skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Klepání - vlečka
15:17:52
20.01.2009
20.01.2009

Labros
-> Eidy: Jasně že v krajním případě by se mohlo s diferákem stát to, co popisuješ, ale když ti to dělala i převodovka po GO, tak to musí být něco s geo, to už je jasný.
15:07:52
20.01.2009
20.01.2009

Eidy
-> Labros: Měl jsem 3 různé převodovky přičemž jednu z nich po GO. Takže v mém případě asi nee. Jinak to co říkáš zní "jakoby" logicky. Ale pokud bude diferák rozbitej, nebude fungovat diferenčně a kola se budou točit pořád stejně bez ohledu na zatáčku nebo přilnavost kol. Takže žádné zatáčení.
Spíš bych tipoval na kroucení karoserie a změnu geometrie.

Spíš bych tipoval na kroucení karoserie a změnu geometrie.
09:47:49
20.01.2009
20.01.2009

Labros
-> Eidy: Tak pokud vyloučíš špatnou geometrii a jakýkoliv problém v kolech, tak co může způsobovat, že na jedno kolo se přenáší větší moment, než na druhý? Buď se část momentu na jedný straně někam ztrácí (to by muselo být zadřený ložisko nebo kloub), nebo prostě se moment rozděluje na kola nerovnoměrně, a to se nemůže podle mě stát jinde, než v diferáku.
13:00:34
19.01.2009
19.01.2009

Eidy
-> Labros: Proč zrovna na diferáku? Ta teorie mě zajímá. Jinak mě to dělalo na Fa motoru s kyvkou. Po výměně převodovky to samé. Po montáži zadního stabiku tento jev téměř zmizel. Po výměně motoru za současný to dělalo opět. Po výměně komplet podvozku a opět i převodovky a nastavení zcela jiné geometri to dělá stále, takže... A pneumatiky mám taky už jiný a přesto to dělá. Bavíme se teda o tom, že na věnci volantu je potřeba korigovat řekněme o 5-10mm. Spíš těch 5. Není to moc, ale je to znát.
Takže co je to?
Takže co je to?
10:52:39
19.01.2009
19.01.2009

Labros
Tipuju že 90% závad na diferáku se bude projevovat táhnutím při akceleraci do strany. Ale stejně tak to může být třeba geometrie nebo kola...
23:01:24
18.01.2009
18.01.2009

Eidy
-> Kočislav: Tak teď po složení budou součástky jinak složený a třeba to přestane aniž budeš znát příčinu. Projeď to a uvidíš. A že ti to táhne při zrychlení do strany? Z toho si nic nedělej. To mi dělá Kóča taky a už dlouho i s úplně jiným podvozkem.
22:00:16
18.01.2009
18.01.2009

Kočislav
Tak výsledek prohlídky: u jedné poloosy je na vnější kloubu znatelná vůle, ale kloub není vysypaný a je dostatečně naplněný tukem. Ten známý říkal, že taková vůle co tam je ještě není důvodem k výměně.
Co se týče diferenciálu, skříň OK, všechna kolečka OK. Jen jsme zjistili, že čep satelitních kol, který má být nalisován do skříně, je z ní vyjmutelný volně, to by prý ale nemělo vadit - za provozu je jištěn proti pohybu šroubem. Nicméně i ta dvě kola satelitu na tom čepu mají malinkou vůli.
A to nevím, zda může či nemůže způsobovat problémy - vibrace poloos apod. Ta vůle je skutečně malá, ale nevím.
Potom mě překvapilo že planetová kola mají vůli v rovině v níž se otáčejí, jako kdyby kruhové těleso v němž jsou zasazena bylo příliš velké, ovšem zase na druhou stranu, v knížkách není nic o vymezování této vůle a kdyby byla příliš těsně vymezena, nemohla by se kola otáčet nebo by se otáčela hůře např. při možném - i když u vlečky asi spíš jen teoretickém - pohybu poloos-propružení apod.
Máte někdo zkušenosti s podobným rozebíráním diferáku a zjištováním, příp. vymezováním vůlí?
Dík Eidymu, že se mi stále snaží pomoci
Co se týče diferenciálu, skříň OK, všechna kolečka OK. Jen jsme zjistili, že čep satelitních kol, který má být nalisován do skříně, je z ní vyjmutelný volně, to by prý ale nemělo vadit - za provozu je jištěn proti pohybu šroubem. Nicméně i ta dvě kola satelitu na tom čepu mají malinkou vůli.
A to nevím, zda může či nemůže způsobovat problémy - vibrace poloos apod. Ta vůle je skutečně malá, ale nevím.
Potom mě překvapilo že planetová kola mají vůli v rovině v níž se otáčejí, jako kdyby kruhové těleso v němž jsou zasazena bylo příliš velké, ovšem zase na druhou stranu, v knížkách není nic o vymezování této vůle a kdyby byla příliš těsně vymezena, nemohla by se kola otáčet nebo by se otáčela hůře např. při možném - i když u vlečky asi spíš jen teoretickém - pohybu poloos-propružení apod.
Máte někdo zkušenosti s podobným rozebíráním diferáku a zjištováním, příp. vymezováním vůlí?
Dík Eidymu, že se mi stále snaží pomoci

13:26:45
18.01.2009
18.01.2009

Kočislav
Ano, jeden kloub byl bez vůle, jeden s menší vůlí, ale vevnitř prý všechno OK - nic se nerozpadlo nebo tak. K večeru se na to jedu podívat tak kdyžtak nafotím v jakém je to stavu.
11:30:53
18.01.2009
18.01.2009

Eidy
-> Kočislav: A poloosy resp. klouby taky rozebral?
10:14:42
18.01.2009
18.01.2009

Kočislav
Tak jsem navíc za blbce, protože známý celou převodovku rozebral a žádnou závadu nezjistil. Tak nevím, po čem jít.
09:05:25
18.01.2009
18.01.2009

Kočislav
Tak jsem to odvezl známému, zvláštní je, že se to celé jakoby zklidnilo, za celých 45 km jsem si takřka ničeho zvláštního nevšiml.
Poloosy - resp. klouby mají jen lehkou vůli. Nicméně, když jsme jedno zadní koli postavili na špalek a motorem roztočili na trojku, kloub u druhého kola, stojícího bez pohybu na zemi, se vrtěl a až na poloosu přenášel takové jakoby pomalé vibrace.
Takže bude zřejmě něco s diferákem, známý to rozebere a pak se uvidí, koukal jsem že je ještě sehnatelná nová skříň diferenciálu z prvovýroby, ale je dost drahá.
Poloosy - resp. klouby mají jen lehkou vůli. Nicméně, když jsme jedno zadní koli postavili na špalek a motorem roztočili na trojku, kloub u druhého kola, stojícího bez pohybu na zemi, se vrtěl a až na poloosu přenášel takové jakoby pomalé vibrace.
Takže bude zřejmě něco s diferákem, známý to rozebere a pak se uvidí, koukal jsem že je ještě sehnatelná nová skříň diferenciálu z prvovýroby, ale je dost drahá.
09:52:00
09.01.2009
09.01.2009

Eidy
Vnitřek tripodu je shodný s Favem, ale neznám detaily, ať se vyjádří znalejší.
09:45:27
09.01.2009
09.01.2009

Kočislav
Ještě svůj dotaz rozvinu, je některý z těch kloubů, totožný s kloubem na favorita? Jde mi případné shánění nového, případné nových dílů k repasi. Dík.
10:15:56
04.01.2009
04.01.2009

Kočislav
-> Eidy: Máš pravdu, nedošlo mi že se v tom případě nejedná o diferák, ale o převodovku.
Spojkové ložisko mi kdysi při rozjezdech kvílelo a bylo proto měněno asi před 25 tis. km. Ta převodovka celkově není žádný zázrak, takže jestli její ložiska...?
Vůle na vypínací tyčce je - od oka - taková jak má být, tedy 3-5 mm. I spojkový pedál zabírá tak nějak ani na zemi ani nahoře, prostě takový zlatý střed. Spojka byla měněna myslím dokonce stejně jako to ložisko.
Spojkové ložisko mi kdysi při rozjezdech kvílelo a bylo proto měněno asi před 25 tis. km. Ta převodovka celkově není žádný zázrak, takže jestli její ložiska...?
Vůle na vypínací tyčce je - od oka - taková jak má být, tedy 3-5 mm. I spojkový pedál zabírá tak nějak ani na zemi ani nahoře, prostě takový zlatý střed. Spojka byla měněna myslím dokonce stejně jako to ložisko.
08:47:46
04.01.2009
04.01.2009

Eidy
-> Kočislav: Ten hluk bez vyšlápnuté spojky na neutrál nemůže být diferák. Ten se na místě netočí. Můžou to být ložiska v převodovce nebo spojkový ložisko. Jakou máš vůli na vypínací tyčce?
06:15:37
04.01.2009
04.01.2009

Kočislav
OK, dík za dosavadní postřehy, počítám, že bude třeba věnovat pozornost poloosám. Ted by mne ještě zajímalo, jestli to může mít nějakou souvislost s tím, že jsem náhle zjistil, že je hlučnější diferenciál.
Jinak pocit nestejnoměrného záběru při akceleraci je předpokládám taky vliv poloos...
Jinak pocit nestejnoměrného záběru při akceleraci je předpokládám taky vliv poloos...
20:27:38
03.01.2009
03.01.2009

Matthes, záškodník z TechWebu
20:19:10
03.01.2009
03.01.2009

jerzy
jinak se s tim jezdit da a nestane se nic, ja uz s tim jezdim pul roku
a jeste chci dodat ze ta prasklina v manzete nemusi byt videt, musis to poradne roztahnout a podivat se, potocit s tim, ale mazivo co bylo v manzete by melo byt rozstrikane vsude okolo, origo je to takova tmave zelena vazelina...

a jeste chci dodat ze ta prasklina v manzete nemusi byt videt, musis to poradne roztahnout a podivat se, potocit s tim, ale mazivo co bylo v manzete by melo byt rozstrikane vsude okolo, origo je to takova tmave zelena vazelina...
20:16:08
03.01.2009
03.01.2009

jerzy
mas praskle manzety na poloosach, staci jedna, tuk vytek a poloosa jede na sucho. pak to klepe a cuka s celym autem.
logicky kdyz pustis nohu z plynu tak to prestane pac poloosy nezabiraji a jdou volne...
logicky kdyz pustis nohu z plynu tak to prestane pac poloosy nezabiraji a jdou volne...
19:14:43
03.01.2009
03.01.2009

Kočislav
Mám následující problém, jel jsem dnes asi 80 km, při návratu domů, na dálnici, při 5.q., cca 110 km/h začalo od pravého zadního kola něco klepat. Nejprve potichu, pak to zesilovalo, až to vydávalo jakoby takové cvakavé rány. Jakmile jsem sundla nohu z plynu, hluk ustal. Po opětovném intenzivínějším přidání to zase začalo bouchat. Proto jsem vyděšeně zpomalil tak na 80 km/h, podřadil na 4, ale při přidání plynu opět bouchání, při ubraném plynu nebo jen slabém sešlápnutí OK. Dojel jsem domů, bohužel už za šera, takže jsem to nemohl pořádně prohlédnout, ale vizuálně zdánlivě vše OK.
Jel jsem to tedy znovu projet, na rychlostní silnici, zkoušel jsem na 4. a 5. rychlost různě přidávat apod. a už nic.
Všiml jsem si ale toho, že pokud pustím volant a přidám plyn, auto mírně směřuje doleva. Poté, co uberu ho to naopak stáhne mírně doprava. (na čtyřku, akcelereace z cca 70 km/h.)
Do toho jsem si po zajetí do garíže všiml, že mám nějaký hlučnější diferenciál, mám za to, že předtím nebyl, to bych si všiml. Projev: vyšlápnutá spojka - ticho, puštěná spojka - typický hluk, jakoby tiché hučení.
Olej v převodovce měněn na jaře, množství naposledy kontrolováno na podzim, v garáží bez fleků na zemi, jezdím málo, takže únik nepředpokládám.
Ale poslední dobou jsem si všiml, že při zrychlování - hlavně na dvojku, se mi po zabrání motoru zadek jakoby rozklepe - jakoby se poloosy hádaly, která má zabrat víc.
Proto soudím, že problém by mohly způsobovat bud poloosy, nebo případně diferneciál či převodovka.
Ale byl bych rád, pokud byste mi někdo mohl poradit, pokud jste se s něčím podobným setkali a pokud byste byli schopni přesněji určit co se mohlo stát a zda s tím můžu ještě nějakou dobu nouzově jezdit, či počítat s tím, že by mě to někde mohlo nechat stát.
Dík.
Jinak proo jistotu, byť to plyne z nadpisu, dodávám, že řešíme 136ku, tj. vlečku.
Jel jsem to tedy znovu projet, na rychlostní silnici, zkoušel jsem na 4. a 5. rychlost různě přidávat apod. a už nic.
Všiml jsem si ale toho, že pokud pustím volant a přidám plyn, auto mírně směřuje doleva. Poté, co uberu ho to naopak stáhne mírně doprava. (na čtyřku, akcelereace z cca 70 km/h.)
Do toho jsem si po zajetí do garíže všiml, že mám nějaký hlučnější diferenciál, mám za to, že předtím nebyl, to bych si všiml. Projev: vyšlápnutá spojka - ticho, puštěná spojka - typický hluk, jakoby tiché hučení.
Olej v převodovce měněn na jaře, množství naposledy kontrolováno na podzim, v garáží bez fleků na zemi, jezdím málo, takže únik nepředpokládám.
Ale poslední dobou jsem si všiml, že při zrychlování - hlavně na dvojku, se mi po zabrání motoru zadek jakoby rozklepe - jakoby se poloosy hádaly, která má zabrat víc.
Proto soudím, že problém by mohly způsobovat bud poloosy, nebo případně diferneciál či převodovka.
Ale byl bych rád, pokud byste mi někdo mohl poradit, pokud jste se s něčím podobným setkali a pokud byste byli schopni přesněji určit co se mohlo stát a zda s tím můžu ještě nějakou dobu nouzově jezdit, či počítat s tím, že by mě to někde mohlo nechat stát.
Dík.
Jinak proo jistotu, byť to plyne z nadpisu, dodávám, že řešíme 136ku, tj. vlečku.