skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Povolená hlava felicia 1.3
takže tych 100nm je jakože moc nebo málo teda? a ptám se jakému utahovacímu momentu cca odpovídá to otočení o 180°?
-> Schade12: Neříkám zabrousit, ale říkám sundat, dát nové těsnění, zkontrolovat přesahy a zkontrolovat hlavu a pak to nasadit a dotáhnout jak se má, ale jak říkám dotáhni to podle svého, ale absolutně potom netuším proč ses tady vůbec na něco ptal když to chceš udělat podle svého.
-> Urbi: Petře ja Ti netvrdim že to děláš špatně.Už jsme se o tom bavili.. Jde o základový moment 17-20Nm a potom je důležitých těch 180° (logicky - ale ne nutně 2x90°) Což si Ty, jak píšeš, v podstatě průběžně kontroluješ (V servise se to takhle prostě dělat muselo kvůli záruce a případným reklamacím.. atd)
Každej za svoji práci zodpovídá - tím pádem je na uvážení jestli půjdeš podle dílenské knížky nebo podle zkušeností. Pouze to musíš umět v případě potíží obhájit. Hodně záleží na těsnění - materiálu,výrobci. (celoplech a pod)
Já třeba měď utahuju taky trochu jinak ..
-> Schade12: Umíš si představit jaká je 100Nm cca síla ?.. (Tak je utažený šroub kola..) Tzn. děláš něco špatně. To těsnění se prostě o nějakou hodnotu zdeformuje a potom ještě další silou je přitlačováno hlavou k bloku. Bývá problém to povolit
Každej za svoji práci zodpovídá - tím pádem je na uvážení jestli půjdeš podle dílenské knížky nebo podle zkušeností. Pouze to musíš umět v případě potíží obhájit. Hodně záleží na těsnění - materiálu,výrobci. (celoplech a pod)
Já třeba měď utahuju taky trochu jinak ..
-> Schade12: Umíš si představit jaká je 100Nm cca síla ?.. (Tak je utažený šroub kola..) Tzn. děláš něco špatně. To těsnění se prostě o nějakou hodnotu zdeformuje a potom ještě další silou je přitlačováno hlavou k bloku. Bývá problém to povolit

ZdeněkH tak podle tebe už je ted jako jediný řešení sundat hlavu znova zabrousit (což nechápu jak by se mohla ohnout), dát novét těsnění a znova nasadit , stejně i kdybych to dal na tych 20nm a pak 2Xo 90°tak jak by to chvilku běželo by to potom beztak zas bylo volnější.
Eště Kolikati nm podle vás odpovídá to dotažení na 20nm a nap o 180°? podle tak 120 max? ne?
Eště Kolikati nm podle vás odpovídá to dotažení na 20nm a nap o 180°? podle tak 120 max? ne?
-> Schade12: ked to utiahnes podla predpisaneho momentu tak uz sa nedotahuje vobec
e:. a ked mas momentak od 28nm tajk sa to tusim dotahuje na 30nm potom 60nm a nakoniec na 70nm ale to nech potvrdi niekto skusenejsi
e:. a ked mas momentak od 28nm tajk sa to tusim dotahuje na 30nm potom 60nm a nakoniec na 70nm ale to nech potvrdi niekto skusenejsi
-> Schade12: Tak když to v podstatě všechno víš tak to udělej. Já se budu těšit na příští téma 

Vy jako myslíte ze asi za 1minutu běhu motoru se uz sprasilo tesnění. Podle mě jenom eště dosedla ta hlava tak je to ted šrouby trochu volnější. Jako samozřejmě nejsou extra volné, A dělal jsem to tímto způsobem proto že mám momentový klíč od 28nm tak jsem to dal první na 28 pak na 70 a 98nm a připadlo by že to tak mohlo být dycky o 80°otočený, Těsnění sem samozřejmě předtím dal nové hlava zabroušená, závity jsem předtím projel závitníkem šroubky taky všecko šlo krásně lechce. Podle když to ted trošku dotahnu Stačilo by tak o 10°a bylo by to OK, Podle vás jako už je po velé práci?
-> Schade12 18.02.15 16:32:23: mna by len zaujimalo ze odkial si nabral to ze sa to utahuje na 98nm 

-> Jarda: Teď už starý je a opotřebovaný....
Sundat hlavu vše zkontrolovat, dát nové tesnění a znovu utahovat ale tentokrát správným způsobem.
A samo mít vyčíštěné závity lehce mázlé.
Sundat hlavu vše zkontrolovat, dát nové tesnění a znovu utahovat ale tentokrát správným způsobem.
A samo mít vyčíštěné závity lehce mázlé.
-> MVM: taky to nedodržuji
asi špatně 
Dělám to jakoby oběma metodama... velmi dobře si namažu pod hlavama šroubů a mám jemně zabroušeny podložky pod hlavy šroubů, aby pěkně šly... A po těch základních 20Nm dotahuji hlavu momentákěm a dívám se po 90st. kolik Nm jsem na to potřeboval a zda na všechny stejně a na posledních 90st. se dobře dívám na jaký výsledný moment...pokud jsou všechny šrouby nové, což já dávám zatím vždy, jsou čisté závity a vše správně namazané, snad nevidím problém v utahování na momenták a přitom se dívám i na uhel a liší se mi jen o velmi málo oproti metodě 2*90st....pokud by někde byl o strašně větší část jiný než ostatní, tak trochu dotáhnu, ale nedělám to přesně na plných 2*90st. ale metedou něco mezi tím, sleduji jak uhel, tak sílu... u vodní pumpy kde je problém s natahování bloku, dávám maličko méně apod., ale jsou to jen jemné niance, zatím mě takto drží s KP 12.

Dělám to jakoby oběma metodama... velmi dobře si namažu pod hlavama šroubů a mám jemně zabroušeny podložky pod hlavy šroubů, aby pěkně šly... A po těch základních 20Nm dotahuji hlavu momentákěm a dívám se po 90st. kolik Nm jsem na to potřeboval a zda na všechny stejně a na posledních 90st. se dobře dívám na jaký výsledný moment...pokud jsou všechny šrouby nové, což já dávám zatím vždy, jsou čisté závity a vše správně namazané, snad nevidím problém v utahování na momenták a přitom se dívám i na uhel a liší se mi jen o velmi málo oproti metodě 2*90st....pokud by někde byl o strašně větší část jiný než ostatní, tak trochu dotáhnu, ale nedělám to přesně na plných 2*90st. ale metedou něco mezi tím, sleduji jak uhel, tak sílu... u vodní pumpy kde je problém s natahování bloku, dávám maličko méně apod., ale jsou to jen jemné niance, zatím mě takto drží s KP 12.
-> Jarda: Ne že použil starý těsnění - ale píšu proč to může jen zkusit dotáhnout - i když je to prasárna - když už jednou těsnění bylo zmáčklý. Podle mě se mu v závitech v bloku stlačil "bordel" a ten zkreslil moment - Jinak samo se 100Nm jen tak nepovolí, druhá věc je jakej je to momenťák.
\celý se mě to nějak nezdá/

-> MVM: myslis, ze pouzil stary tesneni?

Těsnění se zdeformuje (zmáčkne) a může se použít jen jednou. Z nějakýho důvodu nedodržuješ pracovní postup a pak se divíš..
Takže si můžeš tu hlavu zkusit už nějak dorvat a spolíhat že to bude ok.Ale Celej správnej postup (včetně přeměření rovinnosti hlavy) je udělat to znova,nový těsnění,přesahy a tak jak se má ..

Tak ale můžu to eště ted dotáhnout nebo se to už nemůže?
já mám na feldě utaženo na 20nm pak 40nm a výsledně na 80nm - drží, známý má hlavu dotaženou na 130nm a taky drží (obě 1.3BMM a bez problémů)
Na starších škodovkách s litinovou hlavou se po pár km hlavy dotahovaly znovu. S prichodem hlinikovych hlav se už nedotahovalo znovu...
Postup utahovani hlavy na felicii 1.3 mas
1. 17-20 Nm
2. 90°
3. 90°
takze pokud jsi to utahoval na 98 nm tak jsi to udelal spatne.
Postup utahovani hlavy na felicii 1.3 mas
1. 17-20 Nm
2. 90°
3. 90°
takze pokud jsi to utahoval na 98 nm tak jsi to udelal spatne.
tak to si něco dělal asi špatně ne?
utáhnout na 20Nm, potom o 90° všechny popořadě a znova o 90° a to je tak kurevsky na krev že to snad nejde povolit :D
joo jiná věc sou matice pod svíčkama, ty se čas od času povolej:D
skoda.daves.cz/Vymena_tes neni_pod_hlavou-hlavafavo- fil_g09OE.gif
utáhnout na 20Nm, potom o 90° všechny popořadě a znova o 90° a to je tak kurevsky na krev že to snad nejde povolit :D
joo jiná věc sou matice pod svíčkama, ty se čas od času povolej:D
skoda.daves.cz/Vymena_tes neni_pod_hlavou-hlavafavo- fil_g09OE.gif
ty hele nevím prvotní moment, ale neutahuje se pak hlava na 2x90 stupňů?
zdarec, před týdnem jsem nasadil hlavu na felicii, normálně jsem ji dotahoval podle utahovacího schématu. dotáhl jsem všechy šruby utahovacím momentem 98nm. pak jsem to ještě asi po hodině kontroloval. Pak jsem to zkusil nastartovat normálně to jelo pohoda, Měl jsem to nastarované tak 1-2minuty. Ted potýdnu sem jen tak zkusil trošku jeden šroubek a zistil jsem že všechny jsou totálně volné. Tak se ptám můžu to ted ještě znova dotáhnout i když už to asi minutu běželo nebo už to NEmužu dotahovat? díky za odpovědi