skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Hlucna spojka
COL: Aha, tak to neviem..Mne to hrkotalo ked som spojku stlacal..Ale vies co vyskusaj? Vyber starter a skus roztlacit auto ci ti to bude este hrkotat. Mozno sa ti moc vysuva pastorok a sem tam zadiera do zotrvacnika.Hm? Za pokus to stoji..
-> boomboom: Problem je v tom, ze ja mam pritlacak uplne novej - SACHS. Kdeze je v nem ta tebou popisovana zavada? Navic mne to hrkota, kdyz je spojka pustena - bud uplne nebo i castecne.
Nieco vam poradim, ked kupujete spojkove lozisko, tak od firmy ZKL. V nasej mototechne mi veselo 2 krat predali spojkove lozisko nejakej polskej znacky v ktorom chybali 2gulicky! A to som jedno kupoval pred rokom a jedno teraz..Bol som im to otrieskat o hlavu.. Predsa len za jedno lozisko 350Sk neni malo.. Potom som zohnal lozisko od ZKL a ten rozdiel bol hned vidiet.. Nehovoriac ze v nom nehrkocu gulicky.. Vnutri je prstenec v ktorom ma kazda gulicka svoje miesto..Je omnoho kvalitnejsie..Takze moja dobra rada, vzdy ked kupite sp.lozisko, doma ho rozoberte a pozrite co je v nom. Ja som koli tej blbej spojke vyberal motor z auta asi 6krat. A to len koli nepozornosti..Takze.. nech nam ta banda buzerantov predava kvalitne diely, ved mame vysoko kvalitne auta!

Chlapi, uz som na to prisiel! To hrkotanie robil vytlacny kotuc spojky.Ta cast kde je tanierova pruzina. Ono sa to na prvy pohlad zdalo v poriadku, ale ked som tu pruzinu stlacil vo zveraku, teda ako keby som vytlacil spojku loziskom som zistil ze je to uplne volne..Proste su tie drazky v ktorych to chodi uplne vydrate..A tak ako pisal COL pri nizkych otackach to hrkoce lebo motor ma nepravidelny chod. No..kupil som novy vytlacny kotuc za 750Sk od SACHS, ktory vyzeral neporovnatelne lepsie ako ten povodny..Dokonca je to uz trocha inaksi system..Uz je to zlozene a spojka ide uplne super..Je trosicku tvrdsia, ale to je tou novou pruzinou...
Co dát za spojkové ložisko?? Mám nové...jenže ten bazmek z mototechny a šustí to jako hodně hlučné přesípací hodiny

Ad) hrkotani - taky se pridam, taky mi kdesi neco "hrkota" - asi nejvystiznejsi nazev. Dela to tehdy, kdyz je spojka alespon trochu v zaberu tj. kdyz se toci prevodovka a projevuje se to hlavne pri malych otackach a kaceleraci z nich - typicky kdyz je nerovnomerny volnobeh nekde kolem 400-500 a motor zrovna zabere, tak to zahrka, pri vyssich otackach nebo pravidelnem chodu motoru (kdyz neni zrychleji) to nedela. Dela to od te doby, co jsem dal jiny motor, novy pritlacak, lamelu a opravenou prevodovku (ovsem nenapada, me co v ni by to mohlo delat). Jediny co zbylo je spojkovy lozisko SACHS, protoze to i jety vypadalo lip, ze ten kram z mototechny. Resil nekdo neco podobnyho?
Ani jedno ani druhý. Měl jsem to taky a teď jsem dával odlehčený setrvák a najednou to nedělá. Je to vymletý drážkování mrkev-lamela, stačí o kousek pootočit lamelou na drážkování nebo dát novou a je po problému.
Jestli to je "hrkotani" a ne notoricky priznak umirani spojkovyho loziska charakterizovany vetsinou jako "susteni", pak bych si trofnul tvrdit, ze je v riti maly kulickovy lozisko na klikovce, do kteryho se opira mrkev na strane motoru. Pri koupi novyho bacha na typ, musi to bejt takovy to bezudrzbovy, oboustrane zadeklovany, ale na nazov si nevzpomenem, keby zeby si mi hlavu odrezal :)
Aka nevyvazenost? Nechapem..Je to nejake cudne ze to hrkoce iba pri urcitom vytlaceni..Horsie je ze to poriadne zahrkoce ked vytlacim spojku ked poriadne vytocim motor a chcem preradit..Vazne ma to rozculuje..Zajtra to vyhodim znova cele von a kupim asi celu novu spojku..Uz vazne neviem..
Takto narychlo ma napada iba nejaka nevyvazenost. Lozisko vravis, ze si menil, tak nim to nebude.
Nazdar chlapi. Mam taky maly problem so spojkou. Pri vytlaceni do asi 2/3 mi zacni nieco hrkotat v spojke.. Je to taky duty zvuk ako keby nieco drelo o veko prevodovky. Neviem na to prist. Uz som mal dole motor, vsetko som prezrel, nic zodrate, tak som vymenil aspon lozisko a lamelu. Hrkoce to zase. Uz vazne neviem. Co to moze byt? Poradte..