skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
781.136 a tatra karbec
Inak riešený voľnobeh u T-613 platí iba pre karburátory EDSR, kde bol voľnobeh riešený cez kanálik v hliníkovej podložke pod karburátorom, z ktorej bol výstup zmesi cez zvláštnu oceľovú rúrku do priestoru pod karburátor. U SEDR je u T-613 riešenie rovnaké, ako sa používa bežne.
Hlavně má ten karburátor jinak vyřešený volnoběžný vzduch a při prudké deceleraci dojde k "obrácení volnoběhu" a motor zdechne. A s tímhle se nedá nic dělat,leda upravit teleso a vyvrtat volnoběžný kanál jako má š130-příprava je tam udělaná. Proto se moc nehodí ani na objemnější motory,kde se právě tato konstrukční vada projeví naplno.
-> Čokin: Dosť som sa tomu kedysi venoval, porovnávaním mnohých motorov som si aj odvodil určité empirické závislosti pre rýchlu orientáciu a taký prvý nástrel a potom aj niekedy overoval v praxi. Motor 1450 mi chodil vcelku pekne s dif. 22/24 avšak nad 4000 bol už taký trocha "tupý". Jednoducho som očakával trocha viac. Pri 23/27 sa to výrazne zlepšilo a podarilo sa mi zachovať aj dobrú pružnosť dolu, takže som to tam nechal. Žiaľ som obmedzený osadzovacími prvkami, ktoré mám k dispozícii, ale podarilo sa mi dosť priblížiť vypočítaným hodnotám a ani ich nebolo treba veľmi korigovať, aj keď som nemal presne to, čo by som chcel. Kedysi som si trysky kalibroval aj sám, ale teraz už na to nemám toľko času.
No a ja si myslím, že ten motor pri vyšších otáčkach škrtí skôr sériový tlmič výfuku ako sanie, ale už sa rieši iný tlmič so širšími rúrami, tak sám som zvedavý.
No a ja si myslím, že ten motor pri vyšších otáčkach škrtí skôr sériový tlmič výfuku ako sanie, ale už sa rieši iný tlmič so širšími rúrami, tak sám som zvedavý.
-> ondrej.: Souhlasím s tebou, ale s těmi vyššími objemy nad 1,4 ne. Jezdil jsem Tatru na svoji 1,5 a po výměně za Sedr 32 nebyl znát úbytek výkonu vlivem menších dif. samozřejmě, natryskování bylo u obou jiné. Můj názor na toto je ten, že víc než karburátory brzdí tu směs to šílené sání.
Karburátor z Tatry 613 má o poznanie väčšie difúzory (23/27 voči 22/24) a teda pre sériový motor Favorit sa nehodí - pri malých otáčkach bude ten motor citlivý na prechody a bude vyžadovať výrazné obohatenie zmesi. Prvý stupeň u SEDR pre T613 je však nastavený extrémne chudobne a bolo by ho teda treba výrazne obohatiť, aby to nejako použiteľne jazdilo. Použitie takéhoto karburátora by mohlo mať význam iba vtedy, ak by ten motor bol upravený tak, že maximálny výkon by podával okolo 6000 ot/min a bol by tak aj využívaný. Dolu by však mal stále problémy.
Karburátor z T-613 začína byť výhodnejší až u objemov nad 1,4 l, kedy už SEDR 22/24 troška škrtí motor pri vyšších otáčkach a s 23/27 sa mu o dosť lepšie dýcha..
Karburátor z T-613 začína byť výhodnejší až u objemov nad 1,4 l, kedy už SEDR 22/24 troška škrtí motor pri vyšších otáčkach a s 23/27 sa mu o dosť lepšie dýcha..
Inak ja som práveže nema dobre naladený ten T613 karbec, bo v nízkych a stredných otáčkach to bpla tragédia s prechodmi...ale akonáhle šla 2. komora, bolo to super.
Všetko je možné...a tiež, možno môj exemplár SEDR130 nebol v top stave...a aj preto radím Harvymu: nahoď ho tam, pojazdi a uvidíš...
-> ferrari: Důvod proč si myslíš že to jelo lépe je, že jsi neuměl správně naladit Š130 na stejnou hodnotu mísícího poměru jako měla třeba T613. Při testech tento karb. jede téměř nepoznatelně stejně jako Š130 i na motoru 1.4 !
Však to tam osaď a jazdi. Aký problém?? je to na 30 min...od 3000 ot vyššie pecka, do 3000 ot otázne
měl jsem to na 781.135 a jezdilo to normálně
-> harvyBB: řešilo se to tady mockrát. Na sériový motor je to nesmysl, nepřidá ti to vůbec nic, naopak zřejmě by to jelo hůře, protože není jednoduché větší dif. právě tohoto typu karb. správně doladit a kdyby se ti to podařilo, zjistil by jsi že to jede stejně, né-li hůře a s větší spotřebou.
zdravim vas
chcem vas poprosit o radu mam doma motor favorit 781.136 a nahodou sa mi podarilo zohnat karburator sedr 32 z tatry 613. co myslite ako by sa to spravalo na tom motore siel by vykon hore ci by to len zralo ako derave a vykon ziaden?
dakujem
chcem vas poprosit o radu mam doma motor favorit 781.136 a nahodou sa mi podarilo zohnat karburator sedr 32 z tatry 613. co myslite ako by sa to spravalo na tom motore siel by vykon hore ci by to len zralo ako derave a vykon ziaden?
dakujem