-> Holda120l: Ještě mě tak napadlo, vyčistil jsi kontakty na kladívku? Asi na nich bude pecička. Po vyčištění je seřiď na 0,35 mm spárovou měrkou při maximálním zdvihu kladívka. Teprve pak nastav předstih na 5 stupňů před horní úvratí, na řemenici je zásek a na nálitku víka rozvodů je stupnice. Všechno dotáhni. Předstih se dělává tak, že na přívod ke kladívku a kostru připojíš přes kablíky 2 W žárovku, třeba z kontrolek, zapneš zapalování a pootáčíš řemenicí ve směru otáčení. Když se ti rozsvítí žárovička, tak je to bod, kdy se rozepnou kontakty v rozdělovači, musíš ale vidět zářez na řemenici a na stupnici uvidíš hodnotu předstihu (nebo pozdního zapalování) Snad ti tento návod aspoň trochu pomůže od problémů.
Další věcí jsou odporové koncovky kabelů. Tady už potřebuješ jednoduchý ohmmetr, abys změřil, zda jsou v pořádku. Koncovky se dělaly s odporem 1 kiloohm a 5 kiloohmů. A dál zkontroluj, jak ti sedí uhlík ve víku rozdělovače, je na pružince a musí sám držet ve víku.
Podívej se taky na dobré upevnění kondenzátoru, to je ten váleček s kablíkem na rozdělovači, někdy se kablík uvolní v zaletování. Prohlédni taky usazení a dotažení průchodky do rozdělovače, je tam připojený kondík a kabel od zapalovací cívky.
To jsou podle mých zkušeností asi tak nejčastěji se vyskytující závady v elektrice.
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Skoda 120l nestartuje,chyba rozdelovaca
-> srdcar 120L: presne jak pises, je tam nizsie viecko s kontaktmi viacej pri sebe, tym padom je tam aj mensi palec
-> minno: mohlo by to i znamenat, že tam měl starý typ rozdělovače, na užovkách bývaly, ten má nižší víčko a menší palec a když dal víčko a palec z Fáva, což je stejné i na M-kovém rozdělovači a je vyšší a palec větší, tak mu to nešlo.
Dodatečně jsem koukl na jeho kartu vozidla a je to užovka r.v.1981, takže jsem to odhadl dobře, má to starší typ rozdělovače s malým palcem a nízkým víčkem.
Dodatečně jsem koukl na jeho kartu vozidla a je to užovka r.v.1981, takže jsem to odhadl dobře, má to starší typ rozdělovače s malým palcem a nízkým víčkem.
-> Holda120l 18.05.15 17:41:42: Tak to potom ale nebolo veko a palec z favorita, ale z niečoho iného - bohvie z čoho.
-> MOLSO: To veko je vyssie a aj palec je vyssi, tym padom nezapadne drazka vnutri v palci na hriadel rozdelovaca a palec sa volne toci na hriadeli.
-> Holda120l: a co je zle na veku a palci z favorita ? ved je o to iste
-> Jozef2: uhlik je dobry
S novym palcom a vekom to nenakoplo, lebo mi dali zle veko a palec, su z favorita, bohuzial som si to hned nevsimol, kedze som to robil v noci pri svetle z telefonu, ale odkedy som oskrabal tie kontakty na starom tak to ide v pohode, je dost mozne, ze prvy krat bol aj zle dotiahnuty ten rodelovac a ze sa pootocil.
Tak ci onak dik za rady, aj ked to bola len taka blbost :)
S novym palcom a vekom to nenakoplo, lebo mi dali zle veko a palec, su z favorita, bohuzial som si to hned nevsimol, kedze som to robil v noci pri svetle z telefonu, ale odkedy som oskrabal tie kontakty na starom tak to ide v pohode, je dost mozne, ze prvy krat bol aj zle dotiahnuty ten rodelovac a ze sa pootocil.
Tak ci onak dik za rady, aj ked to bola len taka blbost :)
-> Holda120l: Kdyby se ten palec nedal vuci spodku hridele o tech cca 10-15 stupnu natocit, tak by to znamenalo, ze nefunguje odstrediva regulace predstihu...
" Este jedna otazka, ten palec sa dal proti pruzine pootocit v jednom smere o par stupnov(aj s celym hriadelom), to je okej alebo nie?" ... áno, to je okej.
A ešte sme pozabudli skontrolovať uhlík vo víčku rozdeľovača, ktorý dosadá na stred palca, že?
A ešte sme pozabudli skontrolovať uhlík vo víčku rozdeľovača, ktorý dosadá na stred palca, že?
Dik z rady, palec sa netocil kabel bol okej, tak som poriadne oskriabal kontakty a ona chytila, nastavil som rozdelovac a auto jazdi, comu sa ale divim, tak som kupil nove veko a palec a s nimi nenakopla ani za boha, musim sa na to lepsie pozriet cez vikend
Este jedna otazka, ten palec sa dal proti pruzine pootocit v jednom smere o par stupnov(aj s celym hriadelom), to je okej alebo nie?
Este jedna otazka, ten palec sa dal proti pruzine pootocit v jednom smere o par stupnov(aj s celym hriadelom), to je okej alebo nie?
Alebo mi ešte napadlo, môže byť zlý kontakt na prívodnom VN kábli... ale toto pozri až ako štvrté ;)
tak ako pose Jozef,mohlo ustrihnut kolik unasaca rozdelovaca...
Ako prvé skontroluj, či ti rozdeľovač "sedí" úplne dole (medzi prírubami nesmie byť medzera). Ako druhé chyť rozdeľovač a skús, či sa s ním nedá pootočiť. Ak nie tak zhoď víčko z rozdeľovača (neodpájaj káble) a skús potočiť s palcom. Nesmie sa pretáčať dookola.
Ako tretie skontroluj káblik od rozdeľovača.
Ako tretie skontroluj káblik od rozdeľovača.
Nazdar pani, potrebujem poradit, mam skodu 120l a nechce startovat, toci hadze iskry a doteraz jazdila bez problemov a zrazu zdochla, dosiel mi s tym na ulici pomoct chlapik, pootocil mi rozdelovacom, nasledne auto nakoplo, podla zvuku sme to doladili, dotiahli rozdelovac a motor bezal, ale po 100 metroch znova zdochol, tak som spravil to co on, auto nakoplo asi na minutu a zdochlo, viete mi poradit co toto sposobuje? Co sa pokazilo v tom rozdelovaci?