2 Samantus: Diky za tvuj prispevek, uz jsem si myslel, ze jsem jediny prase, ktery to takhle diagnostikuje :)) Dodneska z toho mam ostudu na S120 konfere :)
no hosi uvidime co je to zac,ked pride jar,vymenim olej a dam dole emulziu a uvidim ci sa vrati spat ,ale nevylucujem aj nieco ine ako bezna vec v zime,ale olej sa nestraca,ani voda,ta ani nebuble,teplota motora OK,a ani voda v oleji neni.
ted v zime by bylo na miste rici nasledovne: proste to vochutnejte (ja to tak delam v praci) kdyz ten kentus bude sladkej tak je to fridex a mate prosvihly tesneni pod hlavou a kdyz ne je to jen nakondenzovana voda, pochybuju ze ted jezdite bez fridexu:-)
Já mám emulzi pod víkem celej rok a voda z expanzky se mi neztrácí. I jsem zkoušel někdy na podzim otřít ten šlem pod olejovym víčkem, pak jsem ujel asi 150 km v kuse a když jsem se pak pod víčko podíval, emulze byla zpátky. Kromě týhle 120 mám ještě Š100 a ta emulzi nikdy neměla. A to mám nejdelší jízdy teď v zimě kolem 15ti km a ani známka po šlemu pod víkem. Olej v obou motorech je obyčejnej Madit 7AD a 6AD a generálkovaný nebyly. Takže je to trochu záhada...
2 jate-line: Neda mi to nevypichnout perlu z prispevku : "....vzniká v klikové skříni zkapalněný vzduch" :) To bych si dal okamzite patentovat, protoze by to radikalne zlevnilo vyrobu zkapalnenyho vzduchu :) Tenhle humac vznika skoro ve vsech motorech, hlavne v mrazech, kondenzaci vody v oleji a vzdusny vlhkosti. Oboji se dostava do klikovky netesnosti pistu (tu ma i zgeneralkovanej motor). Pokud to neni doprovazeny ubytkem vody v expanzce, bylo by drzym utokem na zakon zachovani energie tvrdit, ze se jedna o netesnost kolem vlozek ci tesneni pod hlavou. Prave prunik ruznejch bordelu z valcu je duvod cernani. Ne kazdej provozuje auto v radu stovek km za den, takze slem pod olejovym vikem je jenom signalem, ze neco muze bejt spatne, ale nutne to neznamena, ze je neco spatne
mi to nedela u zadne skodovky ani ted v zime(taky jsem siu myslel ze tam budu mit vazelinu a ono nic... !!!...rika se ze je to kondenzovany vzduch ale pochybuji myslim ze se nekde trosilinku tlaci voda...s pod valcu, tesneni pod hlavou...
po 8 kilometrech v těhle mrazech se ti motor pořádně neprohřeje kondenzuje tam voda ta se nestačí odpařit a z toho je ta emulze a mazání to rozhodně neprospívá mýt vodu v oleji není dobrý.
tak tak,ja tam mam neviem aky olej,tiez 10W40 ale jazdim len po meste,co je cca 8 km,a emulzia tam je,mam motor od leta po GO a do zimy tam emulzia nebola,tak dufam ze sa potom strati po zime
-> COKAPIK: Na oleji asi nezaleží, mám Castrol Powertec 10w40 fungl nový motor, když ted přejedu tak 2-5km mam tam emulzi taky!Dnes jsem jel asi 60km a víčko uplně čistoučké
Taky jde o to jaky pouzivas olej mam vyzkousene ze pokud tam liju naky obyc za par korun je tam te emulze vice hlavne fakt ted v te zime a pokud tam dam lepsi a kvalitnejsi olej je ta emulze skoro nulova...ale je tam
Vlivem rozdílných teplot vzniká v klikové skříni zkapalněný vzduch, který se odpařuje za vyšších teplot než v okolí a na víku se usazuje vlivem ochlazení
co to vlastne znamena ze tam je?motor chodi ako ma,voda sa nestraca ani olej,ani voda neni v oleji,proste slape ale je to nepekny pohlad na to viko dik ak nieco vyzradite