skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
105 po brždění motorem chcípe
-> mikihans: Jak říká King, můžeš mít trochu chudší směs na volnoběhu. Poznáš to celkem jednoduše: nech běžet zahřátý motor na volnoběhu, prudce mu přidej a uber plyn. Pokud se zhoupne a snaží se zdechnout, přidej na bohatosti 1/4 otáčky. Pak to zkus znovu a mělo by to stačit. Na volnoběh musí běžet rovnoměrně. ( pokud ovšem máš správně seřízený motor, stejné tlaky ve válcích)
-> mikihans: Ta hadička ústí do přípojky pro odvětrávání klikovky a zabezpečuje, že při volnoběhu, kdy jsou klapky karbu skoro uzavřený, aby "odfuk" z motoru měl kam utíkat a nezpůsoboval přetlak nad karbem. Druhej konec tenký hadičky ústí pod klapku, kde je i při volnoběhu podtlak. Ta hadička se částečně podílí i na přísunu vzduchu pro volnoběžnou směs - část vzduchu se nasává přes štelovací šroub přídavnýho vzduchu (větší), něco kolem klapek (offset 0,1mm) a zbytek tou hadičkou. V zásadě by její vypadnutí nemělo vadit, protože se tím poměry směsi nezmění. Akorát se do motoru přisává nefiltrovanej vzduch. Problém ale může nastat u motorů nad hrobem, který vyfukujou slušný kvanta vzduchu s olejem, což dokáže slušně rozhodit volnoběh (na lpg dokonce dost fatálně). Zaměřil bych se na těsnost celýho sání a karbu. Pokud má tendenci chcípat při studenějším motoru, moh by to bejt příznak chudý volnoběžný směsi (která může vzniknout kvůli přisávání vzduchu).
ale všiml jsem si, že mi upadla hadička spojující levou stranu karburátoru s filtrboxem. Ta musela spadnou tento týden když jsem měl filtrbox sundaný, ale tento problém se zdecháváním byl už předtím.
Ale aspoň se zeptám, k čemu tato hadička slouží?
Ale aspoň se zeptám, k čemu tato hadička slouží?
tak už jsem si to našel, že je přímo v sání, to já tam nemám, takže tuhle možnost můžu vyloučit 

no, je to "užovka" 80. rok a ještě posilovač brzd nemá
tak mě ale napadá, kam že se běžně podtlaková hadice posilovač zapojuje? nevylučuju, že by to tudy nemohlo přisávat, když vlastně ani nevím kde to je.

-> mikihans: Prvně bych vyloučil podtlakový posilovač brzd a jeho vedení. Zkus to ucpat u motoru a projeď to.
Na vine je odstredivá sila, tlačí palivo v plavákovej komore pri brzdení dopredu, ochudobní sa zmes. Platí to aj opačne, keď ideš do kopca, zmes obohacuje, ale max10% obohatenie pocítiš, viac už je zbytočné... Ako keby si menil výšku hladiny v plavákovej komore...
ahoj, potřebuju poradit. mám sedr karburátor a při dojíždění ke křižovatce s kvaltem po následném sešlápnutí spojky má motor tendenci chcípnout. zahřátý třeba jen poklesne na cca 500 otáček a vzpamatuje se, ale jak nemá aspoň 70°C tak zdechne úplně. jinak jede krásně a volnoběh drží bez problému. čím to může být?