skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Přední pružiny Tym-motorsport
-> Fifa 31.03.13 15:29:04: Další série přes zimu pokud půjde vše podle plánu.
Díky za informace a postřehy. Ve výsledku mě zajímá nejvíc asi volná délka 220mm, tlumiče(SPAX) si donastavím podle potřeby. Doraz mám už posunutý celý níž do ramane tak jak byl, protože jsem tušil kam to bude směřovat. Místa na propružení je dost. Se stabilizátorem v MB problémy nebudou. -> Tuner#2: Honzo tvoje pružiny jsou v současnosti předpokládám stejně nedostupné a nějaká daší serie není v blízké budoucnosti v plánu?
Jinak Tým motorsport se jeví jako dostačující a asi i dostupné.
Jinak Tým motorsport se jeví jako dostačující a asi i dostupné.
-> radekp 26.03.13 16:48:34: EEE asi nikdy 

Souhlas s váma. Po běžnejch silnicích to samozřejmě o podvozek brát nebudeš. De jen o to když jezdíš jak píšu po prašných cestách kde jsou vyjeté koleje, ale tak to musí být jasný i když bysme se o tem nebavili. 

-> Tuner#2: kdy naposledy jsi jel ve Žlutce v 6 lidech?
-> Fifa: rozhodně se neboj 220tek od Honzy, nebudou ti připadat tvrdé

-> Fifa: rozhodně se neboj 220tek od Honzy, nebudou ti připadat tvrdé
-> Eidy 26.03.13 14:53:40: Pistaa měl Protlum a je pravda, že tlumič dělá povozek podvozkem, na druhou stranu každý má rád něco jiného a vyhovuje mu jiné chování auta.
-> Petkar 26.03.13 14:42:23: Já jezdím na okruh po ose a žádná negativa jsem zatím nenašel. Na doraz to nejde s adekvátním tlumičem ani náhodou a nikde jsem s tím zatím neškrtnul a to jezdím pružiny 210mm/80kN. Najeto mám po okreskách na tomhle set-upu kolem 10tkm...
-> vhml: Jak pravíš. Čím tvrdší podvozek tím větší rychlostí se musí jet, aby fungoval. Ale stojí to za to. Ale i tak je to spíš o tlumičích. Třeba pistaa měl komplet podvozek tuším od HP a tuhost pružin byla víceméně sériová. Tlumiče dělají podvozek především.
Já se pružin taky bál a ted uz nebojim. I s hodne tvrdejma tlumičema na slalom to bylo při Běšinech na docela rozbitým Rajským krásně řiditelný. Jen se k tomu musí člověk chovat agresivně, pokud se jede pomalu tak to poskakuje, až při vyšších rychlostech propruží. Takže na bezny jezdeni ne, pri jakymkoliv pokusu o sport ano.
Spíš je na místě otázka použití auta, když to bude na asfaltové okruhy a cesta na a z tratě na plaťáku je to OK, jinak bych se pružin bál...
Argumentovat škrtáním při obsazení 6 lidmi je zcela irelevantní.
Měl sem 220tky od TYM motorsport na š105.
Zkušenosti ze stavby byly akorát tlumiče z žigula FENOX mírně upravený, 1cm podložky pod vnitřní uložení stabilizátoru kvůli mostu a úpravy dorazů, protože na sérii to přímo leželo a nepružilo.
Zkušenosti z jízdy byli na jednu stranu dobrý a na druhou špatný. Na jízdu po nový asfatlce v serpentinách jedna radost. Auto neutrální vůči nedotáčivosti nebo přetáčivosti, téměř bez náklonů ( se sériovými gumami ) vůbec sem neměl strach projízdět zatáčky i na suchý asfaltce smykem, nádherně to sedělo. Při rychlejší jízdě to bylo taky lepší, líp to prostě bylo přitlačený k silnici, neházel s autem téměř vítr jak se sériovým předkem. A teď ty zápory. Díky sníženýmu předku ani s upravenýma dorazama to nemělo pořádně místo na propružení, chce to upravený gumový doraz+ navíc rovný plech dorazu. Přes hrboly to nebylo tak komfortní ( samozřejmě ). A na hodně vyjetých kolejích na prašný cestě v 6ti lidech mi to o predek škrtalo. Takže já zůstanu u předních pružin 260mm, který sou pouze snížený se sériovýma tlumičema a zadním stabilizátorem a 220tky nechám pro závodníky.

Zkušenosti ze stavby byly akorát tlumiče z žigula FENOX mírně upravený, 1cm podložky pod vnitřní uložení stabilizátoru kvůli mostu a úpravy dorazů, protože na sérii to přímo leželo a nepružilo.
Zkušenosti z jízdy byli na jednu stranu dobrý a na druhou špatný. Na jízdu po nový asfatlce v serpentinách jedna radost. Auto neutrální vůči nedotáčivosti nebo přetáčivosti, téměř bez náklonů ( se sériovými gumami ) vůbec sem neměl strach projízdět zatáčky i na suchý asfaltce smykem, nádherně to sedělo. Při rychlejší jízdě to bylo taky lepší, líp to prostě bylo přitlačený k silnici, neházel s autem téměř vítr jak se sériovým předkem. A teď ty zápory. Díky sníženýmu předku ani s upravenýma dorazama to nemělo pořádně místo na propružení, chce to upravený gumový doraz+ navíc rovný plech dorazu. Přes hrboly to nebylo tak komfortní ( samozřejmě ). A na hodně vyjetých kolejích na prašný cestě v 6ti lidech mi to o predek škrtalo. Takže já zůstanu u předních pružin 260mm, který sou pouze snížený se sériovýma tlumičema a zadním stabilizátorem a 220tky nechám pro závodníky.

-> Fifa: Ty čísla jsou jednotky (kN potřebné na stlačení o jednotku délky) tuhosti pružiny.
-> Petrson: V jakých jednotkách to uvádíš? Tady z toho to není úplně jasné. Dík.-> Eidy: Dobrá, dám na tebe. Zvažuju možnosti, než nějakou zvolím.Stejně se asi budu muset orientovat i podle dostupnosti.
-> Fifa: Co si pamatuju tak Tým motorsport 56 a speedpro 71.
-> Fifa: Nemyslím, že by pružiny od T2 byly moc tuhý. Pokud necháš stejný tlumiče, tak to ani moc nepoznáš.
Čau lidi. začal jsem také shánět přední pružiny o volné délce 220mm. Všehno ostatní už není nějak vhodné a najednou pro mě moc dlouhé( i Sakyho 250 zkrácené na 240). Ideální by pro mě byla tuhost jako u L/A pružiny + 10% . Pružiny co nechával dělat T2 jsou pro mě podle mého zbytečně drasticky tuhé. Znáte někdo tuhost pružin Tym-motorsport? Nebo obdobných od speedpro?
-> Fén: No, pokud bys ho našel, určitě bych jím nepohrdl. I když ho díky kolegovi teď zřejmě nepoužiju.
-> Hurdis: Kury si nechaval ted motat pruziny
-> Hurdis: Takže ten výkres už hledat nemusím? :o)
-> Rapid05: No sakra to jooo
. Proč myslíš, že tady už drahnou dobu oprašuju inzeráty ke koupi. Napiš mi do ID, domluvíme se.

-> Hurdis: Kdybys měl zájem, tak u mě budou jedny 250 (by Saky) na prodej 

-> Fén: Díky, svoji sérii jsi vyráběl u nich? BTW ty jsi nechával dělat i 250ky? Výkres na výrobu bys mi asi nezapůjčil co
? Mám jen plánek na 260ky a ty už jsem na autě měl, 250 +10% by byla pro mne asi ideální volba.

www.tym-motorsport.cz/ind
ex.php?page=main&...
Má někdo zkušenosti s tímto výrobkem?
Jaký je konkrétní rozdíl (v číslech) oproti 260 L/A?
Koukám do dokumentace AMK škoda, rozdíl vidím ve vnější šířce závitu (zanedbatelné 2 mm), tloušťce drátu (+1mm). Celková volná délka je tedy 220 mm?
Ještě jeden vložený dotaz - nechával si někdo v poslední době vyrábět pružiny na zakázku?
Můžete doporučit výrobce? Především ochotu k jednání o kusové výrobě a dodací lhůta?
Má někdo zkušenosti s tímto výrobkem?
Jaký je konkrétní rozdíl (v číslech) oproti 260 L/A?
Koukám do dokumentace AMK škoda, rozdíl vidím ve vnější šířce závitu (zanedbatelné 2 mm), tloušťce drátu (+1mm). Celková volná délka je tedy 220 mm?
Ještě jeden vložený dotaz - nechával si někdo v poslední době vyrábět pružiny na zakázku?
Můžete doporučit výrobce? Především ochotu k jednání o kusové výrobě a dodací lhůta?