skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Utahovací momenty Felicia
-> StepaNoFUN 29.04.17 21:34:09: 2 sady prosím :)))
-> StepaNoFUN 29.04.17 22:00:36: hmm dnes celú deň v prevodovke a zajtra detto , druhý krát som ju dal von asi za 10min
-> suri: O domečkách plnejch koleček zatím nevím... Ale co není může bejt... ;-)
-> StepaNoFUN: zožeň mi novú 14SK prevodovku na feldu , 40/50kw
-> suri: Origo šrouby nebudou, ale ještě se občas povede sehnat fungl nový 1,3MPi za směšnou cenu... ;-)
-> suri: Vím nedávno jsem je kupoval,problém bylo sehnat ten krátkej.
-> Chali: origo už pomaly nebudú
-> aceboss: Je to jak píše -> suri: hlavně nekupuj čínu za 40Kč kus,origo stojí okolo 110Kč kus.
-> aceboss: N90795601 1X krátky pri pumpe , N90795801 dva dlhé cez vahadlá , a N90795701 zvyšok 7ks ak dobre rátam , ťahám to z hlavy tak si to ešte prerátaj :D
Prosím vás nemá někdo po ruce čísla dílu šroubu hlavy s jejich délkou a počtem kusů pro Felicii MPI.
Nerad bych je objednal špatně díky.
Nerad bych je objednal špatně díky.

-> Frank92: jo
Trochu oživím tohle téma
.
Jakými momenty se utahuje ojnice, hlava, klikovka atd.. ?
Na fórku jsem vyhrabal tyto údaje:
Hlava - 20Nm, poté o 90° a znovu o 90° nebo 30Nm, v druhé na 60Nm a nakonec na 70Nm
Šrouby pod hlavou 30Nm
Ojnice - 36–40Nm
Klika - 67–75Nm
Setrvačník - 27–33Nm a 90°
Jsou ty údaje správné ?
Platí i pro upravené motory např při kp 11 ?
(Přidám obrázek jak se utahujou šrouby na hlavě, možná se to někomu bude hodit.)

Jakými momenty se utahuje ojnice, hlava, klikovka atd.. ?
Na fórku jsem vyhrabal tyto údaje:
Hlava - 20Nm, poté o 90° a znovu o 90° nebo 30Nm, v druhé na 60Nm a nakonec na 70Nm
Šrouby pod hlavou 30Nm
Ojnice - 36–40Nm
Klika - 67–75Nm
Setrvačník - 27–33Nm a 90°
Jsou ty údaje správné ?
Platí i pro upravené motory např při kp 11 ?
(Přidám obrázek jak se utahujou šrouby na hlavě, možná se to někomu bude hodit.)
A o čem se tu vůbec dohadujete? Kdo někdy zadní tlumiče na Fav/Fel měnil ten ví že vrchní matku stejně musí dotahovat očkovým vyhnutým klíčem a buď druhým klíčem nebo sikovkama/francouzákem si přidržovat pístnici. Prodloužená gola tam sice jde ale i tak je na nic jelikož bez přidržení pístnice se to prostě dobře utáhnout nedá. A stokrát lepší je to utáhnout trochu víc než to nechat volné. Dodržovat momenty ano, ale na druhou stranu zase ne všude je to možné a až tak striktně potřeba.
-> MOLSO: to je v pohode, bratranec trva natom aby som mu kolesa na corse utahoval momnetakom, tak to tak robim

Já myslím, že jestli to mám utahovat normální golou nebo momenťákem je úplně jedno. Tak proč ho nepoužít?
-> Jarda/felda: toto je v pohode kolega z prace chcel požičať momenťák na výmenu kolies na letné
som sa ho opytal ci mu nedrbe 

-> vhml: to abys bez momenťáku nic nedělal 

-> jarda.u1: proč by ne? když mám momenťák a znám moment na který to má bejt tak není nejmenší důvod ho neutáhnout podle předpisů
-> vhml: tomu neverim,ale je to tvoje vec.
-> jarda.u1: je-li to predepsano, tak proc bych neutahoval?
-> vhml: ja jen pochybuju,ze utahujes vsechny srouby na aute momentakem.
-> jarda.u1: a proč na motoru je třeba to dodržovat na podvozku ne? Jsou to snad nějaké jiné šrouby, kterým to nevadí?
-> Nolimit: Moment je tam 30 Nm, ale utahuju trochu víc jelikož čím menší vůle tam bude a silentbloky uložení budou mezi sebou víc natěsno tím líp. Někdo i vyhazuje ropěrací trubičku vrchního silentbloku aby se pěkně zmáčknul a vůle byla vymezená úplně na minimum.
-> vhml: Tak na motoru treba urcite ano,ale na tlumici si myslim ze je to zbytecne,snad dokazes odhadnout,kdy je to dotazene akorat.Jinak si myslim o tobe to same.
-> jarda.u1: a jestli ty nemáš potřebu dodržovat utahovací momenty, tak jsi blb
-> Saky: a jak teda?:)
utahni na krev rada nad zlato

-> Nolimit: tam se to dotahuje az na konec zavitu na osazeni,takze to pak pujde fest.Guma se trosku rozmackne.
-> jarda.u1: 

Přední tlumiče sem tak nějak zmák a nepociťoval sem potřebu momentování ale mate mi to utahování zadních tlumičů v horním uložení, v tej gumně příde mi to že to de pořád stejně
-> Nolimit: Tak jestli potrebujes utahovaci momenty i pri vymene tlumicu,tak to radsi nedelej.
a který šrouby myslíš? na těhlici to utáhni na krev a nahoře to uložení taky.. a ty dvě matky v kastli tak nějak akorát

Mněnil sme teď tlumiče na felině a nevim jak to utáhnout hledal sem v příručce a tam bylo napsáno předepsaným momentem
Nevíte kde sehnat seznam momentů na utažení?
Hlavně nepište že oko vidí a ruka neni blbá protože to u mně neplatí

Hlavně nepište že oko vidí a ruka neni blbá protože to u mně neplatí