede prakticky po boku gumy a zas celý zadek spadne na zem zatímco ty máš už dávno kontra jak blázen a ono se to najednou zas chytne. Tohle je prostě nějaká pružná tyč, co tomu zabrání jakoby rozepřením/podepřením polonáprav. Koenigsegg používá aktivní tlumič a řeší to hlavně rozdílný povrch pod oběma koly, koleje na vozovce a nebo díru pod jedním kolem, ale neřeší to špatné vlastnosti nápravy už z principu, nebo chceš li, nemá to žádný vliv na geometrii vedení kola.
Ale já tomu ho*no rozumím, počkáme si co na to zde adminem protěžovaní odborníci na podvozky.
Ale já tomu ho*no rozumím, počkáme si co na to zde adminem protěžovaní odborníci na podvozky.

-> Eidy: No ono prave Z-bar a fixni CC delaji uplne odlisne veci.
Z-bar tlaci odlechcene kolo k vozovce pro vetsi pritlak,ale dovoluje naklon karoserie a CC naopak odlechcene kolo tlaci zpet do kastle, tak aby se narovnala.
Pak zalezi na kterych kolech ti to v te zaracce jede.
Pokud na obou zadnich,tak je asi CC asi lepsi, pokud na jednom zanim a obou prednich,tak Z-bar.
EDIT: Z-bar a CC na kloubu maji asi stejny efekt = anti stabilizator.
Z-bar tlaci odlechcene kolo k vozovce pro vetsi pritlak,ale dovoluje naklon karoserie a CC naopak odlechcene kolo tlaci zpet do kastle, tak aby se narovnala.
Pak zalezi na kterych kolech ti to v te zaracce jede.
Pokud na obou zadnich,tak je asi CC asi lepsi, pokud na jednom zanim a obou prednich,tak Z-bar.
EDIT: Z-bar a CC na kloubu maji asi stejny efekt = anti stabilizator.
-> Ultim: no jestli to já chápu dobře, tak Z-bar a Camber udělátko jsou různým řešením stejného problému. Vypadají jinak, ale dělají to samé. V zatáčce nutí vnitřní kolo vylézt z kastle a přimáčknout se k silnici. Dalším řešením tohoto problému je třetí tlumič mezi rameny u Koenigseggu.
pockat, pockat.... takze pokud jsem to pochopil spravne, tak Z-bar dela to, ze v zatacce pritlaci vnitrni kolo k vozovce? +napr pri rozjezdu "pritvrzuje" zadek ?
a Camber compensator dela naopak to, ze se snazi vnitrni kolo [odlechcene] zatlacit zpet do karorerie + naopak pri rozjedu "pomaha" propadnuti zadku ?
A jede posledni otazka, kdyz jedete treba ten slalom na hrana po trech kolech, ktere to jsou?
a Camber compensator dela naopak to, ze se snazi vnitrni kolo [odlechcene] zatlacit zpet do karorerie + naopak pri rozjedu "pomaha" propadnuti zadku ?
A jede posledni otazka, kdyz jedete treba ten slalom na hrana po trech kolech, ktere to jsou?
-> TTomas: prinos zrejme neoddiskutoatelnej. Spíš je otázka přínosu pro mě, kdy auto bude jen pro zábavu a lehký driftovací ,,nedokonalosti" nebudou na škodu :-)
-> vhml: Je to presne jak pise Eidy a v prinos pevne verim. Proti hrabani je prave tento Z-bar nejvhodnejsi udelator

-> Eidy: jj, ale tak kyvka se v zatáčce chová zcela opačně než přední lichoběžník.
-> vhml: Z-bar je vlastně destabilizátor. Má zcela opačnej účinek než stabík.
Podle tohodle udělátka to vypadá, že nejlepším řešením jsou brutálně tuhý pružiny + tenhle vynález.
Podle tohodle udělátka to vypadá, že nejlepším řešením jsou brutálně tuhý pružiny + tenhle vynález.
-> TTomas: předpokládám dobře , že Z-bar a otočne uloženej list fungují stejně? Tj jedno kolo jde dolů a druhý tím pádem nahoru?
Já pořád nevím jestli to má význam. Mám podvázanou nápravu, tudíž problémem swing axle úplně moc netrpím, ale zase to rádo hrabe na vnitřní kolo, protože je to zvedá.
Já pořád nevím jestli to má význam. Mám podvázanou nápravu, tudíž problémem swing axle úplně moc netrpím, ale zase to rádo hrabe na vnitřní kolo, protože je to zvedá.
-> vhml: Dost jsem o tom precetl. Tohle ma byt prvni evoluce a pozdeji byla nahrazena za Z-bar, ktery ma byt opravdu funkcni reseni. Dlouho jsem spekuloval zdali to nevyzkouset na kile, ale zatim na to nejak nebyl cas.
nojono, možná stačí co nejvíc přitvrdit zadek a podvázat nápravy… koneckonců, corvairu camber compensator tak moc nepomoh, Nader je posera, zakazovat v šedesátejch letech kyvku… dyť sotva vznikla:-D Amíci, co znali corvaira pravili, že je to totally fun to drive:-)
Namontvovat asi jo. Ale jestli to chápu celý dobře, tak existuje verze napevno, od Porsche a to mi připadá stejný jako podvázání nápravy. A pak je otočná verze od VW, ale netuším kam nacpat otoč aby nečuměl moc pod autem...
hustý hustý... jednoznačně namontovat! Corvair měl taky jednokomorovej karbec před turbem, za ten bych taky lobboval:)
-> m8rinek: Tak v tom případě sem funkci pochopil špatně. 
Edit: Tak už mi funkce docvaknula.

Edit: Tak už mi funkce docvaknula.
-> stepan: ale prd používaj to Broukaři a Porsche, nic to nenatáčí, přenáší to moment z jedný poloosy na druhou...
-> vhml: Pokud sem to dobře pochopil, tak to natočí diferenciál tak, aby vnitřní kolo nedělalo V? To asi funguje jenom u aut s motorem vepředu, u škodovky by to muselo natočit i převodovku s motorem, což by asi moc nešlo.
-> vhml: Nad tím jsem taky dumal. Dle mě lepší musí být ten pevně uložený na prostředku. Ten s otočným uložením bych viděl, že se funkce spíš podobá stabilizátoru.
Ja tomu stejne asi uplne stejne nerozumim. Uz jen proto, že jsem našel dva typy, s otočem uprostřed a napevno.
Zrovna včera jsem se divil tomu, že to ještě snad nikdo na kyvce nemá. Vzhledem k popsané funkci to dle mě bude dobrá věc.
www.corvaircorsa.com/tech /earlyaxle.jpg
www.corvaircorsa.com/tech /earlyaxle.jpg