skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Zadná náprava - výška auta Ľ//p strana
-> minno: Mám to taky, takže buď vypodložit a nebo přiříznout pružinu = hotovo.
-> minno: nemyslim, ze by druha strana se snizila, ale zvysi-snad srovna se ta predtim nizsi strana
minno: o akych ? 

-> DuriQ: no keď už pokračuješ v tom čo som načal tak by ma zaujímalo že či vie aj tvoja báška o tých tvojich niektorých iných babách

-> DuriQ: 

minno: ja som nikdy nic nepodkladal a niektore baby to maju radi ked je aspon trochu krivy
ked uz si to nacal 

ja to berem tak ze aj ja nieco vazim, a kedze vazim viac ako ta druha polovicka auta v ktorej sedi moja polovicka, vyplyva znizit nepatrne tu druhhu stranu aby to bolo rovno secko....
sak aj nascar cars maju kvoly kruzeniu na ovale inu geometriu na jednej strane jak na druhej, preco by som nemohol mat na skode inu vysku pruzin jak na druhej...
osobne si myslim ty co maju stelocie sady pruzina-tlmic ze ot nenastavuju na mm presne ale skor aby auto stalo v rovine či ?
sak aj nascar cars maju kvoly kruzeniu na ovale inu geometriu na jednej strane jak na druhej, preco by som nemohol mat na skode inu vysku pruzin jak na druhej...
osobne si myslim ty co maju stelocie sady pruzina-tlmic ze ot nenastavuju na mm presne ale skor aby auto stalo v rovine či ?
Čo z toho vyplýva? Všetkým vám stojí nakrivo
Tie autá jedny.....to tu asi každý vypodkladáva / zrezáva aby mu stálo rovno, ako tak čítam..... asi pôjdem tiež tou cestou. Na geometriu sa mi už popravde moc nechce zas chodiť. A zadné ramená u kyvadlovej nápravy na to nemajú moc vplyv. Budem to riešiť až časom, teraz chcem jazdiť :) Zrejme najskôr skúsim vypodložiť jednu pružinu a uvidím. Ono je to ako pes naháňajúci svoj vlastný chvost, nech robíš čo robíš, furt je niečo napikaču :)

ale mino sce znizovat... miniku ja mam to iste, predok sa mi zda stale moja strana nizsie, zadna tiez. uz som menil aj pruziny zo strany na stranu a pi.u z toho, vpradu som pruzinu vypodlozil lebo rezanim by som bol strasne nizko,
teraz po vymene zadnej napravy sa situacia trosku zmenila, ale taktiez prava zadna strana je opat vyssie ako lava zadna strana.. tak tomu bolo aj doteraz, ale daval som to za vinu unave materialu, silentbloky a pruziny, vcul tam je secko nove... riesit to budem asi tak, ze na pravej zadnej priuzine odrezem trosku a basta, tym sa urcite dvihne naspat lavy predok...
ono je to tiez minimalne tak cca 1cm ale ja to tam vidim a tiez sa mi to nepaci, ale moze to byt aj navarenym lemom a pod.. tiez sa mi zda ze jedno zadne koleso ide akoby orzbiehavo a druhe zbiehavo oproti karoserii, ale pri brzdeni ide auto rovno, takze tak nejak....
je to tak, aj horsie veci sa stavaju :-)
teraz po vymene zadnej napravy sa situacia trosku zmenila, ale taktiez prava zadna strana je opat vyssie ako lava zadna strana.. tak tomu bolo aj doteraz, ale daval som to za vinu unave materialu, silentbloky a pruziny, vcul tam je secko nove... riesit to budem asi tak, ze na pravej zadnej priuzine odrezem trosku a basta, tym sa urcite dvihne naspat lavy predok...
ono je to tiez minimalne tak cca 1cm ale ja to tam vidim a tiez sa mi to nepaci, ale moze to byt aj navarenym lemom a pod.. tiez sa mi zda ze jedno zadne koleso ide akoby orzbiehavo a druhe zbiehavo oproti karoserii, ale pri brzdeni ide auto rovno, takze tak nejak....
je to tak, aj horsie veci sa stavaju :-)
minno: na tvoju poslednu otazku je odpoved ano mierne sa znizi druha strana 

minno: v prvovom rade si zmeraj geometriu, stoj na chlapikom ked ti to bude robit a opisuj si nastavene hodnoty ktore ti realne nastavi ne to co ti vytlaci, ludia su svine :)
za druhe ak budes mat gemetriu dobru, tak zatial nerez z pruzin ale skor sa ich snaz podlozit, az kym nezistis rozdiel. Kedze nemas nove ramena a nemas ich vystuzene, moze byt, ze tie stare maju uz cosi za sebou, navyse ak je jedno povodne a druhe nie, ono zas pozdlzne ramena niesu dako ukrutne drahe a vymenit sa daju celkom v pohode ak si to mal pred 2ma rokmy dole :)
takze by som pouvazoval nad tym ci behnem na geo alebo este pred nou vymenim pozdlzne ramena za nove a potom pojdem na GEO a uvidim verdikt, ak to nepomoze tak potom podlozit pruziny
za druhe ak budes mat gemetriu dobru, tak zatial nerez z pruzin ale skor sa ich snaz podlozit, az kym nezistis rozdiel. Kedze nemas nove ramena a nemas ich vystuzene, moze byt, ze tie stare maju uz cosi za sebou, navyse ak je jedno povodne a druhe nie, ono zas pozdlzne ramena niesu dako ukrutne drahe a vymenit sa daju celkom v pohode ak si to mal pred 2ma rokmy dole :)
takze by som pouvazoval nad tym ci behnem na geo alebo este pred nou vymenim pozdlzne ramena za nove a potom pojdem na GEO a uvidim verdikt, ak to nepomoze tak potom podlozit pruziny

-> Klubko_: myslíš, že keby som vypodložil tú stranu, ktorá je teraz nižšie, tak sa zároveň aj mierne zníži tá druhá strana (vyrovná sa páka auta)?
-> Syny: práveže po havárke sa menilo ta pravé rameno, lebo bola z neho guľa :)) a ľavému nič nebolo.
-> minno: nez rezat pruzinu bych zkusmo tu pruzinu na nizsi strane podlozil. V pripade, ze se to srovna muzes uvazovat o rezani. Dal muzes zkusit ty pruziny zamenit mezi sebou.
-> minno: No kdyz mas stary zadni ramena a auto po bouracce, tak to by bylo prvni co bych menil... Muzou bejt ohly. Predpokladam ze si je teda kontroloval, ale stejne... Rozhodne bch nenechaval ramena stary, tim spis kdyz slo auto pres boudu...
-> Syny: samozrejme je krivý tým pádom aj predok...ale na predku to nie je tak poznať Staré sú zadné ramená.
Ale aj tak je to divné, pretože ono sa to chová proste tak, že nech auto postavím do akéhokoľvek terénu, pravé zadné koleso sa vždy má tendenciu vyklápať do Véčka a ľavé sa prikláňať do Áčka :) Ľavé dostať do Véčka je takmer nemožné..... Ešte to budem musieť poskúmať, pomerať a poskúšať to aj s cúvaním, či sa nemení geometria..... Ale máš pravdu, je to na podelanie :)
Ale aj tak je to divné, pretože ono sa to chová proste tak, že nech auto postavím do akéhokoľvek terénu, pravé zadné koleso sa vždy má tendenciu vyklápať do Véčka a ľavé sa prikláňať do Áčka :) Ľavé dostať do Véčka je takmer nemožné..... Ešte to budem musieť poskúmať, pomerať a poskúšať to aj s cúvaním, či sa nemení geometria..... Ale máš pravdu, je to na podelanie :)
-> minno: A ses si jistej ze to je zadek? Kdyz je krivej zadek, bude krivej i predek... A poku neni, tak po srovnani zadku bude predek krive :) Ja to ted na Seatu resil taky a vzdal sem to... Je to 5mm - 1cm a nema to smysl... Pac to muze bejt krivej stabilizator, sedly pruziny, blby gumy v ramenou atd... A v tomhle pripade na skodovce to bude dost podobny... Pruziny venku se muzou zdat uplne stejny a po zatizeni jedna treba kelsne niz... Jediny co se s tim asi da delat je to, ze pruzinu vyndas a proste ji zkratis o potrebnej kus, jinak se z toho podelas a stejne zavadu dle me nenajdes, protoze to muze bejt kombinace X veci vcetne toho, ze to je ovlivneny i predkem... A stary mas predni ramena nebo zadni?
-> Syny: blatník je menený jeden, ale to až teraz, ale výmenou sa na výške nič nezmenilo, aké to bolo, také to je :) No sakra, keď to je zas také špekulovanie....zámena pružín medzi sebou navzájom, nová geometria, nové ramená....a aj tak prd z toho bude :))
-> minno: Vitej v klubu :) Kazdopadne je pry toleracne pruzin 5% na delku, takze i kdyz budes mit novy pruziny, ktery maj treba 20cm, tak v nich muze byt rozdil 1cm a je to v toleracni
Nemas treba taky meneny blatniky?

Pomaly by som chcel začať riešiť svetlú výšku môjho auta. Stále mám problém s tým, že vzadu mám P stranu vyššie ako Ľ stranu. Náprava je kyvadlová.
Nohavice nápravy sú nové, pružiny sú zánovné, tlmiče nové, priečka prevodovky so silentblokmi nová, silentbloky motora tiež nové. Agregát je teda uložený správne - nie je vychýlený na stranu. Pružiny sú v uložení natočené obidve rovnako.
Jediné, čo je staré, sú ramená. Ramená nie sú rovnaké, ľavé je pôvodné novšieho typu, pravé je menené staršieho typu. Jediné, čo by mohlo mať na ramenách v tomto prípade ale vplyv na výšku, je rozdiel výšky uloženia misky pružín, a tá rozdielna nie je - keď tak pridám fotky ako ramená vyzerajú.
Jediné, čo ma ešte napadá, čím by mohla byť rozdielnosť výšky strán spôsobená je buď: hnutá karoséria (auto je po búračke) - to mi ale nejde do hlavy, že by to mohlo byť hnuté až tak veľa - rozdiel výšky som nemeral - ale určite to bude približne tak 2 cm. Alebo - zlá geometria (auto bolo na geometrii za posledné cca 2 roky 2 krát - podľa protokolu by to malo byť OK).
Ako by ste odporúčali postupovať? Keď fiknem trochu pružinu tej strany, kde je to vyššie - prejaví sa tam aj efekt taký, že druhá strana sa tým pádom mierne dvihne (rozloženie váhy)? Alebo radšej s tým ísť ešte raz na geometriu?
Nohavice nápravy sú nové, pružiny sú zánovné, tlmiče nové, priečka prevodovky so silentblokmi nová, silentbloky motora tiež nové. Agregát je teda uložený správne - nie je vychýlený na stranu. Pružiny sú v uložení natočené obidve rovnako.
Jediné, čo je staré, sú ramená. Ramená nie sú rovnaké, ľavé je pôvodné novšieho typu, pravé je menené staršieho typu. Jediné, čo by mohlo mať na ramenách v tomto prípade ale vplyv na výšku, je rozdiel výšky uloženia misky pružín, a tá rozdielna nie je - keď tak pridám fotky ako ramená vyzerajú.
Jediné, čo ma ešte napadá, čím by mohla byť rozdielnosť výšky strán spôsobená je buď: hnutá karoséria (auto je po búračke) - to mi ale nejde do hlavy, že by to mohlo byť hnuté až tak veľa - rozdiel výšky som nemeral - ale určite to bude približne tak 2 cm. Alebo - zlá geometria (auto bolo na geometrii za posledné cca 2 roky 2 krát - podľa protokolu by to malo byť OK).
Ako by ste odporúčali postupovať? Keď fiknem trochu pružinu tej strany, kde je to vyššie - prejaví sa tam aj efekt taký, že druhá strana sa tým pádom mierne dvihne (rozloženie váhy)? Alebo radšej s tým ísť ešte raz na geometriu?